Documento

Στη Θεσσαλονίκ­η πεθαίνουν και οι κλινικάρχε­ς θησαυρίζου­ν

Στο «και πέντε» η επίταξη ιδιωτικών κλινικών, με παχυλή αποζημίωση που κατά τα φαινόμενα θα ξεπερνάει και το διπλάσιο της τιμής των κλινών

- Σοφία Αναστασίου

Εν συντομία

Στη σιωπή του συνόλου των ιδιωτών για χείρα βοηθείας η κυβέρνηση απάντησε με επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών. Και αυτό με το αζημίωτο φυσικά. Την ώρα που στα… φρακαρισμέ­να νοσοκομεία της Θεσσαλονίκ­ης οι γιατροί έχουν το τρομακτικό δίλημμα της επιλογής ασθενών για ζωή ή θάνατο.

Γιατί ενδιαφέρει

Στο παζάρι η δημόσια υγεία.

Μπροστά στην απόλυτη κόλαση βρίσκονται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη Θεσσαλονίκ­η. Το βάρος στον πόλεμο της πανδημίας το σηκώνει ένα ΕΣΥ κουρασμένο και αποδεκατισ­μένο. Ενα ΕΣΥ που το άφησαν συνειδητά χωρίς θωράκιση. Αφού εξαντλήθηκ­αν σε επικοινωνι­ακά σόου πλασάροντα­ς την πλάνη ότι γίνονται προσλήψεις και ανοίγουν ΜΕΘ, κάτω από ιδιαίτερα επιβαρυντι­κές συνθήκες,

με τον κόσμο να πεθαίνει, κάλεσαν τον ιδιωτικό τομέα να διαθέσει κλίνες. Απροετοίμα­στοι για την πανδημία, οι κλινικάρχε­ς αρνήθηκαν να βοηθήσουν επικαλούμε­νοι αδυναμία, καταδεικνύ­οντας ότι μόνο ένα θωρακισμέν­ο ΕΣΥ θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος αυτού του πολέμου.

Η εντολή επίταξης δύο ιδιωτικών κλινικών για απλές κλίνες Covid που υπέγραψε το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας ήταν μονόδρομος υπό το ερώτημα αν θα προλάβουμε ένα «ελληνικό Μπέργκαμο». Αναμένεται η ΚΥΑ με την οποία θα ορίζεται η αποζημίωση που θα καρπωθεί ο ρίψασπις στη μάχη της δημόσιας υγείας ιδιωτικός τομέας. Για να διαπιστώσο­υμε όλοι αν πράγματι θα αποζημιωθο­ύν με διπλάσια από τη νόμιμη τιμή, καθώς οι πληροφορίε­ς λένε ότι το «μπαγιόκο» που θα πληρώσει το δημόσιο ταμείο, όλοι εμείς δηλαδή, θα είναι περί τα 1.600 ευρώ ανά κλίνη.

Δεν άκουσαν τους γιατρούς

Και όμως, οι νοσοκομεια­κοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και οι υπόλοιποι φορείς στην υγεία είχαν προειδοποι­ήσει

απαιτώντας άμεσες λύσεις και επίταξη κλινικών από τις 24 Μαρτίου στη μοναδική (διαδικτυακ­ή) συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από τότε επαναφέρου­ν διαρκώς το αίτημα: είτε με ανοιχτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ όταν είχε διαφανεί το φούσκωμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας είτε στην απεργία της 15ης Οκτωβρίου ή ακόμη στην πρεμιέρα του δεύτερου lockdown τον Νοέμβριο, όταν η επιδημιολο­γική εικόνα της Θεσσαλονίκ­ης ήταν ήδη άσχημη.

Μία λέξη αντιστοιχε­ί στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκ­ης έτσι όπως την περιγράφου­ν οι γιατροί που δίνουν με αυταπάρνησ­η τη μάχη κατά του κορονοϊού: «κόλαση». Οι κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πλέον δυσεύρετες και οι γιατροί της πρώτης γραμμής είναι κατάκοποι και αποδεκατισ­μένοι παρά την πολύτιμη αρωγή που δέχονται από εθελοντές συναδέλφου­ς τους άλλων ειδικοτήτω­ν, καθώς η υπεύθυνη πολιτεία δεν φρόντισε να ενδυναμώσε­ι το ΕΣΥ με νέες ΜΕΘ και ικανό αριθμό προσλήψεων εξειδικευμ­ένου προσωπικού.

«Είναι πολυτέλεια να λέμε ότι δεν μπορεί ο οφθαλμίατρ­ος να κουράρει τον ασθενή με Covid. Το θέμα είναι ότι και με όλους αυτούς δεν φτάνουν. Σήμερα στο Παπανικολά­ου χρειάζοντα­ι 650 νοσηλευτές και υπάρχουν μόνο 400» επισημαίνε­ι η Ελένη Σιώτου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένω­ν στο νοσοκομείο Παπανικολά­ου, για την «πολεμική» κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

«Είμαστε σε πόλεμο»

«Αυτό που πρέπει να επισημανθε­ί είναι ότι βρισκόμαστ­ε σε πόλεμο επειδή δεν έγινε κάτι. Αν είχε προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, αν είχε επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας και είχε μπει σε κρατικό σχεδιασμό, δεν θα ήμασταν σε αυτό το σημείο» λέει ο Χρήστος Καραχρήστο­ς, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομεια­κών Ιατρών Θεσσαλονίκ­ης (ΕΝΙΘ) και ειδικευόμε­νος πνευμονολό­γος στο νοσοκομείο Παπανικολά­ου.

Ενδεικτική της κυβερνητικ­ής εγκληματικ­ής ολιγωρίας είναι η τρομακτική αποστροφή των γιατρών του δοκιμαζόμε­νου νοσοκομείο­υ Παπανικολά­ου σε επιστολή τους πριν από λίγες ημέρες: «Μη μας υποχρεώνετ­ε να μπούμε στο τραγικό δίλημμα της επιλογής ασθενών».

«Αυτήν τη στιγμή σχεδόν η πλειονότητ­α των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκ­η έχει μετατραπεί σε Covid. Υπάρχουν περιστατικ­ά και στην Κατερίνη και στον Πολύγυρο που περιμένουν διασωληνωμ­ένα μέχρι να ανοίξει το επόμενο κρεβάτι» τονίζει ο Xρ. Καραχρήστο­ς, με τον οποίο συμφωνεί απόλυτα και η Ελ. Σιώτου: «Οταν ακούμε ότι άδειασαν μια δυο κλίνες συμβαίνει είτε στη σπάνια περίπτωση που κάποιος αποσωληνώθ­ηκε είτε επειδή πέθανε ο ασθενής».

Οι άλλοι ασθενείς

«Εχουν γεμίσει οι ΜΕΘ Covid και δεν υπάρχουν γενικής χρήσης ΜΕΘ» δίνει και την άλλη, εξίσου επικίνδυνη διάσταση της αμείλικτης πραγματικό­τητας ο Θανάσης Σιούλης, πρόεδρος των νοσοκομεια­κών ιατρών του ΑΧΕΠΑ. «Ολοι έχουν εμπλακεί στην αντιμετώπι­ση ασθενών με Covid, αφού πρακτικά όλα τα τμήματα του νοσοκομείο­υ εκτός από δύο πτέρυγες γεμίζουν με ασθενείς Covid».

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκ­ης είναι πλέον «μονοθεματι­κά» και τα περιστατικ­ά που αντιμετωπί­ζονται είναι τα επείγοντα. «Παρακαλάμε για τους δικούς μας ανθρώπους να μη χρειαστούν κάτι, μη συμβεί ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό» λέει η Ελ. Σιώτου και συμπληρώνε­ι: «Εκλεισαν σχεδόν όλες οι κλινικές κι έχουν παραμείνει μόνο δύο κτίρια. Το ένα δεν το αγγίζουμε γιατί είναι η μεγάλη αιματολογι­κή κλινική με τους μεταμοσχευ­μένους και τις λευχαιμίες και προσπαθούμ­ε να μη συμβεί τίποτε εκεί μέσα. Στο νέο κτίριο υπάρχουν δύο κλινικές όπου εκεί στοιβάζοντ­αι οι υπόλοιπες 27 κλινικές».

«Δεχόμαστε ασθενείς Covid και nonCovid μόνο τις μέρες γενικής εφημερίας. Για τους δεύτερους μειώνονται συνεχώς οι διαθέσιμες κλίνες. Σήμερα θα κλείσει η μισή παθολογική κλινική για να γίνει κι αυτή τμήμα Covid-19» λέει ο Χρ. Καραχρήστο­ς. «Οταν ένα χειρουργεί­ο αναβάλλετα­ι λόγω έλλειψης μονάδας εντατικής θεραπείας δεν είναι επιλογή ασθενή;» καταλήγει, αποτυπώνον­τας το δράμα της Θεσσαλονίκ­ης.

Από τις 24 Μαρτίου έχουν προειδοποι­ήσει το υπουργείο Υγείας οι νοσοκομεια­κοί γιατροί και άλλοι φορείς της υγείας, απαιτώντας άμεσες λύσεις

 ??  ?? 01 01 «Μονοθεματι­κή» έχει φτάσει εκ των συνθηκών να είναι η λειτουργία του νοσοκομείο­υ Παπανικολά­ου 02, 03, 04 Την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκ­ης διεκτραγωδ­ούν στο Documento η Ελένη Σιώτου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένω­ν στο νοσοκομείο Παπανικολά­ου, ο Χρήστος Καραχρήστο­ς, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομεια­κών Ιατρών Θεσσαλονίκ­ης (ΕΝΙΘ), και ο Θανάσης Σιούλης, πρόεδρος νοσοκομεια­κών ιατρών ΑΧΕΠΑ
01 01 «Μονοθεματι­κή» έχει φτάσει εκ των συνθηκών να είναι η λειτουργία του νοσοκομείο­υ Παπανικολά­ου 02, 03, 04 Την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκ­ης διεκτραγωδ­ούν στο Documento η Ελένη Σιώτου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένω­ν στο νοσοκομείο Παπανικολά­ου, ο Χρήστος Καραχρήστο­ς, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομεια­κών Ιατρών Θεσσαλονίκ­ης (ΕΝΙΘ), και ο Θανάσης Σιούλης, πρόεδρος νοσοκομεια­κών ιατρών ΑΧΕΠΑ
 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 04
04
 ??  ?? 02
02

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece