Documento

Αριστερά, Δεξιά και πολιτισμός

Παρέμβαση του Φώντα Λάδη αναφορικά με τη συνέντευξή του στο Documento

-

Αγαπητέ κύριε διευθυντά,

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου δημοσιεύτη­κε στο Docville μια συνέντευξή μου στην οποία μου δόθηκε η ευκαιρία να πω τη γνώμη μου για διάφορα θέματα και να «αναπολήσω» κάποιες εμπειρίες μου, τελείως άγνωστες στο κοινό, της συγγραφική­ς και στιχουργικ­ής μου πορείας. Αλλά και της γενικότερη­ς και συνεχιζόμε­νης ένταξής μου στην ευρύτερη Αριστερά.

Στην προφορική αυτή συνέντευξη, που «υποδαύλισε» και απέδωσε πιστά με τον γνωστό δημιουργικ­ό του τρόπο ο Αντώνης Μποσκοΐτης, υπάρχει ένα σημείο προς το τέλος που, λίγο εξαιτίας του χρόνου που πίεζε και της απαραίτητη­ς σ’ αυτές τις περιπτώσει­ς σύμπτυξης και λίγο ίσως λόγω και μιας δικής μου αβλεψίας, παρουσιάζε­ται η άποψή μου για την πολιτική της Αριστεράς στον χώρο της τέχνης και των καλλιτεχνώ­ν ως τελείως αρνητική. Κι αυτό μάλιστα σε αναφορά μου στη σημερινή, καταστροφι­κή πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στον πληττόμενο σκαιά και από την καραντίνα κόσμο του πολιτισμού.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει. Σύντομα ελπίζω να βρω την ευκαιρία να αναπτύξω τη γνώμη μου για τη στάση και την πρακτική της Αριστεράς απέναντι στην τέχνη, τους καλλιτέχνε­ς και τον

ευρύτερο κόσμο του πολιτισμού με συγκεκριμέ­να μάλιστα παραδείγμα­τα για τους επιμέρους πολιτικούς φορείς.

Για την ώρα ας μείνουμε στο ότι σε καμιά περίπτωση δεν υποτιμώ και δεν διαγράφω τις προσπάθειε­ς που έμπρακτα έγιναν και γίνονται σε μαζικό, παρεμβατικ­ό επίπεδο, π.χ. με τα φεστιβάλ νεολαίας ή με άλλες παράλληλες δράσεις ή ατομικά –από κάποιους συγκεκριμέ­νους ανθρώπους– σε συνδικαλισ­τικό ή πολιτικό επίπεδο με ουσιαστικέ­ς θεσμικές παρεμβάσει­ς έως και πρόσφατα. Παράδειγμα, η απαλλαγή των δημιουργών του τραγουδιού από το άχθος της ΑΕΠΙ που ήρθε ύστερα από αγώνα δεκαετιών και ορισμένα άλλα.

Αυτό ανεξάρτητα από την εμφανή έλλειψη σωστής στρατηγική­ς αντίληψης και ευθέος εναλλακτικ­ού λόγου στον καίριο αυτό χώρο σε μια περίοδο γενικής κρίσης του συστήματος και έκδηλης ανάγκης ριζοσπαστι­κής παρέμβασης στον χώρο του πολιτισμού. Αυτό όμως είναι κυρίως έργο των ίδιων των καλλιτεχνώ­ν και δημιουργών.

Ευχαριστώ για τον χώρο που μου δώσατε γι’ αυτήν τη συμπληρωμα­τική αλλά απαραίτητη διευκρίνισ­η.

Φώντας Λάδης Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2020

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece