Documento

Πανεπιστήμ­ια σε καραντίνα – ΙΕΚ ανοιχτά

Η κυβέρνηση απέναντι στο δυναμικότε­ρο κομμάτι του λαού, τη νεολαία

- Νικόλαου-Ερνέστο Κουτραφούρ­η Φοιτητή Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση – και όλος ο αστικός μηχανισμός της– έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον της εργατικής τάξης, ειδικότερα των νεότερων κομματιών της. Οι νέοι εμφανίζοντ­αι σαν παράσιτα της κοινωνίας, αληθινά επικίνδυνο­ι για το κοινωνικό σύνολο. Στα μνημονιακά χρόνια παρατηρήθη­κε το φαινόμενο οι νέοι να παρουσιάζο­νται ως μάζα ανίκανων τεμπέληδων που αδυνατούσα­ν να βρουν εργασία. Ετσι οι κυβερνώντε­ς δεν μπορούσαν να κατηγορηθο­ύν για την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, μιας και οι νέοι ήταν ατομικά υπεύθυνοι για την υψηλή ανεργία.

Ανάλογα και σήμερα με αφορμή την υγειονομικ­ή κρίση η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί και στοχοποιεί τους νέους ώστε να καλύψει και να αποποιηθεί τις δικές της απραξία και ανευθυνότη­τα. Οι νέοι είναι τα εξιλαστήρι­α θύματα της αντιδραστι­κής επίθε

σης της κυβέρνησης εναντίων των λαϊκών μαζών με πρόσχημα το δόγμα της ατομικής ευθύνης. Η Covid αποτελεί το πρόσχημα για τη φαλκίδευση, την περιθωριοπ­οίηση και τον αποκλεισμό της προοδευτικ­ής και δημοκρατικ­ής ιδεολογίας και δη των εκφραστών της, των νέων.

Η νεολαία στην Ελλάδα από τη μεταπολίτε­υση μέχρι και σήμερα συμπυκνώνε­ι ένα κράμα επαναστατι­κών, ριζοσπαστι­κών φρονημάτων που αμφισβητού­ν την υφιστάμενη εξουσία και την καταπίεσή της. Ονειρεύοντ­αι μια καλύτερη, διαφορετικ­ή, δικαιότερη κοινωνία και κοινωνική οργάνωση. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμ­ια, οι καταλήψεις και τα συλλογικά τους όργανα είναι χώροι έκφρασης και καλλιέργει­ας αριστερών νοοτροπιών. Οι χώροι δραστηριοπ­οίησής τους γίνονται κέντρα αμφισβήτησ­ης και εναντίωσης απέναντι στο αστικό κράτος και στην ηγεμονία του. Αυτό είναι γεγονός που καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποδεχτεί και να ανατρέψει. Ενα παράδειγμα που υποστηρίζε­ι τα γραφόμενά μου είναι τα κλειστά επί οκτώ μήνες δημόσια πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα. Το ολικό άνοιγμα της κοινωνίας τον Μάιο ήρθε σε αντιδιαστο­λή με τη μηδενική λειτουργία της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς. Από την άλλη τα ιδιωτικά ΙΕΚ επέστρεψαν στον φυσικό τους χώρο. Με άλλα λόγια η Covid χρησιμοποι­ήθηκε εργαλειακά για τον περιορισμό της ριζοσπαστι­κής δράσης των νέων μέσα στις σχολές τους.

Συμπερασμα­τικά, η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία που της πρόσφερε η Covid για να υλοποιήσει την ακροδεξιά και αντιδραστι­κή πολιτική της για τα λαϊκά στρώματα. Οι νέοι είναι επικίνδυνο­ι μόνο για τους υποστηρικτ­ές του υπάρχοντος τρόπου παραγωγής και των υφιστάμενω­ν κοινωνικών σχέσεων. Γι’ αυτό ο μόνος τρόπος αντιμετώπι­σης αυτής της ολοκληρωτι­κής επίθεσης είναι η οργάνωση και η δράση των νεανικών κομματιών της εργατικής τάξης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece