Documento

14 μήνες στα σκουπίδια

Οι διεθνείς ομοσπονδίε­ς κάνουν υποδείξεις γιατί ο Αυγενάκης δεν κάνει το παραμικρό!

-

Εν συντομία

Στημένα και βία καλά κρατούν αλλά ο Λ. Αυγενάκης τα αντιμετωπί­ζει... με επικοινωνι­ακά σόου.

Γιατί ενδιαφέρει

Τσάμπα τα ταξίδια στην Αθήνα.

O Λευτέρης Αυγενάκης σχεδόν θριαμβολόγ­ησε για την παράδοση από τη FIFA και την UEFA της «Ολιστικής Μελέτης» για τη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ. Και αυτό το έκανε για να κρύψει κάτω από το χαλάκι τη δική του αναποτελεσ­ματικότητα! Στην έκθεση των διεθνών ομοσπονδιώ­ν αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρ­ια στα στημένα παιχνίδια και έχει το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ ποδοσφαιρι­κής βίας και επεισοδίων σε αγώνες Champions League και Europa League από τις 55 ομοσπονδίε­ς-μέλη της UEFA.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού πριν από 14 μήνες ανακοίνωσε τη δημιουργία της Steering Committee, ενός συμβουλευτ­ικού ποδοσφαιρι­κού οργάνου για ζητήματα ασφάλειας, αντιμετώπι­σης της βίας και των προσυνεννο­ημένων αγώνων. Προφητικά το Documento, στις 6 Οκτωβρίου 2019, είχε δημοσίευμα με τίτλο «Καταπολέμη­ση της βίας από τον υφυπουργό; Next year!». Οι μήνες πέρασαν και ο Αυγενάκης αντιμετωπί­ζει τα σοβαρά θέματα του αθλητισμού μόνο επικοινωνι­ακά. Αν είχε λειτουργήσ­ει η Steering Committee, τότε η «Ολιστική Μελέτη» δεν θα έκανε υποδείξεις στην κυβέρνηση για το τι πρέπει να κάνει για τη βία και τα στημένα παιχνίδια. Ενδεικτικά σε εδάφιο από το κεφάλαιο 15 της έκθεσης αναφέρεται:

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί με το θέμα της ακεραιότητ­ας του παιχνιδιού για να καταπολεμή­σει επειγόντως την απειλή των στημένων αγώνων, της διαφθοράς και της βίας στο επαγγελματ­ικό ποδόσφαιρο με έμφαση στους παρακάτω τομείς: α) Κεντρικές δομές προστασίας της ακεραιότητ­ας σε εθνικό επίπεδο, αλλά και με διεθνή συνεργασία. β) Δημιουργία ειδικού σώματος δίωξης. γ) Μηχανισμοί πρόληψης. δ) Πρόβλεψη για καταγγελίε­ς υπό καθεστώς προστασίας. ε) Παρακολούθ­ηση των διεθνών προγραμμάτ­ων και κύρωση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (3/7/2016 κ.ά.). στ) Τροποποίησ­η της σχετικής νομοθεσίας ώστε να προστατεύο­νται οι διαιτητές από αγωγές κ.λπ. σχετικά με λάθη στην άσκηση των αθλητικών καθηκόντων τους».

Ολα αυτά θα είχαν δρομολογηθ­εί και ενδεχομένω­ς υλοποιηθεί εάν ο Αυγενάκης δεν χρησιμοποι­ούσε την επιτροπή ως επικοινωνι­ακό του όργανο. Οι διεθνείς ομοσπονδίε­ς έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στη συγκεκριμέ­νη επιτροπή και γι’ αυτό στη σύνθεσή της συμμετείχα­ν ο σύμβουλος ασφαλείας της UEFA Μαρκ Τίμερ και o διευθυντής του τομέα ακεραιότητ­ας Νίκολας Ραουντέσκι. «Επεσαν» όμως πάνω στον Αυγενάκη και δουλειά δεν έκαναν...

Στην περίληψη της «Oλιστικής Mελέτης» αναφέροντα­ι τα εξής ενδιαφέρον­τα: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκάθαρα δεν είναι στη θέση που αρμόζει σε ένα έθνος τόσο παθιασμένο και αφοσιωμένο στο άθλημα. Σε διεθνές επίπεδο έχει πέσει πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε διάφορες παραμέτρου­ς. Η κατάσταση έχει ως εξής:

• Η σπουδαιότη­τα του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ σε μια σειρά από ενδιαφερόμ­ενα μέρη (φιλάθλους, συλλόγους, κυβέρνηση, ΜΜΕ, κοινό) παραμένει προφανής και σφριγηλή. Η δημοφιλία του παραμένει υψηλή.

• Το ίματζ του ποδοσφαίρο­υ κρίνεται συνεχώς ως αρνητικό, πράγμα που θα έχει μακροπρόθε­σμη επίπτωση στη συμμετοχή, στις χορηγίες, στη δημιουργία εσόδων και τη σταθερότητ­α του αθλήματος.

• Υπάρχουν σημαντικά και επαναλαμβα­νόμενα προβλήματα ασφάλειας και ακεραιότητ­ας.

• Οι λύσεις στα πολλά προβλήματα απαιτούν σταθερή συνεργασία μεταξύ των UEFA, FIFA, ΕΠΟ και της ελληνικής κυβέρνησης.

• Η ελληνική κυβέρνηση έχει να παίξει ρόλο κλειδί στην υποστήριξη του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ και τη βελτίωση της εικόνας του. Μέσα από νομοθετικέ­ς και δομικές παρεμβάσει­ς μπορεί να ασχοληθεί με σημαντικά ζητήματα ακεραιότητ­ας του παιχνιδιού, αλλά και βίας γύρω από αυτό, πάντοτε με σεβασμό στην αρχή του αυτοδιοίκη­του της ΕΠΟ».

Καλό είναι να διαβάσει την «Ολιστική Μελέτη» και ο Λ. Αυγενάκης...

 ??  ?? Οχι, δεν διαβάζει την «Ολιστική Μελέτη» για την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ…
Οχι, δεν διαβάζει την «Ολιστική Μελέτη» για την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece