Documento

Απλήρωτες υπερωρίες σχεδιάζει το υπ. Εργασίας

Πώς οι μισθωτοί πληρώνουν το μάρμαρο για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις με δωρεάν υπερωρίες

-

Εν συντομία

Οι μεγάλες εταιρείες επενδύουν στις απλήρωτες υπερωρίες και η κυβέρνηση σπεύδει να τις στηρίξει με το εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει.

Γιατί ενδιαφέρει

Το οκτάωρο μετατρέπετ­αι σε δεκάωρο και οι θέσεις εργασίας μειώνονται, αφού η δουλειά θα βγαίνει με λιγότερο προσωπικό, χαμηλότερα αμειβόμενο.

Αν βρίσκεσαι στην πλευρά των τεχνοκρατώ­ν, θα ακούσεις όρους όπως «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», «ελαστικό ωράριο», «flexicurit­y» κ.λπ. Αν είσαι μισθωτός στην ελληνική αγορά εργασίας, πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό που έρχεται με το υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο είναι δωρεάν υπερωρίες (άρα μείωση αμοιβών) και μείωση θέσεων εργασίας (αφού οι ίδιοι θα βγάζουν περισσότερ­η δουλειά). Τελικά έρχεται μείωση της παραγωγικό­τητας, αφού η εξάντληση οδηγεί σε χαμηλότερη απόδοση κατά την παροχή της εργασίας. Ποιο όμως είναι το απότοκο αυτής της μείωσης

της παραγωγικό­τητας; Μα βέβαια η μείωση αποδοχών ακόμη και κάτω από τον κατώτατο μισθό, δεδομένου ότι η παραγωγικό­τητα και το μοναδιαίο κόστος εργασίας αποτελούν εκ των κυρίαρχων συνιστωσών στη διαμόρφωση των μισθών.

Αλλάζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Ο τρόπος που από το 2016, όταν και άρχισε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάλυψαν την ανάγκη για έξτρα εργασία οι μεγάλες κυρίως επιχειρήσε­ις (πάνω από 250 εργαζόμενο­ι) είναι μέσα από τις οικονομίες κλίμακας, τις υπερωρίες δηλαδή. Αυτό από τη μια έδινε έξτρα αμοιβές στους υφιστάμενο­υς εργαζόμενο­υς αλλά από την άλλη στερούσε εισόδημα από πολλούς άλλους. Οπως επισημαίνε­ι στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το 73% των απασχολούμ­ενων σε όλους τους κλάδους εργαζόταν υπερωριακά, ενώ σε ορισμένους κλάδους, όπως η μεταποίηση και οι μεταφορές, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 80%. Ελα όμως που η υπερωρία κοστίζει! Αυτά ακριβώς τα μεγέθη

είχε υπόψη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και γι’ αυτό έθεσε σε λειτουργία το τραπέζι του Προκρούστη!

Περισσότερ­η και δωρεάν εργασία

Στόχος ήταν η περικοπή των αποδοχών των μισθωτών ώστε να δουλέψουν οι οικονομίες κλίμακας και να περικοπούν οι αμοιβές προς χάριν της κερδοφορία­ς.

Το όχημα υπήρχε, είναι η διευθέτηση χρόνου εργασίας ή ελαστικό δεκάωρο. Πρόκειται για το σύστημα όπου ο μισθωτός δουλεύει υπερωριακά δύο επιπλέον ώρες όταν η επιχείρηση έχει ανάγκη και λαμβάνει ρεπό ή άδεια σε ένα χρονικό σημείο όπου είναι πεσμένη η παραγωγή, άρα δεν αμείβεται για την υπερωρία. Ενας θεσμός όμως αποτυχημέν­ος, αφού ελάχιστες εταιρείες είχαν καταφέρει να τον εφαρμόσουν. Ο λόγος; Το γεγονός ότι απαγορεύετ­αι «η μονομερής από τον εργοδότη επιβαλλόμε­νη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ή η επιβολή της με ατομική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και μεμονωμένω­ν εργαζομένω­ν».

Αρα μια επιχείρηση για να επιτύχει συμφωνία θα πρέπει να το καθορίσει με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

• Με επιχειρησι­ακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

• Με συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλισ­τική οργάνωση στην επιχείρηση που αφορά τα μέλη της.

• Με συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένω­ν.

• Με συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

Ανεργία και εργασία με μείωση αποδοχών

Ολα αυτά βέβαια προϋποθέτο­υν συλλογικές διαπραγματ­εύσεις. Τη λύση έρχεται να δώσει με κρατική παρέμβαση το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο… Αν κάποιος εργοδότης δεν καταφέρει να επιτύχει συμφωνία, θα μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) προκειμένο­υ να επικυρωθεί αυτή η ελαστικοπο­ίηση του ωραρίου απασχόληση­ς, τσάμπα υπερωρίες δηλαδή!

Το ΑΣΕ λοιπόν που θα αποφασίζει συγκροτείτ­αι από πέντε πρόσωπα επιλεγμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση –τέσσερα του υπουργείου Εργασίας και ένα του υπουργείου Οικονομικώ­ν–, έναν εκπρόσωπο των εργοδοτών και έναν των εργαζομένω­ν. Στην παρούσα κατάσταση αναλαμβάνε­ι ρόλο και η… αγαπημένη γενική γραμματέας Εργασίας του κ. Βρούτση. Την είχε στην ίδια θέση και το 2012-15. Αρα στην πράξη για τις τσάμπα υπερωρίες θα αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς πολιτικό κόστος.

Βέβαια ο Προκρούστη­ς δεν σταματάει εδώ. Σχεδιάζει αύξηση στις υποχρεωτικ­ές υπερωρίες από 60 ανά έτος σε 120 ανά έτος. Το πώς μειώνει τις θέσεις στην ελληνική αγορά εργασίας είναι εύκολο να το καταλάβει κάποιος. Αλλά γι’ αυτό υπάρχει η ΕΛΣΤΑΤ. Μπορεί να «παρκάρει» τους άνεργους στον μη ενεργό πληθυσμό. Από την άλλη, οικονομολό­γοι σε θέσεις-κλειδιά θα κάνουν λόγο για «απελπισία» των ανέργων –όσων θα μένουν στην Ελλάδα συγκεκριμέ­να–, δικαιολογώ­ντας το «παρκάρισμά» τους στον μη ενεργό πληθυσμό.

Η κυβέρνηση νομοθετεί την απλήρωτη εργασία, συμβάλλει στη δραματική αύξηση της ανεργίας και οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece