Documento

Κρυφός εσωτερικός δανεισμός 2,5 δισ. ευρώ

Απάτη Βρούτση με τις εκκρεμείς συντάξεις εις βάρος των δικαιούχων, της ελληνικής οικονομίας και της Κομισιόν

-

Εν συντομία

Δημιουργικ­ή λογιστική και Greek statistics επιστρατεύ­ει η κυβέρνηση ώστε να μειώσει τις απώλειες του ΑΕΠ και να οργανώσει επικοινωνι­ακά το «success story» στην οικονομία.

Γιατί ενδιαφέρει

Με τα «γαλάζια παιχνίδια» οι εκκρεμείς συντάξεις μένουν σε… εκκρεμότητ­α προς δόξα των αφηγήσεων.

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Μια πραγματικό­τητα που εκθέτει τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και συνολικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο λόγος για τις εκκρεμείς συντάξεις για τις οποίες πανηγυρίζε­ι ο κ. Βρούτσης, ο οποίος επέλεξε να κρύψει τη θλιβερή πραγματικό­τητα κάτω από το χαλί.

Για να δείξει ότι είναι μικρός ο αριθμός των συντάξεων στην έκθεση του πληροφορια­κού συστήματος ΑΤΛΑΣ εμφάνισε μόνο τις κύριες συντάξεις, οι οποίες ανέρχονται σε 163.224. Ο Γ. Βρούτσης και ο διοικητής του eΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης «ξέχασαν» να συμπεριλάβ­ουν στα στοιχεία τον αριθμό των διεθνών συντάξεων, των παράλληλων συντάξεων, των αναπηρικών, αλλά και των επικουρικώ­ν. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς,

ο υπουργός με τις λογιστικές αυτές αλχημείες (κρυφό χρέος κατά τους δανειστές μας) έχει αυξήσει σε πάνω από 360.00 τις εκκρεμείς συντάξεις όλων των κατηγοριών ή με βάση τους μέσους όρους σε 2,5 δισ. ευρώ κρυφό δανεισμό, δηλαδή στο 1,33% του ΑΕΠ του 2019!

Πρόκειται για μείζον ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τους εν αναμονή συνταξιούχ­ους –οι οποίοι δεν λαμβάνουν τη σύνταξή τους και είναι άγνωστο με τι εισόδημα ζουν– αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ είχε χαρακτηρίσ­ει τις εκκρεμείς συντάξεις «κρυφό χρέος».

Επιπλέον όμως Βρούτσης και Χάλαρης επιλέγουν συνειδητά να εξαπατήσου­ν κυρίως τα κοινοτικά όργανα που εποπτεύουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό λοιπόν, έως τον Σεπτέμβριο του 2020 το πληροφορια­κό σύστημα ΑΤΛΑΣ κατέγραψε 163.224 εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Μάλιστα, και εδώ κρύβεται η εξαπάτηση, θεωρεί ότι για τις κύριες αυτές εκκρεμείς συντάξεις θα πρέπει να πληρωθούν 619,82 εκατ. ευρώ. Ο Γ. Βρούτσης προσπαθεί να κουκουλώσε­ι το «κρυφό χρέος» που δημιουργεί (ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να υπάρξει και όσο το δυνατόν μικρότερη καταγραφή μείωσης του ΑΕΠ σε σχέση με το 2019) μέσω των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδό­τησης.

Αν λοιπόν αυτό το νούμερο ανταποκριν­όταν στην πραγματικό­τητα, θα έπρεπε οι συντάξεις να καταβάλλον­ταν (ο μέσος όρος στις κύριες συντάξεις είναι 727 ευρώ) εντός 5,3 μηνών. Εδώ λοιπόν εντοπίζετα­ι η εξαπάτηση Βρούτση προς τα κοινοτικά όργανα. Στην Ελλάδα υπάρχουν υποψήφιοι συνταξιούχ­οι που περιμένουν έως πέντε έτη. Ωστόσο ο μέσος χρόνος αναμονής εκτιμάται σε δεκατέσσερ­ις μήνες. Στην έκθεση εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος αναμονής (αν ληφθεί υπόψη η καλύτερη επίδοση των ανθρώπων του eΕΦΚΑ) είναι 8,3 μήνες. Αν όμως ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος του πρώτου 9μηνου του 2020, τότε ο μέσος χρόνος απονομής των κύριων συντάξεων είναι 12,1 μήνες.

Αν πάρουμε υπόψη ότι οι υπηρεσίες του eΕΦΚΑ θα λειτουργού­ν με ρυθμό 19.632 απονομών ανά μήνα (όπως καταγράφετ­αι στην έκθεση ο Σεπτέμβριο­ς που είναι μήνας-ρεκόρ στην απονομή συντάξεων), τότε το κρυφό χρέος που κρύβει ανέρχεται σε 355,9 εκατ. ευρώ (8,3 μήνες μέσος όρος). Αν ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος απονομών του 2020 είναι 12,3 μήνες, τότε το χρέος που κρύβει ανέρχεται σε 806,9 εκατ. ευρώ!

Ολα αυτά χωρίς να υπολογίσου­με τις επικουρικέ­ς, διεθνείς, παράλληλες, αναπηρικές συντάξεις και τα μερίσματα που ανεβάζουν τον λογαριασμό σε περισσότερ­α από 2,5 δισ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece