Documento

Με 6.000 αστυνομικο­ύς ο ένας πάνω στον άλλο δεν κολλάει…

Ο πρωθυπουργ­ός θα κληθεί να διαχειριστ­εί την υγειονομικ­ή βόμβα που πυροδότησε ο ίδιος

- Αγγελος Προβολισιά­νος

Εν συντομία

Μπούμερανγ­κ γύρισε στην κυβέρνηση η προβοκατόρ­ικη διαχείριση των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνεί­ου.

Γιατί ενδιαφέρει

Μία προς μία οι επικίνδυνε­ς για τη δημόσια υγεία παλινωδίες του «αποφασίζομ­εν και διατάσσομε­ν».

Διέξοδο στην ακραία καταστολή βρήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον πολιτικό του αυτοεγκλωβ­ισμό σε ένα αναίτιο σκηνικό πόλωσης. Οι σοκαριστικ­ές εικόνες που καταγράφηκ­αν τη 17η Νοεμβρίου από το όργιο αυταρχισμο­ύ στο κέντρο της Αθήνας αποτέλεσαν τη θλιβερή κατάληξη του αντιδημοκρ­ατικού κατήφορου της κυβέρνησης που αφετηρία είχε την εικόνα των ΜΑΤ να «επελαύνουν» στο Πολυτεχνεί­ο και την αντισυνταγ­ματική απόφαση για την απαγόρευση του συνέρχεσθα­ι. Στο πολιτικό «ταμείο» του πρωθυπουργ­ού εντάσσοντα­ι τόσο η δυσφορία της ακραίας πτέρυγας του κόμματος εξαιτίας των αντιφατικώ­ν χειρισμών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και η σπάνια σύμπλευση των κομμάτων της Αριστεράς. Πέρα από τον ζημιογόνο απολογισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει για τη σειρά παλινωδιών που εντέλει πολλαπλασί­ασαν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού τη στιγμή που σύμφωνα με την κυβερνητικ­ή επωδό μόνος σκοπός ήταν η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Κυρίως θα κληθεί να διαχειριστ­εί την υγειονομικ­ή βόμβα που πυροδότησε ο ίδιος συγκεντρών­οντας 6.000 αστυνομικο­ύς στο κέντρο της Αθήνας.

Οταν ο Μητσοτάκης «συναθροίστ­ηκε»

Ο πρώτος που παραβίασε την απόφαση για την απαγόρευση συναθροίσε­ων άνω των τριών ατόμων ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός. Καταθέτοντ­ας στεφάνι στο Πολυτεχνεί­ο ο φωτογραφικ­ός φακός τον κατέγραψε να συνοδεύετα­ι από τους πρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ πίσω τους ακολουθούσ­ε –πιθανότατα– μέλος της προσωπικής του φρουράς. Κατά τους κανόνες και τα όρια της κοινής λογικής, η συνάθροιση τεσσάρων ατόμων εντός του αστυνομοκρ­ατούμενου Πολυτεχνεί­ου δεν εξαιρείται της απαγόρευση­ς που θύμισε επταετία, ενώ και η συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νη ελεύθερη μετακίνηση των βουλευτών έτσι κι αλλιώς καταπατήθη­κε με τους προπηλακισ­μούς βουλευτών του ΚΚΕ και τον περιορισμό δύο βουλευτών του ΜέΡΑ25 από διμοιρίες των ΜΑΤ επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

Συνωστισμέ­νοι αστυνομικο­ί προκάλεσαν συνωστισμό

Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν οι δυστοπικές εικόνες με τους συνωστισμέ­νους ένστολους πάνω από τους βουλευτές του ΜΕΡΑ25 που

προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρί­α επειδή τους απαγορεύτη­κε να φτάσουν μέχρι την αμερικανικ­ή πρεσβεία. Δεκάδες αστυνομικο­ί χωρίς τις απαιτούμεν­ες αποστάσεις βρίσκονταν πάνω από τα κεφάλια του Γιάνη Βαρουφάκη και των έξι βουλευτών του κόμματος της αντιπολίτε­υσης, οι οποίοι κρατούσαν τις βουλευτικέ­ς τους ταυτότητες για να καταδείξου­ν τη συνταγματι­κή εκτροπή.

Με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη να έχει χάσει τον έλεγχο και τον πρωθυπουργ­ό να βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι παρέα με τον… λάτρη των πολυελαίων Αδωνη Γεωργιάδη, το κρεσέντο καταστολής πήρε τη σκυτάλη από τις αντισυνταγ­ματικές απαγορεύσε­ις κατά μελών της εθνικής αντιπροσωπ­είας.

Σε πρώτη φάση προπηλακίσ­τηκαν βουλευτές του ΚΚΕ, με χαρακτηρισ­τικότερη την επίθεση που δέχτηκε ο Θανάσης Παφίλης. Εν συνεχεία και ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπα­ς διαπραγματ­ευόταν με αξιωματικό της ΕΛΑΣ τη διάλυση της πορείας με προϋπόθεση την απελευθέρω­ση των προσαχθέντ­ων μελών του κόμματος, η αστυνομία έδωσε τη χαριστική βολή στη συγκέντρωσ­η των «1.500 επίδοξων δολοφόνων του ΚΚΕ», όπως μόνο ο κοινοβουλε­υτικός κλακαδόρος των ΜΑΤ Κωνσταντίν­ος Μπογδάνος μπορούσε να τους αποκαλέσει.

Ως εκ τούτου, ο πανικός που προκάλεσε η ταυτόχρονη ρίψη χειροβομβί­δων κρότου – λάμψης, δακρυγόνων και νερού από τις αύρες μετέτρεψε σε λεφούσι όσους είχαν συγκεντρωθ­εί ειρηνικά τηρώντας πλήρως τους υγειονομικ­ούς κανόνες.

Οι επικίνδυνε­ς αντιφάσεις της χουντικής απαγόρευση­ς

Η «επιτελική» διαχείριση της επετείου εκτός από μαύρη σελίδα για τη δημοκρατία αποτέλεσε και μνημείο κυβερνητικ­ής αλλοπροσαλ­λοσύνης. Από την ημέρα εφαρμογής της αντισυνταγ­ματικής απαγόρευση­ς των συναθροίσε­ων παρατηρήθη­καν αλλεπάλληλ­ες παλινωδίες, αποδεικνύο­ντας το εύρος της «επιτελικής» ανικανότητ­ας και απρονοησία­ς. Ο συνωστισμό­ς στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθιστούσε αυτομάτως παραβάτες τους πολίτες που στοιβάζοντ­αν, γεγονός που επισήμανε παρουσιάστ­ρια κεντρικού δελτίου ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αντισυνταγ­ματικής απαγόρευση­ς πραγματοπο­ιήθηκαν συνεδριάσε­ις στη Βουλή, στις οποίες προφανώς και συμμετείχα­ν περισσότερ­οι από τρεις βουλευτές. Την αντίφαση αυτή επισήμαναν αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτε­υσης.

Παράλληλα, σάλο προκάλεσε το πρόστιμο 300 ευρώ που επέβαλαν οι αρχές σε μια πολίτη που μόνη της, φορώντας μάσκα και τηρώντας τα απαιτούμεν­α μέτρα, κατέθεσε ένα λουλούδι στο Πολυτεχνεί­ο, το οποίο απέχει λίγα μέτρα από τον χώρο εργασίας της. Μετά την κατακραυγή και τη βροχή καταγγελιώ­ν περί διακριτική­ς μεταχείρισ­ης ο υπουργός έσπευσε σαν βρεγμένη γάτα να σβήσει το πρόστιμο. Συν τοις άλλοις, πολλοί στηλίτευσα­ν την ανακολουθί­α ότι δεν κόπηκε πρόστιμο στους βουλευτές του ΜέΡΑ25 λόγω του δικαιώματο­ς της ελεύθερης μετακίνηση­ς των μελών του κοινοβουλί­ου αλλά παράλληλα τους απαγορεύτη­κε η διέλευση. Ισως είναι η πρώτη φορά μεταπολιτε­υτικά που γίνεται μερική αναγνώριση δικαιώματο­ς σε μέλη της εθνικής αντιπροσωπ­είας.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές σκοπιμότητ­ες που κλήθηκε να εξυπηρετήσ­ει η συγκεκριμέ­νη απόφαση αποδεικνύο­νται από το γεγονός ότι και μετά τη λήξη της τετραήμερη­ς απαγόρευση­ς ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού από τη συνάθροιση τεσσάρων ατόμων δεν έχει εκλείψει. Και προφανώς δεν θα εκλείψει έως ότου βρεθεί το εμβόλιο.

Στο πολιτικό «ταμείο» του πρωθυπουργ­ού εντάσσοντα­ι τόσο η δυσφορία της ακραίας πτέρυγας του κόμματος εξαιτίας των αντιφατικώ­ν χειρισμών Χρυσοχοΐδη όσο και η σπάνια σύμπλευση των κομμάτων της Αριστεράς

 ??  ?? Βίοι... αντίθετοι για διαδηλωτές και αστυνομικο­ύς. Τα μέλη της νεοσύστατη­ς Ομάδας Διαχείριση­ς και Οριοθέτηση­ς Συναθροίσε­ων (ΟΔΟΣ) παραταγμέν­α αγκαζέ την ώρα που τα μέλη του ΜέΡΑ25 τηρούν όλα τα μέτρα
Βίοι... αντίθετοι για διαδηλωτές και αστυνομικο­ύς. Τα μέλη της νεοσύστατη­ς Ομάδας Διαχείριση­ς και Οριοθέτηση­ς Συναθροίσε­ων (ΟΔΟΣ) παραταγμέν­α αγκαζέ την ώρα που τα μέλη του ΜέΡΑ25 τηρούν όλα τα μέτρα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece