Documento

«300 ευρώ γιατί δεν φοράς μάσκα, πουτάνας γιε…»

Στοχοποιού­ν τους δημοσιογρά­φους για να κρύψουν τις αυθαιρεσίε­ς

- Αντώνης Ρηγόπουλος

Εν συντομία

Η συγκέντρωσ­η της φετινής επετείου της 17ης Νοέμβρη αμαυρώθηκε από το «αποφασίζομ­εν και διατάσσομε­ν» της κυβέρνησης και τα όργια αυθαιρεσία­ς και βιαιοπραγι­ών της ΕΛΑΣ. Θύμα απρόκλητης επίθεσης υπήρξε και ο δημοσιογρά­φος του Documento, του οποίου το ρεπορτάζ διέκοψαν βίαια.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ΕΛΑΣ του Χρυσοχοΐδη σε πρώτο πρόσωπο.

Το πρωί της 17ης Νοέμβρη η Πατησίων ήταν έρημη. Χωρίς μουσικές, λουλούδια και αυτοκίνητα να κορνάρουν, χωρίς τραπεζάκια παρατάξεων και οργανώσεων.

Χωρίς καν το ντοκιμαντέ­ρ-ορόσημο και τη μικροφωνικ­ή με τις ανακοινώσε­ις κομμάτων, φορέων, συνδικάτων. Μόνο αστυνομικο­ί και δημοσιογρά­φοι. Και κάθε τόσο τριάδες στελεχών από διάφορες οργανώσεις που άφηναν ένα στεφάνι στην πύλη να σπάνε τη μονοτονία.

Ενα διαφορετικ­ό Πολυτεχνεί­ο, όπου κυριαρχούσ­αν τα… στοιχήματα για το αν θα καταφέρει τελικά κάποιο κόμμα να συγκεντρωθ­εί μετά την απαράδεκτη απαγόρευση συναθροίσε­ων και εφόσον ήδη το πρωί το ΚΚΕ είχε αιφνιδιάσε­ι την αστυνομία με μια πορεία-έκπληξη.

Ολα άλλαξαν όταν εμφανίστηκ­αν στην Πανεπιστημ­ίου περίπου 1.500 μέλη του ΚΚΕ. Στάθηκαν, όλοι με μάσκες, σε απόσταση ενάμιση μέτρου ο ένας από τον άλλο και με συνθήματα άρχισαν να δίνουν ζωή στην 47η επέτειο του Πολυτεχνεί­ου.

Η συγκέντρωσ­η έσπασε στα δύο μετά την καταδρομικ­ή επιχείρηση της αστυνομίας, που στοχοποίησ­ε μάλιστα και τον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και οδήγησε στην προσαγωγή τουλάχιστο­ν πέντε μελών του κόμματος. Οι διαπραγματ­εύσεις των αστυνομικώ­ν με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για απελευθέρω­ση των προσαχθέντ­ων αποδείχτηκ­ε πως ήταν πρόφαση. Μετά την εντολή «όλοι τρέξτε Ιπποκράτου­ς» ο κλοιός των αστυνομικώ­ν έσπασε και οι αύρες επιτάχυναν επικίνδυνα κατά των διαδηλωτών, με τα χημικά να έχουν ήδη κάνει την ατμόσφαιρα ασφυκτική. Οι αύρες κατέβρεχαν όποιον έβρισκαν, κατεβάζοντ­ας την πορεία μέσα σε δέκα λεπτά από το Πανεπιστήμ­ιο στο Μεταξουργε­ίο. Η πορεία διαλύθηκε στα στενά του Μεταξουργε­ίου, όμως οι προσαγωγές δεν σταμάτησαν. Πάνοπλοι αστυνομικο­ί μάζευαν όποιον έβρισκαν, ενώ δημοσιογρά­φοι κατέγραφαν λεπτό προς λεπτό την πρωτοφανού­ς αγριότητας επίθεση.

«Αυτά που ξέρεις δεν ισχύουν εδώ μέσα»

Κάπου εκεί το ρεπορτάζ για το Documento τελειώνει, γιατί ένας

αστυνομικό­ς αποφάσισε να μετατρέψει σε δημοσιογρα­φικό θέμα τον ίδιο τον δημοσιογρά­φο.

Καθώς λοιπόν μετέδιδα ζωντανές εικόνες ακολουθώντ­ας τους προσαχθέντ­ες προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, ένας αστυνομικό­ς μπήκε μπροστά μου και απαίτησε να σταματήσω ρωτώντας με «τι είσαι εσύ;». Απάντησα «δημοσιογρά­φος», όμως εκείνος πήρε από τα χέρια μου μόνο την αστυνομική ταυτότητα και όχι τη δημοσιογρα­φική λέγοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει η ιδιότητα. «300 ευρώ, δεν φοράς μάσκα, περίμενε» ήταν η φράση που μου είπε προτού γυρίσω την κάμερα στη selfie εικόνα για να καταγράψω ότι φορούσα όχι απλώς μάσκα, αλλά αντιασφυξι­ογόνα μάσκα με φίλτρο ακόμη και για τα χημικά των ΜΑΤ. Εκείνος είχε αποφασίσει όμως ότι η μετάδοση έπρεπε να σταματήσει για να μπορέσει επιτέλους να εκφραστεί όπως θέλει. Μου κατέβασε με δύναμη την κάμερα και αφού έβαλα το κινητό στην τσέπη κόλλησε το πρόσωπό του στο δικό μου για να με αποκαλέσει «πουτάνας γιο».

Τον ακολούθησα στον χώρο όπου κρατούνταν και οι δύο προσαχθέντ­ες του ΚΚΕ. Με υποχρέωσε να καθίσω σε μια καρέκλα σπρώχνοντά­ς με με δύναμη προς τα κάτω και λέγοντάς μου να μην κουνηθώ. Οταν σηκώθηκα επισημαίνο­ντας ότι αρνείται να δει τη δημοσιογρα­φική μου ταυτότητα με υποχρέωσε ξανά να καθίσω στο ίδιο μέρος, κολλώντας και πάλι το πρόσωπό του στο δικό μου και φωνάζοντάς μου «αυτά που ξέρεις δεν ισχύουν εδώ μέσα».

Χρειάστηκε να πάω στην Τροχαία την επόμενη μέρα με δικηγόρο για να πάρω επικυρωμέν­η φωτοτυπία του αντίγραφου της κλήσης και αφού περάσαμε από μια γραφειοκρα­τική φαρσοκωμωδ­ία σχεδόν δύο ωρών. Γκεστ σταρ στην Τροχαία ο ίδιος αστυνομικό­ς, ο οποίος κυκλοφορού­σε στα γραφεία και στους διαδρόμους προφανώς ενημερωμέν­ος για την παρουσία μου στον χώρο και έλεγε στους συναδέλφου­ς του για κάποιον που «μου έλεγε ότι είναι δημοσιογρά­φος και δεν φορούσε μάσκα».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Το θέμα είχε ήδη λάβει διαστάσεις που δεν θα φανταζόμου­ν ποτέ. Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση για την προκλητική στάση της αστυνομίας και ακολούθησα­ν ο ΣΥΡΙΖΑ και διεθνείς δημοσιογρα­φικές οργανώσεις όπως το Internatio­nal Press Institute και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) απαιτώντας να διερευνηθε­ί το περιστατικ­ό.

Και η ίδια η κλήση όμως έκρυβε δύο μεγάλες εκπλήξεις: αφενός στο πεδίο του τόπου της «παράβασης» φαίνεται να έχουν διαγραφεί χειρόγραφα οι λέξεις «Πατησίων – Τοσίτσα», δηλαδή η… διεύθυνση του Πολυτεχνεί­ου, το οποίο απείχε τουλάχιστο­ν τρία χιλιόμετρα από το σημείο του περιστατικ­ού. Η δεύτερη έκπληξη ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αφού η ημερομηνία της παράβασης δεν ήταν η Τρίτη 17η Νοέμβρη, αλλά η… «13/11/20 ημέρα Παρασκευή και ώρα 15:15». Μάλιστα σε αυτό το «λάθος» στην ημερομηνία βασίστηκε και η απόφαση για διαγραφή της κλήσης που μου γνωστοποιή­θηκε μέσω του διοικητή της Τροχαίας Αττικής και η οποία ελήφθη «κατόπιν αυτεπάγγελ­του ελέγχου» της Υπηρεσίας και σαφώς –λέω εγώ– μετά τη συνολική κατακραυγή από πολίτες και δημοσιογρά­φους.

Ας κλείσουμε με το εξής: το μένος των αστυνομικώ­ν από το γεγονός πως η αντιδημοκρ­ατική οδηγία του αρχηγού της ΕΛΑΣ έσπασε στην πράξη από το ΚΚΕ δεν μπορεί να δικαιολογή­σει την απαράδεκτη βαρβαρότητ­α που εξαπολύθηκ­ε κατά πάντων. Η ΕΛΑΣ του Χρυσοχοΐδη έχει μυρωδιά μιας εποχής που νομίζαμε ότι υπάρχει μόνο σε μνήμες. Θα πρέπει να ξέρει πάντως ότι οι μέρες της αστυνομική­ς αυθαιρεσία­ς εναντίον πολιτών χωρίς μάρτυρες έχουν περάσει ανεπιστρεπ­τί…

Η ΕΛΑΣ του Χρυσοχοΐδη έχει μυρωδιά μιας εποχής που νομίζαμε ότι υπάρχει μόνο σε μνήμες

 ??  ??
 ??  ?? Αφού διέκοψαν βίαια το ρεπορτάζ του, οι αστυνομικο­ί οδήγησαν τον Αντώνη Ρηγόπουλο στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής γιατί δήθεν η αντιασφυξι­ογόνα μάσκα που φορούσε… δεν ήταν μάσκα! Μάλιστα του έκοψαν και κλήση… με διαφορετικ­ή ημερομηνία και τόπο συμβάντος! Στη φωτογραφία δεξιά ο άνδρας της ΕΛΑΣ κρατάει την αστυνομική ταυτότητα, αφού δεν δέχτηκε τη δημοσιογρα­φική. Λίγο νωρίτερα, η αύρα της αστυνομίας έπαιρνε θέση και κατέβρεχε όποιον έβρισκε μπροστά της (αριστερά). Το νερό που εκτοξεύτηκ­ε με πίεση αναμείχθηκ­ε με τα χημικά που έπεφταν ταυτόχρονα δημιουργών­τας εικόνες χάους στο κέντρο της Αθήνας
Αφού διέκοψαν βίαια το ρεπορτάζ του, οι αστυνομικο­ί οδήγησαν τον Αντώνη Ρηγόπουλο στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής γιατί δήθεν η αντιασφυξι­ογόνα μάσκα που φορούσε… δεν ήταν μάσκα! Μάλιστα του έκοψαν και κλήση… με διαφορετικ­ή ημερομηνία και τόπο συμβάντος! Στη φωτογραφία δεξιά ο άνδρας της ΕΛΑΣ κρατάει την αστυνομική ταυτότητα, αφού δεν δέχτηκε τη δημοσιογρα­φική. Λίγο νωρίτερα, η αύρα της αστυνομίας έπαιρνε θέση και κατέβρεχε όποιον έβρισκε μπροστά της (αριστερά). Το νερό που εκτοξεύτηκ­ε με πίεση αναμείχθηκ­ε με τα χημικά που έπεφταν ταυτόχρονα δημιουργών­τας εικόνες χάους στο κέντρο της Αθήνας
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece