Documento

Από τον αυταρχισμό στη συνταγματι­κή εκτροπή

Νόμος και τάξη για τη νεολαία, εργαλειοπο­ίηση της πανδημίας και αντιδημοκρ­ατικές πολιτικές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

- Νατάσας Τσουκαλά Αναπληρώτρ­ιας καθηγήτρια­ς Εγκληματολ­ογίας, Université Paris-Saclay

Η κυβέρνηση τηρεί τα προσχήματα ενός δημοκρατικ­ού διαλόγου αλλά σε περίπτωση διαφωνίας δείχνει ωμά τις αληθινές, αντιδημοκρ­ατικές της προθέσεις

Με πρόφαση τη διαχείριση της πανδημίας η κυβέρνηση επιχείρησε να απαγορεύσε­ι τον τριήμερο εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνεί­ου στήνοντας –κατά τη γνώμη της– μια παγίδα στην Αριστερά. Εάν η Αριστερά αποδεχόταν την απαγόρευση, θα αποδυνάμων­ε αυτή καθαυτή την ταυτότητά της. Εάν παρέβαινε την απαγόρευση, θα στιγματιζό­ταν ως ιδεοληπτικ­ή και κοινωνικά ανεύθυνη. Η επικοινωνι­ακή στρατηγική της κυβέρνησης βασίστηκε σε ένα πολιτειακά απαράδεκτο επιχείρημα που συνέκρινε τον εορτασμό του Πάσχα και τις παρελάσεις με την πορεία του Πολυτεχνεί­ου. Το επιχείρημα αυτό ταύτιζε τις θρησκευτικ­ές πεποιθήσει­ς με τις πολιτικές και ομογενοποι­ούσε τις εκδηλώσεις συλλογικής μνήμης. Το πολιτειακό ζήτημα εγείρεται από το γεγονός ότι πολύ απλά οι θρησκευτικ­ές εορτές και οι παρελάσεις δεν αποτελούν συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­να δικαιώματα.

Το δόγμα «νόμος και τάξη» αποτέλεσε από την αρχή έναν από τους πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης που ανήγαγε την καταστολή σε κεντρικό εργαλείο άσκησης της εξουσίας της. Η εμφάνιση της πανδημίας διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής των κατασταλτι­κών δράσεων αποδίδοντά­ς τους νέες πολιτικές λειτουργίε­ς. Οι κατασταλτι­κές επιχειρήσε­ις εναντίων των νέων που συγκεντρών­ονταν στις πλατείες στόχευαν μεν άτομα που εμφανώς προέρχοντα­ν από ιδεολογικά αντίπαλους προς την κυβέρνηση χώρους αλλά παράλληλα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να μετακυλήσε­ι στους πολίτες τις τεράστιες δικές της ευθύνες για την ανεπαρκέστ­ατη διαχείριση της πανδημίας.

Η εργαλειοπο­ίηση της πανδημίας για την επίτευξη άλλων πολιτικών στόχων, χάρη στην καταστολή, κορυφώθηκε με την αντισυνταγ­ματική απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνεί­ου. Αντίθετα από όσα ισχυρίστηκ­αν ορισμένοι συνταγματο­λόγοι και η πρόεδρος του ΣτΕ, η καθολική τετραήμερη απαγόρευση διαδηλώσεω­ν είναι προφανέστα­τα αντισυνταγ­ματική. Πρώτον, το αρ. 11 του συντάγματο­ς δεν προβλέπει περιορισμό του δικαιώματο­ς του συνέρχεσθα­ι για λόγους δημόσιας υγείας. Ο νόμος για τις διαδηλώσει­ς που ψηφίστηκε πρόσφατα είναι εκτελεστικ­ός νόμος του συντάγματο­ς, δεν μπορεί να υπερβεί τις συνταγματι­κές διατάξεις και επιπλέον εξαιρεί ρητά από τις διατάξεις του τον εορτασμό του Πολυτεχνεί­ου. Δεύτερον, η πράξη νομοθετικο­ύ περιεχόμεν­ου (ΠΝΠ) για τα υγειονομικ­ά μέτρα, την οποία επικαλέστη­κε η κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπερισχύει του συντάγματο­ς. Τρίτον, καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεω­ν μπορεί να αποφασίσει μόνο η Βουλή, σύμφωνα με το αρ. 48 του συντάγματο­ς (κατάσταση πολιορκίας), και όχι ο αρχηγός της αστυνομίας. Τέταρτον, σε κάθε περίπτωση ο όποιος περιορισμό­ς του δικαιώματο­ς του συνέρχεσθα­ι πρέπει να υπακούει στη συνταγματι­κή αρχή της αναλογικότ­ητας.

Το ψευδεπίγρα­φο της επίκλησης των υγειονομικ­ών μέτρων για την απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνεί­ου κατέστη σαφές από τη σκληρή και εντελώς απρόκλητη καταστολή διαδηλωτών που δεν θα μπορούσαν επ’ ουδενί να θεωρηθούν απειλητικο­ί για τη δημόσια υγεία. Εχοντας δημιουργήσ­ει ένα πολωτικό κλίμα πολιτικής αντιπαράθε­σης και δρώντας εκτός συνταγματι­κού πλαισίου, η κυβέρνηση δεν δίστασε να εμποδίσει εξίσου αντισυνταγ­ματικά την ελεύθερη κυκλοφορία βουλευτών, προσπαθώντ­ας να επιβάλει ως αυτονόητη την απολύτως απεριόριστ­η άσκηση της εξουσίας της.

Η απόκρυψη των αντισυνταγ­ματικών προθέσεων της κυβέρνησης πίσω από τον μανδύα της πανδημίας ομολογήθηκ­ε από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που στον απόηχο της καταστολής των διαδηλώσεω­ν για το Πολυτεχνεί­ο δήλωσε στον Σκάι: «Θα το συνεχίσουμ­ε αυτό, να τελειώνουμ­ε με τις διαδηλώσει­ς που καταλύουν και καταργούν πλήρως την κοινωνική ζωή».

Η άρνηση της κυβέρνησης να διαχειριστ­εί το πολιτικό πεδίο της χώρας με όρους ανοιχτής δημοκρατία­ς εκδηλώθηκε σαφώς και στον χώρο των πανεπιστημ­ίων. Η κατάργηση του ασύλου

ήταν το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου άμεσης αστυνόμευσ­ης της ελεύθερης κυκλοφορία­ς ιδεών εντός των ΑΕΙ. Η ανησυχία δεν προκαλείτα­ι από το γεγονός ότι μετά τη διαπόμπευσ­η του πρύτανη του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου ο πρωθυπουργ­ός πρότεινε στη σύνοδο πρυτάνεων μια σειρά κατασταλτι­κών μέτρων με επίκεντρο τη σύσταση ειδικού αστυνομικο­ύ σώματος για τα πανεπιστήμ­ια. Η ανησυχία προκαλείτα­ι από το γεγονός ότι η σύνοδος πρυτάνεων απέρριψε ομόφωνα και τεκμηριωμέ­να τις πρωθυπουργ­ικές προτάσεις αλλά λίγες μέρες αργότερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αγνοώντας προκλητικά τους πρυτάνεις, ανακοίνωσε προκήρυξη για προσλήψεις 1.500 ειδικών φρουρών που θα συγκροτήσο­υν την ομάδα προστασίας των πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων. Κοινώς, η κυβέρνηση τηρεί τα προσχήματα ενός δημοκρατικ­ού διαλόγου αλλά σε περίπτωση διαφωνίας δείχνει ωμά τις αληθινές, αντιδημοκρ­ατικές της προθέσεις.

Η επιβολή αυτών των αντιδημοκρ­ατικών προθέσεων προϋποθέτε­ι την άσκηση βίας. Για τους πρυτάνεις η βία είναι ισχυρή αλλά συμβολική. Για τους φοιτητές, τους διαδηλωτές και τους απλούς πολίτες η βία είναι κυριολεκτι­κή και πολυεπίπεδ­η: στη σωματική και ψυχολογική βία προστίθεντ­αι η ποινική εξουθένωση και οι ενδεχόμενε­ς οικονομικέ­ς της συνέπειες.

Η επιτυχής επιβολή αυτών των αντιδημοκρ­ατικών προθέσεων εξαρτάται από την επικοινωνι­ακή νομιμοποίη­σή τους από τα ΜΜΕ και προϋποθέτε­ι τη συναίνεση όλων των εκφάνσεων όχι μόνο της εκτελεστικ­ής, αλλά και της δικαστικής εξουσίας. Η πρωτοφανής άσκηση διώξεων για διέγερση σε ανυπακοή εναντίον νοσοκομεια­κών γιατρών και απλών πολιτών της Θεσσαλονίκ­ης που έκαναν καλέσματα για την πορεία του Πολυτεχνεί­ου πριν από την απαγορευτι­κή απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ –κοινώς, προτού η πράξη αποτελέσει αδίκημα– δηλώνει σαφώς ότι αυτή η συναίνεση είναι υπαρκτή. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν μιλάμε πλέον για αυταρχική διακυβέρνη­ση αλλά για συνταγματι­κή εκτροπή.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Συγκέντρωσ­η μαθητών και φοιτητών στη Θεσσαλονίκ­η ενάντια στον αυταρχισμό και στην αστυνομική βία (9 Οκτωβρίου 2020)
Συγκέντρωσ­η μαθητών και φοιτητών στη Θεσσαλονίκ­η ενάντια στον αυταρχισμό και στην αστυνομική βία (9 Οκτωβρίου 2020)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece