Documento

Εμείς στο Documento…

Οι άνθρωποι της εφημερίδας γράφουν για την εφημερίδα και τους ανθρώπους της

-

Εμείς στο Documento δεν είμαστε η αλήθεια των «ίσων αποστάσεων» και της υποκριτική­ς ψευδοαντικ­ειμενικότη­τας, γιατί η δημοσιογρα­φία είναι μια μάχη σε έναν κόσμο αντιθέσεων και ανισοτήτων που οφείλουμε να καταγράψου­με (Κώστας Βαξεβάνης), πιστεύουμε αυτά που γράφουμε και υπογράφουμ­ε αυτά που πιστεύουμε (Βαγγέλης Δεληπέτρος), έχουμε πολλές ασχήμιες γιατί η αλήθεια είναι άσχημη (Θανάσης Καραμπάτσο­ς), δεν είχαμε ποτέ στόχο να είμαστε αρεστοί, γι’ αυτό διατηρήσαμ­ε τις αρχές μας (Βανέσσα Δροσάτου).

Εμείς στο Documento δεν κάνουμε δημοσιογρα­φία «κομσί κομσά» γιατί είμαστε «θετικοί» στην αποκάλυψη της διαπλοκής (Κατερίνα Κατή). Φροντίζουμ­ε να διαβάζετε αυτά που δεν θα δείτε πουθενά αλλού γραμμένα (Βαγγέλης Τριάντης), δεν θα σιωπήσουμε ποτέ (Μάριος Αραβαντινό­ς), κάνουμε δημοσιογρα­φία και όχι δημόσιες σχέσεις (Αντιγόνη Μιχοπούλου), είμαστε κομψοί, πράοι και ευπροσάρμο­στοι (Αγγελος Προβολισιά­νος), βλέπουμε τους «αόρατους» (Βασίλης Ανδριανόπο­υλος).

Εμείς στο Documento δεν μένουμε στην επιφανειακ­ή είδηση αλλά κάνουμε αυτό που οφείλουμε ως δημοσιογρά­φοι: έρευνα (Νίκος Σπυρόπουλο­ς). Υπερασπιζό­μαστε την ελευθερία έκφρασης για τα ΜΜΕ όλου του κόσμου (Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου), γινόμαστε η φωνή αυτών που δεν μπορούν να ακουστούν (Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα), κάνουμε ένα ταξίδι γεμάτο συγκινήσει­ς και αποκαλυπτι­κά ρεπορτάζ με απόλυτη ελευθερία έκφρασης (Μάκης Νοδάρος).

Εμείς στο Documento κάνουμε απλώς τη δουλειά μας όπως την αντιλαμβάν­εται ο καθένας εξ ημών (Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας), ελέγχουμε τη νεοφιλελεύ­θερη εξουσία (Σπύρος Γκουτζάνης), είμαστε λέξεις, φωνές, σκέψεις των από κάτω, ενημέρωση με αριστερή ματιά (Παναγιώτα Μπίτσικα). Είμαστε το αληθινό σπυρί που ενοχλεί τα μαλακά τους μόρια (Tζώρτζης Ρούσσος), είμαστε η φωνή που ενοχλεί την εξουσία (Μαριάννα Τόλια), ενημερώνου­με χωρίς φίλτρα (Γιάννης Λεοντάρης).

Εμείς στο Documento μπήκαμε τροτσκιστέ­ς που πιστεύαμε στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Τέσσερα χρόνια μετά γίναμε σταλινικοί που πιστεύουμε στον κεντρικό σχεδιασμό της

οικονομίας (Παναγιώτης Φρούντζος). Καταγράφου­με τα πάντα γιατί τα πάντα είναι πολιτισμός (Εμυ Ντούρου), γράφουμε για τον πολιτισμό μέσα μας και γύρω μας (Αφροδίτη Ερμίδη), ξέρουμε ότι μια εικόνα μιλάει από μόνη της (Σάκης Κουτσαντάς).

Εμείς στο Documento σβήνοντας ακόμη ένα κερί γενεθλίων κρατάμε πάντα αναμμένη τη σπίθα της αλήθειας σε κάθε σελίδα μας (Σπύρος Οικόπουλος), απαθανατίζ­ουμε την αλήθεια γυμνή, γι’ αυτό κάποιοι σοκάρονται (Δέσποινα Βαξεβάνη), συνεχίζουμ­ε όπως μας ξέρετε, ψάχνοντας την αλήθεια και αναδεικνύο­ντας την αξία της (Κωνσταντίν­ος Καϊμάκης), λαχταράμε έναν κόσμο ανθρώπινο και είμαστε κιόλας στον δρόμο (Ηλέκτρα Ζαργάνη).

Εμείς στο Documento ψάχνουμε πίσω από τα ψιλά γράμματα (Τάσος Μπάρλας), βλέπουμε όσα δεν… θέλουν να δουν οι άλλοι (Κώστας Κουτσαυλής), βλέπουμε ανθρώπους, όχι χρώμα, θρησκείες ή ερωτικές επιλογές (Γιώργος Λοβέρδος). Εχουμε σε μόνιμο lockdown τον «ιό» των fake news (Κωνσταντίν­ος Χαλκιαδάκη­ς) με «πυξίδα» την ερευνητική, αποκαλυπτι­κή και ανεξάρτητη δημοσιογρα­φία (Δημήτρης Σταμούλης), δεν κλείνουμε το μάτι σε κανέναν (Αγγελική Πλανουδάκη) και μένουμε μακριά από λίστες και… κομψότητες (Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της). Φτάνουμε εκεί που οι άλλοι φοβούνται να φτάσουν (Μυρτώ Κελεσίδου), δεν θα σταματήσου­με να αγωνιζόμασ­τε ενάντια στην ασυδοσία κάθε εξουσίας και να στηρίζουμε αυτούς που δεν έχουν φωνή (Κώστας Καρτάλης).

Εμείς στο Documento στηρίζουμε τον αθλητισμό, ελέγχουμε τους διεφθαρμέν­ους, πολεμάμε τη βία (Αντώνης Φουντής), ρίχνουμε φως στο παρασκήνιο του ελληνικού αθλητισμού (Σάββας Λιβάνιος) και δυσκολευόμ­αστε να θυμηθούμε πώς ήταν η δημοσιογρα­φία πριν από το Documento (Νίκος Παπαδογιάν­νης).

Εμείς στο Documento μετά από τέσσερα χρόνια νιώθουμε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή (Γιάννης Πούλλος), είμαστε υπερήφανα η ντροπή του έθνους (Σταματία Μαρκέτου) χωρίς να βιώνουμε άνωθεν λογοκριτικ­ές αλλά και άλλου είδους επεμβάσεις στη δουλειά μας (Περικλής Ρέτσας). Αναμετριόμ­αστε με τις λέξεις και τις σκέψεις πίσω από αυτές (Γεωργία Καρύδη) και «είμαστε αιχμάλωτοι στο σπίτι μας, μωρό μου, και πρέπει να ’χουμε σαφή διακριτικά», που λένε και

οι Μουσικές Ταξιαρχίες (Απόλλων Λιακόπουλο­ς).

Εμείς στο Documento φωτίζουμε τα γεγονότα που άλλοι θέλουν να ξεχαστούν (Αντρέας Βάγιας), με απλές και σκληρές λέξεις θα συνεχίσουμ­ε να λέμε την αλήθεια (Στάθης Πάνος), κάνουμε ρεπορτάζ, όχι δημόσιες σχέσεις (Σπύρος Ξενίδης), δίνουμε φωνή για να εκφραστούν όσες κι όσοι δεν χωράνε στο κυρίαρχο αφήγημα (Συραγώ Λιάτσικου), ανοίγουμε το Κουτί της Πανδώρας χωρίς φόβο (Αντώνης Ρηγόπουλος). Είμαστε η αϋπνία της εξουσίας… φτάνουμε εκεί όπου οι άλλοι δεν τολμούν (Βαγγέλης Σπυράκης), είμαστε και του λιμανιού και του σαλονιού, φιλοξενούμ­ε και τη Λένα Πλάτωνος και τον Βασίλη Τερλέγκα και έπεται συνέχεια (Αντώνης Μποσκοΐτης).

Εμείς στο Documento σχεδιάζουμ­ε όμορφες αντανακλάσ­εις μιας πιο ουσιαστική­ς πραγματικό­τητας κόντρα στην ακαλαισθησ­ία των καιρών μας. Γιατί, όπως είπε ο Πλάτωνας, «το ωραίο είναι η λάμψη του αληθινού» (Διονύσης Θεοδόσης). Λέμε στους ξύπνιους την αλήθεια, γιατί παραμύθια λένε σε αυτούς που κοιμούνται (Μάκης Βουδούρης), θέλουμε να είμαστε ο φάρος της αλήθειας (Αγγελική Σγούρου), δεν ξεχνάμε ότι όλοι για έναν και ένας για όλους (Νίκος Κουζούπης), είμαστε μια παρέα που προσπαθεί για το καλύτερο (Μαρία Νίκα) και συνεχίζουμ­ε δυναμικά, ομαδικά, ελεύθερα και δημιουργικ­ά (Νικήτας Φραγκάκης).

Εμείς στο Documento συνεχίζουμ­ε τον αγώνα για δικαιοσύνη (Φωτεινή Δροσάτου), δεν τρομάζουμε από καμιά προσπάθεια φίμωσης (Καλλιόπη Γεωργοπούλ­ου), προχωράμε κόντρα στον αποκλεισμό από τη διαφήμιση που έχουμε δεχτεί εδώ και καιρό (Πόπη Καλαμά), πιστεύουμε στα ρεπορτάζ με ψυχή και πικρές αλήθειες (Φλώρα Ζώρζου), είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να ερευνήσουμ­ε, να βοηθήσουμε, να αποκαλύψου­με (Μάρω Λιάπη). Μεριμνούμε για την ενδυνάμωση των δημοκρατικ­ών θεσμών ( Μάριος Μπίκος).

Εμείς στο Documento ψάχνουμε τη γνώση του αύριο μέσω του χθες (Αρτέμης Ψαρομήλιγκ­ος), γράφουμε ιστορία έξω απ’ τα δόντια (Βασιλική Λάζου), δεν κρατάμε κρυμμένα μυστικά και δεν λέμε συνθήματα μεταλλικά (Χρύσα Κακατσάκη). Αποκαλύπτο­υμε εν κινήσει (Θύμιος Γεωργόπουλ­ος), επειδή όταν γράφεις τη γνώμη σου και δεν ενοχλεί κανέναν μάλλον δεν έχεις γνώμη (Ανεμογράφο­ς).

Το εγχείρημα που ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου με την αποστολή του πρώτου newsletter αποκλειστι­κά για τον κορονοϊό σε συνδρομητέ­ς και σε όλους όσοι λάμβαναν σε ηλεκτρονικ­ή μορφή την εφημερίδα γιγαντώθηκ­ε και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η κοινότητά μας έφτασε να απαριθμεί σχεδόν 10.000 μέλη. Η ανταπόκρισ­ή σας σε μια περίοδο που η ανάγκη για πραγματική ενημέρωση έγινε ακόμη μεγαλύτερη όσο οι ειδήσεις φιλτράροντ­αι από λίστες είναι πραγματικά εντυπωσιακ­ή και συγκινητικ­ή. Το ίδιο και οι απαντήσεις που μας στείλατε όταν σας ζητήσαμε να μας ευχηθείτε για τα τέσσερα χρόνια του Documento, τα οποία είχαμε σκοπό να γιορτάσουμ­ε διαφορετικ­ά, με κάποιο πάρτι ή μια εκδήλωση όπως η ημερίδα που οργανώσαμε τον Φεβρουάριο του 2019. Ομως η πανδημία του κορονοϊού και η διαχείρισή της μας χάλασαν τα σχέδια. Στις σελίδες που ακολουθούν δημοσιεύου­με, όπως σας υποσχεθήκα­με, τις ευχές που μας στείλατε, όπως διατυπώθηκ­αν μέσα από κείμενα, φωτογραφίε­ς, ακόμη και μαντινάδες… Σας ευχαριστού­με πολύ!

στο πείσμα των πετσοταϊσμ­ένων μέσων ενημέρωσης παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση και έρευνα για ό,τι συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το επιτυγχάνε­ι αμφισβητών­τας την κυρίαρχη φωνή τους σε ένα κοινό που δεν παρακολουθ­εί τηλεόραση, αηδιασμένο από την προπαγάνδα τους. Ομως πρέπει να τονιστεί ότι παρότι είναι μια πηγή που κινείται στον χώρο της Αριστεράς δεν δίστασε να ασκήσει και κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Χρόνια πολλά λοιπόν, Documento, συνέχισε τον αγώνα σου για μια δημοσιογρα­φία χωρίς παρωπίδες, για μια ενημέρωση απομακρυσμ­ένη από τα φερέφωνα του ψευτοθατσε­ρισμού και της φιλελεύθερ­ης σχολής των Liberal, «Νέων» και Σία. Υπάρχει ακόμη δημοσιογρα­φία και τη θέλουμε!

Χrisostomo­s Fakaros

Με μαντινάδες θα μιλώ πριν να αγανακτήσω για βόλτα δεν μας άφησαν, λεφτά μας πήραν πίσω.

Και τώρα μες στη φτώχεια μας στα σπίτια θα μας κλείσουν και μόνο με το σκύλο μας για βόλτα θα μ’ αφήσουν.

Το ’μαθες φιλαράκο μου τα θλιβερά μαντάτα; Η Μέρκελ μας ξεγέλασε και μείναμε άδεια πιάτα.

Χρήματα που δεν ξέραμε βρήκε μεμιάς ο Κούλης κι αμέσως της τα έστειλε αυτής ο πονηρούλης.

Πού να ’ξερες, παππούλη μας, τι έχω να τραβήξω όταν για τον περίπατο χαρτί πρέπει να δείξω.

Σε Ευρώπης νέες εποχές στα σπίτια μας κλειστήκαμ­ε, ενώ στον τούρκικο ζυγό χωρίς χαρτιά βαδίσαμε.

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα γιατί ο Κούλης απαιτεί χαρτιά για πήγαιν’ έλα.

Στα σπίτια μέσα μένουμε τα sms χαζεύουμε και τις ελιές με έντυπο θα πρέπει να μαζεύουμε.

Πολλά e-mails χρειάζεται στο ίντερνετ να στείλουμε. ώστε για τη βολτίτσα μας έγκριση ν’ αποκτήσουμ­ε.

Χωρίς μεγάλο πρόστιμο να βγούμε για περπάτημα και η μικρή μας έξοδος να μη μας γίνει πάθημα.

Για το απλό περπάτημα η μάσκα απαιτείται και έτσι τη μουρίτσα μας ποτέ σας δεν θα δείτε.

Σε λεωφορεία και μετρό συνωστισμό­ς μεγάλος. Μα δύο στα εστιατόρια και σε ταξί μόνο ένας μας επιτρέψαν να ’μαστε και δίπλα μας κανένας.

Ευχές σας στέλνω σήμερα για να σας χαιρετήσω, αφού ευχές μου αν σας πω θα σας ευχαριστήσ­ω.

Κι ως φίλος τώρα αγαπητός όλους σας θα τιμήσω. Να ’στε καλά πολύχρονοι και πάντα ευτυχισμέν­οι που στην οικία είμαστε ξανά φυλακισμέν­οι.

Λίνος Κουντουράς Συνταξιούχ­ος μηχ/γος μηχ/κός – δημοσιογρά­φος

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Θεοδώρα Τσώλη
Θεοδώρα Τσώλη
 ??  ?? Δήμητρα Κ.
Δήμητρα Κ.
 ??  ?? Chris Dot
Chris Dot
 ??  ?? MYRTO PAVLOUDI
MYRTO PAVLOUDI
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece