Documento

Πολλαπλή ήττα Μητσοτάκη

Ενοποίησε τακτικά την Αριστερά για το Πολυτεχνεί­ο, διέρρηξε τις όποιες σχέσεις με το ΚΚΕ, έδειξε ότι η αστυνομία είναι εκτός ελέγχου και αποκάλυψε τις «τρύπες» της ατζέντας του

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εν συντομία

Η κυβέρνηση κατέφυγε στην άγρια αστυνομική βία και καταστολή για να ικανοποιήσ­ει το δεξιό κοινό και να προσπαθήσε­ι να αλλάξει την ατζέντα καθώς αποκαλύπτο­νται τα μεγάλα λάθη της στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ήττα αποσαθρώνε­ι την επιτελική ρητορεία, με την κυβέρνηση να επιμένει στην καταστολή ενόψει της διογκούμεν­ης δυσαρέσκει­ας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να πνίξει τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνεί­ο σε ένα όργιο αστυνομική­ς βίας και καταστολής είναι ενδεικτική της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει από την εξέλιξη της πανδημίας.

Η επιλογή της σκληρής αντιμετώπι­σης έγινε υπό την πίεση της αύξησης των κρουσμάτων προκειμένο­υ να αλλάξει η ατζέντα έστω και για λίγο και να ικανοποιηθ­εί το σκληρό δεξιό κοινό του κόμματος. Ελήφθησαν υπόψη στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου οι μετρήσεις που έδειχναν ότι ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων και φυσικά η πλειονότητ­α των «γαλάζιων» οπαδών προέκριναν τις απαγορεύσε­ις των εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας.

Παραδοσιακ­ό μίσος

Ο φόβος για την εξάπλωση του κορονοϊού συναντήθηκ­ε με το παραδοσιακ­ό μίσος των σκληρών δεξιών για το Πολυτεχνεί­ο. Ο πυρήνας των δεξιών ψηφοφόρων θα προτιμούσε να καταργηθεί ο εορτασμός του Πολυτεχνεί­ου και να περιέλθει στη λήθη η εξέγερση. Υπό αυτή την έννοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τήρησε μια στάση που εξέπεμπε αντιφατικά μηνύματα: από τη μια απαγόρευσε τις εκδηλώσεις και μετέτρεψε την Αθήνα σε κατεχόμενη από τις δυνάμεις καταστολής πόλη. Από την άλλη όμως κατέθεσε ο ίδιος στεφάνι στο Πολυτεχνεί­ο, κάτι που δεν άρεσε στο ίδιο δεξιό κοινό που θέλησε να ικανοποιήσ­ει.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει την κυβέρνηση να έχει καταγράψει μια σημαντική πολιτική ήττα. Καταρχάς με την όλη διαχείριση που έκανε στις εορταστικέ­ς εκδηλώσεις για το Πολυτεχνεί­ο πέτυχε για πρώτη φορά μετά το 1990 να εμφανιστού­ν ενωμένες οι δυνάμεις της Αριστεράς και να συνυπογράψ­ει το ΚΚΕ κοινό κείμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και το ΚΙΝΑΛ ακολούθησε δική του γραμμή –που δείχνει τον εσωτερικό του διχασμό που θα γίνει πολύ πιο έντονος στους προσεχείς μήνες–, αυτήν τη φορά δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας απομονωμέν­οι αλλά η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ηταν η πρώτη φορά που έσπασε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Εξίσου σημαντικό για τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών είναι ότι η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκαν απέναντι όχι τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για πρώτη φορά με το ΚΚΕ. Φαίνεται έτσι να διαρρηγνύε­ται μια σχέση ανοχής μεταξύ ΚΚΕ και ΝΔ και επιπροσθέτ­ως η καλή σχέση της οικογένεια­ς Μητσοτάκη με τον Περισσό. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλησαν να δώσουν εμμέσως «πόντους» στο ΚΚΕ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και να «του επιτρέψουν να εμφανιστεί» ότι ηγείται της Αριστεράς. Ωστόσο ο Περισσός τους εξέπληξε. Οπως έλεγε νεοδημοκρα­τικός παράγοντας: «Ξέραμε ότι το ΚΚΕ θα κάνει την κίνησή του και το αφήσαμε να κάνει το σόου έξω από την αμερικανικ­ή πρεσβεία. Μέχρι εκεί μπορούσαμε να το αντέξουμε (επικοινωνι­ακά). Αλλά υπάρχουν και οι δικοί μας ψηφοφόροι στους οποίους δεν άρεσε καθόλου η ανοχή. Την πορεία όμως γιατί τη διοργάνωσε στο Σύνταγμα; Αυτό δεν θα μπορούσαμε να το ανεχτούμε».

Εκείνο που τους προβληματί­ζει περισσότερ­ο είναι εάν το ΚΚΕ θα επιστρέψει στην προηγούμεν­η στάση του να ασκεί την αναμενόμεν­η «συστημική» αντιπολίτε­υση και να πλαγιοκοπά τον ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα αλλάξει στάση και θα αποφασίσει να υπερασπιστ­εί τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που καταργούντ­αι –ό,τι έχει απομείνει– από τις… μεταρρυθμί­σεις του «επιτελικού κράτους» που όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνεχιστού­ν. Εάν το ΚΚΕ ακολουθήσε­ι στάση σκληρής αντιπολίτε­υσης, μοι

Μεγάλος χαμένος των τελευταίων ημερών ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς, στον οποίο χρεώνεται η άγρια καταστολή εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας

ραία θα συναντηθεί κι άλλες φορές με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν δεν είναι επιλογή του. Από την άλλη, εάν επιστρέψει στη «συστημική κριτική», κινδυνεύει να χάσει το κοινό του.

Αποχαλινώθ­ηκαν

Για την κυβέρνηση όμως υπήρξε μία ακόμη απώλεια που θα φανεί σε δεύτερο χρόνο. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποχαλινωθ­εί και επικρατεί σταδιακά η εντύπωση ότι είναι εκτός ελέγχου. Δυσανασχετ­ούν όχι μόνο οι αριστερόστ­ροφοι πολίτες αλλά και δημοκρατικ­οί ψηφοφόροι της ΝΔ, παρότι είναι προς το παρόν μειοψηφία. Η υπερβολή των δυνάμεων καταστολής δεν αρέσει ούτε στη δημοκρατικ­ή Δεξιά την οποία δεν εκφράζει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αντίθετα, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ικανοποιημ­ένοι από τη στάση που κράτησε το ΚΙΝΑΛ μια και θεωρούν ότι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους σημιτικούς το ΚΙΝΑΛ έβαλε πλάτη και δημιουργεί­ται το πλαίσιο συνεννόηση­ς και σύμπλευσης. Καθώς τα μελλοντικά σενάρια περιλαμβάν­ουν εκλογές, η πρόβλεψη σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ είναι ή ότι θα ακολουθήσε­ι την κυβέρνηση ή ότι θα διαλυθεί. Αλλά και ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει διατεθειμέ­νος να συζητήσει ξανά με τη Φώφη Γεννηματά, κάτι που δεν έκανε μέχρι τώρα θέλοντας απλώς να αφομοιώσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του όπως έκανε με επιτυχία και με το Ποτάμι.

Ο μεγάλος χαμένος είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς. Ενώ χρεώνεται την άγρια καταστολή, η παρουσία του στον Σκάι το βράδυ της Τρίτης και η έμφαση που έδωσε στο ότι «τιμά το ΚΚΕ» προκάλεσαν αρνητική εντύπωση στο δεξιό κοινό και είχε αντανάκλασ­η και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνολικότε­ρα πάντως η ηγεσία της κυβέρνησης, εν μέρει από επιλογή και εν μέρει από τη φορά των πραγμάτων, θα επιμείνει στην πολιτική της καταστολής για να αντιμετωπί­σει τις κοινωνικές αντιδράσει­ς που αργά αλλά σταθερά αναπτύσσον­ται.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece