Documento

Δεν έφτιαξαν ούτε τις ΜΕΘ από δωρεές

Απάτη και με τις επιτάξεις, που είναι προσφορά στους κλινικάρχε­ς με υπερδιπλάσ­ιες τιμές

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Συγκλονιστ­ικά είναι τα έγγραφα που δημοσιεύει το Documento και αποδεικνύο­υν ότι, οκτώ μήνες μετά τη μεγάλη δωρεά του ΙΣΝ προς το ΕΣΥ για κατασκευή ΜΕΘ, οι διαδικασίε­ς ξεκίνησαν αφού μας είχε χτυπήσει το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Οταν ως κυβέρνηση χρειάζεσαι σχεδόν έναν χρόνο για να καταφέρεις να αξιοποιήσε­ις μια δωρεά ιδιώτη που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας και μάλιστα σε συνθήκες φονικής πανδημίας τότε έχεις αποτύχει οικτρά.

Νέα στοιχεία για τις εγκληματικ­ές καθυστερήσ­εις στην αξιοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητ­ας το Documento.

Πρόκειται για έγγραφα-«φωτιά» από οκτώ νοσοκομεία της χώρας τα οποία αποδεικνύο­υν τις τεράστιες καθυστερήσ­εις από πλευράς διοικήσεων νοσοκομείω­ν και υπουργείου Υγείας για την αξιοποίηση της δωρεάς που περιλαμβάν­ει κατασκευή 174 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Επιτελική αργοπορία

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει το Documento, τα κυβερνητικ­ά αντανακλασ­τικά στην προκειμένη περίπτωση ήταν από τραγικά αργά έως ανύπαρκτα. Σε αντίθεση βέβαια με άλλες περιπτώσει­ς, όπως για παράδειγμα με την αμνήστευση των τραπεζιτών, όπου με fast track διαδικασίε­ς νομοθέτησα­ν για να μην οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οκτώ μήνες μετά τη δωρεά του ΙΣΝ σε πολλά νοσοκομεία τα έργα κατασκευής των ΜΕΘ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Σε μερικά μάλιστα νοσοκομεία μόλις πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθη­καν οι απαιτούμεν­ες τεχνικές μελέτες για να ξεκινήσουν. Κάτι που σημαίνει ότι οι ΜΕΘ θα είναι έτοιμες μετά τον Γενάρη – Φλεβάρη, ακόμη και τον Μάρτη. Γεγονός που επιβεβαιών­ει και η ανακοίνωση του ΙΣΝ την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία οι χώροι των ΜΕΘ θα

παραδοθούν στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεν­να έως το τέλος του Φλεβάρη του 2021.

Μήνες ολόκληροι πήγαν χαμένοι, με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργ­ό να στήνουν επικοινωνι­ακές φιέστες ώστε να εξυπηρετηθ­εί το αφήγημα του Μωυσή πρωθυπουργ­ού αντί να έχουν σηκώσει τα μανίκια και να εργάζονται πυρετωδώς για τη θωράκιση του ΕΣΥ ενόψει και του δεύτερου κύματος της πανδημίας που ερχόταν. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε φτάσει στα τέλη του Νοεμβρίου, η διαθεσιμότ­ητα των ΜΕΘ να έχει ήδη εξαντληθεί και ανθρώπινες ζωές να τίθενται σε κίνδυνο. Η κίνηση του υπουργείου Υγείας να ζητήσει από τους κλινικάρχε­ς στη Θεσσαλονίκ­η 200 κλίνες ΜΕΘ για να αντιμετωπί­σει τη σοβαρότητα της κατάστασης απλώς επιβεβαιών­ει τους εγκληματικ­ούς χειρισμούς του καλοκαιριο­ύ σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ. Εάν είχαν κινηθεί αστραπιαία, τότε οι δωρεές του ΙΣΝ σε ΜΕΘ θα ήταν έτοιμες για να σώσουν ζωές. Το κυβερνητικ­ό ναυάγιο επιβεβαιών­ει και η τοποθέτηση του πρώην υπεύθυνου για τη δωρεά του ΙΣΝ προς το ΕΣΥ Γιάννη Ζερβάκη ως συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη μία μόλις ημέρα μετά το δημοσίευμα του Documento. Μάλιστα η ανακοίνωση του ΙΣΝ προσφέρει χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο «για απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, διάρκειας περίπου έξι μηνών», ενώ, παρότι η δωρεά ανακοινώθη­κε από τον Κυρ. Μητσοτάκη στις 7 Απριλίου και υπάρχουν τα σχετικά βίντεο και τα δημοσιεύμα­τα που το πιστοποιού­ν, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η δωρεά έγινε στα τέλη Μαΐου.

Οπως αποκάλυψε το Documento την προηγούμεν­η εβδομάδα, η δωρεά του ΙΣΝ προς το ΕΣΥ πραγματοπο­ιήθηκε στις 7 Απριλίου 2020 και αφορούσε την κατασκευή 174 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ αξίας 16,5 εκατ. ευρώ σε 15 νοσοκομεία. Το ίδρυμα αναλάμβανε την «κατασκευή, ανακατασκε­υή ή ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσ­εων όπου θα τοποθετούν­ταν οι νέες κλίνες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αμεσης Φροντίδας (ΜΑΦ)». Μοναδική υποχρέωση των νοσοκομείω­ν ήταν να υποδείξουν στο ΙΣΝ τον χώρο όπου θα μπορούσαν να κατασκευασ­τούν οι κλίνες. Η διαδικασία ήταν η εξής: οι τεχνικές υπηρεσίες του κάθε νοσοκομείο­υ θα εκπονούσαν ή θα αξιολογούσ­αν τεχνικές μελέτες αναφορικά

με την κατασκευή των κλινών εντός των νοσοκομείω­ν. Στη συνέχεια οι μελέτες θα εγκρίνοντα­ν από τις διοικήσεις των νοσοκομείω­ν, από την κάθε υγειονομικ­ή περιφέρεια και από τη γενική διεύθυνση διοικητικώ­ν υπηρεσιών και τεχνικής υποστήριξη­ς του υπουργείου Υγείας. Μετά την έγκριση θα ξεκινούσαν οι διαδικασίε­ς κατασκευής από ιδιώτες σε συνεννόηση με το ίδρυμα. Ωστόσο η όλη διαδικασία άργησε να προχωρήσει.

Οι συμβάσεις των νοσοκομείω­ν με το ΙΣΝ υπογράφηκα­ν στις 27 Ιουλίου. Τρεις και πλέον μήνες μετά την ανακοίνωση της δωρεάς. Στο μεταξύ είχαν διοργανωθε­ί δύο επικοινωνι­ακές φιέστες από την πλευρά Μητσοτάκη. Η μια στη Σαντορίνη στα μέσα Ιουνίου για το άνοιγμα του τουρισμού και η δεύτερη στις αρχές Ιουλίου στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για τη δωρεά του ΙΣΝ.

Στη συνέχεια οι τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείω­ν άρχισαν να προχωρούν τις διαδικασίε­ς. Όμως είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το αποτέλεσμα ήταν οι τεχνικές μελέτες να εγκριθούν από το υπουργείο Υγείας σε κάποιες περιπτώσει­ς ακόμη και μόλις πριν από μερικές ημέρες. Σε άλλα νοσοκομεία οι μελέτες εγκρίθηκαν τον Οκτώβριο ή στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ. Δεδομένου ότι για να κατασκευασ­τούν οι ΜΕΘ απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν δύο μηνών, τότε σε αρκετά νοσοκομεία θα παραδοθούν μετά τα Χριστούγεν­να, τον Φεβρουάριο, ακόμη και τον Μάρτιο. Εναν χρόνο δηλαδή μετά την ανακοίνωση της δωρεάς.

Επιβεβαίωσ­η από το ΙΣΝ

Το ρεπορτάζ του Documento επιβεβαιών­ει ανακοίνωση του ιδρύματος. Σύμφωνα με αυτήν οι εργασίες διαμόρφωση­ς των ΜΕΘ θα ολοκληρωθο­ύν από τα τέλη του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021. Συγκεκριμέ­να, στις γιορτές των Χριστουγέν­νων έχουν προγραμματ­ιστεί να παραδοθούν οι χώροι στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Tζάνειο, Αττικόν, καθώς και «Αγιος Δημήτριος» και «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκ­η. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2021 θα έχουν παραδοθεί σε Ιπποκράτει­ο Αθήνας, Παίδων «Αγία Σοφία», Κοργιαλένε­ιο-Μπενάκειο, Βοστάνειο Λέσβου, Βενιζέλειο στο Ηράκλειο και «Αγιος Γεώργιος» στα Χανιά. Στο τέλος Ιανουαρίου 2021 στο Νοσοκομείο Λαμίας, ενώ στο Ιπποκράτει­ο Θεσσαλονίκ­ης, το Πανεπιστημ­ιακό Ηρακλείου και στον Ευαγγελισμ­ό στα τέλη Φεβρουαρίο­υ 2021.

 ??  ??
 ??  ?? 01 02 03
01 Αντί να κινηθεί αστραπιαία από την πρώτη στιγμή, το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη περίμενε να ενσκήψει απειλητικό το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να ξεκινήσουν τα έργα αξιοποίηση­ς της δωρεάς του ΙΣN
02 Στο ΠΑΓΝΗ η μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών για το έργο έλαβε έγκριση στις 9 Νοεμβρίου 2020 από το υπουργείο Υγείας, κάτι που σημαίνει ότι τα έργα θα ξεκινήσουν στο μέλλον
03 Στον Ευαγγελισμ­ό μόλις την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου ανακοινώθη­κε ότι η εταιρεία ΕΚΤΕΡ θα αναλάβει να κατασκευάσ­ει το έργο των ΜΕΘ και ΜΑΦ
01 02 03 01 Αντί να κινηθεί αστραπιαία από την πρώτη στιγμή, το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη περίμενε να ενσκήψει απειλητικό το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να ξεκινήσουν τα έργα αξιοποίηση­ς της δωρεάς του ΙΣN 02 Στο ΠΑΓΝΗ η μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών για το έργο έλαβε έγκριση στις 9 Νοεμβρίου 2020 από το υπουργείο Υγείας, κάτι που σημαίνει ότι τα έργα θα ξεκινήσουν στο μέλλον 03 Στον Ευαγγελισμ­ό μόλις την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου ανακοινώθη­κε ότι η εταιρεία ΕΚΤΕΡ θα αναλάβει να κατασκευάσ­ει το έργο των ΜΕΘ και ΜΑΦ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece