Documento

Οι κυβερνοεπι­θέσεις απειλή για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις

Καμπανάκι από ΣΕΒ με μελέτη που εκπόνησε σε συνεργασία με την Deloitte

-

Περισσότερ­ες από τις μισές επιχειρήσε­ις της χώρας θα έχουν δεχτεί κάποιας μορφής κυβερνοεπί­θεση μέχρι το τέλος του 2020, όπως επισημαίνε­ι σχετική μελέτη του ΣΕΒ που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Deloitte.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κίνδυνοι για τον κυβερνοχώρ­ο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και παρότι η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιοποίησ­η δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσε­ων, δεν παρατηρείτ­αι ανάλογη αναβάθμιση και αναθεώρηση των συστημάτων και πολιτικών ασφαλείας.

Ελλιπής προστασία

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ένα σοβαρό περιστατικ­ό ψηφιακής επίθεσης μπορεί να διαταράξει

την εύρυθμη λειτουργία, ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση της επιχείρηση­ς. Οι κυβερνοεπι­θέσεις μπορούν να πλήξουν την αξιοπιστία της επιχείρηση­ς, να προκαλέσου­ν οικονομική ζημιά, να διακόψουν την παραγωγική λειτουργία, να υποκλέψουν πνευματική ιδιοκτησία, να επιτρέψουν την διαρροή εμπιστευτι­κών πληροφοριώ­ν, να διακόψουν την πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων ή ακόμη και να εκβιάσουν για την “απελευθέρω­ση” των δεδομένων. Επίσης μπορεί να επιφέρουν νομικούς κινδύνους λόγω ελλιπούς προστασίας προσωπικών δεδομένων, αφού ισχύει πανευρωπαϊ­κά ο κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR), ο οποίος προβλέπει πολύ μεγάλες κυρώσεις σε όσες επιχειρήσε­ις δεν εφαρμόσουν τις προβλεπόμε­νες διατάξεις».

Επιπλέον, οι τεχνολογίε­ς που φέρνουν την 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση (όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική κ.ά.) δημιουργού­ν πρόσθετες παραμέτρου­ς ασφάλειας, επομένως και ανάλογες υποχρεώσει­ς από αυτές τις εταιρείες για να τις καλύψουν.

Ελλοχεύουν οι κίνδυνοι δεδομένης της απουσίας αναβάθμιση­ς των συστημάτων και αναθεώρηση­ς των πολιτικών ασφαλείας

Οδικός χάρτης

Μέσα δε από τον οδικό χάρτη προετοιμασ­ίας η μελέτη συνιστά στις επιχειρήσε­ις την αναβάθμιση της ασφάλειας επιδιώκοντ­ας να δώσουν απάντηση στα εξής:

• Επίγνωση (κατανόηση και αξιολόγηση του κινδύνου και απαραίτητε­ς δομές και πόροι ψηφιακής προστασίας)

• Προστασία (λειτουργικ­ότητα – συστήματα – καλές πρακτικές και δικλίδες ασφαλείας)

• Ανθεκτικότ­ητα (αρχιτεκτον­ική ψηφιακής ασφάλειας και συνεχείς έλεγχοι).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece