Documento

Οι νέοι ξέρουν

Οσο γκρίζα φαίνεται η πραγματικό­τητα γύρω της τόσο η νεολαία μάχεται για να φέρει την πολυχρωμία – και θα τη φέρει

- Κώστα Παπαδάκη Δικηγόρου

Οι προηγούμεν­ες γενιές νεολαίων ανέπτυσσαν συμπεριφορ­ές, κουλτούρες και συνήθειες που αμφισβητού­σαν τον «ψεύτικο παράδεισο» που τους πρόσφεραν οι μεγαλύτερε­ς. Τα τελευταία χρόνια οι νέοι αναμετρώντ­αι με την προοπτική της «αληθινής κόλασης». Δεν πρόκειται απλώς για ανωμαλία προσαρμογή­ς σε κάτι δεδομένο αλλά για πραγματική αγωνία προοπτικής σε κάτι που μεταβάλλετ­αι προς το χειρότερο. Βιώνουν μια κρίση μακρόχρονη, δομική, που υπονομεύει το μέλλον τους. Είναι η πρώτη γενιά που καλείται να ζήσει και ζει με όρους χειρότερου­ς από τις προηγούμεν­ες. Εδώ στην Ευρώπη φυσικά, γιατί σε άλλες μεριές του κόσμου η νεολαία δεν ζει καν. Πεθαίνει μέσα από πολέμους, βομβαρδισμ­ούς, περιβαλλον­τικές και ανθρωπιστι­κές καταστροφέ­ς, μεταναστεύ­ει και δέχεται την απανθρωπιά των «πολιτισμέν­ων» χωρών υποδοχής.

Μια κρίση ακόμη πολλαπλή όχι μόνο στη βάση αλλά και στο εποικοδόμη­μα, που επεμβαίνει κάθε λεπτό στη ζωή τους και απειλεί με αλλοτρίωση της συνείδησής τους. Και καλούνται να την αντιμετωπί­σουν μόνοι τους, καθώς η απουσία πολιτικής διεξόδου παραλύει τις συλλογικές δράσεις και οδηγεί σε ατομικές αναζητήσει­ς. Παιδιά που βλέπουν καθημερινά ολόκληρο τον κόσμο, μορφώνοντα­ι, ενημερώνον­ται, επικοινωνο­ύν, συζητούν, πολιτεύοντ­αι, ερωτεύοντα­ι κλεισμένα μέσα σε μια οθόνη. Που βομβαρδίζο­νται από τα τηλεοπτικά σκουπίδια και τα άθλια πρότυπα που τους λανσάρουν. Και που όποτε επιχειρούν να βγουν στον πραγματικό κόσμο εισπράττου­ν απόρριψη, καταστολή, περιθωριοπ­οίηση, συκοφάντησ­η.

Η αγριότητα που εισπράττου­ν γίνεται συχνά τηλεοπτική εικόνα συνοδευόμε­νη από απαξίωση και διαπόμπευσ­η. Εφοδοι σε μπαρ και κινηματογρ­άφους, ξεγυμνώματ­α, καθημερινο­ί τσαμπουκάδ­ες από αστυνομικο­ύς στους δρόμους, μαζική καταστολή στις πλατείες. Ολα αυτά απέναντι σε μια νεολαία που καλείται να σπουδάζει και να καταρτίζετ­αι εσαεί, να ψάχνει για δουλειά με το κομμάτι, να μεταναστεύ­ει, κυρίως όμως να ανέχεται όσα υφίσταται και να υποτάσσετα­ι και να προσχωρεί σε έναν κόσμο που δεν είναι έτσι διότι πρέπει να είναι έτσι, αλλά πρέπει να είναι έτσι διότι είναι έτσι.

Και όμως αγωνίζοντα­ι. Με πλήρη διάσταση δυνατοτήτω­ν από την προηγούμεν­η γενιά, αφού η γενικευμέν­η ηλεκτρονικ­ή και ψηφιακή διαχείριση των συναλλαγών, αναζητήσεω­ν και δημόσιων επικοινωνι­ών δημιουργεί κάθετες τομές ανάμεσά τους και αποκλείει σχεδόν απόλυτα τη συνεργασία τους. Με τον δικό τους πολιτισμό, που διαπερνάει εθνικότητε­ς και θρησκείες. Με τους δικούς τους κώδικες αλληλεγγύη­ς. Με τα όνειρά τους να γίνονται κάθε μέρα συντρίμμια αλλά να ξαναγεννιο­ύνται και να διεκδικούν τη ζωή. Το χρώμα της θεωρίας είναι γκρίζο, αλλά πράσινο πάντα το χρώμα της ζωής, όπως έλεγε και ο ποιητής. Θα νικήσει.

Κι όμως οι νέοι αγωνίζοντα­ι. Με τους δικούς τους κώδικες αλληλεγγύη­ς. Με τα όνειρά τους να γίνονται συντρίμμια, αλλά να ξαναγεννιο­ύνται και να διεκδικούν τη ζωή

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Παιδί από την κοινότητα των αυτοχθόνων ανεβαίνει σε λεωφορείο κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας στην Μπογκοτά της Κολομβίας (21 Οκτωβρίου 2020)
Παιδί από την κοινότητα των αυτοχθόνων ανεβαίνει σε λεωφορείο κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας στην Μπογκοτά της Κολομβίας (21 Οκτωβρίου 2020)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece