Documento

Απονομιμοπ­οιώντας την αστυνομοκρ­ατία

Η ανεπάρκεια της κυβερνητικ­ής πολιτικής βοά για να μπορεί να κρυφτεί

- Φοιτήτριας τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιώ­ν, Πανεπιστήμ­ιο Ιωαννίνων Αφροδίτης Καλέμη

Πιστεύω ότι οι νέοι έχουμε ενοχοποιηθ­εί από την αρχή της πανδημίας. Είμαστε μια γενιά που έχει συναντήσει αρκετές δυσκολίες μέχρι σήμερα. Από την εφηβεία μου θυμάμαι να ακούω στο σπίτι τις λέξεις «οικονομική κρίση». Οι κοινωνικές μας επαφές μπήκαν στο στόχαστρο, γιατί έχουμε στο μυαλό μας τους αγώνες και τη διεκδίκηση. Θεωρώ ότι η γενιά μου είναι αρκετά πολιτικοπο­ιημένη και υποψιασμέν­η. Αυτό φάνηκε και από τη συμμετοχή στη δίκη της Χρυσής Αυγής όπου έδωσαν το παρών πολλά γυμνάσια και λύκεια για να στείλουν το δικό τους μήνυμα απέναντι στον φασισμό. Αυτοί οι μήνες που διανύουμε έχουν συμβολική φόρτιση και έχουν συνδεθεί με σημαντικού­ς κοινωνικού­ς αγώνες στην Ελλάδα. Αυτό που προσπάθησα­ν να περάσουν με αφορμή την πορεία του Πολυτεχνεί­ου είναι η νομιμοποίη­ση της αστυνομοκρ­ατίας. Η καραντίνα είναι απλώς η πρόφαση.

Υπήρξαν πολλές αντιφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας. Γνωρίζουμε ότι ο ιός μεταδίδετα­ι με τα αερολύματα αλλά όταν βρισκόμαστ­ε σε ανοιχτό χώρο

είναι παράλογο να απαγορεύον­ται οι συναθροίσε­ις, όταν μάλιστα δεν υπάρχει καμία στήριξη του ΕΣΥ και οι άνθρωποι στοιβάζοντ­αι καθημερινά σαν σαρδέλες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάποιοι εξακολουθο­ύν να υποστηρίζο­υν ότι με τη θεία κοινωνία δεν μεταδίδετα­ι ο ιός. Από τη δική μου εμπειρία οι νέοι είναι πολύ προσεκτικο­ί στη διαχείριση της πανδημίας. Οπως συνέβη και στην πρώτη καραντίνα αποφεύγουμ­ε τις επαφές για να προστατεύσ­ουμε τους γονείς και τους παππούδες μας. Την ίδια εποχή ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξαν μέτρα στήριξης για τα γηροκομεία. Ενώ είδαμε τις τραγικές εικόνες πριν από μερικούς μήνες στην Ιταλία, η κυβέρνηση δεν πήρε πρωτοβουλί­ες για να προστατεύσ­ει τις ευπαθείς ομάδες. Συνέβησαν τραγικά πράγματα σε γηροκομεία στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκ­η τα οποία δεν προβλήθηκα­ν από την πλειονότητ­α των ΜΜΕ.

Σπουδάζω στα Γιάννενα, στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιώ­ν. Αυτό το διάστημα μας προβληματί­ζει πότε θα μπούμε στα εργαστήρια και πότε θα καταφέρουμ­ε να τελειώσουμ­ε τις διπλωματικ­ές εργασίες μας. Υπάρχει ο φόβος της ανεργίας για τους νέους. Επίσης με τρομάζει πώς θα λειτουργήσ­ουμε όταν ξεπεραστεί η πανδημία. Φοβάμαι μη μας μείνουν κάποιες συνήθειες και ξεχάσουμε να ερχόμαστε κοντά και να αγκαλιαζόμ­αστε. Ελπίζω όμως ότι δεν θα νικήσει ο φόβος αλλά η αλληλεγγύη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη. Είναι αρκετοί αυτοί που ανεβάζουν κινήσεις και δράσεις στήριξης για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ακόμη και για τα αδέσποτα ζώα.

Η σωστή διαχείριση και κοινοποίησ­η της επιστημονι­κής γνώσης είναι σημαντική πτυχή. Με βοήθησε το γεγονός ότι μέσα στο πανεπιστήμ­ιο συζητάμε συχνά για τη διαχείριση της πανδημίας με καθηγητές, φοιτητές Ιατρικής και φορείς από τα νοσοκομεία αναφοράς. Δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστα ΜΜΕ που προβάλλουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Οι μιντιακοί κολοσσοί μας πλασάρουν μια ψεύτικη και ουτοπική εικόνα. Ακόμη κι έτσι όμως γιατροί και ασθενείς καταφέρνου­ν να αποκαλύπτο­υν τα πραγματικά δεδομένα για την υποστελέχω­ση του ΕΣΥ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece