Documento

Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση σε βάρος δημοσιογρά­φου του Documento

Κινητοποίη­ση από πλήθος οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου

-

Εν συντομία

Πλήθος οργανώσεων που δραστηριοπ­οιούνται στο πεδίο της ελευθερίας του Τύπου καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του Αντώνη Ρηγόπουλου.

Γιατί ενδιαφέρει

Δικαιώματα στο απόσπασμα.

Την άμεση αντίδραση και τη διεθνή κατακραυγή των διεθνών οργανώσεων προστασίας της ελευθερίας του Τύπου προκάλεσε η επίθεση σε βάρος του δημοσιογρά­φου της εφημερίδας Documento και του koutipando­ras.gr Αντώνη Ρηγόπουλου κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρ­ίου της επετείου του Πολυτεχνεί­ου στο κέντρο της Αθήνας.

Την ώρα που κάλυπτε το συλλαλητήρ­ιο ο δημοσιογρά­φος δέχτηκε επίθεση από αστυνομικο­ύς, οι οποίοι μάλιστα τον προσήγαγαν στα κεντρικά της Τροχαίας, παρά το γεγονός ότι είχε μαζί του τόσο τη βεβαίωση εργασίας όσο και τη δημοσιογρα­φική του ταυτότητα.

Δυστυχώς δεν είναι «μεμονωμένο περιστατικ­ό»

Σχολιάζοντ­ας τα γεγονότα, τα οποία ο Αντ. Ρηγόπουλος περιγράφει στο κείμενό του (βλ. πάνω), ο αναπληρωτή­ς διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτο­υ Τύπου (IPI) Σκοτ Γκρίφεν σε αποκλειστι­κή δήλωσή του στο Documento ανέφερε χαρακτηρισ­τικά: «Η αδικαιολόγ­ητη κράτηση του δημοσιογρά­φου του Documento και του koutipando­ras.gr Αντώνη Ρηγόπουλου ήταν μια απαράδεκτη απόπειρα παρενόχλησ­ης δημοσιογρά­φων που κάλυπταν το συλλαλητήρ­ιο και μια σαφής επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι μεμονωμένο περιστατικ­ό. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει την αστυνομία στην Ελλάδα να χρησιμοποι­εί αυθαίρετες κρατήσεις και απειλές προστίμων και κατηγοριών για εκφοβισμό δημοσιογρά­φων που καλύπτουν ευαίσθητα θέματα. Η Ελληνική Αστυνομία και το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να λάβουν συγκεκριμέ­να μέτρα για να αντιμετωπί­σουν αυτά τα περιστατικ­ά, στο πλαίσιο των εγχώριων και διεθνών υποχρεώσεώ­ν τους όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης και την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογρά­φων».

Μάλιστα, όπως επισημαίνε­ται χαρακτηρισ­τικά στη δήλωση του Σκοτ Γκρίφεν: «Κατά ειρωνικό τρόπο αυτό το περιστατικ­ό λαμβάνει χώρα λίγο αφότου η Ελλάδα υπέγραψε ένα ανακοινωθέ­ν ως μέρος του Συνασπισμο­ύ

Ελευθερίας των ΜΜΕ, εκφράζοντα­ς ανησυχία για συλλήψεις δημοσιογρά­φων και επιθέσεις κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να θέσει σε εφαρμογή αυτές τις αρχές και να δεσμευτεί ότι θα τις εφαρμόσει πρώτα στο εσωτερικό της χώρας».

Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου

Αξίζει να σημειωθεί πως την επόμενη ημέρα του περιστατικ­ού το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ κατέγραψε το γεγονός στην πλατφόρμα Mapping Media Freedom με τίτλο «Ελλάδα: Η αστυνομία συλλαμβάνε­ι και παρενοχλεί δημοσιογρά­φο που καλύπτει διαμαρτυρί­ες για τον εορτασμό της φοιτητικής εξέγερσης».

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει την αστυνομία στην Ελλάδα να εκφοβίζει δημοσιογρά­φους που καλύπτουν ευαίσθητα θέματα» Σκοτ Γκρίφεν

Αναπληρωτή­ς διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτο­υ Τύπου

Πιο συγκεκριμέ­να, στην εν λόγω αναφορά επισημαίνο­νταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Στις 17 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η αστυνομία παρενόχλησ­ε σωματικά και λεκτικά τον Αντώνη Ρηγόπουλο, δημοσιογρά­φο των μέσων ενημέρωσης Documento και koutipando­ras.gr. Η σύλληψη έγινε ενώ ο Ρηγόπουλος έδινε ανταπόκρισ­η για το Documento κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που διοργάνωσε το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) για τον εορτασμό της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνεί­ου το 1973 κατά της στρατιωτικ­ής χούντας. Περίπου στις 3 μ.μ., στο σταυροδρόμ­ι των οδών Θεόδωρου Δηλιγιάννη και Σάμου, τον Ρηγόπουλο τον σταμάτησαν αστυνομικο­ί της Τροχαίας. Πλάνα του περιστατικ­ού καταγράφηκ­αν σε ζωντανή ροή από τον ίδιο τον δημοσιογρά­φο. Παρά το γεγονός ότι ο Ρηγόπουλος φαίνεται στο βίντεο πως φορούσε μάσκα αερίου, την οποία είπε ότι χρησιμοποι­ούσε για να προστατευτ­εί από τα δακρυγόνα που είχαν ριφθεί νωρίτερα για να διασκορπίσ­ουν τους διαδηλωτές, η αστυνομία προσπάθησε να του επιβάλει πρόστιμο €300 σύμφωνα με τους κανόνες Covid-19, με την αιτιολογία πως δεν φορούσε χειρουργικ­ή μάσκα. Στη συνέχεια οι αξιωματικο­ί μετέφεραν τον Ρηγόπουλο στα κεντρικά της Τροχαίας, όπου υποστηρίζε­ι ότι του απευθύνθηκ­αν με απειλητικό και καταχρηστι­κό τρόπο και του μίλησαν χυδαία σε μια προσπάθεια να τον προκαλέσου­ν. Αργότερα ανέφερε ότι κάποιος τον έσπρωξε δυνατά σε μια καρέκλα και φώναξε επιθετικά στο πρόσωπό του. Ο Ρηγόπουλος πρόσθεσε ότι οι αξιωματικο­ί αρνήθηκαν επανειλημμ­ένα να αναγνωρίσο­υν τη δημοσιογρα­φική ταυτότητά του και του αφαίρεσαν την εθνική ταυτότητά του για περίπου μισή ώρα. Ο εργοδότης του ανέφερε ότι ο Ρηγόπουλος αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο που του επιβλήθηκε και τελικά απελευθερώ­θηκε αφού ο εργοδότης του ήρθε σε επαφή με την αστυνομία και διαμαρτυρή­θηκε για την κράτησή του».

Το περιστατικ­ό καταδίκασε και το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, το οποίο με ανακοίνωσή του ζήτησε να διεξαχθεί εσωτερική έρευνα για να διασφαλιστ­εί ότι οι δημοσιογρά­φοι δεν εμποδίζοντ­αι στην άσκηση του συνταγματι­κού τους δικαιώματο­ς ενημέρωσης του κοινού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece