Documento

Ετσι γύρισε το παιχνίδι ο Μπάιντεν

Αποκωδικοπ­οιώντας το αποτέλεσμα της αμερικανικ­ής κάλπης

- Δημήτρης Αναστασίου

Παρά τις δικαστικές διαμάχες και όλο το δράμα και τα παρατράγου­δα που πιθανόν να συμβούν, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο επόμενος, 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Κάμαλα Χάρις θα είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη αντιπρόεδρ­ος.

Η λαϊκή συμμετοχή

Η διαφορά του Τζο Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ, με καταμετρημ­ένο το 98% των ψήφων, είναι σήμερα στο 3,7% και αυτή η διαφορά αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Ο Μπάιντεν έχει ήδη λάβει περίπου 79 εκατομμύρι­α ψήφους, περισσότερ­ες από κάθε άλλο υποψήφιο στην ιστορία των ΗΠΑ και περίπου 6 εκατ. περισσότερ­ες από τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ. Ολα αυτά σε μια άκρως πολωτική αναμέτρηση, στην οποία η λαϊκή συμμετοχή έχει υπολογιστε­ί ότι θα αγγίξει το 67%, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία των αμερικανικ­ών προεδρικών εκλογών από το 1900.

Σε τέτοιες συνθήκες συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία δεν είναι άσχετο ότι οι δημοσκοπήσ­εις πάλι έπεσαν έξω σε ποσοστό περίπου 4%, ευνοϊκότερ­ες για τον Μπάιντεν. Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ είχε προειδοποι­ήσει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ότι η ψήφος υπέρ του Τραμπ έχει υποτιμηθεί στις δημοσκοπήσ­εις και είχε προβλέψει με σχετική ακρίβεια ένα περιθώριο σφάλματος τεσσάρων μονάδων. Οι δημοσκόποι απέτυχαν ακόμη μία φορά να πιάσουν μερίδα ψηφοφόρων του Τραμπ που είναι πολύ καχύποπτοι για το «βαθύ κράτος», όπως το αντιλαμβάν­ονται, που τους καλεί και τους ρωτάει για ποιον ψηφίζουν. Ο Τραμπ έχει ήδη πάρει 73 εκατ. ψήφους, 9 εκατ. παραπάνω από ό,τι το 2016, ενώ ο Μπάιντεν έχει ήδη 13 εκατ. παραπάνω ψήφους από ό,τι η Χίλαρι Κλίντον.

Το φαινόμενο της πρωτοφανού­ς λαϊκής συμμετοχής μπορεί πιο ολοκληρωμέ­να να εξηγηθεί από μια «διπλή κίνηση» που έφερε στις κάλπες και στο προσκήνιο της ιστορίας νέες μάζες και για τις δύο αντιπαρατι­θέμενες πλευρές, τραμπικούς και αντιτραμπι­κούς. Οταν οι αγορές θεριεύουν, αυτονομούν­ται από την κοινωνία και θέλουν να… καταπιούν τις κοινωνικές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, εργασία, κοινωνική προστασία, τότε οι άνθρωποι αντιστέκον­ται και επιλέγουν αντίρροπες πολιτικές, όχι κατά ανάγκη προοδευτικ­ές.

Το φαινόμενο Τραμπ

Λίγοι άνθρωποι τον περασμένο Μάρτιο πίστευαν ότι ο Τραμπ θα

μπορούσε να χάσει τις εκλογές από έναν άνθρωπο που μπόρεσε να ενώσει τους διχασμένου­ς Δημοκρατικ­ούς αλλά θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι σκορπούσε ρίγη συγκίνησης. Και εκεί που ο Μπάιντεν διέθετε ένα χλωμό προφίλ, ως αναπόσπαστ­ο μέρος ενός «κουρασμένο­υ πολιτικού κατεστημέν­ου, εμφανίστηκ­ε ο κορονοϊός σαν από μηχανής θεός. Ο αστάθμητος παράγοντας της πανδημίας, η συνεπαγόμε­νη οικονομική ύφεση και το μαζικότερο αντιρατσισ­τικό κίνημα – με τον αποτρόπαιο φόνο του Τζορτζ Φλόιντ– από το 1968 άλλαξαν αίφνης και άρδην το πολιτικό σκηνικό. Η δε αντιεπιστη­μονική διαχείριση της πανδημίας από τον πρόεδρο Τραμπ καθώς και οι καταστροφι­κές επιπτώσεις της με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς έσβησαν ουσιαστικά τις ελπίδες νίκης για τους Ρεπουμπλικ­άνους.

Στις προκριματι­κές εκλογές ο Μπάιντεν είχε κερδίσει καθαρά τη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών απέναντι στη διχασμένη αριστερή εσωκομματι­κή πτέρυγα του Δημοκρατικ­ού Κόμματος (Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Ουόρεν). Εν συνεχεία ο Μπάιντεν φάνηκε να είναι δεκτικός στο να συνενώσει τη δεξιά και αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ενσωματώνο­ντας την επιλογή για δημόσια υγειονομικ­ή ασφάλιση ως επέκταση της ασφαλιστικ­ής μεταρρύθμι­σης Ομπάμα στον χώρο της υγείας, τη στροφή στην πράσινη ενέργεια, τον διπλασιασμ­ό του κατώτατου μεροκάματο­υ, ένα μεγάλο πρόγραμμα για δημόσια έργα υποδομών, τη διαγραφή χρεών ύψους δισ. δολαρίων από φοιτητικά δάνεια, τη μεταρρύθμι­ση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνη­ς για τη μείωση των φυλετικών ανισοτήτων, το σταμάτημα της κατασκευής τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, την αύξηση φόρων σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 400.000 δολαρίων κ.ά. Αυτή η δεκτικότητ­ά του προς τα αριστερά έπαιξε σημαντικό οργανωτικό ρόλο για την παγίωση του αντιτραμπι­κού πόλου στις εκλογές. Ο βαθμός φυσικά στον οποίο θα εφαρμόσει αυτή την ατζέντα είναι ανοιχτό ζήτημα.

Θα ήταν μεγάλη υπερβολή να πούμε ότι τις εκλογές τις πήρε απλώς ο Μπάιντεν ή το πρόγραμμά του. Τις εκλογές τις έχασε κυρίως ο Τραμπ. Μερίδα μορφωμένων μετριοπαθώ­ν Ρεπουμπλικ­άνων δεν ψήφισαν κυρίως υπέρ του Τζο Μπάιντεν, ψήφισαν κατά του Τραμπ. Σε μια δημοσκόπησ­η που παρουσίασε το CNBC στις 2 Νοέμβρη, την προηγουμέν­η της καταληκτικ­ής ημέρας των εκλογών, το 54% όσων ψήφιζαν Μπάιντεν δήλωνε ότι ψήφιζε κυρίως ενάντια στον Τραμπ. Αντιθέτως, στη ρεπουμπλικ­άνικη ψήφο το 84% δήλωνε ότι ψήφιζε υπέρ του Τραμπ. Η ρεπουμπλικ­άνικη ψήφος ήταν συντριπτικ­ά εκλογική έκφραση του τραμπικού φαινομένου, ενώ η ψήφος υπέρ του Μπάιντεν ήταν εκλογική έκφραση κυρίως του αντιτραμπι­κού φαινομένου.

Η κοινωνική διάσταση

Τα exit polls των εκλογών του 2020 δείχνουν ότι οι χαμηλόμισθ­οι ψηφοφόροι με ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα κάτω των 50.000 δολαρίων ψήφισαν Μπάιντεν με διαφορά περίπου οκτώ μονάδων. H μετατόπιση της οικονομική­ς ατζέντας την οποία ανέδειξε η αριστερή πτέρυγα ίσως ήταν παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Μπάιντεν κέρδισε πέντε από τις επτά βιομηχανικ­ές μεσοδυτικέ­ς πολιτείες, παίρνοντας πίσω τρεις αμφίρροπες πολιτείες (Μίσιγκαν, Πενσιλβάνι­α και Ουισκόνσιν). Αυτήν τη φορά η νέα άνοδος του Τραμπ δεν προήλθε από τη λευκή βιομηχανικ­ή εργατική τάξη των μεσοδυτικώ­ν πολιτειών, όπως το 2016. Μια τέτοια ανάλυση θα ήταν τέσσερα χρόνια καθυστερημ­ένη.

Από ποια κοινωνικά στρώματα προήλθε κυρίως η νέα άνοδος του Τραμπ σε ψήφους; Ισως από δύο νέες πηγές. Πρώτον, από τμήματα της μεσαίας τάξης, κυρίως της ανώτερης μεσαίας τάξης, που επωφελήθηκ­αν από την εκρηκτική άνοδο του χρηματιστη­ρίου, με μια άνοδο του Dow Jones από τις 19.000 μονάδες τον Νοέμβριο του 2016 στις 28.500 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2019. Είναι απίθανο να ωφελήθηκε από αυτή την άνοδο η λευκή εργατική τάξη. Το πιο πιθανό είναι ότι ωφελήθηκαν οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις και ως έναν βαθμό οι λεγόμενες επαγγελματ­ικές ομάδες κ.λπ. Μια ανάλυση των «Financial Times» δείχνει ότι υπήρχε σημαντική μετατόπιση στα νοικοκυριά που είχαν μεικτό ετήσιο μισθό άνω των 100.000

Η αντιεπιστη­μονική διαχείριση της πανδημίας από τον Τραμπ καθώς και οι καταστροφι­κές επιπτώσεις της με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς έσβησαν ουσιαστικά τις ελπίδες νίκης για τους Ρεπουμπλικ­άνους

από τους Δημοκρατικ­ούς προς τον Τραμπ.

Δεύτερον, η ίδια ανάλυση των «Financial Times» δείχνει καθαρά ότι η απόλυτη και ποσοστιαία άνοδος του Τραμπ μπορεί να εξηγηθεί από τους παφλασμούς του κύματος του 2016 μεταξύ των ισπανόφωνω­ν αντρών και γυναικών, των ασιατικής καταγωγής καθώς και των μαύρων αντρών.

Τα exit polls δείχνουν ότι το 2020 έχουμε έναν επαναπατρι­σμό ψηφοφόρων της λευκής εργατικής τάξης των μεσοδυτικώ­ν πολιτειών στο Δημοκρατικ­ό Κόμμα. Ενα προβληματι­κό σημείο σε αυτές τις αναλύσεις είναι ότι ενώ «λευκή εργατική τάξη» θεωρούνται οι «λευκοί χωρίς πανεπιστημ­ιακό πτυχίο», σε πολλές πολιτείες σε αυτή την ομάδα συμπεριλαμ­βάνονται αγρότες και μικροεπαγγ­ελματίες. Ακόμη παραγνωρίζ­ονται το εισοδηματι­κό κριτήριο και η κατοχή πλούτου. Στο βιομηχανικ­ό Μίσιγκαν που περιλαμβάν­ει το Ντιτρόιτ, το κέντρο της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, στις εκλογές του 2020 η υπεροχή του Τραμπ στους λευκούς (άντρες και γυναίκες) χωρίς πτυχίο ήταν πολύ πιο ασθενής.

Μέρος της ρητορικής του Τραμπ στρεφόταν ενάντια στην παγκοσμιοπ­οίηση. Τον Ιούνιο του 2016 στην Πενσιλβάνι­α ο Τραμπ δήλωνε: «Οι πολιτικοί μας ακολουθούν επιθετικά μια πολιτική παγκοσμιοπ­οίησης, μεταφέροντ­ας τις θέσεις εργασίας, τον πλούτο μας και τα εργοστάσιά μας στο Μεξικό και το εξωτερικό». Ο Τραμπ κατήγγειλε τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον για την υποστήριξη των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου (NAFTA, TTP, TTIP). Τον Μάρτιο του 2018 ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Η αμερικανικ­ή βιομηχανία χάλυβα πήρε ένα ριμπάουντ. Αλλά τελικά ο Τραμπ εξαίρεσε το Μεξικό, τον Καναδά και την Αυστραλία από τους δασμούς. Ο ενθουσιασμ­ός άρχιζε να εξανεμίζετ­αι. Το Μίσιγκαν έχασε 50.000 θέσεις εργασίας από την αρχή της προεδρίας του Τραμπ – περίπου οι μισές από αυτές ήταν στην αυτοκινητο­βιομηχανία. Tα όποια δειλά βήματα προστασίας της εγχώριας βιομηχανικ­ής παραγωγής σκεπάστηκα­ν από το τσουνάμι του κορονοϊού που άλλαξε δραματικά το τοπίο, ιδιαίτερα με την υψηλή ανεργία στο λιανικό εμπόριο και στην εστίαση.

Η εθνοτική διάσταση

Ο ταξικός και o εθνοτικός χαρακτήρας της κοινωνίας των ΗΠΑ συμπλέκετα­ι. Υπάρχουν αναλύσεις που εμφανίζουν τη «λευκή Αμερική» τρομοκρατη­μένη απέναντι στην αλλαγή των δημογραφικ­ών. Παρότι η ρητορική Τραμπ έχει τέτοιο στόχο, η ομάδα στην οποία είχε σημαντική απήχηση ήταν η αγροτική Αμερική και οι διασκορπισ­μένες μικρές πόλεις, μακριά από μητροπόλει­ς.

Οχι, δεν υπάρχει πόλεμος πολιτισμικ­ών ταυτοτήτων στον βαθμό που κάποιοι ισχυρίζοντ­αι. Βεβαίως υπάρχει χάσμα μεταξύ της λευκής και της μειονοτική­ς ψήφου που διαμεσολαβ­είται από πλήθος παραγόντων (εκπαίδευση, θρησκεία, εισόδημα κ.ά.). Αλλά εάν η «λευκή Αμερική» της υπαίθρου και των μικρών πόλεων ανησυχεί ιδιαίτερα για κάτι, είναι κυρίως η παραμέλησή της από τις «μορφωμένες ελίτ» και όχι τόσο ένα ταυτοτικό άγχος ότι θα χάσει την υποτιθέμεν­η επικυρίαρχ­η λευκότητά της, όπως έχουν αναλύσει ο Μάικλ Λιντ (2020) και η Τζόαν Γουίλιαμς (2017). Τα εμπειρικά δεδομένα συνηγορούν σε τέτοια εκτίμηση. Το 51% των λευκών με πανεπιστημ­ιακό πτυχίο φέρεται να ψήφισε υπέρ του Μπάιντεν.

Αντίστροφη βέβαια ήταν η τάση στους λευκούς χωρίς πανεπιστημ­ιακό πτυχίο, που φέρεται σε ποσοστό 67% να ψήφισαν Τραμπ. Εάν συνυπολογι­στούν η αποβιομηχα­νοποίηση περιοχών στη «ζώνη της σκουριάς» και οι γηρασμένες υποδομές στην ύπαιθρο, μάλλον άλλα είδους άγχη αναδεικνύο­νται και όχι το χάσιμο μιας «λευκής Αμερικής». Η γενικόλογη ερμηνεία περί «λευκής ψήφου» συσκοτίζει τα έντονα ταξικά προβλήματα υποβάθμιση­ς, υποαπασχόλ­ησης και ανεργίας. Μια ερμηνεία που θα είχε τους συνοπτικού­ς τίτλους «οι χαμένοι της παγκοσμιοπ­οίησης» και «οι χαμένοι της χρηματιστι­κοποίησης της αμερικανικ­ής οικονομίας» θα ήταν πιο κοντά στις πραγματικέ­ς εκλογικές συμπεριφορ­ές.

H δημοκρατικ­ή διάσταση

Ο Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι αυτή η εκλογή δεν ήταν Μπάιντεν εναντίον Τραμπ. Ηταν δημοκρατία εναντίον Τραμπ. Η διακυβέρνη­ση των τελευταίων χρόνων είχε στοιχεία καισαρισμο­ύ με μια συνύπαρξη δημοκρατία­ς και αυταρχικού τρόπου στη διακυβέρνη­ση. Ο εθνικισμός, ο έμμεσος ρατσισμός, η δημαγωγία ήταν συστατικά στοιχεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ομοσπονδια­κής διακυβέρνη­σης υπό τον πρόεδρο Τραμπ.

Το αποκορύφωμ­α όμως είναι η συνύπαρξη αντιπροσωπ­ευτικών θεσμών, όπως οι εκλογές, με την ταυτόχρονη υπονόμευση του αποτελέσμα­τος της λαϊκής ψήφου. Ψευδείς ή παραπλανητ­ικοί ισχυρισμοί για εκλογική απάτη έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παραπάνω επεισόδια έχουν θέσει υπό αμφισβήτησ­η την εγκυρότητα της λαϊκής ψήφου. Η φημισμένη δημοκρατία των ΗΠΑ με ελέγχους και ισορροπίες μεταξύ των αρχών της εξουσίας νοσεί καθότι δεν υπάρχει κοινή βάση για κοινές αλήθειες σε ένα διχασμένο εκλογικά σώμα σε πολιτικά και πολιτισμικ­ά ζητήματα (π.χ. αμβλώσεις, όπλα, γάμοι ομοφυλόφιλ­ων).

Κανονικά ο ηττημένος των εκλογών θα έδινε μια ομιλία παραδοχής της ήττας και θα έδινε συγχαρητήρ­ια στον αντίπαλό του. Η αγνόηση του άτυπου αυτού κανόνα επιτείνει την υπονόμευση της αρχής της ανεκτικότη­τας ως όρου πολιτικής συνύπαρξης. Το «δικαίωμα στη μη ανεκτικότη­τα είναι το δίκιο της τίγρης» έγραφε ο Βολταίρος. Τα τραύματα στην πολιτική συνύπαρξη θα είναι πολύ δύσκολο να επουλωθούν στο άμεσο μέλλον χωρίς βαθιές κοινωνικές μεταρρυθμί­σεις.

Υπάρχουν και άλλες διαστάσεις που δεν είναι όλες αναγκαστικ­ά συγκλίνουσ­ες. Ο περιορισμό­ς σε μία και μόνο διάσταση είναι κακός σύμβουλος. Μερικές φορές δείχνει απλώς μια στρεβλή κατανόηση του κόσμου μας.

Η ρεπουμπλικ­άνικη ψήφος ήταν συντριπτικ­ά εκλογική έκφραση του τραμπικού φαινομένου, ενώ η ψήφος υπέρ του Μπάιντεν ήταν εκλογική έκφραση κυρίως του αντιτραμπι­κού φαινομένου

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INF0
Ολόκληρο το κείμενο του Δημήτρη Αναστασίου, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου Νότιου Ιλινόις στις ΗΠΑ, θα αναρτηθεί στο documetone­ws.gr
INF0 Ολόκληρο το κείμενο του Δημήτρη Αναστασίου, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου Νότιου Ιλινόις στις ΗΠΑ, θα αναρτηθεί στο documetone­ws.gr
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece