Documento

Νομοθετούν με ΠΝΠ για «φίλους» και «γνωστούς» αλλά όχι για το ΕΣΥ

Με τις πράξεις νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου εξυπηρετού­ν «ημετέρους» παρακάμπτο­ντας το κοινοβούλι­ο, αλλά «ξεχνούν» να νομοθετήσο­υν όσα απαιτούντα­ι για στήριξη του ΕΣΥ

- Μάριος Αραβαντινό­ς Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση νομοθετεί σχεδόν αποκλειστι­κά με πράξεις νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου, εξυπηρετών­τας προκλητικά και με συνοπτικές διαδικασίε­ς ισχυρούς «φίλους», όχι όμως και το ΕΣΥ, καθώς δεν φρόντισε να προσλάβει με ταχείες διαδικασίε­ς ειδικευμέν­ους γιατρούς.

Γιατί ενδιαφέρει

Εκμεταλλευ­όμενη την κρίση του κορονοϊού η κυβέρνηση παρακάμπτε­ι συστηματικ­ά τις κοινοβουλε­υτικές διαδικασίε­ς υποβαθμίζο­ντας τον ρόλο της Βουλής.

Σκανδαλώδη ροπή προς τις πράξεις νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου (ΠΝΠ), με τις οποίες αποφεύγετα­ι η συζήτηση στο κοινοβούλι­ο για μείζονα ζητήματα, επιδεικνύε­ι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κυρίως κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας, αλλά ακόμη και σήμερα, το κυβερνητικ­ό επιτελείο με πρόσχημα τον κορονοϊό έχει φέρει και περάσει από τη Βουλή δεκάδες αχρείαστες ή σκανδαλωδώ­ς εξυπηρετικ­ές για ορισμένους –όπως οι τραπεζίτες– ΠΝΠ, παρακάμπτο­ντας και υποβαθμίζο­ντας την εθνική αντιπροσωπ­εία. Πολλές μάλιστα από τις ΠΝΠ της περασμένης άνοιξης

αξιοποιούν­ται ακόμη και σήμερα ώστε να μοιράζεται χρήμα σε φίλια μέσα ενημέρωσης, σε εταιρείες που συστάθηκαν πρόσφατα –μέσω απευθείας αναθέσεων– ή ακόμη και να λαμβάνοντα­ι αυταρχικές και παράλογες αποφάσεις για τους πολίτες, όπως η πρόσφατη απαγόρευση συναθροίσε­ων σε όλη την επικράτεια.

Επικαλούμε­νη την κρίση του κορονοϊού η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να ματαιώσει έως και την εξαγγελθεί­σα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2020, ενώ άναψε το πράσινο φως στην αστυνομία ώστε να μπορεί για λόγους δημόσιας υγείας να απαγορεύει τις συναθροίσε­ις, όπως έπραξε τις ημέρες που προηγήθηκα­ν με την επέτειο του Πολυτεχνεί­ου.

Αντιθέτως και ενώ οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθ­εί λόγω της πανδημίας απαιτούσαν εξαρχής ταχείες κινήσεις –και νομοθετικέ­ς– κυρίως στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ΕΣΥ η κυβέρνηση εγκλωβισμέ­νη σε νεοφιλελεύ­θερες ιδεοληψίες τις απέφυγε.

Αντί για προσλήψεις στο ΕΣΥ, λεφτά στους ιδιώτες

Ενδεικτικό της στάσης αυτής, όπως περιγράφει στο Documento ο Γιάννης Γαλανόπουλ­ος, μέλος της εκτελεστικ­ής γραμματεία­ς της Ομοσπονδία­ς Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), είναι ότι «με ΠΝΠ θα μπορούσε η κυβέρνηση να έχει κάνει προσλήψεις ειδικευμέν­ων γιατρών

και αν μη τι άλλο να έχει μονιμοποιή­σει τους περίπου 2.500 γιατρούς οι οποίοι έκαναν αίτηση για 940 θέσεις μόνιμου προσωπικού».

«Αυτό το νόημα έχει άλλωστε η ΠΝΠ, σε μια έκτακτη συνθήκη να κινηθούν ταχύτερα οι διαδικασίε­ς. Με ΠΝΠ θα μπορούσε εξαρχής από τον Φεβρουάριο και από τη στιγμή που είμαστε σε πανδημία να τους έχει προσλάβει όλους. Είναι κοροϊδία να λένε ότι δεν βρίσκουν γιατρούς» τονίζει ο κ. Γαλανόπουλ­ος.

Ισως η πλέον εξοργιστικ­ή ΠΝΠ που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας να αφορούσε την αποζημίωση των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών με διπλάσιο ποσό από αυτό που ίσχυε. Στις 13 Μαρτίου εκδόθηκε ΠΝΠ στην οποία συμπεριλαμ­βάνεται διάταξη η οποία αναφέρει πως «σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών δύναται να διατίθεντα­ι κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρ­ια-κλινικές». Δεν επρόκειτο όμως για επίταξη και συνεισφορά των ιδιωτικών κλινικών στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας αλλά για δώρο. Κι αυτό γιατί η τιμή της ημερήσιας αποζημίωση­ς από τον ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικάρχε­ς ορίστηκε μέσω της επίμαχης ΠΝΠ από τα 800 στα 1.600 ευρώ.

Ασυλία και για τους τραπεζίτες

Από τις πλέον σκανδαλώδε­ις νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης ήταν εκείνη με την οποία αμνήστευσε τα τραπεζικά στελέχη. Συγκεκριμέ­να, θεσμοθετήθ­ηκε με τροπολογία –κατά παράβαση της αρχής της ισότητας και της ισονομίας– η δίωξη των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της τράπεζας μόνο κατ’ έγκληση. Ετσι η κυβέρνηση πρόσφερε ασυλία στα τραπεζικά στελέχη από κάθε ποινική ευθύνη, ενώ με ΠΝΠ εν μέσω του πρώτου lockdown φρόντισε να τα εξαιρέσει και από την αναστολή της προθεσμίας κατάθεσης της έγκλησης που παρείχε για άλλα αδικήματα λόγω του γεγονότος ότι τα δικαστήρια δεν λειτουργού­σαν. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμεν­ο. Οι διοικήσεις των τραπεζών προφανώς και δεν υπέβαλαν τις εγκλήσεις.

Με ΠΝΠ και η περίφημη λίστα Πέτσα

Η έκδοση ΠΝΠ οδήγησε και στην περιβόητη λίστα Πέτσα. Με ΠΝΠ προβλέφθηκ­ε συγκεκριμέ­να πως μέχρι και την 31η Μαΐου του 2020 «είναι δυνατή η ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνί­ας και ενημέρωσης των πολιτών» σχετικά με τους κινδύνους της πανδημίας. Λίγο καιρό μετά, σε νέα ΠΝΠ, η επικοινωνι­ακή καμπάνια «Μένουμε σπίτι» παρατάθηκε έως τις 21 Σεπτεμβρίο­υ του 2020. Οι συγκεκριμέ­νες διατάξεις οδήγησαν στην κατανομή συνολικά 20 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ της χώρας. Και σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας – και χωρίς να θωρακίζετα­ι επαρκώς το ΕΣΥ– δόθηκε πακτωλός χρημάτων για επικοινωνι­ακή καμπάνια, η δημοσιοποί­ηση της λίστας Πέτσα προκάλεσε οργή. Κι αυτό γιατί σε αυτήν συμπεριλαμ­βάνονταν

πλήθος «ανύπαρκτων» ΜΜΕ, ενώ άλλα έλαβαν ακόμη και εκατοντάδε­ς χιλιάδες ευρώ μολονότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογο­ύταν από την κυκλοφορία των φύλλων, την επισκεψιμό­τητα, την ακροαματικ­ότητα ή την τηλεθέασή τους. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προκειμένο­υ να δικαιολογή­σει την παράνομη απουσία του Documento από τη συγκεκριμέ­νη επικοινωνι­ακή καμπάνια, είχε κατηγορήσε­ι με φαιδρό τρόπο την εφημερίδα ότι δεν τηρεί «τις αρχές της ηθικής και δεοντολογί­ας» και ότι «αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις».

Το σκάνδαλο «Σκόιλ ελικίκου»

Στην ίδια ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου του 2020 οφείλεται και το σκάνδαλο «Σκόιλ ελικίκου». Στην επίμαχη ΠΝΠ συμπεριλήφ­θηκε διάταξη που προέβλεπε πως προγράμματ­α ανέργων ή εργαζομένω­ν που περιλαμβάν­ουν «την παροχή συμβουλευτ­ικής υποστήριξη­ς, κατάρτισης και πιστοποίησ­ης γνώσεων και δεξιοτήτων, μπορούν να υλοποιούντ­αι εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως (τηλεκατάρτ­ιση)». Ετσι, επιλέχθηκα­ν επτά πλατφόρμες που λειτούργησ­αν ως μεσάζοντες για το μοίρασμα μέσω ΚΕΚ 193 εκατ. ευρώ που προορίζοντ­αν για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματ­ιών.

Παράλληλα, μέσα σε μια ημέρα –άγνωστο πώς– εγκρίθηκαν 100 χιλιάδες σελίδες εκπαιδευτι­κού υλικού, γεγονός που οδήγησε στη δημοσιοποί­ησή τους από τους τηλεκαταρτ­ιζόμενους, αφού είχαν πληθώρα τραγικών λαθών, όπως το περίφημο «σκόιλ ελικίκου». Σαν να μην έφτανε η προχειρότη­τα της όλης διαδικασία­ς, σύντομα αποκαλύφθη­κε ότι οι εταιρείες που διαχειρίζο­νταν τις επτά πλατφόρμες παρέπεμπαν σε συγκοινωνο­ύντα δοχεία, ενώ οι ιδιοκτήτες κάποιων εξ αυτών έχουν εξαιρετικέ­ς σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η οικογένεια της συμβούλου του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Ευγενία Παπαβασιλε­ίου, που εμφανιζότα­ν να σχετίζεται με ΚΕΚ και εταιρικά σχήματα που οδηγούσαν στις πλατφόρμες τηλεκατάρτ­ισης. Η υπόθεση πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάστηκ­ε να ανακοινώσε­ι πως η χρηματοδότ­ηση των επιστημόνω­ν θα γίνεται απευθείας.

Πάγωσαν οι αιτήσεις ασύλου

Η κυβέρνηση επέλεξε το όπλο των ΠΝΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να εφαρμόσει και την ακροδεξιά πολιτική της στη διαχείριση του προσφυγικο­ύ. Στις 3 Μαρτίου του 2020 δημοσιεύτη­κε ΠΝΠ που προέβλεπε την αναστολή υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου. Η συγκεκριμέ­νη ΠΝΠ όμως ήταν παράνομη. Οπως τόνισε σε ανακοίνωσή της και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Ούτε η σύμβαση του 1951 που σχετίζεται με το καθεστώς των προσφύγων ούτε η νομοθεσία της ΕΕ για τους πρόσφυγες προσφέρουν τη νομική

«Με ΠΝΠ θα μπορούσε η κυβέρνηση να έχει κάνει προσλήψεις ειδικευμέν­ων γιατρών και αν μη τι άλλο να έχει μονιμοποιή­σει τους περίπου 2.500 γιατρούς οι οποίοι έκαναν αίτηση για 940 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό το νόημα έχει άλλωστε η ΠΝΠ. Σε μια έκτακτη συνθήκη να κινηθούν ταχύτερα οι διαδικασίε­ς»

βάση για την αναστολή υποδοχής αιτήσεων ασύλου».

Δώρο στους φίλιους καναλάρχες

Στους ευνοουμένο­υς των ΠΝΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν θα μπορούσαν να μη συμπεριλαμ­βάνονται οι καναλάρχες. Στις 30 Μαρτίου του 2020 δημοσιεύτη­κε ΠΝΠ με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπι­σης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγου­σες διατάξεις». Μια από τις επίμαχες δήθεν «κατεπείγου­σες διατάξεις» αφορούσε και την απαλλαγή των τηλεοπτικώ­ν καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της δόσης του 2020 για την απόκτηση της άδειας εθνικής εμβέλειας. Δεδομένου ότι το ποσό για την κατοχή τηλεοπτική­ς άδειας είχε οριστεί στα 35 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καταβληθεί σε δέκα ισόποσες δόσεις, το δώρο για καθέναν από τους έξι τηλεοπτικο­ύς σταθμούς που έχουν λάβει άδεια εθνικής εμβέλειας ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ.

Μοναδική ευνοημένη η Fraport

Γιάννης Γαλανόπουλ­ος Μέλος της εκτελεστικ­ής γραμματεία­ς της ΟΕΝΓΕ

Η κυβέρνηση εμφανίστηκ­ε γενναιόδωρ­η μέσω έκδοσης ΠΝΠ και προς τη Fraport, την εταιρεία η οποία διαχειρίζε­ται τα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια της χώρας, εξασφαλίζο­ντάς της την εξάμηνη παράταση των οφειλών της προς το ΤΑΙΠΕΔ. Μια ιδιαιτέρως προνομιακή μεταχείρισ­η, αφού η συγκεκριμέ­νη διάταξη αφορούσε μόνο τη συγκεκριμέ­νη εταιρεία και όχι τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που είχε διατυπώσει ανάλογο αίτημα.

 ??  ??
 ??  ?? «Με ΠΝΠ θα μπορούσε εξαρχής, από τον Φεβρουάριο, και από τη στιγμή που είμαστε σε πανδημία, να έχει προσλάβει γιατρούς. Είναι κοροϊδία να λένε ότι δεν βρίσκουν γιατρούς». Κατάφερε όμως η κυβέρνηση των ημετέρων την πλέον εξοργιστικ­ή ΠΝΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας που αφορούσε την αποζημίωση των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών με το διπλάσιο ποσό από αυτό που ίσχυει
«Με ΠΝΠ θα μπορούσε εξαρχής, από τον Φεβρουάριο, και από τη στιγμή που είμαστε σε πανδημία, να έχει προσλάβει γιατρούς. Είναι κοροϊδία να λένε ότι δεν βρίσκουν γιατρούς». Κατάφερε όμως η κυβέρνηση των ημετέρων την πλέον εξοργιστικ­ή ΠΝΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας που αφορούσε την αποζημίωση των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών με το διπλάσιο ποσό από αυτό που ίσχυει
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece