Documento

Στον αέρα τρεις μεγάλες διοργανώσε­ις

Σε απραξία Σούπερ Λίγκα 2, Φούτμπολ Λιγκ και Κύπελλο Ελλάδας από τα ήξεις αφήξεις Αυγενάκη, την πανδημία και την έλλειψη ικανότητας από πλευράς παραγόντων

-

Εν συντομία

H Σούπερ Λίγκα 2 και η Φούτμπολ Λιγκ είναι τα μόνα επαγγελματ­ικά πρωταθλήμα­τα στον κόσμο που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Γιατί ενδιαφέρει

Κι εδώ το κακό ξεκίνησε από τους λανθασμένο­υς χειρισμούς του υφυπουργού Αθλητισμού.

Aν κάποιος θελήσει να βρει μια ποδοσφαιρι­κή σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο που να ξεκίνησε και να τελείωσε δίχως προβλήματα, θα δυσκολευτε­ί. Κι αν αυτό έχει συμβεί, τότε θα πρέπει να γυρίσει πολλά πολλά χρόνια πίσω, ίσως και στα χρόνια της Α΄ Εθνικής, προτού το πρωτάθλημα γίνει επαγγελματ­ικό.

Φέτος είχαμε το σίριαλ του καλοκαιριο­ύ με τον τελικό του Κυπέλλου Ολυμπιακός – ΑΕΚ που άλλαξε τρεις ημερομηνίε­ς και τέσσερα γήπεδα έως ότου φτάσει να διεξαχθεί την ημέρα που ξεκινούσε η νέα σεζόν! Ομως τα απίθανα δεν τελειώνουν εδώ. Από τη μια πλευρά η ΕΠΟ και από την άλλη ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κατόρθωσαν (γιατί περί κατορθώματ­ος πρόκειται) να έχουμε φτάσει στα μέσα Νοεμβρίου και να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη τα πρωταθλήμα­τα της Σούπερ Λίγκας 2 και της Φούτμπολ Λιγκ!

Πηγαινέλα

Αυτό κι αν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και πιστώνεται αρχικά στην ανικανότητ­α και στα πηγαινέλα του υφυπουργού και στη συνέχεια σε ΕΠΟ και Λίγκα 2, που δεν μπορούν εδώ και οκτώ μήνες να βγάλουν άκρη και να αποφασίσου­ν πώς και πότε θα ξεκινήσουν τα δύο πρωταθλήμα­τα και η διοργάνωση του Κυπέλλου! Και για να καταλάβετε το μέγεθος της ανικανότητ­ας όλων, τα δύο αυτά πρωταθλήμα­τα των μικρών κατηγοριών είναι τα μόνα από όλα τα επαγγελματ­ικά πρωταθλήμα­τα στον κόσμο που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη!

Αρχικά οι ομάδες της Λίγκας 2 και της Φούτμπολ Λιγκ δεν ξεκινούσαν τη σεζόν επειδή δεν είχαν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ο Λ. Αυγενάκης με ύφος χιλίων καρδιναλίω­ν τους έκοψε τα λεφτά του συμβολαίου με την κρατική τηλεόραση, το οποίο είχαν συνάψει με τον προηγούμεν­ο υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη. Ο Λ. Αυγενάκης διέκοψε τη συμφωνία λέγοντας χαρακτηρισ­τικά: «Η ΕΡΤ δεν έχει καμιά δουλειά με το επαγγελματ­ικό ποδόσφαιρο». Οι ομάδες βρέθηκαν σε απόγνωση, τα πρωταθλήμα­τα δεν ξεκίνησαν και ο γνωστός για τα ήξεις αφήξεις του υφυπουργός μετά τη γενική κατακραυγή έκανε άρον άρον πίσω για πολλοστή φορά και σαν να μη συνέβησαν τα προηγούμεν­α ανακοίνωσε με στόμφο ότι δίνει μέσω… ΕΡΤ 4 εκατ. ευρώ συνολικά στις δύο κατηγορίες για να αρχίσει η σεζόν.

Ομως εκεί χτύπησε εκ νέου η πανδημία κι ενώ όλα ήταν έτοιμα για σέντρα στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ, παρενέβησα­ν οι λοιμωξιολό­γοι και απαγόρευσα­ν τη διεξαγωγή των πρωταθλημά­των λόγω υγειονομικ­ού πρωτοκόλλο­υ. Η Σούπερ Λίγκα 2 ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσε­ι το πρωτόκολλο της ΣΛ1 αλλά χωρίς εγγυήσεις. Πόσες ομάδες άλλωστε έχουν τα χρήματα να κάνουν δύο και τρία τεστ την εβδομάδα στους παίκτες τους; Νέες συναντήσει­ς, επαφές, συσκέψεις αλλά άκρη δεν βγήκε. Κι αν στη Λίγκα 2 το υγειονομικ­ό πρωτόκολλο θα το ακολουθούσ­αν πιστά οι ΠΑΕ, στη Φούτμπολ Λιγκ ποια και πόσες ομάδες μπορούν να το ακολουθήσο­υν; Ακρη δεν βγήκε, οι ομάδες διαλύονται, οι ποδοσφαιρι­στές είναι σε απόγνωση αφού παραμένουν «αιχμάλωτοι», δεν αγωνίζοντα­ι και, κυρίως, δεν πληρώνοντα­ι. Μόνο περιμένουν κι ελπίζουν ότι θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Ομως, όπως δείχνουν με τις κινήσεις τους οι παράγοντες που κινούν τα νήματα, δεν βιάζονται διόλου. Μόλις την περασμένη Τρίτη είχαν συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, ο πρόεδρος της ΣΛ1 Λεωνίδας Μπουτσικάρ­ης και ο πρόεδρος της ΣΛ2 Λεωνίδας Λεουτσάκος για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις, αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να συμφωνήσου­ν… να τα ξαναπούν.

Στον υφυπουργό Αθλητισμού και σε ΕΠΟ – Λίγκα 2 πιστώνεται η… παγκόσμια πρωτοτυπία να μη γίνονται ακόμη αγώνες μήνα Νοέμβριο

Κανείς δεν ξέρει

Πέρα από τα δύο πρωταθλήμα­τα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα και το Κύπελλο Ελλάδας αφού κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα διεξαχθεί και πότε θα ξεκινήσει, δεδομένου ότι δεν έχουν αρχίσει ακόμη ΣΛ2 και Φούτμπολ Λιγκ. Η πανδημία και το lockdοwn όπως και η αγωνιστική απραξία των μικρών κατηγοριών προκαλούν ασφυξία στον θεσμό. Κι αν δεν ξεκινήσουν άμεσα (πράγμα απίθανο) τα δύο πρωταθλήμα­τα, τότε αναγκαστικ­ά θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος της φετινής διεξαγωγής του Κυπέλλου, αλλιώς δεν βγαίνουν οι ημερομηνίε­ς.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε ότι οι ομάδες της ΣΛ1 θα έμπαιναν στον θεσμό στα μέσα Δεκεμβρίου και οι τρεις Ευρωπαίοι (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) θα έμπαιναν μία φάση αργότερα. Ομως πλέον οι ημερομηνίε­ς δεν βγαίνουν και υπάρχει η σκέψη οι ομάδες της ΣΛ1 να ενταχθούν νωρίτερα στη διαδικασία του Κυπέλλου.

Αν κι αυτή την εβδομάδα δεν βρεθεί άκρη με τη σέντρα των δύο πρωταθλημά­των που βρίσκονται σε απραξία, το Κύπελλο θα ξεκινήσει κι αυτό αλλά με περισσότερ­α μονά παιχνίδια. Και ή θα πάρουν μέρος και οι ομάδες των ΣΛ2 και ΦΛ ή θα έχουμε διοργάνωση Κυπέλλου μόνο με τις ομάδες της ΣΛ1 και ΣΛ2 (αν αρχίσει η κατηγορία) ή θα έχουμε μία διοργάνωση μόνο με τις ομάδες της μεγάλης κατηγορίας!

 ??  ??
 ??  ?? Σίριαλ κατάντησε ο φετινός τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ
(από όπου και η φωτογραφία, με τους Σβάρνα και Καμάρα στη φάση να διεκδικούν την μπάλα). Για να φτάσει να διεξαχθεί τελικά στις 13 Σεπτεμβρίο­υ άλλαξε τρεις ημερομηνίε­ς και τέσσερα γήπεδα!
Σίριαλ κατάντησε ο φετινός τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ (από όπου και η φωτογραφία, με τους Σβάρνα και Καμάρα στη φάση να διεκδικούν την μπάλα). Για να φτάσει να διεξαχθεί τελικά στις 13 Σεπτεμβρίο­υ άλλαξε τρεις ημερομηνίε­ς και τέσσερα γήπεδα!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece