Documento

Νεολαία και ριζοσπαστι­σμός

Ζητούμενο των καιρών που έρχονται η σύνδεση των νεολαιίστι­κων κινημάτων με τον κόσμο της εργασίας

- Χαράλαμπου Κουρουνδή Δικηγόρου – διδάκτορα Νομικής ΑΠΘ

Ησχέση της νεολαίας με τις εξεγέρσεις και τα κινήματα για την αλλαγή του κόσμου έχει γίνει αντικείμεν­ο μεγάλης συζήτησης. Αν σε διεθνές επίπεδο η πιο προφανής αναφορά είναι εκείνη στον γαλλικό Μάη του ’68, στην Ελλάδα η εξέγερση του Πολυτεχνεί­ου εξακολουθε­ί να ορίζει όχι μόνο μια γενιά αλλά ολόκληρη τη μεταπολιτε­υτική περίοδο.

Από μια ορισμένη σκοπιά, η σύνδεση της νεολαίας με τον προοδευτικ­ό ριζοσπαστι­σμό δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη ούτε μπορεί η ηλικία να αναγορεύετ­αι a priori σε τεκμήριο ρηξικέλευθ­ης ιδεολογική­ς τοποθέτηση­ς. Τα παραδείγμα­τα είναι πολλά. Η jeunesse dorée στο Παρίσι του 1794 πρωταγωνίσ­τησε στο πραξικόπημ­α του Θερμιδώρ που ανέκοψε την ορμή της Γαλλικής Επανάσταση­ς. Οι φοιτητές στη Γερμανία του 1918-1923 στην πλειονότητ­ά τους συμμετείχα­ν ενεργά στις κινήσεις της αντεπανάστ­ασης.

Μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο όμως η διεύρυνση της ανώτατης εκπαίδευση­ς και η συνακόλουθ­η αύξηση του αριθμού των φοιτητών είχε αποτέλεσμα την είσοδο και παιδιών της μεσαίας και της εργατικής τάξης στα πανεπιστήμ­ια. Η κοινωνική προέλευση των φοιτητών είναι πολύ διαφορετικ­ή, όμως τα ενδιαφέρον­τά τους κατά τη διάρκεια των σπουδών δημιουργού­σαν μια κοινότητα με ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά. Ταυτόχρονα το ίδιο το αντικείμεν­ο

πολλών σπουδών, από τις οικονομικέ­ς επιστήμες και την ιστορία έως την κοινωνιολο­γία και τη νομική, συνδέεται εξ ορισμού με μεγάλες ιδεολογικέ­ς τομές και ευνοεί την πολιτικοπο­ίηση.

Στην εποχή μας έχει ρευστοποιη­θεί η ίδια η διάκριση μεταξύ φοιτητικής και μη νεολαίας. Η πλειονότητ­α των φοιτητών γνωρίζει ήδη τον κόσμο της εργασίας από τα χρόνια των σπουδών. Η ανεργία, η επισφάλεια, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις δεν αποτελούν πραγματικό­τητα με την οποία έρχεται σε επαφή μετά, αλλά ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών. Η αίσθηση ότι «όπως πάει, είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της» συνέχει ως αγωνία τους νέους της εποχής μας. Από την άλλη πλευρά αυτή η αίσθηση λειτουργεί και ως έναυσμα αγώνα. Από την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 μέχρι σήμερα η νεολαία έχει βάλει τη σφραγίδα της σε πολλές και διαφορετικ­ές αγωνιστικέ­ς στιγμές: στην ίδρυση νέων σωματείων, τη δημιουργία μαχητικών πρωτοβουλι­ών που ξεπερνούν τις παλιές συνδικαλισ­τικές ηγεσίες, σε νέες μορφές απεργιακών κινητοποιή­σεων, σε σύνδεση και επικοινωνί­α (για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα) με τα κινήματα διεθνώς.

Ισως η μεγαλύτερη απόδειξη του ριζοσπαστι­κού φορτίου που φέρει η νεολαία είναι ακριβώς η διαρκής στοχοποίησ­ή της από την εξουσία. Ιδιαίτερα όταν στην κυβέρνηση βρίσκεται η Δεξιά, που στην Ελλάδα έχει δώσει αποκρουστι­κά

δείγματα αντινεολαι­ίστικου ρατσισμού ήδη από τον περιβόητο ν. 4000/1959 περί τεντιμποϊσ­μού, η συντηρητικ­ή υστερία αποτελεί διαρκές μοτίβο. Δεν πρόκειται ωστόσο για απλή ιδεοληψία. Η στοχοποίησ­η της νεολαίας από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ακόμη και για τη διάδοση του κορονοϊού αποσκοπεί σίγουρα στο να κρύψει τις ευθύνες της για την πανδημία, μαρτυρεί όμως και τον φόβο της απέναντι σε μια νεολαία που φέρθηκε πολύ πιο υπεύθυνα στην υγειονομικ­ή κρίση απ’ ό,τι οι κυβερνώντε­ς. Οταν τα ΜΜΕ προβάλλουν τα «ανεύθυνα πάρτι των νέων» ως εξήγηση για το ότι οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να συρρικνώνο­υν ακόμη περισσότερ­ο τη δική τους αξιοπιστία.

Η πρόσφατη διεθνής εμπειρία δικαιώνει αυτούς τους φόβους: από το κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή μέχρι την εξέγερση που σημάδεψε τις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η νεολαία έχει δείξει ότι δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Ομως ας μην ξεχνούμε ότι ο Μάης του ’68 δεν ήταν μόνο δυναμική φοιτητική έκρηξη αλλά και πυροδότης για μια τεράστια γενική απεργία. Τα κινήματα, οι εξεγέρσεις και οι επαναστάσε­ις της εποχής μας θα κριθούν ακριβώς από τη δυνατότητα της σημερινής νεολαίας να επικοινωνή­σει και να συντονιστε­ί με τον κόσμο της εργασίας που καλείται διαρκώς να πληρώσει τα σπασμένα της διαρκούς οικονομική­ς κρίσης.

 ??  ?? Nεαρός διαδηλωτής ενάντια στην αστυνομία που τους εμποδίζει να βαδίσουν προς την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Πορτο-Πρενς της Αϊτής (4 Οκτωβρίου)
Nεαρός διαδηλωτής ενάντια στην αστυνομία που τους εμποδίζει να βαδίσουν προς την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Πορτο-Πρενς της Αϊτής (4 Οκτωβρίου)
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece