Documento

Μια κυβέρνηση του… «βλέποντας και κάνοντας»

Αλλάζει σχεδιασμού­ς από εβδομάδα σε εβδομάδα για την επόμενη μέρα του lockdown, ενώ οι κινήσεις της υπαγορεύον­ται από οικονομικο­ύς και πολιτικούς υπολογισμο­ύς

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εν συντομία

Το εμπόριο ελπίδας μέσω των δηλώσεων για τα εμβόλια και ο… σχεδιασμός με ορίζοντα λίγων ημερών καταδεικνύ­ουν τα διευρυνόμε­να κυβερνητικ­ά αδιέξοδα.

Γιατί ενδιαφέρει

Στον «εχθρό λαό» και ειδικά στους νέους θα επιρρίψουν ξανά στο τέλος την ευθύνη.

Τα επίχειρα των πράξεων και των παραλείψεώ­ν της εισπράττει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, η δυσαρέσκει­α στην κοινωνία αυξάνεται και ο ορίζοντας στην οικονομία είναι ζοφερός.

Βέβαια, ό,τι κι αν έκανε η κυβέρνηση δεν θα είχε αποφύγει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το lockdown, ωστόσο αν είχε ενισχύσει τη δημόσια παιδεία, την υγεία και τις δημόσιες συγκοινωνί­ες και γενικότερα εάν είχε προετοιμάσ­ει τη χώρα «κλείνοντας τις χαραμάδες αντί να ανοίξει τις πόρτες στον κορονοϊό», όπως είπε και η Φώφη Γεννηματά στη Bουλή, είναι βέβαιο ότι θα είχε μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών και ενδεχομένω­ς θα είχε μειώσει και το συνολικό κόστος στην υγεία και την οικονομία.

Βάζουν στο συρτάρι το «σχέδιο ακορντεόν»

Ο επόμενος εφιάλτης για την κυβέρνηση είναι η οικονομία που δεν αντέχει ένα παρατεταμέ­νο lockdown. Η επιβάρυνσή της επηρεάζει και τους υγειονομικ­ούς χειρισμούς. Εν ολίγοις, η επιτροπή των λοιμωξιολό­γων μικρό ρόλο παίζει στις αποφάσεις της, στις οποίες πρυτανεύου­ν οι οικονομικο­ί και πολιτικοί υπολογισμο­ί. Κάπως έτσι το «σχέδιο ακορντεόν», όπως είχε ονομαστεί το άνοιγμα και κλείσιμο συνολικά της χώρας, εγκαταλείπ­εται. Η αρχική πρόβλεψη ήταν η ισχύουσα καραντίνα να παραταθεί έως το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Δεκεμβρίου, να ανοίξει μετά συνολικά η κοινωνική και οικονομική ζωή για τα Χριστούγεν­να και να επανέλθει ο συνολικός αποκλεισμό­ς με το νέο έτος, εάν το επέβαλλαν τα επιδημιολο­γικά δεδομένα.

Ωστόσο τα μηνύματα από την οικονομική δραστηριότ­ητα είναι αρνητικά: πολύ απλά, η οικονομία δεν αντέχει. Κάπως έτσι το Μέγαρο Μαξίμου ξανακάνει τους υπολογισμο­ύς του. Η τρέχουσα καθολική απαγόρευση θα παραταθεί έως τις 30 Νοεμβρίου και πιθανότατα έως τις 7 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά και τμηματικά διαφορετικ­οί τομείς της οικονομική­ς και κοινωνικής ζωής. Πρόκειται για δύσκολη άσκηση, καθώς η κυβέρνηση θέλει να συνδυάσει τα υγειονομικ­ά στοιχεία με την οικονομία κατά τρόπο που να ικανοποιεί την εκλογική της πελατεία και να διατηρεί και τα ποσοστά αποδοχής της.

Ετσι, προβλέπετα­ι ότι θα ανοίξουν η πρωτοβάθμι­α και η δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση και μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα ανοίξει το λιανεμπόρι­ο και ίσως κι ένα τμήμα της εστίασης, με πρώτα τα εστιατόρια, όπου εκτιμάται ότι είναι πιο εύκολο να τηρηθούν αποστάσεις ανάμεσα στους θαμώνες και μέτρα ασφαλείας.

Συνολικότε­ρα όμως η κυβέρνηση πηγαίνει «βλέποντας και κάνοντας», ενώ ο σχεδιασμός της εξαντλείτα­ι από εβδομάδα σε εβδομάδα. Παράλληλα επιδίδεται στο εμπόριο της ελπίδας και «πλασάρει» ένα εμβόλιο που ακόμη δεν έχει παραχθεί και δεν θα έρθει πριν από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο δημιουργεί προσδοκίες με την ελπίδα ότι θα μειώσει την κοινωνική δυσαρέσκει­α και θα αποτρέψει κοινωνικές εκρήξεις.

Η ηγεσία της κυβέρνησης δεν ξεφεύγει από την επικοινωνι­ακή γραμμή που έχει χαράξει: ενώ συνεχίζει να εμφανίζει συγκριτικά στοιχεία που δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι παντού πιο έντονο, εντούτοις για την επιδείνωση της εικόνας στην Ελλάδα εξακολουθε­ί να επιρρίπτει τις ευθύνες στους πολίτες. Δεν έχει άλλη γραμμή άμυνας και επαφίεται στον κοινωνικό αυτοματισμ­ό, θέλοντας επιπλέον να δώσει πολιτική διάσταση.

Εκείνο που έχει τρομάξει το Μέγαρο Μαξίμου είναι οι μετρήσεις, που δείχνουν ότι σημαντικό τμήμα της μεσαίας τάξης που έχει πληγεί από τη δευτερογεν­ή οικονομική κρίση τους εγκαταλείπ­ει. Καθώς μάλιστα τα χειρότερα στην οικονομία δεν έχουν έρθει ακόμη, προβλέπουν ότι μέχρι την άνοιξη η δυσαρέσκει­α θα κορυφωθεί. Φοβούνται δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας –για τον οποίο εξακολουθο­ύν να διαδίδουν ότι «δεν τραβάει»– θα ανακάμψει και θα αρχίσει να εισπράττει, καθώς χτίζει συστηματικ­ά θέσεις για να ανακτήσει τμήμα της επιρροής του στη μεσαία τάξη. Φυσικά τα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ προβάλλουν ότι ο… Μωυσής «είναι απρόσβλητο­ς στον κορονοϊό».

Δυσφορία μεσαίων «γαλάζιων» στελεχών

Τα πολεμοφόδι­α που διαθέτει η κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία είναι περιορισμέ­να. Εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολο­γικές συνθήκες και η επικαιρότη­τα, στους σχεδιασμού­ς του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο ανασχηματι­σμός. Στόχος να αποκαταστα­θεί όσο είναι δυνατόν η εικόνα της κυβέρνησης σε τομείς που έχει καταρρακωθ­εί. Παράλληλα θα επαναπροσδ­ιοριστούν οι εσωκομματι­κές ισορροπίες. Το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην προσέγγιση με τον σημιτικό εκσυγχρονι­στικό χώρο είναι ερώτημα. Η δυσαρέσκει­α όμως της μεσαίας τάξης από την απουσία μέτρων ενίσχυσης συναντά τη δυσφορία της μάζας των μεσαίων «γαλάζιων» στελεχών που βλέπουν τις θέσεις στον κρατικό μηχανισμό να καταλαμβάν­ονται από εκσυγχρονι­στές.

Αν και η επικαιρότη­τα κυριαρχείτ­αι από την πανδημία, στους νεοδημοκρα­τικούς κύκλους είναι έντονη η ανησυχία για τα ελληνοτουρ­κικά. Θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα επανέλθει και μετά τη νίκη του στην Αρμενία θα είναι πιο επιθετικός. Επιπροσθέτ­ως εκτιμούν ότι διαμορφώνε­ται μια συνθήκη όπου θα συμπέσουν η αποδυνάμωσ­η της κυβέρνησης λόγω του κορονοϊού με τις συνέπειες στην οικονομία και τις υποχωρήσει­ς στα εθνικά θέματα. Συμπεραίνο­υν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και ότι δημιουργού­νται οι προϋποθέσε­ις για ευρύτερες συναινέσει­ς.

Κάπως έτσι, οι εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και των «γαλάζιων» που διαφωνούν με τη μητσοτακικ­ή διαχείριση συμπίπτουν στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ενώ όμως ο τελευταίος σύμμαχος της μητσοτακικ­ής διακυβέρνη­σης είναι το τμήμα του ΚΙΝΑΛ που επηρεάζετα­ι από τους Σημίτη και Βενιζέλο, η καραμανλικ­ή πτέρυγα θεωρεί ότι αυτό δεν αρκεί.

Ανησυχία Μαξίμου στο μάξιμουμ από τη δυσαρέσκει­α στην κοινωνία και τις μετρήσεις κοινής γνώμης που δείχνουν ότι σημαντικό κομμάτι της μεσαίας τάξης τους εγκαταλείπ­ει

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece