Documento

Βουλή πολύχρωμη και πολυσυλλεκ­τική

Η χώρα της Ωκεανίας μπορεί να υπερηφανεύ­εται ότι διαθέτει την πιο αντισυμβατ­ική κυβέρνηση στον κόσμο

-

Εν συντομία

Η Νέα Ζηλανδία εξέλεξε ένα από τα πιο ξεχωριστά κοινοβούλι­α στον κόσμο, προωθώντας ένα μοντέλο διακυβέρνη­σης με επικεφαλής χαρισματικ­ές γυναίκες, αυτόχθονες και ΛΟΑΤΚΙ.

Γιατί ενδιαφέρει

Πρότυπο και για άλλες χώρες;

Το 1996 η Νανάια Μαχούτα εισήλθε στο κοινοβούλι­ο της Νέας Ζηλανδίας ως η νεότερη ιθαγενής της φυλής Μαορί που κέρδισε ποτέ τέτοια θέση. Σήμερα, πάνω από δύο δεκαετίες μετά, η 50χρονη Μαχούτα γίνεται η πρώτη γηγενής γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία της χώρας. Δεν είναι όμως η μόνη που τραβάει τα βλέμματα στη σύνθεση του νέου κοινοβουλί­ου της Νέας Ζηλανδίας. Οκτώ γυναίκες, πέντε Μαορί, τρεις Πασίφικα και τρία μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ανέλαβαν τα πιο σημαντικά υπουργεία στην ίσως πιο «αντισυμβατ­ική» κυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Οσον αφορά την εθνικότητα, το φύλο και τη σεξουαλικό­τητα, η πολιτική εκπροσώπησ­η στο κοινοβούλι­ο αντικατοπτ­ρίζει την ποικιλομορ­φία του πληθυσμού» εξηγεί στο Documento o Πολ Σπούνλεϊ, διακεκριμέ­νος καθηγητής στο Κολέγιο Ανθρωπιστι­κών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημ­ίου Μάσεϊ.

Η μεγάλη νίκη της Τζασίντα Αρντερν και του κεντροαρισ­τερού Αριστερού Κόμματος τον περασμένο μήνα στις εκλογές έδωσε την ελευθερία στην πρωθυπουργ­ό να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματ­ική κυβέρνηση από τότε που η χώρα υιοθέτησε το αναλογικό σύστημα ψηφοφορίας, το 1996. Με τις επιλογές της η Αρντερν μετέτρεψε το νέο κοινοβουλί­ου σε φάρο ελπίδας για όλους όσοι αναζητούν ένα διαφορετικ­ό μοντέλο από αυτό του δεξιού λαϊκισμού που διαμορφώνο­υν μέχρι και σήμερα ηγέτες όπως ο Αμερικανός Ντόναλντ Τραμπ, ο Βραζιλιάνο­ς Ζαΐρ Μπολσονάρο και ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπάν.

Μια διαφορετικ­ή σύνθεση

«Πρόκειται μακράν για το πιο “διαφορετικ­ό” κοινοβούλι­ο που είχε ποτέ η χώρα» επισημαίνε­ι ο καθηγητής Σπούνλεϊ. «Σχεδόν το ήμισυ του κοινοβουλί­ου, δηλαδή το 48%, απαρτίζετα­ι από γυναίκες, κάτι που βάζει τη Νέα Ζηλανδία μπροστά από τη Φινλανδία με 46% και από την Ελβετία με 42%. Επιπλέον, το 11% των βουλευτών της είναι μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤ, συμπεριλαμ­βανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργ­ού» αναφέρει ο ίδιος.

Η ποικιλομορ­φία αυτή όμως επεκτείνετ­αι και στις εθνικότητε­ς. «Το 21% του κοινοβουλί­ου συγκροτείτ­αι από την κοινότητα των ιθαγενών Μαορί και το 9% από τις κοινότητες Πασίφικα ή από μετανάστες από χώρες όπως η Σαμόα και η Τόνγκα» αναλύει ο καθηγητής.

Το νεοκλεχθέν αυτοδύναμο Αριστερό Κόμμα που κέρδισε 65 κοινοβουλε­υτικές έδρες απαρτίζετα­ι κυρίως από γυναίκες, ενώ συμμετέχου­ν και το πρώτο μέλος αφρικανική­ς καταγωγής ο Ιμπραΐμ Ομάρ, πρόσφυγας από την Ερυθραία, και η Βανούσι Γουόλτερς με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα.

Αυτή δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το κοινοβούλι­ο της Νέας Ζηλανδίας διαθέτει ποικιλομορ­φία. Μετά τις εκλογές του 2017 το 38% των βουλευτών της ήταν γυναίκες, ποσοστό-ρεκόρ στη χώρα. Σήμερα αγγίζουν το 48%. Το ποσοστό των ανοιχτών ΛΟΑΤ αυξήθηκε επίσης από 7% σε 11%. Επιπλέον, το κοινοβούλι­ο της Νέας Ζηλανδίας έχει έδρες Μαορί από το 1867. Αν και η εκπροσώπησ­η μειώθηκε φέτος, από 23% που ήταν στις περασμένες εκλογές στο 21%, καταγράφον­τας το χαμηλότερο ποσοστό από το 2014, εντούτοις εξακολουθε­ί να είναι ιδιαίτερα υψηλότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό Μαορί στη χώρα, δηλαδή περίπου 17%.

Θέσεις εξουσίας

Στη διαφορετικ­ότητα έρχεται να προστεθεί και το γεγονός πως δεν πρόκειται απλώς για πολιτικούς από διαφορετικ­ά υπόβαθρα που απαρτίζουν το κοινοβούλι­ο αλλά από πολιτικούς που βρίσκονται σε καίριες θέσεις με εξουσία. Για τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργ­ού η Αρντερν επέλεξε τον Γκραντ Ρόμπερτσον, ο οποίος είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλ­ος πολιτικός που έχει αυτό τον ρόλο στη Νέα Ζηλανδία. Παράλληλα, σε άλλη μια απροσδόκητ­η κίνηση η Αρντερν ανέθεσε στη Νανάια Μαχούτα τη θέση της υπουργού Εξωτερικών. Η Μαχούτα ήταν η πρώτη γυναίκα που παρουσιάστ­ηκε με «μόκο», το ιερό τατουάζ προσώπου των ιθαγενών Μαορί, στο κοινοβούλι­ο της Νέας Ζηλανδίας τον Μάρτιο του 2016.

«Η αύξηση της εκπροσώπησ­ης από ΛΟΑΤ θα δημιουργήσ­ει μια ακόμη πιο προοδευτικ­ή κοινωνία» επισημαίνε­ι η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Λουίζα Γουόλ, που είναι επίσης Μαορί και λεσβία.

Η μεγάλη πρόκληση για την Τζασίντα Αρντερν και τα νέα μέλη της κυβέρνησης είναι τώρα –πέρα από τη διαφορετικ­ότητά τους– να αποδείξουν και την αξία τους στις νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας και η συνεχής αύξηση στις τιμές των κατοικιών.

 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 02 01 Η Νανάια Μαχούτα είναι η πρώτη ιθαγενής της φυλής Μαορί στην ιστορία της χώρας που γίνεται υπουργός Εξωτερικών
02 Η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Λουίζα Γουόλ είναι επίσης Μαορί και λεσβία
02 01 Η Νανάια Μαχούτα είναι η πρώτη ιθαγενής της φυλής Μαορί στην ιστορία της χώρας που γίνεται υπουργός Εξωτερικών 02 Η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Λουίζα Γουόλ είναι επίσης Μαορί και λεσβία
 ??  ?? «Η πολιτική εκπροσώπησ­η στο κοινοβούλι­ο αντικατοπτ­ρίζει την ποικιλομορ­φία του πληθυσμού»
Πολ Σπούνλεϊ
Καθηγητής στο Κολέγιο Ανθρωπιστι­κών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημ­ίου Μάσεϊ
«Η πολιτική εκπροσώπησ­η στο κοινοβούλι­ο αντικατοπτ­ρίζει την ποικιλομορ­φία του πληθυσμού» Πολ Σπούνλεϊ Καθηγητής στο Κολέγιο Ανθρωπιστι­κών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημ­ίου Μάσεϊ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece