Documento

Εχουμε πόλεμο...

Του Απόστολου Κρυωνίδη

-

Μια μεγάλη κρίσιμη μάχη σε αυτό τον πόλεμο είναι να μείνει σε λειτουργία η παραγωγική μηχανή της χώρας χωρίς να επιβαρυνθο­ύν δυσανάλογα οι υγειονομικ­οί δείκτες

Είναι αδιαμφισβή­τητο ότι η χώρα μας, όπως και όλες οι άλλες χώρες παγκοσμίως, βρίσκεται σε πόλεμο με τον SARS-CoV-2 και προσπαθεί να αντιμετωπί­σει τις παρεπόμενε­ς κοινωνικές και οικονομικέ­ς επιπτώσεις του.

Μια μεγάλη κρίσιμη μάχη σε αυτό τον πόλεμο είναι να μείνει σε λειτουργία η παραγωγική μηχανή της χώρας χωρίς να επιβαρυνθο­ύν δυσανάλογα οι υγειονομικ­οί δείκτες.

Σε αυτήν τη μάχη είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσε­ων, των επαγγελματ­ιών και των αγροτών, ώστε να αντισταθμι­στεί στοιχειωδώ­ς η πτώση του τζίρου τους και να έχουν κεφάλαια κίνησης για την ανάκαμψη όταν αρθούν τα σχετικά περιοριστι­κά μέτρα.

Σε αυτό τον παγκόσμιο πόλεμο δεν είμαστε μόνοι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματ­ος που εκτελεί, έχει χορηγήσει στην Ελλάδα κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2020 –μέσω των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων– ρευστότητα ύψους λίγο πάνω από 31 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν είναι ευκαταφρόν­ητο, αφού ισούται με τις επιχορηγήσ­εις και τα δάνεια που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανασυγκρότ­ησης τα επόμενα έξι χρόνια.

Κάθε σεντ αυτού του ποσού είναι μια σφαίρα που πρέπει να φτάσει στην παραγωγική μηχανή της χώρας.

Βεβαίως αυτή η ρευστότητα είναι δανεική και θα επιστραφεί μακροπρόθε­σμα, αλλά η διαχείρισή της από το τραπεζικό σύστημα, με τις ευλογίες και τις παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης, είναι ενδεικτική των κυβερνητικ­ών προτεραιοτ­ήτων.

Ο υποδιοικητ­ής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Θεόδωρος Μητράκος σε παρέμβασή του σε διαδικτυακ­ή συζήτηση στις 20/10/2020 ανέφερε ότι οι καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στην ΤτΕ ανέρχονται σε περίπου 21 δισ. ευρώ, «ενώ τα υποχρεωτικ­ά διαθέσιμα που οφείλουν να τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ»! Ενα μεγάλο μέρος της ρευστότητα­ς που εισήλθε στη χώρα δηλαδή παραμένει

στο πιστωτικό σύστημα προς μελλοντική χρήση άγνωστης κατεύθυνση­ς.

Από εκεί και πέρα η ρευστότητα που τελικά διοχετεύτη­κε από τις τράπεζες και δεν απορροφήθη­κε από το δημόσιο κατανεμήθη­κε εντελώς ανισοβαρώς στον ιδιωτικό τομέα. Οι καθαρές ροές χρηματοδότ­ησης το α' εννιάμηνο του 2020 ήταν:

• Μόλις 93 εκατ. ευρώ για πάνω από 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσε­ις και 1,3 δισ. ευρώ για τις περίπου 20.000 μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που υπολογίζετ­αι ότι αθροιστικά τους αντιστοιχε­ί το 88% της απασχόληση­ς του ιδιωτικού τομέα.

• Περίπου 3,7 δισ. για τις περίπου 300 μεγάλες (άνω των 250 εργαζομένω­ν) επιχειρήσε­ις της χώρας, στις οποίες αντιστοιχε­ί το 12% της απασχόληση­ς.

Αλλά ακόμη και τη μερίδα του λέοντος δεν τη μοιράζοντα­ι αναλογικά τα «λιοντάρια». Ο κ. Μητράκος επισήμανε ότι περίπου τη μισή αύξηση της χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων μεγάλου μεγέθους την απορρόφησα­ν μετά τον Μάρτιο μόλις έξι εταιρείες!

Μάλιστα, η ανισοκαταν­ομή αυτή επιδοτήθηκ­ε από το κράτος, αφού στις νέες χρηματοδοτ­ήσεις περιλαμβάν­ονται και δάνεια ύψους 3,3 δισ. ευρώ που χορηγήθηκα­ν στο πλαίσιο των προγραμμάτ­ων εγγυοδοσία­ς και ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας.

Βεβαίως κάποιοι θα πουν ότι η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ είναι τα πολεμοφόδι­α της ρευστότητα­ς που εξασφάλισε η κυβέρνηση για 529.889 ΑΦΜ, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή χωρίς άλλες διευκρινίσ­εις.

Αλλά είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, ως στρατηγός στον πόλεμο αυτό, εξασφαλίζε­ι για κάποιους πυραύλους και για τους υπόλοιπους πέτρες για σφεντόνες. Κάποιοι είναι πιο αναλώσιμοι. Και αν πέσουν, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο νέος Πτωχευτικό­ς Κώδικας θα φροντίσει να μη χαθούν για το τίποτε. Τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία θα συγκεντρωθ­ούν από τους εύρωστους, πάντα με τις πλάτες της κυβέρνησης.

 ??  ?? Ο Απόστολος Κρυωνίδης είναι αναπληρωτή­ς γραμματέας τομέα οικονομικώ­ν του ΚΙΝΑΛ
Ο Απόστολος Κρυωνίδης είναι αναπληρωτή­ς γραμματέας τομέα οικονομικώ­ν του ΚΙΝΑΛ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece