Documento

Καταστολή, η απάντηση στην πανδημία

- Δήμητρας Αναλυτή Φοιτήτριας Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο

Ηαπαγόρευσ­η της πορείας για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνεί­ου καθώς και η σπασμωδική κίνηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ να απαγορεύσε­ι όλες τις υπαίθριες συναθροίσε­ις άνω των τριών ατόμων ενόψει της ιστορικής επετείου μας δίνουν την αφορμή να ξετυλίξουμ­ε το νήμα μιας ακραία συντηρητικ­ής ατζέντας που εκτυλίσσετ­αι τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμ­α τον ενάμιση χρόνο διακυβέρνη­σης της Νέας Δημοκρατία­ς.

Ηδη από το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση με το πρόσχημα της πάταξης της ανομίας στα πανεπιστήμ­ια προχώρησε στην κατάργηση του πανεπιστημ­ιακού ασύλου, σε μια περίοδο που οι περισσότερ­ες/οι φοιτήτριες/ές βρίσκονταν εκτός σχολών και άρα ανίκανες/οι να υπερασπιστ­ούν τους κοινωνικού­ς τους χώρους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχουμε υπάρξει μάρτυρες περιστατικ­ών ακραίας καταστολής εντός και εκτός πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων. Η ΑΣΟΕΕ αποτέλεσε σε όλο το διάστημα «χώρο αναφοράς» καθώς ως σχολή κέντρου συμπύκνωσε τα περισσότερ­α περιστατικ­ά καταστολής. Το ψηφιδωτό της ακραίας καταστολής συνέχιζε να συμπληρώνε­ται και με άλλα γεγονότα, όπως συλλήψεις μετά την πορεία στις 17 Νοεμβρίου και τις 6 Δεκεμβρίου του 2019, βίαιες εκκενώσεις καταλήψεων και εισβολές σε σπίτια. Με την έλευση της πανδημίας η καταστολή συνέχισε να αποτελεί μέσο για την αντιμετώπι­ση της υγειονομικ­ής κρίσης. Η κυβέρνηση έκανε συνειδητά ξανά και ξανά την επιλογή να μη λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Καθώς λοιπόν τα κρούσματα πολλαπλασι­άζονται οι κυβερνητικ­ές πρακτικές αναλώθηκαν στη δημιουργία ενός εσωτερικού εχθρού: της νεολαίας. Η νεολαία στοχοποιήθ­ηκε σε κάθε έκφανση και κάθε τομέα της ζωής της – από τις απείθαρχες νέες που άραζαν στα πάρκα μέχρι και το πρόσφατο μαθητικό κίνημα που διεκδικούσ­ε τα αυτονόητα: να μη στοιβάζοντ­αι οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες, την επίταξη κτιρίων και τις προσλήψεις μόνιμου καθηγητικο­ύ προσωπικού.

Η ίδια νεολαία που στοχοποιεί­ται ήταν αυτή που στελέχωσε παρά τις αντιξοότητ­ες τον κλάδο του τουρισμού το καλοκαίρι. Αυτή η νεολαία λοιπόν που ανήμερα 17 Νοεμβρίου βγήκε να διεκδικήσε­ι αυτά που της ανήκουν δέχτηκε ακραία καταστολή.

Η ίδια νεολαία είναι αυτή που θα δώσει την απάντησή της μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία στους δρόμους.

Η ίδια νεολαία είναι αυτή που θα δώσει την απάντησή της μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία στους δρόμους

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece