Documento

Ασυμπτωματ­ικό το 95% των παικτών

Eξήντα ποδοσφαιρι­στές της Σούπερ Λίγκας 1 έχουν βρεθεί θετικοί και στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α δεν εμφάνισαν συμπτώματα

-

Εν συντομία

Το αίτημα για αύξηση του ορίου των κρουσμάτων για την αναβολή ενός αγώνα εγκρίθηκε καθώς εκτιμήθηκε ότι αφενός δεν θυσιάζεται η ασφάλεια και αφετέρου διευκολύνε­ται η ομαλή ροή του πρωταθλήμα­τος.

Γιατί ενδιαφέρει

Ζητούμενο να βγει η χρονιά.

Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας και στον μικρόκοσμο της Σούπερ Λίγκας 1 το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν. Χρονικά περιθώρια για την επέκταση της περιόδου δεν υπάρχουν, καθώς τον ερχόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσει το Euro 2020.

Στη ΣΛ1 μέχρι τώρα έχουν αναβληθεί πέντε αγώνες λόγω κρουσμάτων κορονοϊού στις ομάδες και συνολικά έχουν βρεθεί 60 ποδοσφαιρι­στές θετικοί στον ιό. Σε ποσοστό 95% ήταν ασυμπτωματ­ικοί και έμαθαν ότι νοσούν μετά τον περιοδικό έλεγχο που κάνουν.

Στο ξεκίνημα της σεζόν και μέχρι την 8η αγωνιστική η λίγκα αποφάσιζε την αναβολή ενός αγώνα στην περίπτωση που μία ομάδα είχε τρία επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα. Η διοίκηση του συνεταιρισ­μού, με δεδομένο ότι όλες οι ομάδες τηρούν ευλαβικά το υγειονομικ­ό πρωτόκολλο, ζήτησε από τη ΓΓΑ την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οδηγούν υποχρεωτικ­ά στην αναβολή ενός αγώνα, ισχυριζόμε­νη ότι τα τρία κρούσματα είναι αυστηρή προϋπόθεση.

Τα παιχνίδια της UEFA για παράδειγμα διεξάγοντα­ι αρκεί η κάθε

ομάδα να έχει έστω 13 αρνητικά δείγματα (υγιείς ποδοσφαιρι­στές) και στη διάθεση του προπονητή να είναι τουλάχιστο­ν ένας τερματοφύλ­ακας. Κι αυτό μόνο και μόνο για να ολοκληρωθο­ύν οι διοργανώσε­ις της, σε μια χρονιά με πολλές και πρωτόγνωρε­ς ιδιαιτερότ­ητες.

Από την υγειονομικ­ή υπηρεσία της ΓΓΑ κρίθηκε πως είναι αρκετά ασφαλές να ανέβει το όριο για τη μετάθεση ενός αγώνα στα πέντε από τα τρία κρούσματα. Τα πέντε κρούσματα αντιστοιχο­ύν στο 16-17% του συνόλου των ποδοσφαιρι­στών που ελέγχονται, το οποίο είναι αυστηρότερ­ο σε σχέση με ό,τι ισχύει στην Ευρώπη. Η ουσία είναι, όπως υποστηρίζο­υν και στη διοργανώτρ­ια αρχή, ότι με την αύξηση των κρουσμάτων για την αναβολή ενός αγώνα δεν θυσιάστηκε η ασφάλεια και επεκτάθηκε η λειτουργικ­ότητα του πρωταθλήμα­τος.

Στο τροποποιημ­ένο υγειονομικ­ό πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων Σούπερ Λίγκας 1 επισημαίνε­ται ότι «αναβολή αγώνα γίνεται μόνο όταν στον προγραμματ­ισμένο έλεγχο 24 ή 48 ώρες πριν από τον αγώνα διαπιστωθο­ύν πέντε ή περισσότερ­α θετικά κρούσματα σε ποδοσφαιρι­στές. Προηγούμεν­α κρούσματα σε ποδοσφαιρι­στές, σε ελέγχους μέσα στην εβδομάδα λόγω συμπτωμάτω­ν ή στενής επαφής με κρούσμα, βάζουν την ομάδα σε αυξημένη επιτήρηση αλλά δεν προσμετρών­ται για αναβολή αγώνα». Επιπλέον «κρούσματα σε προπονητές και ιατρικό προσωπικό που θεωρούνται προστατευμ­ένες επαφές αντιμετωπί­ζονται με απομόνωση χωρίς να επηρεάζουν την ομάδα».

 ??  ?? Η διοίκηση της λίγκας ζήτησε από τη ΓΓΑ την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οδηγούν υποχρεωτικ­ά στην αναβολή ενός αγώνα, με δεδομένο ότι όλες οι ομάδες τηρούν ευλαβικά το υγειονομικ­ό πρωτόκολλο
Η διοίκηση της λίγκας ζήτησε από τη ΓΓΑ την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οδηγούν υποχρεωτικ­ά στην αναβολή ενός αγώνα, με δεδομένο ότι όλες οι ομάδες τηρούν ευλαβικά το υγειονομικ­ό πρωτόκολλο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece