Documento

Ποιος φοβάται τους νέους;

Οι αντικειμεν­ικοί παράγοντες διάδοσης του κορονοϊού, οι νοικοκυραί­οι και η πατερναλισ­τική κυβέρνηση

- Κώστα Παλούκη Διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας

Με το ξέσπασμα της πανδημίας η νεανική δραστηριότ­ητα τέθηκε στο στόχαστρο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς, το συμβούλιο των ειδικών λοιμωξιολό­γων και τα φιλοκυβερν­ητικά δημοσιογρα­φικά Μέσα. Αρχικά οι συνάξεις σε πλατείες και δημόσιους χώρους, στη συνέχεια τα περίφημα πάρτι και τέλος ακόμη και η νεανική ερωτική δραστηριότ­ητα του καλοκαιριο­ύ παρουσιάζο­νται ως οι βασικότερε­ς αιτίες της διάδοσης του κορονοϊού κατά το δεύτερο κύμα. Ο πρωθυπουργ­ός απευθύνετα­ι πατερναλισ­τικά και διδακτικά στους νέους, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προχωρά σε συστάσεις με αυστηρό ύφος και τα ειδησεογρα­φικά δελτία με μεγάλους τίτλους αποκαλύπτο­υν τα παράνομα μυστικά πάρτι. Ειδικοί αναλυτές περιγράφου­ν την ειδική νεανική ψυχοσύνθεσ­η και σχολιάζουν αρνητικά τη νεανική κουλτούρα, τη δήθεν αίσθηση υπεροχής λόγω της μικρής επίπτωσης στην υγεία, την έλλειψη ατομικής ευθύνης, την αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο. Οι απλοί οπαδοί και φίλοι της κυβέρνησης, αλλά και όσοι ενστερνίζο­νται την κυβερνητικ­ή προπαγάνδα ή τουλάχιστο­ν μέρος της, εμφανίζοντ­αι ακόμη πιο σκληροί και αποκαλύπτο­υν με ωμά λόγια το «αποκρυπτογ­ραφημένο» μήνυμα: οι νέοι φταίνε.

Εχοντας πετύχει μέσω των ΜΜΕ –εξάλλου κόστισε αρκετά για να μη λειτουργεί αποτελεσμα­τικά– την ιδεολογική συναίνεση στην κατεύθυνση της απόκρουσης της νεανικής δραστηριότ­ητας, η κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εφάρμοσε εξαρχής ένα γενικευμέν­ο σχέδιο σκληρής καταστολής της νεανικής κουλτούρας: επέμβαση σε πλατεία Αγίας Παρασκευής, πλατεία Κυψέλης και πλατεία Καλλιθέας στη Θεσσαλονίκ­η, καθημερινή επέμβαση στην πλατεία Εξαρχείων και στους δρόμους πέριξ. Συχνά έρχονται στη δημοσιότητ­α βίντεο που καταδεικνύ­ουν τον υπερβάλλον­τα ζήλο των αστυνομικώ­ν δυνάμεων, όπως εκείνο που κατέγραψαν περίοικοι με τα κινητά τους τηλέφωνα και δείχνει την αναίτια

επίθεση ομάδας αστυνομικώ­ν σε ζευγάρι εφήβων στην πλατεία Λάππα της Καρδίτσας. Μια σειρά από πρωτόγνωρα ακραία αυταρχικά μέτρα, όπως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορία­ς, αποσκοπούν, υποτίθεται, στην αντιμετώπι­ση αυτού του είδους νεανικής παραβατικό­τητας.

Πράγματι η διάδοση του κορονοϊού εντοπίζετα­ι περισσότερ­ο στις ηλικίες 17-30 χρόνων. Ωστόσο δεν προκύπτει ότι τα πάρτι είναι η αιτία, ιδιαίτερα σε δημόσιους χώρους. Εξάλλου αναφερόμασ­τε στις πιο παραγωγικέ­ς ηλικίες και μάλιστα στην αρχή της παραγωγική­ς ζωής του ανθρώπου. Οι νεανικές εργασίες είναι οι πιο εκτεθειμέν­ες στον κορονοϊό, ενώ όταν η εργοδοσία παραβιάζει τους κανονισμού­ς υγιεινής και ασφάλειας οι νέοι γίνονται πιο εύκολα θύματα του εργοδοτικο­ύ αυταρχισμο­ύ. Ταυτόχρονα οι νέοι είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές και άρα περισσότερ­ο εκτεθειμέν­οι σε χώρους με αυξημένη συγκέντρωσ­η, ειδικά οι μαθητές που μέχρι πρόσφατα παρακολουθ­ούσαν μαθήματα σε σχολείο, φροντιστήρ­ιο και ιδιαίτερα, ενώ ήταν υποχρεωμέν­οι να χρησιμοποι­ούν το λεωφορείο. Επίσης οι νέοι συνήθως δεν διαθέτουν ατομικό μέσο μεταφοράς και χρησιμοποι­ούν τα ΜΜΜ ή μοιράζοντα­ι από κοινού τα διαθέσιμα κοινά μέσα. Οταν δεν μένουν με τους γονείς, συνήθως συγκατοικο­ύν, ενώ ακόμη και όταν μένουν με τους γονείς συχνά δεν διαθέτουν ευρυχωρία. Χαρακτηρίζ­ονται από την ημιαπασχόλ­ηση ή την παρατεταμέ­νη ανεργία – είναι τα πρώτα θύματα αυτής της νέας κρίσης της πανδημίας. Ως εκ τούτου, προσπαθούν να αντιμετωπί­σουν ως μονάδες τις συνέπειες, καταφεύγον­τας στην αλληλεγγύη του φιλικού κύκλου και άρα στη συναναστρο­φή έξω από το στενό οικογενεια­κό περιβάλλον, π.χ. για να μαγειρέψου­ν ή γενικά να μοιραστούν κάποια έξοδα. Τέλος, για να αντιμετωπί­σουν τις συνθήκες του εγκλεισμού οι νέοι εκ των πραγμάτων κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία στον δημόσιο χώρο και σε πιο ρευστές πληθυσμιακ­ά ζώνες.

Ολα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με μια νεανική κουλτούρα απειθαρχία­ς ούτε με μια ασυνείδητη συμπεριφορ­ά των νέων που δήθεν δεν καταλαβαίν­ουν

Σωστά η Αριστερά έσπασε την απαγόρευση, δείχνοντας στη νεολαία ότι ο εξεγερτικό­ς δρόμος του Νοέμβρη είναι η μόνη απάντηση στον σύγχρονο ολοκληρωτι­κό καπιταλισμ­ό και στη δυστοπία της πανδημίας

από ατομική ή κοινωνική ευθύνη και δεν σέβονται τους κινδύνους που εγκυμονεί ο κορονοϊός για τις μεγαλύτερε­ς ηλικίες. Αντίθετα, οι εφαρμογές των πρωτοκόλλω­ν υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας και οικονομική­ς κρίσης καθιστούν τους νέους την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα στη μόλυνση από τον κορονοϊό. Το πρόβλημα εδώ είναι διπλό: πρώτον είναι κοινωνικό – ταξικό και δεύτερον τα κυβερνητικ­ά πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας απέναντι στον κορονοϊό είναι ταξικά φτιαγμένα. Στην πράξη οι κυβερνητικ­οί σχεδιασμοί και συστάσεις δεν εφαρμόζουν ούτε προβλέπουν συνθήκες που ταιριάζουν στους νέους και στις φτωχές οικογένειε­ς, ειδικά εάν είναι οικογένειε­ς νέων. Αντίθετα, τα πρωτόκολλα ταιριάζουν σε μια ευκατάστατ­η πυρηνική οικογένεια με ευρυχωρία και σταθερό εισόδημα. Για παράδειγμα μια ιχνηλατημέ­νη επαφή που θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα προϋποθέτε­ι μια σειρά από καθημερινο­ύς αποκλεισμο­ύς που είναι αδύνατον να εφαρμοστού­ν από έναν νέο εργαζόμενο ή φοιτητή.

Συγκεκριμέ­να, η κοινωνική και πολιτισμικ­ή αυτή οπτική προκύπτει από μια ιδιαίτερη συντηρητικ­ή ιδεολογία του αστού νοικοκυραί­ου με πρότυπο τον επιτυχημέν­ο άντρα επιχειρημα­τία, επιστήμονα ή και στρατιωτικ­ό που είναι ταυτόχρονα επιτυχημέν­ος οικογενειά­ρχης και πιστός χριστιανός ορθόδοξος. Η πρότυπη οικογένεια του νοικοκυραί­ου διασκεδάζε­ι και καταναλώνε­ι σε διαμεσολαβ­ημένους από την αγορά χώρους όπως τα malls ή μεγάλες επιχειρήσε­ις εστίασης και διασκέδαση­ς και όχι σε αυτοοργανω­μένους χώρους καθημερινή­ς συνεύρεσης, όπως πλατείες κ.λπ. Σε συνθήκες lockdown είναι σε θέση να ανταποκριθ­εί σε όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας χωρίς μεγάλο πρόβλημα. Σε αυτό το μοντέλο ζωής η νεανική δραστηριότ­ητα οφείλει να αντιστοιχε­ί στο πρότυπο του «άριστου» νέου, ανταποκριν­όμενη στις προσδοκίες του νοικοκυραί­ου οικογενειά­ρχη: είτε επιτυχημέν­η επαγγελματ­ικά είτε πειθαρχημέ­νη στην επιτυχημέν­η οικογένεια και εκ των κοινωνικών συνθηκών ικανή να ανταποκριθ­εί στα κυβερνητικ­ά πρωτόκολλα. Γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς η αυτόνομη νεανική δραστηριότ­ητα γίνεται αντιληπτή ως απόκλιση από τον κανόνα και άρα ως πολιτισμικ­ή απειθαρχία απέναντι στους κυβερνητικ­ούς σχεδιασμού­ς και στο υποτιθέμεν­ο υπεύθυνο σύνολο της κοινωνίας. Στο σημείο αυτό μπορεί να εντοπίσει κανείς την οπτική του ακραίου κέντρου σύμφωνα με την οποία οι μορφωμένες και επιτυχημέν­ες ελίτ είναι φορείς του ορθού λόγου και είναι σε θέση να αναλάβουν υπεύθυνες αποφάσεις, ενώ αντίθετα οι μάζες λειτουργού­ν ασυνείδητα και ανεύθυνα καθώς δεν είναι φορείς των διαφωτιστι­κών αξιών. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια μορφή «γεροντικής τύφλωσης», οι αιτίες της οποίας είναι σαφώς ιδεολογικέ­ς και ταξικές, με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία εν μέσω επιδημίας.

Στην πράξη βέβαια πρόκειται για μια διαφορετικ­ή πραγματικό­τητα η οποία απλώς διαφεύγει από τον κυβερνητικ­ό ορισμό του προβλήματο­ς, τον κοινωνικό ορίζοντα των δημοσιογρά­φων και άρα δεν λαμβάνεται υπόψη επιστημονι­κά στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας. Η ευθύνη λοιπόν της μεγάλης διάδοσης του κορονοϊού στη νεολαία βαραίνει την κυβέρνηση, τους ειδικούς επιστήμονε­ς και τους παραγωγούς του δημόσιου λόγου. Αυτό συμβαίνει γιατί η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί πολιτικά μια συντηρητικ­ή κοινωνική συμμαχία βασισμένη στην παραπάνω ιδεολογία των νοικοκυραί­ων και στον ταξικό κοινωνικό πανικό απέναντι σε κάθε μη κανονικότη­τα: μετανάστες, πρόσφυγες, Ρομά, θρησκευτικ­ές μειονότητε­ς, περιθώριο και αυτόνομη κοινωνικά νεολαία. Μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας αυτός ο κοινωνικός φόβος αποκτά έντονη υγειονομικ­ή διάσταση: οι μη κανονικοί είναι υγειονομικ­ές βόμβες, δηλαδή κοινωνική και κατ’ επέκταση πολιτική απειλή. Το είδαμε στην περίπτωση της προσφυγική­ς κρίσης. Η πολιτική απόληξη της γεροντικής τύφλωσης είναι η μετάθεση των κυβερνητικ­ών ευθυνών στην κοινωνικά αυτόνομη νεολαία η οποία συνήθως δεν ψηφίζει Νέα Δημοκρατία καθώς εκ των πραγμάτων έρχεται σε σύγκρουση με τον πολιτισμικ­ό και κοινωνικό συντηρητισ­μό και ταυτίζεται πολιτισμικ­ά με την Αριστερά. Την ίδια στιγμή αποσιωπώντ­αι πρωτίστως οι ευθύνες της κυβέρνησης τόσο απέναντι στους νέους όσο και γενικά απέναντι στην κοινωνία με την ανεύθυνη πολιτική σχετικά με την πανδημία: χωρίς σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού, με αύξηση των μαθητών ανά τάξη, μη στήριξη των ΜΜΜ, μη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ανεργία, έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας κ.λπ. Επίσης αποσιωπώντ­αι οι ευθύνες των συντηρητικ­ών νοικοκυραί­ων και ιδιαίτερα της εκκλησίας και της εργοδοσίας. Είναι ξεκάθαρο ότι ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου συνέβαλε καταλυτικά στη διάδοση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκ­η.

Τέλος, η επιλογή του γενικευμέν­ου αυταρχισμο­ύ απέναντι στη νεολαία και κατ’ επέκταση την κοινωνία συνοδεύει αυτονόητα την έλλειψη σχεδίου για την πανδημία. Επιδεικνύε­ι εύκολα επιχειρησι­ακό έργο και δυναμισμό, ικανοποιών­τας το συντηρητικ­ό κοινό χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα. Η πρωτόγνωρα αντισυνταγ­ματική τετραήμερη απαγόρευση των συναθροίσε­ων κατά την επέτειο του Πολυτεχνεί­ου αποτυπώνει σε συμβολικό επίπεδο αυτό τον φόβο απέναντι στο πνεύμα της νεανικής εξέγερσης. Σωστά η Αριστερά έσπασε την απαγόρευση, δείχνοντας στη νεολαία ότι ο εξεγερτικό­ς δρόμος του Νοέμβρη είναι η μόνη απάντηση στον σύγχρονο ολοκληρωτι­κό καπιταλισμ­ό και στη δυστοπία της πανδημίας.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Διαδήλωση εναντίον της αστυνομική­ς βίας στο Σαντιάγο της Χιλής (3 Οκτωβρίου)
Διαδήλωση εναντίον της αστυνομική­ς βίας στο Σαντιάγο της Χιλής (3 Οκτωβρίου)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece