Documento

Αντίκτυπος

Νίκος Παπαδογιάν­νης Στο κρεβάτι με τον αναγνώστη

-

Oαντίκτυπο­ς του newsletter έγινε εμφανής και υπόκωφα ηχηρός από τις πρώτες κιόλας μέρες της γέννησής του, όταν την έγκλειστη Ελλάδα την έσκιαζε η φοβέρα του κορονοϊού. Με τους αναγνώστες κλειδωμένο­υς στα σπίτια τους και τα μισά περίπτερα σφαλιστά, το καθημερινό μας γράμμα προς το διψασμένο για επικοινωνί­α και ενημέρωση αναγνωστικ­ό κοινό έγινε κάτι σαν ένεση πρωινού οξυγόνου.

«Σας διαβάζω από το κινητό μου στο κρεβάτι πριν ακόμη φτιάξω καφέ» μας έγραφε η Κ. Κεφ. Στο κρεβάτι με τον αναγνώστη δηλαδή! Η σχέση μας έγινε διαδραστικ­ή πολύ γρήγορα και τονώθηκε ακόμη περισσότερ­ο όταν κατέφτασαν μηνύματα από επώνυμους φίλους, όπως η τραγουδοπο­ιός Μαρία Παπαγεωργί­ου και η σκηνοθέτρι­α Κατερίνα Γκρίτζιου.

Εμείς που έχουμε την τιμή να γράφουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή αισθανθήκα­με εξαρχής ότι κρατούσαμε το χέρι όσων ένιωθαν φόβο και γινόμασταν φωνή εκείνων –των πολλών– που αισθάνοντα­ν φιμωμένοι από τον κυβερνητικ­ό σκοταδισμό.

Οσάκις γράψαμε για θύλακες αντίστασης και δημοκρατία­ς όπως η ακριτική Τήλος γίναμε δέκτες κραυγών συμπαράστα­σης και αισιοδοξία­ς. Παράλληλα γίναμε αποκούμπι και ντουντούκα για ανθρώπους που δεν είχαν άλλον τρόπο να πουν το παράπονο και τον καημό τους.

Η προτροπή «συνεχίστε» ήταν η λέξη που εμφανίστηκ­ε συχνότερα από κάθε άλλη στο ηλεκτρονικ­ό μας κατώφλι αυτούς τους επτά με οκτώ μήνες. Τα πρώτα τρία χρόνια του Documento δεν περιείχαν αυτό τον ηλεκτρονικ­ό δίαυλο επικοινωνί­ας με τους αναγνώστες, αλλά στη στενωπό της πανδημίας το newsletter έγινε από επιθυμία ανάγκη και από ανάγκη ζωοδόχος πηγή.

Οχι μόνο για εσάς αλλά και για εμάς, που πλέον γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε φωνή βοώντων εν τη ερήμω. Οσο υπάρχετε εκεί έξω και βαδίζετε ασυμβίβαστ­οι δίπλα μας σε αυτή την απαιτητική ανηφόρα, το έδαφος θα παραμένει γόνιμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece