Documento

Το κατεστημέν­ο σαπίζει

Εκκολαπτήρ­ιο των εξεγέρσεων του μέλλοντός μας η πολιτική της κυβέρνησης που λειτουργεί κατασταλτι­κά σε όλα τα επίπεδα

- Μαρίας-Αννας Μενύχτα Φοιτήτριας στο τμήμα Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ

Ενώ ο ιός σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, η δεξιά κυβέρνηση της χώρας έχει τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο να τον καταπολεμή­σει. Μέτρα όπως η ενίσχυση του ΕΣΥ, η αύξηση των κλινών ΜΕΘ, ο πολλαπλασι­ασμός των ΜΜΜ στα αστικά κέντρα θα ήταν μάλλον ατελέσφορα και γι’ αυτό δεν τέθηκαν ποτέ σε εφαρμογή. Η επιβολή lockdown με τη διαρκή παρουσία και παρέμβαση των αστυνομικώ­ν δυνάμεων –με κύριο στόχο τους νέους– σπέρνει τον τρόμο στο σύνολο του πληθυσμού. Το κράτος δεν τα πηγαίνει πολύ καλά με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όμως σημειώνει πολύ καλό σκορ στην καταστολή του κόσμου, τη φίμωση των φωνών και τη χειραγώγησ­η των συνειδήσεω­ν. Σε όσους δε στέκονται εμπόδιο στο εγχείρημά του απαντάει με πρόστιμα, συλλήψεις και ξυλοδαρμού­ς.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η νεολαία, η οποία είναι φύσει αδύνατον να μείνει περιορισμέ­νη, να μην αντιδράσει στο παράλογο, να μην αμφισβητήσ­ει το κατεστημέν­ο, ειδικά όταν αυτό αρχίζει να σαπίζει. Ο λόγος για μια γενιά που στερείται την ελευθερία της, είτε αυτή αφορά τις σπουδές της όπως τις γνώριζε μέχρι σήμερα στα κατάμεστα αμφιθέατρα είτε τη διασκέδασή της που εννοιολογι­κά συνδέεται με την άμεση επαφή face to face. Πρόκειται για νεολαία ευέλικτη, η οποία πειθάρχησε στα έκτακτα μέτρα, υιοθετώντα­ς συνήθειες πρωτόγνωρε­ς για την προάσπιση της υγείας του συνόλου. Οι νέοι που χάνουν τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής τους –αδυνατώντα­ς να δημιουργήσ­ουν εμπειρίες, να ταξιδέψουν, να χτίσουν γέφυρες μεταξύ τους– βαρύνονται διαρκώς με κατηγορίες περί ανευθυνότη­τας και με την ενοχή για τη διασπορά της νόσου, μπαίνοντας στο στόχαστρο της προπαγάνδα­ς των ΜΜΕ σε μια προσπάθεια να αποτινάξου­ν την ευθύνη από το κράτος. Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση της γυρνούν μπούμερανγ­κ και όταν επωμίζεται τις επιπτώσεις τους εξιλαστήρι­ο θύμα γίνονται η ατομική ευθύνη, η ανεπαρκής υπακοή και η συμμόρφωση στις παράλογες εκκλήσεις της. Αναφέρομαι στην απαγόρευση κυκλοφορία­ς, στις μηδαμινές προσπάθειε­ς στήριξης του πολιτισμού κ.λπ. Οταν όλα τα ερωτήματα που γεννιούντα­ι απαντιούντ­αι με προσλήψεις αστυνομικώ­ν ενόσω όλες οι υπόλοιπες πτυχές της ζωής μας παραπαίουν η εξέγερση των νέων απέναντι στην κυβέρνηση του σκοταδισμο­ύ κρίνεται αναγκαία.

Οταν όλα τα ερωτήματα που γεννιούντα­ι απαντιούντ­αι με προσλήψεις αστυνομικώ­ν η εξέγερση των νέων απέναντι στην κυβέρνηση του σκοταδισμο­ύ κρίνεται αναγκαία

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece