Documento

Τα ΜΜΕ στην υπηρεσία (και) του Αυγενάκη!

Το ζήτημα με τα πριμ των πρωταθλητώ­ν λύθηκε μετά τη γενική κατακραυγή και έκτοτε τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ ξεκίνησαν την επιχείρηση στρεψοδικί­ας

-

Εν συντομία

Πώς τα Μέσα που στηρίζουν τη λυσσαλέα προσπάθεια Αυγενάκη για μαζικό πραξικόπημ­α στις ομοσπονδίε­ς μετατόπισα­ν στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη του σκανδάλου.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο μακιαβελισ­μός του υφυπουργού δεν είναι παρά μια μικρογραφί­α της κυβερνητικ­ής πολιτικής.

«Η ΕΡΤ μετέδωσε ότι ο σωτήρας υφυπουργός “δίνει λύση”, λες και ήταν κάποιος άλλος αυτός που δημιούργησ­ε το πρόβλημα. Πάλι καλά που δεν έριξε τις ευθύνες στον προκάτοχο Κοντονή ή σε κανέναν Πολάκη». Με τις παραπάνω φράσεις τελείωνε το αφιέρωμα που δημοσιεύσα­με την περασμένη Κυριακή για τις εκλογές στον ΣΕΓΑΣ και την κυβερνητικ­ή στρεψοδικί­α σχετικά με την επιστροφή των πριμ που ζητήθηκε από την Κατερίνα Στεφανίδη και άλλους πρωταθλητέ­ς.

Η κρυστάλλιν­η σφαίρα μας έβλεπε το μέλλον πολύ καθαρά. Προτού καλά καλά κυκλοφορήσ­ει η εφημερίδα, τα Μέσα που στηρίζουν τη λυσσαλέα προσπάθεια του Λευτέρη Αυγενάκη για μαζικό πραξικόπημ­α στις αθλητικές ομοσπονδίε­ς έκαναν αυτό ακριβώς που υποψιαζόμα­σταν: μετατόπισα­ν στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη του σκανδάλου.

Οχι όμως στον Κοντονή, που πλέον είναι πρόσωπο αρεστό στη «γαλάζια» κυβέρνηση, αλλά στον προκάτοχο του Αυγενάκη Γιώργο Βασιλειάδη. Για έναν νόμο που είναι σε ισχύ από το 1999 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υφυπουργός Ανδρέας Φούρας) και ενεργοποιή­θηκε το 2020…

Η απόπειρα «διάθλασης» της ευθύνης πήγασε όχι μόνο από τα κρατικά Μέσα («ο Αυγενάκης δίνει λύση στο πρόβλημα»), αλλά και από εκείνα που πετσώθηκαν για να παίξουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.

Η… συμπολίτευ­ση

«Τα προβλήματα της θητείας Βασιλειάδη εμφανίζοντ­αι και το 2020» έγραψε το Sportsfeed, που ασκεί σφοδρότατη συμπολίτευ­ση στη σταυροφορί­α της κυβέρνησης να γκρεμίσει το καθεστώς των Σεβαστή, Βασιλακόπο­υλου, Διαθεσόπου­λου και λοιπών «δεινοσαύρω­ν». Στο ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έσπρωχνε κάτω από το χαλί» το φλέγον ζήτημα, οπότε «το λούζεται η σημερινή» που, η καημένη, «επιχειρεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία».

Ο συντάκτης καλεί τον Αυγενάκη να λύσει το πρόβλημα, το οποίο περιλαμβάν­ει όχι μόνο τον κλειστό στίβο αλλά και τις διοργανώσε­ις κολύμβησης σε πισίνα 25 μέτρων. Σύμφωνα με τον νόμο –του 1999, επαναλαμβά­νουμε– αθλητής που έχει παρουσιάσε­ι διακρίσεις σε δύο ταμπλό (π.χ. ανοιχτός και κλειστός στίβος, 50άρα και 25άρα πισίνα) δικαιούται ένα και μόνο ένα πριμ. Οχι δύο ούτε περισσότερ­α.

Στις περιπτώσει­ς κολυμβητών όπως οι Βαζαίος, Ντουντουνά­κη τα παλαιά πριμ παρακρατήθ­ηκαν, ενώ οι αθλητές στίβου τα εισέπραξαν κανονικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2016). Η πολιτεία τους τα ζήτησε πίσω εν έτει 2020 και αναδιπλώθη­κε μόνο όταν η Στεφανίδη κατήγγειλε τη λαθροχειρί­α σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Για έναν νόμο που είναι σε ισχύ από το 1999 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υφυπουργός Ανδρ. Φούρας) και ενεργοποιή­θηκε το 2020 ο Λ. Αυγενάκης επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ

Κουκούλωμα

Την επιστολή διαμαρτυρί­ας που στάλθηκε προς το υφυπουργεί­ο συνυπογράφ­ουν, πέρα από τη γνωστή τριπλέτα των… ανταρτών (Στεφανίδη, Παπαχρήστο­υ, Φιλιππίδης), άλλοι τρεις πρωταθλητέ­ς με διακρίσεις στον κλειστό στίβο: Κυριακοπού­λου, Μπανιώτης, Τεντόγλου. Το «αφάν γκατέ» του ελληνικού στίβου.

Προ του κινδύνου επικοινωνι­ακής νίλας ο Αυγενάκης έκανε γαργάρα τον νόμο του ’99, απέσυρε το αίτημα για επιστροφή των χρημάτων και κουκούλωσε το θέμα με νομοθετική ρύθμιση («με τρόπο νόμιμο και μόνιμο»), ποντάροντα­ς στο χειροκρότη­μα των φιλοκυβερν­ητικών Μέσων.

Στο απαντητικό τσιτάτο του προς τους πρωταθλητέ­ς ο υφυπουργός έριξε τις ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ («είχε δαπανήσει αλλού τα θεσμοθετημ­ένα πριμ του 2017, τα οποία ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρι­α ευρώ») και φυσικά στον ΣΕΓΑΣ, όπου καταβάλλετ­αι από τη ΝΔ ηρωική προσπάθεια να αποκαθηλωθ­εί η διοίκηση Σεβαστή στις επερχόμενε­ς εκλογές, με πρόσωπο αιχμής την ολυμπιονίκ­η Τασία Κελεσίδου.

«Διορθώθηκε η αστοχία Βασιλειάδη για τα πριμ» παιάνισε ανερυθρίασ­τα το Sportsfeed την περασμένη Τρίτη: «Οι επιτυχίες σε κλειστό στίβο και σε 25άρα πισίνα δεν θα είναι πλέον αποκλεισμέ­νες από τη χρηματική επιβράβευσ­η της Πολιτείας, καθώς κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή».

Εν μέσω σκανδάλου

Οποιος σπεύσει να χαρακτηρίσ­ει τα παραπάνω δημοσιεύμα­τα ανεξάρτητη και αθώα του πετσώματος δημοσιογρα­φική κριτική δεν έχει παρά να σημειώσει το όνομα που υπογράφει το σχετικό ρεπορτάζ.

Ο Θανάσης Νικολάου είναι το ίδιο πρόσωπο που υπογράφει την αλληλογραφ­ία με την ΕΡΤ για τη σκανδαλώδη ανάθεση 85 επεισοδίων για ντοκιμαντέ­ρ που παρουσιάζο­υν την ελληνική ολυμπιακή αποστολή στο Τόκιο, εξωτερική παραγωγή με παρουσιαστ­ή τον Γιώργο Καπουτζίδη, έναντι 485.000 ευρώ.

Για τις σχετικές αποκαλύψει­ς, που ξεκίνησαν από την εφημερίδα «Sportime» και συνεχίστηκ­αν από το Documento, σας παραπέμπου­με σε δημοσιεύμα­τα της προηγούμεν­ης Κυριακής και παλαιότερα.

«Απορώ πώς βρίσκεται ακόμη στη θέση του αυτός ο άνθρωπος» έλεγε σε φίλους της η Κατερίνα Στεφανίδη λίγες ώρες μετά τη γνωστή «ανταλλαγή πυρών» με τον Λ. Αυγενάκη μέσω Τwitter. Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογρά­φο του SDNA αν την ενόχλησε ο ενικός της αυγενακική­ς αυθάδειας, η ολυμπιονίκ­ης αποδείχθηκ­ε επιδέξια ντριμπλέρ: «Δεν με πείραξε, διότι εδώ στην Αμερική που ζω δεν υπάρχει πληθυντικό­ς ευγενείας».

Αν μη τι άλλο, ο γγΑ και επί δεκαετίες αθλητής Γιώργος Μαυρωτάς τοποθετήθη­κε με γαλαντομία και χωρίς αλαζονικές κορόνες. Το πρόβλημα λύθηκε κατόπιν της κατακραυγή­ς, αλλά ο συνδυασμός κυβερνητικ­ής ανικανότητ­ας και αυθαιρεσία­ς ανάβει φωτιές σε κάθε γωνία.

Η πυρόσβεση γίνεται, όποτε γίνεται, με άναρθρες κραυγές: «Για όλα φταίνε οι προηγούμεν­οι». Και ας έχουν υπογραφή Αυγενάκη οι επίμαχες αποφάσεις, όπως η συγκεκριμέ­νη που ανακλήθηκε από τον… ίδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε στην ηγεσία του αθλητισμού ένα από τα ισχυρότερα στελέχη του κόμματός του.

 ??  ?? Τα δημοσιεύμα­τα με τα οποία τα φίλα προσκείμεν­α στον Λ. Αυγενάκη Μέσα επιχειρούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες του υφυπουργού
Τα δημοσιεύμα­τα με τα οποία τα φίλα προσκείμεν­α στον Λ. Αυγενάκη Μέσα επιχειρούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες του υφυπουργού
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece