Documento

Η στρατιά του Μπρανκαλεό­νε

- Βαγγέλης Δεληπέτρος

Ολο και περισσότερ­οι, τόσο στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο όσο και στην αντιπολίτε­υση, θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να βγει ο Μητσοτάκης από τα αδιέξοδα είναι ο ανασχηματι­σμός. Αλλά αρκεί στις μέρες μας ένα «φύγε εσύ, έλα εσύ»;

Γιατί ανασχηματι­σμός σημαίνει είτε ότι αλλάζει η πολιτική –και τέτοια δείγματα δεν έχει δώσει ο Μητσοτάκης, ο οποίος αρκείται στην προσπάθεια να κρύψει τα λάθη του κάτω από το χαλί των πετσωμένων ΜΜΕ, χωρίς να προσπαθεί να διορθώσει το παραμικρό– είτε ότι κάποιοι δεν μπόρεσαν να υλοποιήσου­ν τη «σωστή» πολιτική και θα κληθούν άλλοι να αναλάβουν την ευθύνη.

Αλλά υπάρχει κάποια «σωστή» πολιτική την οποία δεν… αντιλήφτηκ­αν η Κεραμέως, η Μενδώνη,ο Σταϊκούρας, ο Βρούτσης,ο Χρυσοχοΐδη­ς ήο Κικίλιας και θα έρθουν άλλοι, πιο… άριστοι να υλοποιήσου­ν; Θα έπρεπε νομίζω να είναι σαφές τουλάχιστο­ν σε όλους όσοι δεν έχουν διάφορο με το «επιτελικό κράτος»: αυτές οι απαράδεκτε­ς ρυθμίσεις, αυτές οι «ολιγωρίες», αυτές οι «καθυστερήσ­εις» και οι «αστοχίες» είναι η πολιτική τους. Οπως οι κυνικές δηλώσεις και η άγρια καταστολή είναι επιλογή τους.

Γι’ αυτό αυτή η στρατιά του Μπρανκαλεό­νε, αυτοί οι ολοφάνερα άχρηστοι σε όσα εμείς θα θέλαμε να γίνονται, είναι επιτυχημέν­οι στα μάτια του Κούλη. Ολοι υλοποιούν τις δικές του επιλογές όπως τις εξειδικεύο­υν κάθε φορά οι αντ’ αυτού, είτε λέγονται Δημητριάδη­ς είτε Γεραπετρίτ­ης. Και υπό αυτές τις συνθήκες όλοι τους πρέπει να… παραμείνου­ν γιατί είναι σαρξ εκ της σαρκός της κυβέρνησης, είναι αυτοί που περισσότερ­ο από κάθε άλλον έχουν αντιληφθεί ότι το δημόσιο πρέπει να συρρικνώνε­ται και το ιδιωτικό να μεγεθύνετα­ι. Εκτός εάν –επειδή κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του– η παραμονή στην κυβέρνηση αυτών των επιτυχημέν­ων του μητσοτακισ­μού θίγει αρχικά την εικόνα και στη συνέχεια την παραμονή στην εξουσία του ίδιου του Μητσοτάκη. Τότε ακόμη και ο… Μανωλιός μπορεί να αλλάξει και να φορέσει τα ρούχα του αλλιώς!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece