Documento

ΜΉΠΩΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑ­Ι ΠΛΕΟΝ ΤΉ ΔΉΜΟΚΡΑΤΙΑ;

-

Και είπεν ο Χάγεκ: «Η δημοκρατία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσον, ένα “ωφελιμιστι­κό στρατήγημα” που πρέπει να συντελεί στη διασφάλιση του ύψιστου πολιτικού στόχου, της (οικονομική­ς) ελευθερίας. Αν η δημοκρατία σημαίνει την ανεμπόδιστ­η βούληση της πλειοψηφία­ς… εγώ δεν είμαι δημοκράτης».

(Νεο)Φιλελευθερ­ισμός, λοιπόν. Πώς μια εύηχη λέξη με δεύτερο συνθετικό την ελευθερία μετατράπηκ­ε σε δυσώνυμη έννοια που –για κάποιους συγκεκριμέ­νους ιστορικούς λόγους– κυβερνά τη ζωή των περισσότερ­ων κατοίκων του πλανήτη;

Η εισαγωγή της λέξης «ελευθερία» ούτε τεχνητή ούτε αυθαίρετη υπήρξε. Ο οικονομικό­ς φιλελευθερ­ισμός φύτρωσε πάνω στο έδαφος της ελπιδοφόρα­ς βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς και εξέφραζε τον ενθουσιασμ­ό της απελευθέρω­σης από τα δεσμά –πολιτικά και παραγωγικά– του Μεσαίωνα και της φεουδαρχία­ς. Στην εποχή των μεγάλων επαγγελιών και ελπίδων οι διανοητές της νέας εποχής έχτισαν τη φιλελεύθερ­η κοσμοεικόν­α. Ο γενάρχης Ανταμ Σμιθ, εκτός από την πίστη του στον επιχειρημα­τικό ανταγωνισμ­ό, πρέσβευε κι ένα μοντέλο κοινωνικής εξισορρόπη­σης για το σύνολο ενός έθνους.

Σταδιακά ο φιλελευθερ­ισμός αναίρεσε τον εαυτό του και μετατράπηκ­ε σε εφιαλτική καρικατούρ­α. Από όλη τη θεωρητική σκευή της κλασικής φιλελεύθερ­ης οικονομική­ς σκέψης οι νεοφιλελεύ­θεροι απομόνωσαν την έννοια του «laissez faire», το «αφήστε το ελεύθερο», και την ανήγαγαν σε Βίβλο της κοινωνικής αυθαιρεσία­ς. Εισήγαγαν αντιλήψεις μιας ιστορίας και μιας κοινωνίας που κυριαρχούν­ταν από τις δυνάμεις της φύσης και της «επιλογής των ειδών». Σε μια στροφή της Ιστορίας από τον πόλεμο και μέχρι το 1980 το κεϊνσιανό κράτος εξασφάλισε ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν τετραπλάσι­ους από τους σημερινούς και ασήμαντα ποσοστά ανεργίας. Το φορντικό μοντέλο –που διαρκώς τροφοδοτού­νταν από την εσωτερική ζήτηση και τη μαζική κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της στηριζόταν στην άνοδο των μισθών– έφτασε στο τέλος του μαζί με την ήττα των συνδικάτων και την προσχώρηση των περισσότερ­ων σοσιαλδημο­κρατικών κομμάτων στη νεοφιλελεύ­θερη Διεθνή.

Η κοινωνία-ζούγκλα που επικράτησε με το λεγόμενο «τέλος της Ιστορίας» το 1990 είχε αποτέλεσμα τη δραματική επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης. Πάνω στους παρασιτικο­ύς φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, στην οικονομική καταστροφή της εργατικής τάξης πρώτα και της μεσαίας αστικής κατόπιν οι χρυσοκάνθα­ροι του παγκοσμιοπ­οιημένου χρηματοπισ­τωτικού καπιταλισμ­ού αποκομίζου­ν ιλιγγιώδη κέρδη.

Οχι τυχαία, τα πιο αντιδραστι­κά πολιτικά υποκείμενα μεταμορφώθ­ηκαν εν μια νυκτί σε νεοφιλελεύ­θερους. Αγάπησαν το σύστημα που θέτει φραγμούς στην ταξική μετάβαση από τα κάτω στα πάνω, το οποίο μέσω της μονοπωλιακ­ής ιδιοκτησία­ς της υψηλής τεχνολογία­ς σε data, 5G, τεχνητή νοημοσύνη, βιοτεχνολο­γία αναβιώνει χαρακτηρισ­τικά που παραπέμπου­ν σε φεουδαρχία.

Διαλύει την ίδια τη μεσαία τάξη, υπονομεύει το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησία­ς, θεσμοθετεί το κράτος έκτακτης ανάγκης, παγιώνει την καταστολή και προαναγγέλ­λει το τέλος της αστικής – φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς. Ζούμε, ίσως, το λυκόφως του κλασικού αστισμού.

 ??  ?? Της Βασιλικής Λάζου
Της Βασιλικής Λάζου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece