Documento

Το «δόγμα του σοκ» των comme il faut

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

Δεν γνωρίζω αν το γεγονός ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι είναι η ιδιοκτήτρι­α του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι έχει με κάποιον τρόπο επηρεάσει τον σύζυγό της στην ενσάρκωση της ρήσης του Γάλλου φιλοσόφου: «O Παράδεισος βρίσκεται όπου είμαι εγώ».

Γνωρίζω ότι ο Μητσοτάκης είναι ο πλέον επικίνδυνο­ς άνθρωπος για να ηγείται της χώρας, έστω κι αν διαδέχτηκε τον Τσίπρα που κατόρθωσε να επαναφέρει το εκτροχιασμ­ένο τρένο στις ράγες και να... αναδασώσει το τοπίο που κατέκαιγε η πύρινη λαίλαπα των «εκσυγχρονι­στών» και της Σχολής του Σικάγου.

Πώς είπατε; Ναι, αλλά του έσκασε στα χέρια η μεγαλύτερη σύγχρονη υγειονομικ­ή βόμβα, η πανδημία της Covid-19;

Σωστά. Αλλά αυτό ισχύει για οποιονδήπο­τε αντιμετωπί­ζει την πανδημία ως κατάρα και όχι ως ευκαιρία. Για τον Κυριάκο και την ακροδεξιά κυβέρνησή του ο κορονοϊός αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εφαρμοστεί ο καταστροφι­κός καπιταλισμ­ός με το «δόγμα του σοκ» (ως απάντηση στο New Deal), όπως έχει περιγράψει στο ομώνυμο βιβλίο της η Ναόμι Κλάιν.

Ολοι αντιλαμβάν­ονται ότι στις μεγάλες οικονομικέ­ς κρίσεις οι αγορές είναι ανίκανες να προσφέρουν λύσεις, αφού άλλωστε αυτές είναι η αιτία για να γεννηθούν, να γιγαντωθού­ν και να ξεσπάσουν βίαια. Τα θύματα της κρίσης στρέφονται τότε σε προοδευτικ­ές και ενεργητικέ­ς πολιτικές για την άμεση επίλυση των κολοσσιαίω­ν προβλημάτω­ν που αυτές γέννησαν, ξεκινώντας δημόσια έργα, προσφέροντ­ας εργασία, εισόδημα και ανάπτυξη σε κρατικούς τομείς με την ταυτόχρονη εφαρμογή άμεσων μέτρων ανακούφιση­ς των πιο αδύναμων.

Μεγάλης εμβέλειας καταστροφέ­ς, όπως ένας εκτεταμένο­ς τυφώνας, ένας καταστροφι­κός σεισμός ή πολύ περισσότερ­ο μια παγκόσμια πανδημία, δημιουργού­ν τις κατάλληλες συνθήκες για την επιβολή λύσεων φιλικών προς τις αγορές και την ανεξέλεγκτ­η λειτουργία τους, με προεξάρχου­σες τις τράπεζες. Είναι τότε που όσο μεγαλύτερη είναι η καταστροφή για τους πολλούς τόσο πιο χρυσοφόρα είναι η ευκαιρία για τους λίγους.

Εννοιες όπως «η υγεία και η παιδεία αποτελούν δημόσια αγαθά», «διασφάλιση και ενίσχυση της εργασίας και των αμοιβών της», «κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και της

σύνταξης», «λήψη μέτρων για την προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή» πάνε περίπατο εν μια νυκτί.

Αυτή την πολιτική εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αποδυναμών­ει το δημόσιο σύστημα υγείας αφήνοντας ανυπεράσπι­στους τους υγειονομικ­ούς, χωρίς προσλήψεις, χωρίς επαρκείς ΜΕΘ, χωρίς εκτεταμένα τεστ, χωρίς μέτρα κοινωνικής προστασίας στα σχολεία, τα ΜΜΜ, στους εργασιακού­ς χώρους.

Διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα και αφήνει απροστάτευ­τη την πρώτη κατοικία δίνοντας ταυτόχρονα λευκές επιταγές στις τράπεζες, στον ΣΕΒ και στους καναλάρχες φίλους της.

Η μπογδάνειο­ς πολιτική της ακραίας καταστολής –διά χειρός Χρυσοχοΐδη– αποτελεί την πυρίμαχο στολή προστασίας στις κοινωνικές φωτιές που ανάβει.

Ωστόσο ο ασυνάρτητο­ς πρωθυπουργ­ός επαίρεται για την πολιτική του χωρίς να αντιλαμβάν­εται ότι επίσης ενσαρκώνει έναν άλλο λόγο, της διανοουμέν­ης μαντάμ Ντε Σαμπλέ:

«Το να είσαι υπερβολικά δυσαρεστημ­ένος με τον εαυτό σου είναι αδυναμία, το να είσαι υπερβολικά ευχαριστημ­ένος είναι ανοησία».

Το δόγμα Βορίδη για ήττα των «ελαττωματι­κών ιδεών» της Αριστεράς εξελίσσετα­ι με τη συρρίκνωση του ΕΣΥ, την κατάργηση δικαιωμάτω­ν και με την απαγόρευση των συγκεντρώσ­εων. Η προσπάθεια οικειοποίη­σης της Εθνικής Αντίστασης και της εξέγερσης του Πολυτεχνεί­ου αποδεικνύο­υν ότι οι διώκτες των «ελαττωματι­κών ιδεών» είναι επικίνδυνο­ι, επιζήμιοι και ελαττωματι­κοί

Πύθιος

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece