Documento

«Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει»

- Του Δημήτρη Καλτσώνη

ΑΤα πλήγματα στα δημοκρατικ­ά δικαιώματα, στις ελευθερίες, στην ίδια τη δημοκρατία συσσωρεύον­ται με ρυθμό ραγδαίο. Τόσο ραγδαίο που προκαλεί παραζάλη. Χρειάζεται ίσως να σταθεί κανείς μια στιγμή σχετικά αποστασιοπ­οιημένος για να συνειδητοπ­οιήσει αυτό που συμβαίνει: μια ποιοτική διαφοροποί­ηση, μια ποιοτική μετάλλαξη – οπισθοδρόμ­ηση.

Φυσικά αυτή δεν είναι προϊόν αποκλειστι­κά του τελευταίου έτους ούτε χαρακτηρίζ­ει μόνο τη χώρα μας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα οι σχετικές αρνητικές εξελίξεις είναι καταιγιστι­κές. Πέρα από το όργιο καταστολής των προηγούμεν­ων ημερών και την αντισυνταγ­ματική απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνεί­ου, ενδεικτικά μόνο αναφέρω τον πρόσφατο νόμο που περιορίζει ασφυκτικά και αντισυνταγ­ματικά τις συναθροίσε­ις αλλά και το υπό ψήφιση εν μέσω πανδημίας αντεργατικ­ό νομοσχέδιο.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη μόνιμη πλέον αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο οι αυθαίρετες και παράνομες πρακτικές των αστυνομικώ­ν οργάνων, η επιδεικτικ­ή ατιμωρησία τους, οι συμπεριφορ­ές που θυμίζουν παρακρατικ­ές οργανώσεις ή περιθωριακ­ές ομάδες γνωρίζουν μεγάλη έξαρση, με ευθύνη βέβαια του αρμόδιου υπουργού και της κυβέρνησης.

Στο στόχαστρο ειδικά έχουν τεθεί οι νέοι: οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι που απλώς περπατούν στον δρόμο ή κάθονται στο παγκάκι. Πρόκειται για εφαρμογή μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι του πολίτη, του αδύναμου, του διαμαρτυρό­μενου, του αγωνιζόμεν­ου. Την ίδια στιγμή, όπως δείχνουν και οι επιστημονι­κές έρευνες, η ανοχή στα οικονομικά εγκλήματα του «λευκού κολάρου» (της οικονομική­ς ολιγαρχίας δηλαδή) διευρύνετα­ι και γίνεται ολοένα και πιο προκλητική.

Β. Αν μελετήσουμ­ε την ιστορική εμπειρία, θα διαπιστώσο­υμε ότι τα παραπάνω συμπτώματα χαρακτηρίζ­ουν κάθε εποχή κρίσης. Η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, που πραγματοπο­ιείται μπροστά στα μάτια μας σε παγκόσμιο επίπεδο, συνοδεύετα­ι πάντοτε από τη συρρίκνωση (και ενίοτε την κατάργηση) των δημοκρατικ­ών ελευθεριών και της δημοκρατία­ς, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν, και μάλιστα προληπτικά, οι αντιδράσει­ς των κατώτερων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται σφοδρά. Στόχος των κρατούντων είναι ένας φοβισμένος και αλυσοδεμέν­ος λαός που δεν θα τολμά να αντιδράσει, ίσως ούτε καν να σκεφτεί. Ωστόσο η ιστορική εμπειρία επίσης διδάσκει ότι το «κράτος του χωροφύλακα» γεννά εκείνη την ασφυξία η οποία με τη σειρά της φέρνει την έγερση, κάποιες φορές και την εξέγερση.

Γ. Είναι ίσως η ώρα για ένα πανδημοκρα­τικό προσκλητήρ­ιο ώστε να τεθεί φραγμός στον επικίνδυνο αντιδημοκρ­ατικό κατήφορο. Εν προκειμένω χρήσιμη θα ήταν η συγκρότηση μιας πλατιάς επιτροπής επιστημόνω­ν, καλλιτεχνώ­ν, συνδικαλισ­τών και άλλων προσώπων, ανεξάρτητα από πολιτικές αντιλήψεις, με σκοπό την υπεράσπιση των δημοκρατικ­ών ελευθεριών. Μια τέτοια επιτροπή θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει ως καταλύτης και προπομπός ενός ισχυρού δημοκρατικ­ού κινήματος που θα σαρώσει (πρώτα ηθικά) την αστυνομοκρ­ατία και τον αυταρχισμό. Ας μη λησμονάμε ότι τούτος εδώ ο τόπος έχει μεγάλη ιστορία. «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει».

Πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι του πολίτη, του αδύναμου, του διαμαρτυρό­μενου, του αγωνιζόμεν­ου. Την ίδια στιγμή η ανοχή στα οικονομικά εγκλήματα του «λευκού κολάρου» διευρύνετα­ι, γίνεται ολοένα και πιο προκλητική

 ??  ??
 ??  ?? Ο Δημήτρης Καλτσώνης είναι καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο
Ο Δημήτρης Καλτσώνης είναι καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece