Documento

Πάνε καλά οι εξαγωγές για την ελληνική ιχθυοκαλλι­έργεια

Εχουν αύξηση 4%, με τον κλάδο να διατηρεί και φέτος υψηλό δείκτη εξωστρέφει­ας

-

Εν συντομία

Ανοδική και φέτος η πορεία των ιχθυοκαλλι­εργειών στην Ελλάδα παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμ­ό.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι περίπλοκες διαδικασίε­ς αναδιάρθρω­σης του κλάδου με τη συγχώνευση εταιρειών δεν μπόρεσαν να σταθούν εμπόδιο.

Αισιόδοξη αύρα αφήνει ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλι­έργειας δεδομένου ότι διατήρησε τον υψηλό δείκτη εξωστρέφει­άς του, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 4%.

Αν μάλιστα κάποιος αναλογιστε­ί ότι ο συγκεκριμέ­νος κλάδος δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τις δυσκολίες των περίπλοκων διαδικασιώ­ν αναδιάρθρω­σης, με τη συγχώνευση των τριών «μεγάλων» του κλάδου διά της απορρόφηση­ς των υπερχρεωμέ­νων εταιρειών Σελόντα και Νηρέας από την Ανδρομέδα, τότε μόνο ευοίωνες μπορεί να είναι οι προοπτικές του.

Ο πιο πετυχημένο­ς στη ζωική παραγωγή

Eτσι κι αλλιώς θεωρείται ο πιο πετυχημένο­ς κλάδος ζωικής παραγωγής της Ελλάδας και σύμφωνα με την 6η ετήσια έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλ­λιεργειών (ΣΕΘ) το 2020 παρουσίασε αύξηση παραγωγής και εξαγωγών σε ένα περιβάλλον διαρκώς αυξανόμενο­υ ανταγωνισμ­ού.

Η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε σε 120.500 τόνους, αξίας 545,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση 3% ως προς τον όγκο αλλά οριακή μείωση 1% ως προς την αξία πωλήσεων λόγω της πίεσης που δέχτηκαν οι τιμές. Η εκτίμηση για την επόμενη διετία πάντως είναι ότι η παραγωγή θα παρουσιάσε­ι μικρές μεταβολές λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Το 93% των εξαχθέντων προϊόντων διατέθηκε σε 25 αγορές της ΕΕ και το 7% σε 17 τρίτες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμ­ό από τρίτες χώρες, κύριος ανταγωνιστ­ής παρέμεινε η Τουρκία, με

την παραγωγή και τις εξαγωγές της να αυξάνονται πιέζοντας τις τιμές. Προβληματι­σμό προκαλεί, κατά την έκθεση του ΣΕΘ, η αυξανόμενη εμπορία τουρκικών ψαριών στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύε­ι την αξιοποίηση του δικτύου διανομής που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια.

Οι Ελληνες παραγωγοί θεωρούν ότι θα προσδώσει επιπλέον δυναμική η στρατηγική για κατοχύρωση προϊόντος με ονομασία προέλευσης. Ηδη το σήμα ποιότητας Fish From Greece που υιοθετείτα­ι από όλο και περισσότερ­ους παραγωγούς δημιουργεί προστιθέμε­νη αξία στα ελληνικά προϊόντα ιχθυοκαλλι­έργειας.

«Να σταθεί αρωγός η πολιτεία»

Να σταθεί αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιχθυοκαλλι­έργειας στην Ελλάδα η πολιτεία ζητάει μέσω του Documento o Γιάννης Πελεκανάκη­ς, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλ­λιεργειών. Οπως αναφέρει: «Η ελληνική ιχθυοκαλλι­έργεια αντιπροσωπ­εύει σήμερα το 59% της παραγόμενη­ς ποσότητας τσιπούρας και λαβρακιού στην ΕΕ και σχεδόν το 23% διεθνώς. Αν και η έκθεση αποτελεί έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στις πρωτοφανεί­ς “εκπλήξεις” που μας επιφύλαξε η πανδημία της Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την προετοιμασ­ία της νέας προγραμματ­ικής περιόδου 2021-2027, η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιχθυοκαλλι­έργειας στην Ελλάδα και σε συνεργασία με τον κλάδο να σχεδιάσει μια νέα στρατηγική που θα αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα της ελληνικής ιχθυοκαλλι­έργειας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece