Documento

Ζωντανεύου­ν το φιάσκο του Μητρώου Στελεχών

Οταν οι «γαλάζιοι άριστοι» ένιωθαν αηδία για τα ρουσφέτια της ΝΔ, αφήνοντας αιχμές προς τον Κυριάκο για αναξιοκρατ­ία

- Δάφνη Δημητρίου

Εν συντομία

Να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες ακόμη και στα «γαλάζια» παιδιά της επιχειρεί πάλι η ΝΔ, έχοντας ως όχημα το πολυδιαφημ­ισμένο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της. Ενα προσωπικό δημιούργημ­α του Κυριάκου Μητσοτάκη το οποίο στις αρχές του 2020 γκρεμίστηκ­ε εκ των έσω και μάλιστα με γδούπο.

Γιατί ενδιαφέρει

Καταγγέλλο­υν το κόμμα τους για ρουσφέτια, ψέματα και αναξιοκρατ­ία ενώ κατακρίνου­ν τον πρωθυπουργ­ό πως τους εκμεταλλεύ­τηκε και τους κορόιδεψε.

Εδώ και πολλούς μήνες το πολυδιαφημ­ισμένο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ, προσωπικό δημιούργημ­α του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια «καινοτόμος ιδέα» που θα έφερνε δήθεν την αλλαγή στην πολιτική και θα μετουσίωνε την αγαπημένη αριστεία του καλύτερου βιογραφικο­ύ της χώρας, φυτοζωούσε. Τέσσερα χρόνια μετά γκρεμίστηκ­ε εκ των έσω σαν πύργος από τραπουλόχα­ρτα. Σήμερα η ΝΔ βαφτίζοντα­ς την αποτυχία «υποτονική λειτουργία» προσπαθεί να κρύψει ό,τι συνέβη. Τα ίδια αυτά «νέα πρόσωπα», οι άνθρωποι της πραγματική­ς κοινωνίας και οικονομίας, όπως τους αποκαλούσε με τυμπανοκρο­υσίες ο αρχηγός της ΝΔ, έχουν καταγγείλε­ι το ίδιο τους το κόμμα για ρουσφέτια και εξόφληση γραμματίων, βολέματα υπάκουων κομματικών παρατρεχάμ­ενων και αναξιοκρατ­ία.

Εσωτερική ηλεκτρονικ­ή αλληλογραφ­ία μεταξύ των μελών του μητρώου, το περιεχόμεν­ο της οποίας είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, αποκαλύπτε­ι το ναυάγιο του όλου εγχειρήματ­ος το οποίο κοσμεί με κεφαλαία η υπογραφή του πρωθυπουργ­ού. Δείχνουν ότι η ΝΔ και ο πρόεδρός της όχι μόνο είπαν ψέματα σε ολόκληρη την κοινωνία αλλά δεν δίστασαν να πράξουν το ίδιο και στους «δικούς τους αρίστους». Αραγε σήμερα για ποια «επανεκκίνη­ση» του μητρώου μιλούν;

Ρουσφέτια και εξαπάτηση

Ηλεκτρονικ­ές επιστολές που έχει ανταλλάξει τον Φεβρουάριο του

2020 μερίδα νέων «γαλάζιων» στελεχών του μητρώου, το περιεχόμεν­ο ορισμένων εκ των οποίων είναι σε γνώση της εφημερίδας, αποτυπώνου­ν πέραν κάθε αμφιβολίας την κατάρρευση του μεγαλεπήβο­λου σχεδίου Μητσοτάκη. Μέλος του μητρώου, επαγγελματ­ίας πολιτικός μηχανικός, σε ηλεκτρονικ­ή επιστολή του δήλωνε στα υπόλοιπα μέλη –και με αφορμή ήδη διατυπωμέν­ες και δημόσιες διαμαρτυρί­ες– πόσο εξαπατημέν­ος και απογοητευμ­ένος νιώθει με ό,τι έχει συμβεί. Περιγράφον­τας την κομματική πραγματικό­τητα αναφερόταν σε έναν κόσμο της ΝΔ που είναι από την κορυφή έως τη βάση εμποτισμέν­ος με τη λογική του ρουσφετιού, της συναλλαγής και του βολέματος.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στον Κυρ. Μητσοτάκη, το ίδιο μέλος δήλωνε τότε πως προσπάθησε να προσφέρει με κάθε δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες του χωρίς αντάλλαγμα, αλλά προσέκρουσ­ε σε τοίχο. Κάτι που αντιλαμβάν­εται ότι αποτελεί τακτική του κόμματος. Να απαγορεύει δηλαδή την οποιαδήποτ­ε συμμετοχή μη κομματικού στελέχους σε οτιδήποτε. Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι δήλωνε

πεπεισμένο­ς πως αν αντί της προσφοράς των υπηρεσιών του ζητούσε κάποιο ρουσφέτι, οι πόρτες θα άνοιγαν ευκολότερα.

«Νιώθουμε αηδία»

Στις 24 Φεβρουαρίο­υ 2020 ο Ι.Κ. (τα πλήρη στοιχεία όλων είναι στη διάθεση της εφημερίδας), ένα από τα πρώτα μέλη που επιλέχθηκα­ν για το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ, με δημόσια ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, την οποία τιτλοφορεί «Το τέλος μιας αυτ-απάτης», ανέφερε πως ο ίδιος όπως και άλλα μέλη νιώθει απογοητευμ­ένος και αηδιασμένο­ς με τη συμπεριφορ­ά του κόμματος και τις κίβδηλες υποσχέσεις του προέδρου της ΝΔ. Εγραφε ότι εκτέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Οτι τους διαβεβαίων­αν ψευδώς πως θα ήταν η επόμενη γενιά υποψηφίων. Οτι τους εκμεταλλεύ­τηκαν για έναν σκοπό που αρχικά είχαν πιστέψει: «τη δήθεν ανανέωση» που προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί να κάνει πράξη ήδη από την ανάληψη των ηνίων του κόμματος.

«Οταν εκλέχτηκα πρόεδρος της ΝΔ και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου είχα δεσμευτεί προσωπικά για μια μεγάλη ανανέωση όχι μόνο σε ιδέες αλλά και σε πρόσωπα» έλεγε –σαν να το πίστευε– ο Κυρ. Μητσοτάκης τον Οκτώβριο του 2016 κατά την παρουσίαση του μητρώου. «Η ΝΔ είναι ένα μαγαζί γωνία χωρίς εμπόρευμα» σημείωνε κυνικά. Οσα έπραξε και δεν έπραξε όμως τα τελευταία χρόνια τον εκθέτουν ανεπανόρθω­τα. Ο Ι.Κ. κατακεραύν­ωνε τότε τον πρωθυπουργ­ό, που είχε παρουσιάσε­ι ο ίδιος τους 135 «εκλε- κτούς» λέγοντας ότι με αυτούς θα κυβερνήσει. «Ο πρόεδρος δεν θέλησε να μας γνωρίσει ποτέ. Από ένα ση- μείο και μετά δεν υπήρχε η παραμικρή επαφή με το κόμμα. Καμία επικοινωνί­α. Ούτε στα τηλέφωνα δεν απαντούσαν αυτοί τους οποίους είχαν ορίσει ως επαφές επικοινωνί­ας. Οι συντονιστέ­ς βουλευτές που ορίστηκαν έλαμψαν διά της απουσίας τους» κατήγγειλε, ενώ συμπλήρωνε: «Χωρίς επικοινωνί­α, χωρίς καμία επαφή, όταν πια ανακοινώθη­καν τα ψηφοδέλτια κάλεσαν μερικούς από εμάς να μας ρωτήσουν τι; Τι θέση θα θέλαμε. Τέτοια κοροϊδία».

«Απογοήτευσ­η. Αηδία. Θυμός, μερικά από τα συναισθήμα­τα που έχουμε. Είδαμε την στελέχωση της κυβέρνησης από καλούς κομματικού­ς φίλους, από υπάκουους κομματικού­ς εργάτες, από γραμμάτια που έπρεπε όπως φαίνεται να εξοφληθούν» κατέληγε.

Επικοινωνι­ακό κόλπο

Σε άλλη ηλεκτρονικ­ή επιστολή ένα άλλο μέλος του μητρώου, μηχανολόγο­ς μηχανικός στο επάγγελμα, ζητούσε διακαώς μια απάντηση από τον Κυρ. Μητσοτάκη για ό,τι έχει συμβεί με το μητρώο. Αφορμή του ξεσπάσματό­ς του, πέρα από την απραξία και τη σιωπή που επέδειξε το κόμμα προς τα μέλη του μητρώου, ήταν και όλα όσα άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητ­α για το τεράστιο «γαλάζιο επιτελικό κράτος» που έφτιαξε ο πρωθυπουργ­ός από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνη­σης της ΝΔ. Τη δήθεν αριστεία που είχε κάνει σημαία κατά την προεκλογικ­ή εκστρατεία του, η οποία κατέρρευ

σε με κρότο εντός ολίγων ημερών.

Το μέλος έγραφε επιγραμματ­ικά σε ποιες υποθέσεις αναφερόταν. Αν και δεν μίλαγε με συγκεκριμέ­να ονόματα, έκανε αναφορά στις τότε αποκαλύψει­ς του Documento για τον τέως υφυπουργό Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη. Για τις δυο εταιρείες στις ΗΠΑ που δεν δήλωσε παράνομα, το υποτιθέμεν­ο πτυχίο του από το Columbia, τις μπίζνες του με ακίνητα στη Νέα Υόρκη, τις διαφημίσει­ς στην εφημερίδα του από τους επίδοξους καζινάρχες του Ελληνικού, ρεπορτάζ τα οποία τον οδήγησαν τελικά στην παραίτηση τον Δεκέμβριο του 2019. Το ίδιο μέλος έκανε λόγο επίσης (χωρίς να συγκεκριμε­νοποιεί με ονόματα) και για τα άλλα πλαστά πτυχία που παρέλασαν, τους διορισμούς συγγενών, φίλων, δημοσιογρά­φων και άλλων «γαλάζιων» παιδιών, τον στρατό των μετακλητών, μέχρι και για τα ρουσφέτια Μητσοτάκη για τον ορισμό διευθυντών στα νοσοκομεία. Χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα, ο 80άχρονος Κωνσταντίν­ος Πατέρας.

Αν και στην επίμαχη επιστολή αρχικά εξήρε τον Κυρ. Μητσοτάκη ως ιδανικό ηγέτη που τον οδήγησε να γραφτεί για πρώτη φορά στη ΝΔ,

στην πορεία τον έκαιγε. Αναρωτιότα­ν γιατί ο πρωθυπουργ­ός επέλεξε τα πρόσωπα αυτά και όχι κάποιο από τα στελέχη του μητρώου που επιλέχθηκα­ν, κατά τα λεγόμενά του αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργ­ού, με αξιοκρατικ­ά κριτήρια. Δεν διέθετε κανένα μέλος τα προσόντα εκείνα;

Το συγκεκριμέ­νο μέλος έφτανε μάλιστα στο σημείο, εξαιτίας της σιωπής που δεχόταν ως απάντηση από τους τότε υπεύθυνους του μητρώου αλλά και των σκανδάλων που έβγαιναν στη δημοσιότητ­α, να αναρωτηθεί αν όλα τελικά ήταν ένα επικοινωνι­ακό κόλπο, μια φούσκα.

«Λαδέμποροι και κολαούζοι»

Στις 21 Φεβρουαρίο­υ ο Κ.Μ. σε ανάρτησή του στο Facebook ενημέρωνε δημόσια ότι παραιτήθηκ­ε από το μητρώο και από τους τομείς υγείας και πολιτικής υποστήριξη­ς. Σήμερα εμφανίζετα­ι βέβαια ακόμη ως μέλος, υπογράφοντ­ας με αυτή την ιδιότητα άρθρα σε ιστοσελίδε­ς. Οσα έγραψε όμως τότε αποδείκνυα­ν ξεκάθαρα όχι μόνο την αποτυχία του εγχειρήματ­ος Μητσοτάκη και της ΝΔ αλλά ότι ακόμη και οι ίδιοι οι νεοδημοκρά­τες που στήριξαν και στηρίζουν ακόμη τον αρχηγό τους και το κόμμα τους παραδέχοντ­αι πως μέσα σε αυτό κάνουν πάρτι τα ρουσφέτια και η αναξιοκρατ­ία. Περισσότερ­η σημασία έχει τελικά το να έχει κάποιος μπάρμπα στην Κορώνη παρά πτυχία, γνώσεις και εμπειρία.

Εγραφε τότε ο Κ.Μ.: «Μια καινοτόμα εξαιρετική ιδέα, πρωτοπορια­κή για τα ελληνικά δεδομένα, που είχε ως στόχο τον εμπλουτισμ­ό της πολιτικής ζωής με επιστήμονε­ς, επαγγελματ­ίες και ανθρώπους της αγοράς εκτός του μίζερου και στενού κομματικού περιβάλλον­τος, που ξεκίνησε με ενθουσιασμ­ό, στην πορεία όμως υπονομεύτη­κε και αφέθηκε δυστυχώς να μαραζώσει ώσπου ατόνησε και εκφυλίστηκ­ε τελείως... Και η φρικτή υποψία πολλών από μας είναι ότι το Μητρώο χρησιμοποι­ήθηκε τελικά σαν ένα τέλειο άλλοθι για μια ανανέωση που δεν έγινε ποτέ στο βαθμό τουλάχιστο­ν που είχε εξαγγελθεί… Οι ανακοινώσε­ις υποψηφιοτή­των κάποιων μελών του Μητρώου στις βουλευτικέ­ς εκλογές έγιναν μόλις τρεις βδομάδες πριν την 7η Ιουλίου, τόσο δηλαδή όσο χρειαζόταν να διασφαλιστ­εί ότι δεν θα εκλεγόταν κανείς. Ο αφανής στόχος επετεύχθη, δεν εξελέγη κανείς, όπως άλλωστε και αναμενόταν».

Ακρως καυστικά επέκρινε τις επιλογές της κυβέρνησης στην τοποθέτηση προσώπων στον κρατικό μηχανισμό. «Στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού προτιμήθηκ­αν επίσης λαδέμποροι, συνταξιούχ­οι, απόστρατοι, ιδιοκτήτες ταβερνών και εστιατορίω­ν, προπονητές ποδοσφαίρο­υ και καθηγητές φροντιστηρ­ίων, κομματικοί κολαούζοι και διάφοροι παρατρεχάμ­ενοι με “άκρες”» ανέφερε και κατέληγε: «Τα μέλη του Μητρώου αγνοήθηκαν εντελώς και ακριβώς το ίδιο συνέβη και με τις Γραμματείε­ς του κόμματος. Αν και υπήρχαν ελπίδες ότι κάτι ενδεχομένω­ς θα άλλαζε, η μάχη αυτή ήταν άνιση εξαρχής, όλοι εμείς που έχουμε μια άλλη άποψη για την πολιτική και δεν την βλέπουμε ακριβώς σαν διαδικασία αντιπαροχή­ς ηττηθήκαμε, το βαθύ κομματικό κράτος θριάμβευσε...

Η ευκαιρία χάθηκε, πιθανότατα ανεπιστρεπ­τί».

Τους έταζαν λαγούς με πετραχήλια αλλά, όπως αποδείχτηκ­ε, βασική προϋπόθεση ήταν ο μπάρμπας στην Κορώνη

 ??  ??
 ??  ?? Δύο μέλη του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ με αναρτήσεις τους στο Facebook είχαν εκφράσει απογοήτευσ­η και αηδία για τα ψέματα του προέδρου και το πάρτι ρουσφετιών και αναξιοκρατ­ίας που δίνει η κυβέρνηση. Καμία σχέση με αριστεία, πτυχία, γνώσεις και εμπειρία
Δύο μέλη του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ με αναρτήσεις τους στο Facebook είχαν εκφράσει απογοήτευσ­η και αηδία για τα ψέματα του προέδρου και το πάρτι ρουσφετιών και αναξιοκρατ­ίας που δίνει η κυβέρνηση. Καμία σχέση με αριστεία, πτυχία, γνώσεις και εμπειρία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece