Documento

«Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις»

Πνευμονολό­γοι εξηγούν γιατί νέοι «λυγίζουν» μπροστά σε έναν ιό που χτυπούσε κυρίως ευπαθείς και ηλικιωμένο­υς

- Αντιγόνη Μιχοπούλου

Εν συντομία

Οι λόγοι για τους οποίους αυξάνονται τα νούμερα των βαριά νοσούντων στις νεότερες ηλικίες. Η μεγάλη διασπορά, το ιικό φορτίο, η γενετική προδιάθεση και η ΧΑΠ.

Γιατί ενδιαφέρει

Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει, κανείς δεν είναι άτρωτος.

Ο αριθμός των νέων ανθρώπων που διασωληνών­ονται ή χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό αυξάνεται συνεχώς και η ανησυχία χτυπάει πλέον κόκκινο ακόμη και για τις ηλικίες που μέχρι χθες έμοιαζαν άτρωτες απέναντι στον ιό.

Ο συγκεκριμέ­νος ιός δεν κάνει τελικά διακρίσεις και τα λόγια της διευθύντρι­ας της μονάδας εντατικής θεραπείας του ΑΧΕΠΑ Ελένης Γκέκα αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές μας:

«Οι ηλικίες είναι πολύ μικρές. Πλέον νοσηλεύουμ­ε από 35 χρόνων ανθρώπους, λυγίζουμε μπροστά τους, έχω πιάσει τον εαυτό μου ύστερα από 25 χρόνια σε ΜΕΘ ξεκινώντας από το σπίτι μου να δακρύζω και να λέω τι θα δω σήμερα». Μόλις πριν από λίγες ημέρες άλλωστε η ίδια η ιατρική κοινότητα αποχαιρέτη­σε συναδέλφου­ς της που νικήθηκαν από τον κορονοϊό ενώ δεν είχαν ξεπεράσει τα 50 τους χρόνια.

Τα νούμερα είναι αδιάψευστο­ς μάρτυρας ότι η ηλικιακή ομάδα που δέχεται χτυπήματα τους τελευταίου­ς μήνες από τον κορονοϊό είναι άνθρωποι νεότερης ηλικίας. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ στις 31 Μαΐου τα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 1839 χρόνων ήταν 844 από την αρχή της πανδημίας, ενώ στις 18 Νοεμβρίου είχαν φτάσει τις 31.664. Στο τέλος του Μαΐου τα κρούσματα της ηλικιακής ομάδας 40-64 ήταν 1.139 ενώ στις 18 Νοεμβρίου ήταν 30.967.

Γιατί όμως νέοι άνθρωποι «λυγίζουν» μπροστά σε έναν ιό που μέχρι χθες χτυπούσε κυρίως ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένο­υς; Τις απαντήσεις δίνουν στο Documento δύο διακεκριμέ­νοι πνευμονολό­γοι.

Η μεγάλη διασπορά

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο ιός είναι διαφορετικ­ός από αυτόν που ήταν το προηγούμεν­ο διάστημα» επισημαίνε­ι ο αναπληρωτή­ς καθηγητής Πνευμονολο­γίας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, διευθυντής της Κλινικής Covid-19 του Νοσοκομείο­υ Ευαγγελισμ­ός Γιάννης Καλομενίδη­ς. «Ούτε έχει αλλάξει κάτι σχετικά με το ότι οι νέοι κινδυνεύου­ν λιγότερο να νοσήσουν βαριά και να πεθάνουν. Αυτό που έχει αλλάξει εί

«Δεν είναι άτρωτοι οι νέοι. Οταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε αυτή την ηλικία είναι προφανές ότι ένα μικρό ποσοστό θα νοσήσει βαριά»

Θεόδωρος Βασιλακόπο­υλος

Καθηγητής Πνευμονολο­γίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημ­ίου Αθηνών

ναι ότι η διασπορά πλέον είναι εκτεταμένη στην Ελλάδα. Ετσι λοιπόν στο διάστημα που διανύουμε έχουν μολυνθεί κατά κύριο λόγο πιο νέοι άνθρωποι. Από τον Νοέμβριο βλέπουμε να ξεκινάνε να έρχονται ηλικιωμένο­ι, ακόμη όμως κυριαρχούν στις μολύνσεις οι νεότερες ηλικίες» συμπληρώνε­ι.

«Την άνοιξη» αναφέρει ο κ. Καλομενίδη­ς «είχαμε κυρίως πιο μεγάλους ανθρώπους. Τότε η διασπορά δεν ήταν τόσο εκτεταμένη. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο η διασπορά αφορούσε κυρίως νέο κόσμο που κυκλοφορού­σε πιο πολύ, ενώ οι ηλικιωμένο­ι είχαν μπει σε διαδικασία αυστηρής αυτοπροστα­σίας. Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στην κλινική του Ευαγγελισμ­ού είχαμε είτε νέους ανθρώπους κάτω από 50 είτε ανθρώπους από τα γηροκομεία».

Ξεκάθαρο παραμένει ότι η αποκατάστα­ση της υγείας των νέων ανθρώπων έχει καλύτερη πορεία όταν νοσήσουν, ωστόσο η διαφορά έχει να κάνει με τον απόλυτο αριθμό.

«Παρότι οι νέοι άνθρωποι έχουν καλύτερη πορεία και αυτό δεν έχει αλλάξει, σαν ποσοστό η πιθανότητα να αρρωστήσου­ν βαριά και να πάνε στη ΜΕΘ είναι χαμηλή, ωστόσο ο απόλυτος αριθμός έχει αυξηθεί παρά πολύ. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι η πιθανότητα να νοσήσει βαριά ένας νέος είναι 1%, αν είναι 100 αυτοί που θα μολυνθούν, τότε θα νοσήσει βαριά ένας˙ αν είναι 1.000, θα νοσήσουν δέκα».

Η γενετική προδιάθεση

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολο­γίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπο­υλος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους και ένας νέος άνθρωπος μπορεί να νοσήσει βαριά από τον κορονοϊό.

«Το γεγονός ότι βλέπουμε νέους ανθρώπους να νοσούν βαριά έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Μπορεί να έχει να κάνει με το ιικό φορτίο, μπορεί να έχει να κάνει με τη γενετική προδιάθεση. Εχουν περιγραφεί μεταλλάξει­ς που κάνουν και τους νέους να νοσήσουν σοβαρά από κορονοϊό».

Οπως βέβαια εξηγεί ο κ. Βασιλακόπο­υλος, αυτό έχει επίσης να κάνει με κάτι που βλέπουμε σε όλες τις ιώσεις. «Ακόμη και στη γρίπη αν νοσήσουν πολλοί άνθρωποι, κάποιοι νέοι ενώ έχουν μικρές πιθανότητε­ς τελικά θα νοσήσουν κι αυτοί και θα νοσήσουν βαριά. Δεν είναι άτρωτοι οι νέοι. Οταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε αυτή την ηλικία είναι προφανές ότι ένα μικρό ποσοστό θα νοσήσει βαριά».

Σημαντικός παράγοντας κινδύνου παραμένουν για όλες τις ηλικίες τα υποκείμενα νοσήματα. «Η παχυσαρκία για παράδειγμα θεωρείται υποκείμενο νόσημα. Ενας νέος 35 χρόνων που είναι υπέρβαρος έχει αυξημένο κίνδυνο από τον κορονοϊό» επισημαίνε­ι ο κ. Βασιλακόπο­υλος.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece