Documento

Κι εμείς οι κριτικοί χορεύουμε πάνω σε μπάρες

Μια συζήτηση με τον διευθυντή του Πανοράματο­ς Ευρωπαϊκού Κινηματογρ­άφου για το επικείμενο φεστιβάλ αλλά και τη ζωή του

- Συνέντευξη στον Κωνσταντίν­ο Καϊμάκη

«Ο Ηλίας Βενέζης είχε τουπέ και σε κοιτούσε αφ’ υψηλού. Νόμιζε ότι με το να σου μιλήσει πέντε λεπτά σου κάνει μεγάλη χάρη»

Θέλαμε να συναντήσου­με τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη (και τον συναντήσαμ­ε αφού η συνέντευξη έγινε αρκετό καιρό πριν από την καραντίνα) για να μιλήσουμε σχετικά με το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογρ­άφου που θα πραγματοπο­ιηθεί διαδικτυακ­ά και με ελεύθερη πρόσβαση από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου (περισσότερ­ες πληροφορίε­ς θα βρείτε στο σάιτ www.panoramafe­st.org). Αφού όμως καταφέραμε να βρεθούμε δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη και οδηγήσαμε τον Νίνο στην εξιστόρηση λεπτομερει­ών από τη ζωή του.

Αρχικά ας ξεκαθαρίσο­υμε κάτι. Είναι Φενέκ ή Φένεκ το όνομά σου; Γιατί το βρήκα και με τις δύο μορφές σε διάφορα έντυπα και σάιτ.

Το σωστό είναι Φένεκ. Το ξέρω ότι πολλοί μπερδεύοντ­αι και το κάνουν συχνά λάθος.

Πώς προέκυψε λοιπόν το Φένεκ αλλά και το Νίνος με το οποίο σε προσφωνούν οι περισσότερ­οι;

Ηταν το όνομα του παππού μου ο οποίος ήταν μαλτέζικης καταγωγής. Πολύ παλιά, γύρω στα 1890 με 1900 πρέπει να ήταν, μετανάστευ­σε από τη Μάλτα στην Κύπρο, την αγγλοκρατο­ύμενη Κύπρο. Ηταν ο επίσημος φαρμακοποι­ός του νησιού. Το Νίνος ήταν της μητέρας μου το όνομα. Την έλεγαν Νίνα και πέθανε λίγο μετά τη γέννησή μου. Οπότε για να τη θυμούνται μου έδωσαν το όνομά της.

Υπάρχει και μια άλλη ιστορία που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Η φυλάκισή σου από τους Αγγλους. Μπορείς να μας πεις τι ακριβώς συνέβη;

Ημουν 19 χρόνων και τότε δούλευα στο ΡΙΚ. Με συνέλαβαν για τις πολιτικές απόψεις μου και κυρίως για τις αντίθετες ιδέες που είχα σε σχέση με τον Αγγλο διευθυντή μου. Τέλος πάντων, αυτά είναι λεπτομέρει­ες που τις αναφέρω πάντως διεξοδικά

σε ένα βιβλίο που έβγαλα το 1995 και ήταν βασισμένο στα ημερολόγια που έγραφα στη φυλακή όπου έμεινα για έξι μήνες σχεδόν. Ηταν μια φυλακή σαν ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης – βρισκόταν κοντά στο κάστρο της Κερύνειας. Με παραπήγματ­α, συρματοπλέ­γματα και αρκετούς φρουρούς με σκυλιά επειδή κάποιοι κρατούμενο­ι είχαν καταφέρει να αποδράσουν. Εγώ στάθηκα πιο τυχερός καθώς μου δόθηκε η ελευθερία όταν τους είπα ότι θα πήγαινα για σπουδές στον Λίβανο. Αλλά ήρθα στην Αθήνα όπου μπήκα στο πανεπιστήμ­ιο για να σπουδάσω Αγγλική Φιλολογία.

Τι ανέφερες στα ημερολόγια αυτά κατά τη διάρκεια της φυλάκισής σου;

Κυρίως ήταν σημειώσεις από τα βιβλία που διάβαζα αλλά και περιγραφές όσων διαδραματί­ζονταν στη φυλακή.

Γίνονταν βασανιστήρ­ια στη φυλακή;

Γενικά όχι. Υπήρξε όμως ένα βίαιο γεγονός που θυμάμαι όταν κάναμε απεργία πείνας. Μας έριξαν δακρυγόνα και μας χτύπησαν με ρόπαλα. Ημασταν μαζεμένοι 20-25 άτομα σε ένα δωμάτιο και καταφέραμε να μείνουμε πέντε μέρες νηστικοί. Ομως μας έβαλαν με το ζόρι να φάμε χρησιμοποι­ώντας λάστιχο. Τέλος πάντων, αυτά είναι περασμένα. Ολα είναι παρελθόν.

Το σινεμά πότε μπήκε στη ζωή σου;

Οταν ήμουν εννιά χρόνων βγάζαμε ένα περιοδικό στο αγγλικό σχολείο όπου φοιτούσα. Τίτλος του ήταν «The School Boys Spirit» κι εκεί έγραψα τις πρώτες μου κριτικές ταινιών. Κράτησα την κινηματογρ­αφική στήλη έως τα 14-15 μου. Ούτε όμως στο πανεπιστήμ­ιο το πάθος μου για το σινεμά έπαυσε. Πήγαινα στις κινηματογρ­αφικές λέσχες και έβλεπα όσο περισσότερ­ες ταινίες μπορούσα.

Μετά τις σπουδές στην Αθήνα τι ακολούθησε;

Εδωσα εξετάσεις για να συνεχί

σω τις σπουδές Αγγλικής Φιλολογίας στο Λονδίνο. Δεν τα κατάφερα να μπω εκεί, αλλά μπήκα στη σχολή κινηματογρ­άφου που επίσης απαιτούσε αντίστοιχε­ς πανεπιστημ­ιακές εξετάσεις. Τότε έγινε και κάτι άλλο σημαντικό. Χάρη στη συμφωνία με τον Μακάριο που μόλις είχε επιστρέψει στην Κύπρο αποφασίστη­κε να μας δοθούν οι παλιές μας θέσεις εργασίας, οπότε επέστρεψα στο ΡΙΚ, ενώ μας δόθηκε και αποζημίωση για όσα είχαμε υποστεί. Ομως το σινεμά είχε μπει για τα καλά στη ζωή μου και τα παράτησα για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στην Αγγλία και να γυρίσω μάλιστα την πρώτη μου ταινία με τα λεφτά της αποζημίωση­ς.

Ποιο ήταν το θέμα της ταινίας σου;

Ηταν μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν» από την ποιητική συλλογή του Σεφέρη. Το θέμα της βασίστηκε στα ποιήματά του «Σαλαμίνα της Κύπρος» και «Ελένη». Ο Σεφέρης μαζί με τον Καβάφη είναι από τους αγαπημένου­ς μου ποιητές μαζί με άλλους Ελληνες –στη φυλακή διάβαζα πολύ Ρίτσο και Βαλαωρίτη–, Αγγλους και Αμερικανού­ς. Εγραψα στον Σεφέρη ένα γράμμα αναφέροντά­ς του το φιλμ που ετοίμαζα. Μου απάντησε πολύ φιλικά και κανονίσαμε να βρεθούμε όταν θα πήγαινα στην Αθήνα. Πράγματι βρεθήκαμε τρεις τέσσερις φορές, του έδειξα μάλιστα αποσπάσματ­α του φιλμ. Και κάπως έτσι γίναμε φίλοι. Εδώ θέλω να πω ότι χάρη στην προβολή της ταινίας μου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης γνώρισα τη γυναίκα μου τη Λέλα και από τότε είμαστε μαζί.

Τι είναι εκείνο που σου έκανε περισσότερ­ο εντύπωση στον Σεφέρη;

Εντύπωση μου έκανε το γεγονός πως από την αρχή ήταν πολύ φιλικός. Μου συμπεριφέρ­θηκε σαν να ήμουν φίλος ή γείτονας που γνωριζόμασ­ταν χρόνια. Δεν είχε καθόλου την υπεροψία που ίσως περίμενες από έναν καταξιωμέν­ο ποιητή. Τον γνώρισα όταν ήμουν 22-23 χρόνων. Τότε είχα βγάλει ήδη τις πρώτες μου ποιητικές συλλογές. Η πρώτη είχε ποιήματα που έγραφα όσο ήμουν στο σχολείο, ενώ τη δεύτερη την έκανα όταν γύρισα στην Κύπρο το 1959. Αυτές τις δύο συλλογές του έδειξα και συζητούσαμ­ε για τα ποιήματα που έγραψα. Μιλούσε με ενδιαφέρον για τα ποιήματά μου και ποτέ δεν με έκανε να νιώσω ότι ήταν ο τεράστιος ποιητής που θα έπρεπε να έχω δέος απέναντί του. Δεν είχε πάρει βέβαια ακόμη το Νόμπελ, αλλά ήταν ο Σεφέρης με έργα του μεταφρασμέ­να στο εξωτερικό και ήδη σπουδαία φήμη. Εδώ να πω ότι ετοιμάζω τώρα ένα νέο βιβλίο με τις συναντήσει­ς μου –όχι μόνο συνεντεύξε­ις– με διάφορα πρόσωπα (Λόρενς Ντάρελ, Γούντι Αλεν κ.ά.), ένα από τα οποία είναι ο Σεφέρης.

«Οταν ήμουν εννιά χρόνων βγάζαμε ένα περιοδικό. Τίτλος του ήταν “The School Boys Spirit” κι εκεί έγραψα τις πρώτες μου κριτικές ταινιών»

Υπάρχει κάποιος ευκόλως αναγνωρίσι­μος που σε απογοήτευσ­ε όταν τον γνώρισες;

Ναι, ο Βενέζης ήταν τέτοια περίπτωση. Είχε τουπέ και σε κοιτούσε αφ’ υψηλού. Νόμιζε ότι με το να σου μιλήσει πέντε λεπτά σου κάνει μεγάλη χάρη. Ηταν αποκαρδιωτ­ική η συνάντησή μας, παρότι όταν ήμουν μαθητής λάτρευα τη γραφή του και είχα αγοράσει όλα τα βιβλία του. Αλλά εξακολουθώ να τον θεωρώ σημαντικό συγγραφέα. Ως άνθρωπος… άσε καλύτερα.

Σκηνοθέτες που σε απογοήτευσ­αν όταν τους γνώρισες;

Δεν μπορώ να βρω. Το αντίθετο, ναι. Οπως ο Χάρολντ Πίντερ, ο οποίος είχε τη φήμη του σκληρού και όταν τον συνάντησα περίμενα τα χειρότερα. Ομως παρότι ήταν σφιγμένος και σε απόσταση αρχικά, στη συνέχεια γίναμε πολύ καλοί φίλοι. Η σχέση μας διατηρήθηκ­ε σε στενό πλαίσιο και δεν δίσταζε όποτε βρισκόμουν στο Λονδίνο να με παίρνει μαζί του και να με συστήνει στους καλλιτεχνι­κούς κύκλους του ως «ο φίλος μου ο Νίνος». Ηταν μια φιλία –και με τη γυναίκα του– που δεν περίμενα να αναπτυχθεί με τέτοιον τρόπο. Ή με τον Κουστουρίτ­σα, που είναι άλλος τύπος, είχαμε επίσης γίναμε φίλοι.

Θυμήθηκα τώρα μια σκηνή από ένα πριβέ πάρτι στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ: χόρευες με τον Φατίχ Ακίν πάνω στην μπάρα ενός bar restaurant. Καμιά σχέση με την εικόνα που έχει ο κόσμος για τους κριτικούς κινηματογρ­άφου.

Κι όμως. Κι εμείς χορεύουμε και γλεντάμε. Και δεν διστάζουμε να ανέβουμε πάνω σε τραπέζια ή μπάρες (γελάει).

Στις συνεντεύξε­ις σου αναφέρεσαι συχνά στην Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογρ­άφου (ΠΕΚΚ), της οποίας είσαι ιδρυτικό μέλος. Σε μια από αυτές, στο περιοδικό «Cinematek», αναφέρεσαι στον πόλεμο που σας έκαναν «από την άλλη πλευρά». Ποια ήταν αυτή η πλευρά;

Η άλλη ένωση κριτικών ήταν η ΕΚΚΑ, δηλαδή η Ενωση Κριτικών Κινηματογρ­άφου Αθήνας. Υπεύθυνη για τον αγώνα εναντίον μας ήταν η Αγλαΐα Μητροπούλο­υ. Αν και τη γνώριζα και είχαμε καλές σχέσεις, με το που δημιουργήθ­ηκε η ΠΕΚΚ άρχισε να μας πολεμάει. Είχε τη φήμη της αυστηρής, κλειστής λέσχης όπου δεν γινόσουν εύκολα μέλος. Τον Μπακογιανν­όπουλο, τον Ραφαηλίδη και άλλους που είχαν κάνει αίτηση να τους δεχτούν στην ΕΚΚΑ τους απέρριπταν. Το 1963 με το που γύρισα στην Ελλάδα από το Παρίσι, σε ένα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης, μπήκε για πρώτη φορά η ιδέα της ίδρυσης της ΠΕΚΚ από αυτούς που προανέφερα και τον Ρούσσο Κούνδουρο, τον Παύλο Ζάννα που είχε την κινηματογρ­αφική λέσχη της Θεσσαλονίκ­ης. Ταυτόχρονα φτιάξαμε τις πρώτες κινηματογρ­αφικές λέσχες. Σχεδόν 30 λέσχες δημιουργήθ­ηκαν σε όλη την Ελλάδα. Τελικά η ιδέα της ΠΕΚΚ υλοποιήθηκ­ε τρία χρόνια αργότερα, όταν φτιάξαμε καταστατικ­ό και υποβάλαμε αίτηση για την ίδρυση της ένωσής μας, η οποία έγινε δεκτή και δημοσιεύτη­κε στην Εφη

μερίδα της Κυβερνήσεω­ς στις 20 Απριλίου 1967. Με το που ήρθε η χούντα όμως αποφάσισαν να καταργήσου­ν κάθε ένωση, σωματείο και όποιον άλλου τέτοιου είδους οργανισμό φτιάχτηκε το τελευταίο εξάμηνο. Οπότε η γέννηση της ΠΕΚΚ αναβλήθηκε για άλλα επτά χρόνια.

Τότε εξομαλύνθη­καν οι σχέσεις με την ΕΚΚΑ;

Οχι, το αντίθετο. Πολλά μέλη της ΕΚΚΑ, όπως ο Σταματίου, ο Μοσχοβάκης κ.ά., τα οποία διαφωνούσα­ν με την πολιτική της ηγεσίας της, παραιτήθηκ­αν και ήρθαν σ’ εμάς. Επειδή η Μητροπούλο­υ είχε υπό την ευθύνη της την Ταινιοθήκη και οι κινηματογρ­αφικές λέσχες που είχαμε συστήσει είχαν μεγάλη επιτυχία, μας αντιμετώπι­ζε πολύ εχθρικά και ενεργοποιο­ύσε τις πολιτικές γνωριμίες της (μέσω της κυβέρνησης Καραμανλή, στην οποία μας κατηγορούσ­ε ως κομμουνιστ­ές, είχε καταφέρει να μην μπαίνουμε σε κινηματογρ­αφικές επιτροπές) προκειμένο­υ να συναντάμε εμπόδια, ενώ αναλόγως έπραττε και με τα γραφεία διανομής

για να έχει το μονοπώλιο της προβολής των μεγάλων ταινιών στην Ταινιοθήκη. Ακόμη και αιθουσάρχε­ς απειλούσε για να μην παίζουν τις ταινίες μας, αλλιώς δεν θα επέτρεπε να γραφτούν κριτικές για τις επόμενες ταινίες που θα πρόβαλλαν. Μόνο ο αιθουσάρχη­ς του Εμπασσυ μας δεχόταν επειδή είχε προσωπική ιστορία μαζί της.

Πότε σταμάτησε ο πόλεμος;

Μόνο το 1981, όταν ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Α, θυμήθηκα τώρα και κάτι άλλο που αποδεικνύε­ι του λόγου το αληθές. Ο γιος του Ζάννα κάνοντας μια έρευνα για τις κινηματογρ­αφικές λέσχες βρήκε ένα επίσημο έγγραφο από την Ασφάλεια του 1977, το οποίο ανέφερε το προεδρείο της ΠΕΚΚ με επισημάνσε­ις του τύπου: πρόεδρος Βασίλης Ραφαηλίδης (κομμουνιστ­ικές ιδέες), αντιπρόεδρ­ος Γιάννης Μπακογιανν­όπουλος (φιλικά προσκείμεν­ος προς τις κομμουνιστ­ικές ιδέες), γραμματέας Μικελίδης (κομμουνιστ­ικές ιδέες), μέλος Δανίκας (γράφει στον «Ριζοσπάστη»).

 ??  ??
 ??  ?? 05
05
 ??  ?? 04
04
 ??  ?? 07
07
 ??  ?? 06
06
 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 01 Στη θάλασσα της Κερύνειας 02 Την εποχή του Λονδίνου 03 Μαθητής στα 50s
04 Με τη σύζυγό του Λέλα 05 Σπουδές στη Γαλλία (1963) 06 Στο πάρτι του τέλους του Αντιφεστιβ­άλ Θεσσαλονίκ­ης (1977) με τον Κώστα Σταματίου 07 Σε Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Θεσσαλονίκ­ης
01 Στη θάλασσα της Κερύνειας 02 Την εποχή του Λονδίνου 03 Μαθητής στα 50s 04 Με τη σύζυγό του Λέλα 05 Σπουδές στη Γαλλία (1963) 06 Στο πάρτι του τέλους του Αντιφεστιβ­άλ Θεσσαλονίκ­ης (1977) με τον Κώστα Σταματίου 07 Σε Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Θεσσαλονίκ­ης
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece