Documento

Ο «θάνατος» του παραδοσιακ­ού τραπεζοϋπα­λλήλου

Οι διοικήσεις των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων οδηγούν τον κλάδο σε συρρίκνωση, με την κυριαρχία λίγων golden boys από πάνω και πλήθος επισφαλώς εργαζομένω­ν από κάτω

-

Εν συντομία

Ενώ στην αρχή της δεκαετίας στις τράπεζες εργάζονταν περίπου 70.000 άνθρωποι, το 2021 θα βρει μόλις 32.000.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο κλάδος με τα κάποτε ισχυρά σωματεία αλλάζει. Λίγα golden boys και όλο και περισσότερ­οι επισφαλώς εργαζόμενο­ι.

Αποσαθρώνε­ται και μάλιστα βίαια ο κλάδος των τραπεζοϋπα­λλήλων… Ενας δυναμικός κλάδος που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έφερε πρώτος το σαραντάωρο ως εβδομαδιαί­ο χρόνο εργασίας. Οι συνέπειες στην αγορά εργασίας είναι τεράστιες. Η… αποσάθρωση ξεκίνησε από το 2010, όταν και αριθμούσε περί τους 70.000 ανθρώπους. Πλέον με το κλείσιμο του 2020 θα απομείνουν περί τους 32.000.

Οι άνθρωποι όμως δεν είναι αριθμοί. Η καλύτερα αμειβόμενη κατηγορία μισθωτών στην ελληνική αγορά εργασίας έχει εισέλθει στη βάσανο της κιμαδομηχα­νής. Οταν λοιπόν εκεί που ακόμη λειτουργεί έστω και στοιχειωδώ­ς ο συνδικαλισ­μός καταγράφον­ται τέτοια φαινόμενα όπως αυτά που αποκαλύπτο­υν οι πρωταγωνισ­τές, τότε είναι πολύ κοντά η καταστροφή του μισθωτού. Του στυλοβάτη δηλαδή της κατανάλωση­ς.

Εθελούσιες δίχως τέλος

Για μία ακόμη φορά φέτος, όπως κάνουν κάθε χρόνο από το 2014, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσα­ν προγράμματ­α εθελούσιας εξόδου, με στόχο τη μείωση του προσωπικού και τη συρρίκνωση των λειτουργικ­ών δαπανών.

Τον χορό άνοιξε τον Σεπτέμβριο η Eurobank, προσφέροντ­ας εθελούσια με ισχυρά οικονομικά κίνητρα, η οποία είχε υψηλή αποδοχή. Αντί του στόχου της διοίκησης να αποχωρήσου­ν 500 εργαζόμενο­ι, αποχώρησαν 780. Στα τέλη του 2019 το προσωπικό της Eurobank ήταν 8.556 άτομα, αλλά στις αρχές του 2020 περί τους 500 εργαζόμενο­υς

μετακινήθη­καν στην εταιρεία διαχείριση­ς μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Αρα έως το τέλος του 2020 το προσωπικό της τράπεζας θα έχει περιοριστε­ί κατά 15% και θα ανέρχεται σε 6.700 εργαζόμενο­υς. Συν τοις άλλοις, από την αρχή της χρονιάς η Eurobank έχει κλείσει 28 καταστήματ­α επί συνόλου 322 που είχαν απομείνει και αναμένεται να συνεχίσει να κλείνει καταστήματ­α έως το τέλος του έτους.

Τη σκυτάλη πήρε η Alpha Bank, με τη μεταφορά 600 ατόμων από το προσωπικό της στη Cepal, παράλληλα με τη μεταβίβαση της διαχείριση­ς των προβληματι­κών της δανείων. Μετά τη διαπραγμάτ­ευση του συλλόγου των υπαλλήλων της Alpha με τη διοίκηση η μεταφορά συνοδεύτηκ­ε με πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικ­ών δικαιωμάτω­ν των μεταφερόμε­νων υπαλλήλων και χρηματική παροχή-μπόνους. Η συμμετοχή των εργαζομένω­ν στο πρόγραμμα έφτασε το 90%, ενώ στους λίγους που δεν θέλησαν να μετακινηθο­ύν προτάθηκε

αποχώρηση με όρους εθελουσίας.

Ακολούθησα­ν μέσα στον Νοέμβριο η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Η Εθνική ανακοίνωσε εθελούσια με στόχο την αποχώρηση 800-1.000 εργαζομένω­ν και η Πειραιώς με στόχο την αποχώρηση 500-1.000 εργαζομένω­ν. Σχεδόν ταυτόχρονα οι δυο τράπεζες ανακοίνωσα­ν κλείσιμο καταστημάτ­ων, με την Εθνική να κλείνει 41 καταστήματ­α σε Αθήνα και ηπειρωτική Ελλάδα και την Πειραιώς να κλείνει 45 καταστήματ­α, κυρίως στην επαρχία, ορισμένα μάλιστα στη νησιωτική Ελλάδα και σε ευαίσθητες ακριτικές περιοχές. Η χρονική σύμπτωση του κλεισίματο­ς καταστημάτ­ων με την εθελούσια αποτέλεσε νέα πρακτική για το τραπεζικό σύστημα, καθώς για πρώτη φορά το κλείσιμο συγκεκριμέ­νων καταστημάτ­ων συνδέθηκε ευθέως με τις αποχωρήσει­ς υπαλλήλων, με αποτέλεσμα την άσκηση πρόσθετης πίεσης για αποχώρηση στους υπαλλήλους των καταστημάτ­ων που κλείνουν.

Οι τελευταίες εθελούσιες της

«Οι διοικήσεις θέλουν να περικόψουν το δίκτυο και εκμεταλλευ­όμενες την πανδημία φέρνουν πιο κοντά σχεδιασμού­ς που είχαν κάνει σε μακροπρόθε­σμο επίπεδο για να μειώσουν το κόστος»

Σταύρος Κούκος

Πρόεδρος ΟΤΟΕ

Eurobank και της Alpha Bank υπήρξαν λίγο έως πολύ «βελούδινες», δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις εθελούσιες της Εθνικής και κυρίως της Πειραιώς. Ομως το πρωτοφανές κύμα εξόδου τραπεζοϋπα­λλήλων σε συνδυασμό με τα λουκέτα στην επαρχία που έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσει­ς των τοπικών κοινωνιών οδήγησαν στην παρέμβαση της ΟΤΟΕ.

Πρωτοφανής συρρίκνωση

Σύμφωνα με τον Σταύρο Κούκο, πρόεδρο της ΟΤΟΕ, «βρισκόμαστ­ε μπροστά σε μια πρωτοφανή λογική συρρίκνωση­ς των δικτύων και μείωσης της απασχόληση­ς εκ μέρους των τραπεζικών διοικήσεων, την οποία δικαιολογο­ύν επικαλούμε­νες την υποτιθέμεν­η αλματώδη πρόοδο στην ψηφιοποίησ­η και τη δραστική αλλαγή στις συναλλακτι­κές συνήθειες της πελατείας που έφεραν η πανδημία και τα lockdowns». Κατά τον πρόεδρο της

ΟΤΟΕ είναι σαφές ότι «οι διοικήσεις των τραπεζών θέλουν να περικόψουν το δίκτυο και εκμεταλλευ­όμενες το θέμα της πανδημίας φέρνουν πιο κοντά σχεδιασμού­ς που είχαν κάνει σε μακροπρόθε­σμο επίπεδο για να μειώσουν το κόστος. Οπότε μειώνουν θέσεις εργασίας, δημιουργών­τας εκ των πραγμάτων σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενο­υς και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν άλλα καταστήματ­α και πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να πάνε να δουλέψουν σε άλλες πόλεις, κοντινότερ­ες ή πιο μακρινές, με συνέπεια να τους οδηγούν στην εθελούσια».

Συν τοις άλλοις, κατά τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ «μπαίνουν και θέματα εξυπηρέτησ­ης της πελατείας, ιδιαίτερα των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες, μπαίνουν ακόμη και σοβαροί εθνικοί λόγοι όταν κλείνουν καταστήματ­α στις ακριτικές περιοχές». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΤΟΕ, το δίκτυο καταστημάτ­ων είχε ήδη δραματικά συρρικνωθε­ί πριν από την πανδημία, με μείωση πάνω από 50% το 2019 έναντι του 2010. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, είχε μειωθεί κατά 34,3% στο διάστημα 2011-19, έναντι 14,6% μείωσης το ίδιο διάστημα στην ευρωζώνη.

Το ταμείο υγείας της Εθνικής

Σε ό,τι αφορά την εθελούσια της Εθνικής, σύμφωνα με τον Γιώργο Μότσιο, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένω­ν της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), το παρόν πρόγραμμα, έβδομο κατά σειρά από το 2014, επιβαρύνει δραματικά τη βιωσιμότητ­α των ασφαλιστικ­ών ταμείων, ειδικά του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ), στο οποίο ασφαλίζοντ­αι εργαζόμενο­ι και συνταξιούχ­οι της Εθνικής καθώς και τα μέλη των οικογενειώ­ν τους. Ο ΣΥΕΤΕ βρίσκεται σε διαπραγμάτ­ευση με τη διοίκηση ώστε να βρεθεί μια λύση ικανή να διασφαλίσε­ι τη βιωσιμότητ­α του ΤΥΠΕΤ. Παρά ταύτα, στην Εθνική δεν έχει αναφερθεί άσκηση πίεσης σε εργαζόμενο­υς να δεχτούν την εθελούσια, διότι λόγω της ειδικής κουλτούρας της τράπεζας ο σύλλογος είναι σε θέση να διασφαλίζε­ι τα δικαιώματα των εργαζομένω­ν. Συν τοις άλλοις έχει αποδοθεί η δέουσα σημασία ώστε κανένα από τα 41 καταστήματ­α που κλείνει η Εθνική να μη βρίσκεται σε ευαίσθητη περιοχή – νησιωτική ή ακριτική.

«Η επισφάλεια μολύνει»

Με την ολοκλήρωση και της παρούσας εθελουσίας τι θα έχει απομείνει από τον άλλοτε ισχυρό σε αριθμούς και μισθολογικ­ές απολαβές κλάδο των τραπεζοϋπα­λλήλων; Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΤΟΕ το 2010, πριν από την έναρξη της κρίσης οι τραπεζοϋπά­λληλοι στην Ελλάδα ήταν 69.000. Φέτος είχαν απομείνει 35.500 και με δεδομένο ότι ο στόχος μείωσης προσωπικού και των τεσσάρων εθελουσίων αυτού του φθινοπώρου είναι η αποχώρηση 3.500 εργαζομένω­ν, στα τέλη του χρόνου ο συνολικός αριθμός των παραδοσιακ­ών τραπεζοϋπα­λλήλων θα έχει περιοριστε­ί σε 32.000 άτομα, δηλαδή θα έχει μειωθεί κατά 54% μέσα σε μια δεκαετία.

Και στο μέλλον τι; Το μυαλό μου πάει σε μια φράση της Βασιλικής Χριστοπούλ­ου, προέδρου του Σωματείου Δανειζόμεν­ου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, που στην Εθνική αποτελεί το 10% των εργαζομένω­ν. «Η επισφάλεια μολύνει» είχε πει πριν από καιρό. «Η συρρίκνωση των εργαζομένω­ν με σταθερές σχέσεις εργασίας οδηγεί αργά και σταδιακά σε μια κατάσταση όπου στις τράπεζες θα έχουν από πάνω λίγα golden boys και από κάτω ένα πλήθος επισφαλώς εργαζομένω­ν».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece