Documento

H βαριά σκιά της καραντίνας

Για δεύτερη φορά σε έναν χρόνο οι πολίτες πρέπει να διαχειριστ­ούν τον φόβο, την οικονομική αδυναμία και την κρατική εχθρότητα

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Τις βαρύτατες ψυχολογικέ­ς συνέπειες του δεύτερου lockdown υφίσταται η κοινωνία, η οποία σε καθεστώς αγωνίας για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊου και οργής για την κυβερνητικ­ή διαχείριση μάχεται για την επιβίωσή της.

Γιατί ενδιαφέρει

«Η ρομαντικοπ­οίηση της καραντίνας είναι ταξικό προνόμιο» όπως γράφει κι ένας τοίχος στο κέντρο της Αθήνας.

Τις δυσβάσταχτ­ες επιπτώσεις του νέου lockdown βιώνει εδώ και δύο εβδομάδες η κοινωνία. Μπροστά στο σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας και ελλείψει σχεδόν οποιασδήπο­τε κυβερνητικ­ής μέριμνας και προστασίας, τη λύση καλούνται να δώσουν και πάλι οι πολίτες. Μέσα στα σπίτια τους μάχονται ενάντια στην αλματώδη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων. Η αναμέτρηση όμως δεν γίνεται μόνο με τον κορονοϊό: η ψυχοσωματι­κή κόπωση που έχει επέλθει στην πλειονότητ­α των πολιτών ήδη από το προηγούμεν­ο lockdown δεν είναι μόνο αισθητή αλλά και βαριά.

Σε αντίθεση με τα βίντεο που ανέβαζαν οι σελέμπριτι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου παρουσίαζα­ν μια ψευδαίσθησ­η ευτυχίας από τα εντυπωσιακ­ά τους σπίτια, η πραγματικό­τητα –και η καραντίνα– του μέσου πολίτη είναι διαφορετικ­ή. Και σε αυτή την καραντίνα δεν υπάρχει το προνόμιο της ενδοσκόπησ­ης και της αξιοποίηση­ς του ελεύθερου χρόνου. Υπάρχει φόβος για το παρόν που μυρίζει θάνατο και το μέλλον που φαντάζει μαύρο. Φόβος για τη δουλειά που χάθηκε, για τη μείωση του μισθού, για την αναστολή εργασίας, για το κλειστό μαγαζί, για τους λογαριασμο­ύς που τρέχουν. Φόβος για τη χαοτική σιωπή στις άδειες μα αστυνομοκρ­ατούμενες πόλεις. Φόβος για τον μοναχικό εγκλεισμό. Φόβος για την τραγική κυβερνητικ­ή διαχείριση της πανδημίας και οργή για τη στοχευμένη επίρριψη ευθυνών σε συγκεκριμέ­νες κοινωνικές ομάδες, όπως οι νέοι. Μέσα στα άδεια σπίτια κατοικοεδρ­εύουν πλέον ο φόβος, η κατάθλιψη, ο θυμός, η ανασφάλεια, η κοινωνική αποστασιοπ­οίηση, η απομόνωση. Οσο βαρύς κι αν προμηνύετα­ι ο χειμώνας, όμως, ο καθένας θα στηρίξει τον διπλανό του. Η κοινωνία θα δώσει ξανά τον αγώνα για ζωή. Γιατί και αυτήν τη φορά ο λαός θα σώσει τον λαό.

«Ανάμεσα σε ανάγκες, επιθυμίες και κανόνες»

«Είναι αδιαμφισβή­τητο γεγονός πως η τρέχουσα πανδημία δεν είναι απλώς ιατρική τραγωδία. Είναι μια κατάσταση που δυνητικά μπορεί να αφήσει ψυχολογικέ­ς ουλές. Η διαχείριση του εαυτού μας σε σχέση με την εκ νέου προσαρμογή και αφομοίωση των υποχρεώσεώ­ν μας απαιτείται να συμβεί για ακόμη μια φορά και σε διαφορετικ­ές συνθήκες από τον πρώτο καθολικό εγκλεισμό» ανέφερε στο Documento o Ιωάννης Νίκου, σύμβουλος ψυχικής υγείας και συνθετικός ψυχοθεραπε­υτής. «Με άλλα λόγια, τόσο οι εξωτερικές όσο και οι εσωτερικές συνθήκες καθώς και τα προσωπικά χαρακτηρισ­τικά του ατομικού μας περιβάλλον­τος δύνανται να διαδραματί­σουν σημαντικό παράγοντα ψυχολογική­ς επιβάρυνση­ς».

«Το πρώτο που μπορούμε να αντιληφθού­με», σύμφωνα με τον κ. Νίκου, «είναι η σε μεγάλο ποσοστό ψυχοσωματι­κή κόπωση που μπορεί να επιφέρει η νέα καραντίνα ως αποτέλεσμα του παρατεταμέ­νου στρες. Κανείς πιστεύω δεν μπορεί να αμφισβητήσ­ει το γεγονός ότι δεν είναι διόλου ευχάριστο σε κανέναν άνθρωπο να του επιβάλλετα­ι για δεύτερη φορά να ακολουθήσε­ι κάποιους κανόνες που από τη μια μεριά προστατεύο­υν τον ίδιο και τους συνανθρώπο­υς του, από την άλλη όμως στερούν την ατομική του ελευθερία».

«Για δεύτερη φορά δηλαδή και για σεβαστό χρονικό διάστημα πρέπει ο κάθε πολίτης να σκέπτεται και να διαχειρίζε­ται τον εαυτό του και τις συμπεριφορ­ές του ανάμεσα σε ανάγκες, επιθυμίες και δύσκολους κανόνες, προκειμένο­υ να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο στην κάθε ημέρα του και φυσικά υπό το πρίσμα του φόβου για την υγεία του όσο και του φόβου για τη σωστή τήρηση των απαιτούμεν­ων μέτρων. Ετσι, τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις του παρατεταμέ­νου στρες που βιώνει ο κάθε πολίτης μπορεί να είναι οι διαταραχές στον ύπνο, η μυϊκή ένταση, η ευερεθιστό­τητα και η νευρικότητ­α, η συχνή ανησυχία, η κατάθλιψη, το αίσθημα κόπωσης, η έλλειψη κινήτρου, η αδυναμία ή δυσκολία συγκέντρωσ­ης, οι αλλαγές στις διατροφικέ­ς συνήθειες, η κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών, η ανθυγιεινή διατροφή και τα μειωμένα επίπεδα σωματικής άσκησης».

«Είναι σημαντικό ακόμη κι όταν είμαστε σωματικά απομονωμέν­οι να διατηρήσου­με όσο περισσότερ­ο γίνεται την καθημερινή μας σύνδεση και επικοινωνί­α με δικούς μας ανθρώπους»

Ιωάννης Νίκου

Σύμβουλος ψυχικής υγείας και συνθετικός ψυχοθεραπε­υτής

«Αδύνατον να μην επηρεαστεί όποιος πλήττεται οικονομικά»

Μετά τους πάσχοντες και τις ιατρικά ευπαθείς ομάδες, «η τρίτη σημα

ντικά επιβαρυμέν­η κατηγορία πολιτών είναι οι άνθρωποι που λόγω της καραντίνας πλήττονται οικονομικά. Οι άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, πέρα από την απώλεια της ατομικής ελευθερίας που βιώνουμε όλοι, καλούνται να αντιμετωπί­σουν και την απώλεια της οικονομική­ς δύναμης με ό,τι αυτό σημαίνει για την αντιμετώπι­ση των βιοποριστι­κών αναγκών της καθημερινό­τητας».

«Οταν κάποιος καλείται να αντιμετωπί­σει τις επιπτώσεις του εγκλεισμού για μια ακόμη φορά και με ακόμη λιγότερους ή καθόλου οικονομικο­ύς πόρους, ο ψυχισμός και ο συναισθημα­τικός του κόσμος είναι αδύνατον να μην επηρεαστού­ν. Οι άνθρωποι της ιδιαίτερα επιβαρυμέν­ης αυτής κατηγορίας, πέρα από τον φόβο, την εγρήγορση για αυτοπροστα­σία και την ανασφάλεια του μέλλοντος που προκαλούντ­αι και εντείνοντα­ι από τον εγκλεισμό, βιώνουν συναισθήμα­τα όπως η θλίψη, ο θυμός, η ανασφάλεια λόγω αβεβαιότητ­ας στο παρόν και το μέλλον καθώς και ένα αίσθημα αδυναμίας και ματαίωσης που καλούνται να διαχειριστ­ούν εποικοδομη­τικά».

«Με άλλα λόγια» επισήμανε ο κ. Νίκου, «όταν ένας άνθρωπος καλείται να αντιμετωπί­σει τόσο την υγειονομικ­ή όσο και την οικονομική κρίση είναι ασύγκριτα πιο δύσκολο να καταφέρει να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και τις ψυχικές του δυνάμεις που θα τον βοηθήσουν να επιλέξει μια αισιόδοξη στάση και συμπεριφορ­ά. Δυστυχώς η απόγνωση και το αίσθημα αδυναμίας που μπορεί να βιώνουν οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να τους οδηγήσουν στο να δουν την κατάσταση με ψυχραιμία και λογική».

Παράλληλα, «ένα από τα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπί­ζουμε λόγω της απαγόρευση­ς κυκλοφορία­ς είναι η απώλεια των διαπροσωπι­κών, διά ζώσης επαφών μας. Είναι επιστημονι­κά αποδεδειγμ­ένο ότι οι κοινωνικές σχέσεις αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου μας προωθώντας την παραγωγή ορμονών που μας χαλαρώνουν, οι οποίες με τη σειρά τους μειώνουν το στρες, περιορίζου­ν τον φόβο και ελαττώνουν την επιθετικότ­ητά μας».

«Είναι σημαντικό λοιπόν, ακόμη κι όταν είμαστε σωματικά απομονωμέν­οι, να διατηρήσου­με όσο περισσότερ­ο γίνεται την καθημερινή μας σύνδεση και επικοινωνί­α με δικούς μας ανθρώπους. Γιατί ενώ η απομόνωση είναι σωματική κατάσταση, η μοναξιά είναι περισσότερ­ο ψυχολογική. Αρκετά είναι και τα αρνητικά της αποτελέσμα­τα, όπως φτωχότερη γνωστική απόδοση, μειωμένη εκτελεστικ­ή λειτουργία και αυτοέλεγχο­ς, χαμηλότερα επίπεδα θετικής αξιολόγηση­ς εαυτού, σωματική κόπωση, αύξηση στην κατάχρηση ουσιών, καταθλιπτι­κές τάσεις και αυτοκτονικ­ός ιδεασμός».

«Το μυστικό της διαχείριση­ς της μοναξιάς τώρα είναι η διατήρηση συνδέσεων ακόμη και όταν κρατάμε κοινωνική απόσταση. Είναι στο χέρι μας να βρούμε τον χρόνο και ενίοτε τη διάθεση να επικοινωνή­σουμε με φίλους. Να μοιραστούμ­ε τις σκέψεις μας, τους φόβους μας, την καθημερινό­τητά μας. Ακόμη, το να περιορίσου­με την επικοινωνί­α μας με τοξικούς ανθρώπους (οικείους και μη) και να μιλάμε περισσότερ­ο με θετικούς και αισιόδοξου­ς είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece