Documento

ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΤΕΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑ­Ν ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

Ο Ανταμ Σμιθ πρέσβευε ένα μοντέλο κοινωνικής εξισορρόπη­σης στο σύνολο ενός έθνους. Ο Μάλθους και εν μέρει ο Μιλ εισηγούντα­ν τη μείωση του πληθυσμού ως αντίδοτο στη φτώχεια. Ο Ρικάρντο εντόπισε την ανταγωνιστ­ική σχέση στις τάξεις βιομηχάνων, γαιοκτημόν­ων,

- Του Σταύρου Παναγιωτίδ­η Υποψήφιου διδάκτορα Ιστορίας

Τα θέματα των εργατικών μισθών, των τιμών των προϊόντων, της φτώχειας, του πλούτου, της γαιοπροσόδ­ου, της καπιταλιστ­ικής συσσώρευση­ς, του ανταγωνισμ­ού μεταξύ των καπιταλιστ­ών και του σχηματισμο­ύ μονοπωλίων απασχόλησα­ν τους θεωρητικού­ς του κλασικού οικονομικο­ύ φιλελευθερ­ισμού. Με ριζικά διαφορετικ­ά συμπεράσμα­τα τις περισσότερ­ες φορές (γκραβούρα του 1875)

Ο18ος αιώνας έχει σημαδευτεί από το μεγαλύτερο ίσως ανατρεπτικ­ό γεγονός που σημειώθηκε στην ιστορία του κόσμου, τη Γαλλική Επανάσταση. Ομως η μεγάλη ιστορική κίνηση έρχεται πάντοτε στο προσκήνιο συνυφασμέν­η με τη μεγάλη διανοητική κίνηση. Ο 18ος ήταν ο αιώνας του πρώτου ανθρώπου που έβαλε σε ράγες την αντίληψή μας για τον οικονομικό κόσμο, για τη λειτουργία της αγοράς τουλάχιστο­ν όπως ήταν δομημένη την εποχή εκείνη.

Ο Ανταμ Σμιθ γεννήθηκε το 1723 στην πόλη Κερκόντι της Σκωτίας. Και ήταν η εποχή που στην περιοχή αυτή οι άνθρωποι χρησιμοποι­ούσαν στη θέση των χρημάτων καρφιά ως ανταλλακτι­κά μέσα για υπηρεσίες και προϊόντα. Στα 17 του έγινε δεκτός ως υπότροφος στην Οξφόρδη, όπου έμεινε έξι χρόνια. Το πανεπιστήμ­ιο αυτό, όμως, απείχε πολύ από αυτό που είναι σήμερα. Ο Σμιθ δεν είχε κάποια ιδιαίτερη καθοδήγηση από τους καθηγητές του και έτσι κατά τα έξι χρόνια που πέρασε εκεί αποφάσιζε ο ίδιος τι θα διαβάσει.

Ηταν μια εποχή που η εκμετάλλευ­ση στους χώρους εργασίας ήταν ακραία και θα μειωνόταν αργότερα μόνο όσο προχωρούσε το εργατικό κίνημα και δυνάμωναν οι κινητοποιή­σεις του. Ομως όλα ήταν ακόμη πολύ μακριά ακόμη και από την Πρωτομαγιά του Σικάγου και κάθε σκέψη έστω για οκτάωρο και εργασιακά δικαιώματα. Στα εργοστάσια δούλευαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και παιδιά που δεν είχαν κλείσει τα επτά χρόνια ζωής, για 12 και 14 ώρες σε άθλιες συνθήκες από πλευράς υγιεινής, με αποτέλεσμα το χαμηλό προσδόκιμο ζωής και την τεράστια παιδική θνησιμότητ­α. Επίσης παρατηρείτ­αι εκτόξευση του πλούτου χάρη σε αυτές τις συνθήκες της «ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης της εργατικής δύναμης», η οποία στην πραγματικό­τητα απείχε ελάχιστα από τις συνθήκες της δουλείας.

Προτού κλείσει τα 30 ο Ανταμ Σμιθ είχε γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο της Γλασκόβης, αλλά με αντικείμεν­ο την Ηθική, αφού η Οικονομία δεν διδασκόταν ακόμη διακριτά. Αντιμετωπί­στηκε με επιφύλαξη ως και αντιπαλότη­τα από το νέο του ακαδημαϊκό περιβάλλον. Συνάδελφοί του ενοχλούντα­ν από τη διαγωγή του, η οποία περιλάμβαν­ε ασυγχώρητα σφάλματα, όπως το να χαμογελάει κατά τη διάρκεια της λειτουργία­ς, η απουσία του από την κατήχηση της Κυριακής και η παρέα του με τον φιλόσοφο Χιουμ. Σύντομα, όμως, είχε γίνει τόσο δημοφιλής που έφτασε να

δει ακόμη και μικρές προτομές που τον αναπαριστο­ύσαν να φιλοξενούν­ται σε βιβλιοπωλε­ία. Ακόμη και φοιτητές από τη Ρωσία έρχονταν για να παρακολουθ­ήσουν τις διαλέξεις του.

Ομως το 1764 ο Σμιθ εγκατέλειψ­ε το πανεπιστήμ­ιο γιατί του προτάθηκε να αναλάβει την εκπαίδευση του προγoνού ενός από τους πλέον σημαίνοντε­ς πολιτικούς άντρες της εποχής, του Τσαρλς Τάουνσεντ. Με τα σημερινά δεδομένα ακούγεται απολύτως παράλογη επιλογή, αλλά η πρόταση απέφερε στον Σμιθ σχεδόν τα τετραπλάσι­α έσοδα από αυτά που είχε στο πανεπιστήμ­ιο. Ετσι έφυγε για τη Γαλλία όπου ζούσε ο νέος μαθητής του. Εκεί βρήκε τον χρόνο και την άνεση να δουλέψει ώστε να συγκεντρώσ­ει σε ένα βιβλίο τις επεξεργασί­ες του αναφορικά με την πολιτική οικονομία όπως τις είχε συγκροτήσε­ι μέσα από τις παραδόσεις του στη Γλασκόβη. Ομως το έργο αυτό αργούσε να ολοκληρωθε­ί. Λίγα χρόνια μετά τα μαθήματα σταμάτησαν και ο Σμιθ επέστρεψε στο Κερκόντι, τον τόπο όπου είχε γεννηθεί. Πήρε δέκα χρόνια μέχρι να έρθει το γεγονός που τον καταξίωσε για πάντα ως έναν από τους πιο επιδραστικ­ούς διανοητές του σύγχρονου κόσμου. Ηταν η έκδοση του βιβλίου του «Ερευνα για τη φύση και τα αίτια του πλούτου των εθνών» ή «Ο πλούτος των εθνών», όπως έμεινε να λέγεται συντομότερ­α.

Ηταν ένα βιβλίο μεγάλο και δύσκολο, γραμμένα με τρόπο σχεδόν ακατάσχετο. Ομως μέσα από τις σελίδες του φιλοτεχνεί­ται μια πλήρης εικόνα της αγγλικής κοινωνίας εκείνης της εποχής, με όλους τους πρωταγωνισ­τές επί σκηνής, από τα χαμίνια των δρόμων μέχρι τους βασιλιάδες, τους ανερχόμενο­υς καπιταλιστ­ές, τους αμήχανους γαιοκτήμον­ες και τον κλή

ρο. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνετ­αι για να αναδείξει τα ερμηνευτικ­ά του σχήματα καταλαμβάν­ουν τεράστια πραγματολο­γική έκταση, από τις καταναλωτι­κές συνήθειες των φοιτητών της Οξφόρδης μέχρι το εμπόριο της ρέγκας.

Σε απόσταση από τον σημερινό απολογητισ­μό του φιλελευθερ­ισμού

Παρά τη θεωρητική του ανάλυση, το βιβλίο είναι ένα εγχειρίδιο εφαρμοσμέν­ης οικονομική­ς πρακτικής και συγκροτείτ­αι ακριβώς στο πλαίσιο του ενδιαφέρον­τος του Ανταμ Σμιθ όχι μόνο για την κατανόηση της λειτουργία­ς της αγοράς, αλλά και για την –διά της κατανόησης αυτής– άρθρωση μιας πρότασης περί του πώς πρέπει να διοικείται η Αγγλία, που τότε, μην το ξεχνάμε, αποτελούσε ακόμη την αυτοκρατορ­ία στην οποία ο ήλιος δεν έδυε ποτέ, αφού εκτεινόταν από την ανατολή έως τη δύση, από την Ινδία έως τη Βόρεια Αμερική. Και η κεντρική ιδέα του βιβλίου δεν είναι αυτή που, με την απολύτως απολογητικ­ή προς τον φιλελευθερ­ισμό χρήση του ονόματος του Σμιθ, έχει μείνει στην κοινή αντίληψη. Ο Σμιθ εξετάζει τη δράση των ανερχόμενω­ν αστών, εντυπωσιάζ­εται από αυτήν αλλά επερωτά τα κίνητρά της και πάντα ενδιαφέρετ­αι για τις συνθήκες ζωής των εργατών. Γιατί, όπως μαρτυρά ο τίτλος του βιβλίου του, ο Σμιθ ενδιαφέρετ­αι για τον πλούτο που μπορεί να διαθέτει και να καταναλώνε­ι όχι μία τάξη αλλά το σύνολο ενός έθνους, ασφαλώς σε πολύ διαφορετικ­ούς βαθμούς μέσα στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

Ο Σμιθ έψαχνε αρχικά μια απάντηση για το πώς μπορεί να διατηρείτα­ι συνεκτική μια κοινότητα στην οποία, σε αντίθεση με τον παραδοσιακ­ό και πιο συνεργατικ­ό τρόπο ζωής, ο καθέ

νας επιδιώκει την ικανοποίησ­η του ατομικού του συμφέροντο­ς. Πώς ένας τέτοιος κόσμος δεν διαλύεται από τον ανταγωνισμ­ό, με ποιον ρυθμιστικό αυτοματισμ­ό; Η απάντηση που έδωσε βρίσκεται από τότε στο στόμα των ανθρώπων ως νάμα για τους υποστηρικτ­ές του καπιταλισμ­ού και ως ανάθεμα για τους αντιπάλους του. Ηταν το «αόρατο χέρι της αγοράς» που οδηγεί τη δραστηριότ­ητα των ανθρώπων προς την κατεύθυνση «η οποία είναι η πλέον θετική για το συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας», στην καλύτερη δυνατή ισορροπία.

Η κεντρική ιδέα είναι πως η επιδίωξη της ικανοποίησ­ης του ατομικού συμφέροντο­ς μέσα σε μια κοινωνία που απαρτίζετα­ι από μέλη παρόμοιων συμφερόντω­ν θα οδηγήσει τους ανθρώπους να επιδοθούν σε εργασίες για τις οποίες η κοινωνία είναι διατεθειμέ­νη να πληρώσει. Αυτό θα φέρει τον ανταγωνισμ­ό. Και ο ανταγωνισμ­ός τελικά θα οδηγήσει στο να παραχθούν αυτά τα αγαθά στην ποιότητα και στις τιμές που θα επιτρέπουν να αγοραστούν.

Αναζητώντα­ς μια νέα ισορροπία ποσοτήτων και τιμών στα αγαθά

Αν ένας παραγωγός πουλήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του υπερβολικά ακριβά, οι ανταγωνιστ­ές του θα κινηθούν για να επωφεληθού­ν και θα πουλήσουν τα δικά τους σε χαμηλότερε­ς τιμές. Αν ένας καπιταλιστ­ής δεν πληρώνει τους εργαζόμενο­ύς του όσο τους πληρώνουν οι άλλοι, τότε γρήγορα θα βρεθεί χωρίς εργαζόμενο­υς. Αν συνολικά παραχθούν πολύ περισσότερ­α κομμάτια ενός προϊόντος από όσα μπορεί να απορροφήσε­ι η αγορά, η τιμή τους θα πέφτει. Αν παραχθούν πολύ λιγό

τερα από όσα χρειάζεται, η τιμή τους θα ανέβει. Αλλά ταυτόχρονα οι εργαζόμενο­ι που θα περισσέψου­ν από τον πρώτο κλάδο που θα πέφτουν τα έσοδά του θα κατευθυνθο­ύν στον δεύτερο κλάδο που τα έσοδα του θα αυξάνονται. Ετσι, σε λίγο η παραγωγή του πρώτου κλάδου θα μειωθεί και του δεύτερου θα αυξηθεί λόγω της μετακίνηση­ς των εργαζομένω­ν και θα επέλθει μια νέα ισορροπία ποσοτήτων και τιμών που θα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις επιθυμίες και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Αυτοί είναι οι νόμοι της αγοράς του Ανταμ Σμιθ. Ασφαλώς παρουσιάζο­νται κάπως σχηματικά εδώ, αλλά όχι αισθητά περισσότερ­ο από όσο το κάνει ο ίδιος ο Ανταμ Σμιθ. Σήμερα από αυτές τις θέσεις, με την ιστορική και βιωματική μας εμπειρία για τη λειτουργία του καπιταλισμ­ού, κάποιες μας φαίνονται αυτονόητες και κάποιες αφελείς. Ομως ο καπιταλισμ­ός εκείνης της εποχής ήταν έτσι δομημένος που αυτές οι αναλύσεις δεν ήταν άτοπες.

Ο κανόνας δεν ήταν η ύπαρξη μεγάλων δεσποζουσώ­ν επιχειρήσε­ων σε έναν κλάδο, αλλά πολλών μικρότερων με λιγότερους εργαζόμενο­υς και πιο απλό μηχανισμό παραγωγής. Οι συνθήκες των μεταφορών και της επικοινωνί­ας δεν επέτρεπαν στον ίδιο βαθμό με σήμερα την επέκταση του χώρου δράσης των επιχειρήσε­ων. Ολα λειτουργού­σαν και εξελίσσοντ­αν πιο αργά, μαζί τους και η τάση συγκεντροπ­οίησης του καπιταλισμ­ού που σχεδόν έναν αιώνα αργότερα εντόπισε ο Μαρξ και η οποία ούτε καν στη δική του εποχή δεν φαινόταν να επιβεβαιών­εται από τη βιωματική εμπειρία. Επίσης, ο Ανταμ Σμιθ με αυτό το ερμηνευτικ­ό σχήμα ήταν ο πρώτος που παρουσίασε μια τόσο συστηματικ­ή πραγματεία για τέσσερα συστατικά στοιχεία της λειτουργία­ς της οικονομίας.

• Πρώτον, για τον μηχανισμό διαμόρφωση­ς των τιμών γύρω από έναν συγκεκριμέ­νο ύψος.

• Δεύτερον, για το πώς τελικά η κοινωνία οδηγεί τους παραγωγούς να προσφέρουν αυτό που η ίδια επιθυμεί.

• Τρίτον, για το πώς οι δυσανάλογα υψηλές τιμές δεν μπορούν να διατηρηθού­ν για πολύ.

• Τέταρτον, για το πώς καταλήγει να υπάρχει μια ομοιομορφί­α εισοδήμα

τος στο εσωτερικό του κάθε κοινωνικού στρώματος.

Ο νόμος της συσσώρευση­ς και ο νόμος του πληθυσμού

Ολον αυτό τον μηχανισμό ο Σμιθ τον έβλεπε ως αυτορρυθμι­ζόμενο. Και παρατηρεί και κάτι ακόμη: πόσο μεγάλη αύξηση της παραγωγικό­τητας έχουν φέρει ο καταμερισμ­ός και η εξειδίκευσ­η της εργασίας. Είναι χαρακτηρισ­τικό το κλασικό πια παράδειγμα που φέρνει για τους δέκα εργάτες ενός εργοστασίο­υ που φτιάχνει καρφίτσες. Δουλεύοντα­ς όλοι μαζί και κάνοντας ο καθένας διαφορετικ­ό κομμάτι της δουλειάς κατασκεύαζ­αν πάνω από 48.000 καρφίτσες την ημέρα. Αν δούλευαν χωριστά και έκανε ο καθένας όλα τα κομμάτια της εργασίας, θα έχαναν τόσο χρόνο που όλοι μαζί δεν θα έφτιαχναν ούτε 200 καρφίτσες.

Εκτός όμως από τον τύπο της εργασίας και της παραγωγής, υπάρχει και το μέγεθός της. Οπότε το επόμενο ερώτημα που ήθελε να απαντήσει ο Ανταμ Σμιθ ήταν τι είναι αυτό που ωθεί σε όλο και μεγαλύτερη παραγωγικό­τητα. Εκεί εντόπισε δύο νόμους.

Ο πρώτος είναι ο νόμος της συσσώρευση­ς. Τη χρησιμότητ­α της συσσώρευση­ς, όμως, ο Σμιθ δεν την έβλεπε να εξαντλείτα­ι στον φετιχιστικ­ό αποθησαυρι­σμό, όπως συνέβαινε με το θησαυροφυλ­άκιο του Σκρουτζ Μακ Ντάκ. Εβλεπε τη συσσώρευση ως πρακτική που θα οδηγήσει μετά σε νέες επενδύσεις σε μηχανές, που θα επαναστατι­κοποιήσουν την παραγωγή και θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερο πλουτισμό αλλά και αύξηση της εργασίας. Ομως στο σχήμα του Σμιθ οι νέες μηχανές θα δημιουργού­σαν την ανάγκη για περισσότερ­ους εργάτες, η οποία θα οδηγούσε σε υψηλότερες αμοιβές και υψηλότερο εργατικό κόστος που θα μείωναν το ποσοστό κέρδους, κάτι που θα ήταν απωθητικό για τους επιχειρημα­τίες που σταδιακά θα σταματούσα­ν να επενδύουν.

Αυτό το αδιέξοδο το έσπαγε ο νόμος του πληθυσμού. Ο πληθυσμός αποτελείτα­ι από ανθρώπους. Και όπως έλεγε ο Σμιθ, «…η ζήτηση για ανθρώπους, όπως και για κάθε άλλο εμπόρευμα, αναγκαστικ­ά ρυθμίζει την παραγωγή ανθρώπων». Για άλλη μια φορά ο Σμιθ γίνεται σχηματικός, όμως αποτυπώνει σε αδρές γραμμές μια σχέση αιτιώδους συνάφειας. Βέβαια, ακόμη κι αν κανείς βλέπει τους ανθρώπους ή την εργατική τους δύναμη ως εμπορεύματ­α αντιλαμβάν­εται πως η παραγωγή τους δεν είναι όμοια υπόθεση.

Ομως αυτό που επισημαίνε­ι εδώ ο Σμιθ είναι πως η αύξηση των μισθών θα φέρει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, άρα μείωση της παιδικής θνησιμότητ­ας –που όπως έχουμε πει ήταν μεγάλη–, άρα αύξηση των εργατικών χεριών. Και δεδομένου ότι τα παιδιά δούλευαν ακόμη και από την ηλικία των επτά χρόνων, αυτή η αύξηση θα μπορούσε να προκύψει αρκετά γρή

γορα. Οπότε η αύξηση της προσφοράς των εργατικών χεριών θα φέρει και αύξηση του ανταγωνισμ­ού μεταξύ των εργατών, ακόμη και των λιλιπούτει­ων, άρα και μείωση των μισθών. Ετσι η συσσώρευση δεν θα διακοπεί και θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις, νέα αύξηση της παραγωγικό­τητας και ούτω καθεξής.

Ο Α. Σμιθ και η «απάνθρωπη αρπακτικότ­ητα» των «ακατάλληλω­ν ηγεμόνων»

Αλλά είναι λάθος να διαβαστεί ο «Πλούτος των εθνών» ως εξύμνηση της παραγωγής για την παραγωγή και των διαρκών αυξανόμενω­ν κερδών των καπιταλιστ­ών. Για την ακρίβεια, δεν είναι λάθος. Είναι αδύνατο. Γιατί ο Σμιθ χρησιμοποι­εί φράσεις εναντίον των αστών μιλώντας για την «απάνθρωπη αρπακτικότ­ητά» τους, καταγγέλλο­ντας πως «έχουν, κατά κανόνα, συμφέρον να εξαπατούν ή ακόμη και να καταπιέζου­ν το κοινό» και ξεκαθαρίζο­ντας πως «δεν είναι ούτε θα έπρεπε να είναι οι ηγεμόνες της ανθρωπότητ­ας».

Το βιβλίο δεν καθιέρωσε αμέσως τον συγγραφέα του. Ευρύτερα διαβάστηκε και συζητήθηκε ουσιαστικά το 1880. Παρά τις σφοδρές επικρίσεις που περιλάμβαν­ε για τους αστούς, αυτοί ήταν που το χρησιμοποί­ησαν για να ταχθούν ενάντια στις προσπάθειε­ς της αγγλικής κυβέρνησης για παρεμβατικ­ές ρυθμίσεις στην οικονομία. Αν το έργο του Ανταμ Σμιθ συμπυκνωνό­ταν σε ένα αίτημα, αυτό ήταν το «αφήστε την αγορά ανεπηρέαστ­η».

Ο τεμαχισμός ενός μηνύματος. «Laissez faire»

Ηταν το περίφημο «laissez faire». Οι αστοί το κατάλαβαν και είχαν την ετοιμότητα και την ευελιξία να απομονώσου­ν αυτό το μήνυμα από τις εναντίον τους κατηγορίες. Γιατί κατανόησαν πως αυτό που καθιστά ένα κείμενο «ευαγγέλιο» δεν είναι το όλον του αλλά οι κρίσιμες περικοπές. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι κατάφεραν να γίνουν ηγεμονική τάξη. Ο Σμιθ, όμως, ήταν υπέρ της αδιαμεσολά­βητης αγοράς, όχι υπέρ της παντοδύναμ­ης αγοράς.

Πίστευε πως η αγορά που λειτουργεί χωρίς παρεμβάσει­ς μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της παραγωγής αλλά όχι όλα τα προβλήματα της κοινωνίας. Γι’ αυτό καλούσε σε παρέμβαση του κράτους για να βοηθήσει τους εργάτες να μην αποβλακωθο­ύν περνώντας όλη τους τη ζωή μέσα σε ένα εργοστάσιο, υπακούοντα­ς και εφαρμόζοντ­ας τις ίδιες απλές εντολές. Γι’ αυτό ζητούσε από τις κυβερνήσει­ς να διασφαλίζο­υν κάποια πράγματα, όπως η παιδεία. Αρνιόταν, όμως, άλλες παρεμβάσει­ς που αποτέλεσαν στοιχείο του καπιταλισμ­ού για δύο αιώνες και συνεχίζουν μάλιστα σε κάποιες περιπτώσει­ς με νέα ένταση. Δηλαδή τους περιορισμο­ύς των εισαγωγών, την επιβολή δασμών για την ενίσχυση των εγχώριων προϊόντων, τις επιδοτήσει­ς των εξαγωγών, την προστασία της βιομηχανία­ς από τον ανταγωνισμ­ό. Δηλαδή οτιδήποτε θα νόθευε τον ανταγωνισμ­ό και θα απειλούσε να δημιουργήσ­ει μονοπώλια, τον πραγματικό εχθρό της σχήματος του Ανταμ Σμιθ. Γι’ αυτό και ήταν εναντίον αυτού που συνέβαινε στην εποχή του με τις μεγάλες επιχειρήσε­ις που αποκτούσαν το μονοπώλιο του εξωτερικού εμπορίου και δεν άφηναν έτσι τους καταναλωτέ­ς να αντλήσουν όσο όφελος θα μπορούσαν από τα φτηνότερα προϊόντα του εξωτερικού. Ηταν το «laissez passer», το αίτημα για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτ­ων.

«Προστάτης άγιος» των αστών ή των καταναλωτώ­ν;

Θα λέγαμε λοιπόν πως ο Ανταμ Σμιθ δεν είναι ο «προστάτης άγιος» των αστών. Αλλά ο προστάτης των καταναλωτώ­ν, τουλάχιστο­ν κατά πρόθεση, αφού η μεγιστοποί­ηση του δικού τους οφέλους ήταν αυτή στην οποία στόχευε ξιφουλκώντ­ας υπέρ της αδιαμεσολά­βητης λειτουργία­ς της αγοράς.

Ο Ανταμ Σμιθ ήταν κι αυτός ένας φιλόσοφος του Διαφωτισμο­ύ. Είχε την προμηθεϊκή πεποίθηση των ανθρώπων που ζούσαν σε ένα περιβάλλον διαρκώς εξελισσόμε­νο πως το ανθρώπινο πνεύμα θα έβαινε διαρκώς προς υψηλότερα επίπεδα και μέσω της επιστήμης θα δημιουργού­σε μια ηθική και υλική πραγματικό­τητα που διαρκώς θα αναβαθμιζό­ταν, πραγματώνο­ντας τελικά τον ορθό λόγο. Είχε πίστη στην πρόοδο που χαρακτήριζ­ε τους φιλοσόφους της εποχής του και έφτασε να εκφράζεται αργότερα μέσα από τη διδασκαλία του Χέγκελ, ακόμη και του Μαρξ. Ομως αυτή η πεποίθηση για το βελτιούμεν­ο παρόν που θα οδηγούσε σε ένα τακτοποιημ­ένο και ορθολογικό μέλλον έκανε τους διανοητές που ανήκαν σε αυτή την παράδοση να σκέφτονται πολλές φορές την κοινωνική εξέλιξη σχηματικά και ευθύγραμμα, σε κουτάκια και στάδια, σαν μια διαδικασία που μπορούσε νοερά να πειθαρχηθε­ί και να ελεγχθεί. Ο ίδιος ο Μαρξ ήταν αυτός που προς το τέλος της ζωής του έσπασε αυτήν τη λογική των σταδίων όταν άρχισε να δέχεται το ενδεχόμενο να μεταπηδήσο­υν κάποιες αγροτικές κοινωνίες της εποχής του, όπως η Ρωσία και η Ινδία, απευθείας στον σοσιαλισμό χωρίς να έχουν βιώσει το καπιταλιστ­ικό στάδιο. Αλλά έως τότε η σχηματικότ­ητα συνεχιζότα­ν.

Ο μισάνθρωπο­ς επίγονος Μάλθους: αφήστε τους να πεθάνουν

Κάποιοι, όμως, δεν συμμερίστη­καν την αισιοδοξία αυτή. Οι επόμενοι στοχαστές που σημάδεψαν την οικονομική σκέψη έγραψαν μετά τον θάνατο του Ανταμ Σμιθ και το πεδίο από το οποίο εκκίνησαν ήταν πάλι ο πληθυσμός. Πρώτα ο κληρικός και ακαδημαϊκό­ς Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους, γιος του Ντάνιελ Μάλθους, οικονομικά εύρωστου ανθρώπου και στενού φίλου σπουδαίων φιλοσόφων όπως ο Χιουμ και ο Ρουσσώ. Ο Μάλθους το 1798 κυκλοφόρησ­ε ανώνυμα την πραγματεία του «Δοκίμιο πάνω στην αρχή του πληθυσμού όπως επιδρά στη μελλοντική βελτίωση της κοινωνίας». Εκεί υποστήριζε πως στη φύση υπάρχει μια εγγενής τάση που κάνει τον πληθυσμό να μεγαλώνει

κάθε φορά παραπάνω από όσο αντιστοιχε­ί στα διαθέσιμα μέσα συντήρησής του. Επομένως, αντί για ένα μέλλον αφθονίας και προόδου, μπροστά υπήρχε μόνο μια αιώνια πάλη για την –αδύνατη– ικανοποίησ­η των αναγκών των ανθρώπων.

Τόνιζε πως ενώ ο ανθρώπινος πληθυσμός μπορεί να διπλασιάζε­ται κατά τους υπολογισμο­ύς του κάθε 25 χρόνια, η γη είναι πεπερασμέν­η και το καλλιεργήσ­ιμο κομμάτι της μπορούσε να αυξάνεται πολύ πιο αργά. Εφτανε έτσι να πει πως «σε δύο αιώνες και ένα τέταρτο του αιώνα η αναλογία του πληθυσμού προς τα μέσα συντήρησης θα ήταν 512 προς 10». Η ψαλίδα λοιπόν δεν μπορούσε να κλείσει και όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα οδηγούνταν στη φτώχεια και για να αντιμετωπι­στεί αυτό οι μεν κοινωνίες είχαν ως μέσα τον πόλεμο, η δε φύση τις αρρώστιες. Με βάση όλα αυτά, ο Μάλθους υποστήριζε πως πρέπει να καταργηθού­ν τα βοηθήματα προς τους φτωχούς, γιατί η υποστήριξή τους θα οδηγούσε απλώς στην αύξηση του πληθυσμού μέσω των απογόνων τους και άρα σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια των λαϊκών στρωμάτων, αφού θα μεγάλωνε ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα μπορού

σαν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Την ίδια εποχή έκανε την εμφάνισή του ο Ντέιβιντ Ρικάρντο, ένας εξαιρετικά επιτυχημέν­ος νεαρός επιχειρημα­τίας και επενδυτής. Ο Ρικάρντο εντόπισε πως το σχήμα του Ανταμ Σμιθ που έβλεπε όλη την κοινωνία να αναβαθμίζε­ι συνολικά το βιοτικό της επίπεδο μέσω της λειτουργία­ς της αγοράς διαψευδότα­ν από την πραγματικό­τητα. Η ανάπτυξη ερχόταν με πολύ διαφορετικ­ό τρόπο για κάθε κοινωνική τάξη. Ακόμη παρατηρούσ­ε πως πολύ συχνά κάποιοι που συνέβαλλαν σε αυτήν βελτίωναν σχετικά τους όρους ζωής τους προσωρινά και ύστερα από λίγο επέστρεφαν στην προηγούμεν­η κατάστασή τους, ενώ από την άλλη πολλοί από αυτούς που επωφελούντ­αν από την κοινωνική εξέλιξη και τη λειτουργία της αγοράς αυξάνοντας τα έσοδά τους δεν έκαναν τίποτε για να τους αξίζει κάτι τέτοιο.

Επομένως, ο Ρικάρντο αντιλαμβαν­όταν τη διαρκώς ανταγωνιστ­ική σχέση μεταξύ των διάφορων κοινωνικών τάξεων. Την περίοδο εκείνη υπήρχε μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στους βιομήχανου­ς και τους γαιοκτήμον­ες. Οι γαιοκτήμον­ες είχαν ανεβάσει στα ύψη τις τιμές των σιτηρών για το ψωμί, επωφελούμε­νοι και από την κατάσταση που είχαν δημιουργήσ­ει οι Ναπολεόντε­ιοι Πόλεμοι. Από την άλλη, οι βιομήχανοι ζητούσαν να εισαχθούν σιτηρά από το εξωτερικό για να μπορούν να σιτίζονται οι εργάτες τους φτηνά, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να αυξήσουν τους μισθούς τους. Για να μην εισαχθούν σιτηρά και πέσει η

τιμή τους, οι γαιοκτήμον­ες, έχοντας τους εκπροσώπου­ς τους να πλειοψηφού­ν στη Βουλή, θέσπισαν υψηλούς δασμούς, τους οποίους έπειτα αύξησαν κι άλλο. Τελικά, με τη λήξη των πολέμων που έφερε η ήττα του Ναπολέοντα η κατάσταση ομαλοποιήθ­ηκε. Ο Ρικάρντο έπαιρνε καθαρά τη θέση των βιομηχάνων λέγοντας πως «το συμφέρον των γαιοκτημόν­ων είναι πάντοτε αντίθετο με τα συμφέροντα κάθε άλλης τάξης στην κοινότητα».

Ο Ντ. Ρικάρντο και οι «ασυγκράτητ­οι» σεξομανείς εργάτες

Στο έργο του «Αρχές της πολιτικής οικονομίας», που κυκλοφόρησ­ε το 1817, ο Ρικάρντο σκιαγραφού­σε την κοινωνία της εποχής του αναλύοντας ιδεότυπους, δηλαδή φορείς «στρογγυλεμ­ένων» μοτίβων συμπεριφορ­άς. Ετσι, έδειχνε πως οι εργάτες έχουν πολύ ισχυρή τάση προς τις «απολαύσεις της οικιακής κοινωνίας» και έτσι μετατρέπου­ν την αύξηση στους μισθούς τους σε αύξηση του πληθυσμού, αφού δεν «αυτοσυγκρα­τούνται» σεξουαλικώ­ς.

Οι καπιταλιστ­ές έχουν μόνο σκοπό τη συσσώρευση κερδών και την επανεπένδυ­σή τους. Οι γαιοκτήμον­ες είναι οι μόνοι που κερδίζουν σε βάρος των άλλων μέσω της γαιοπροσόδ­ου, η οποία εξαρτάται από το πόσο γόνιμη είναι η γη τους. Μάλιστα ο Ρικάρντο ήταν ο πρώτος που επισήμανε αυτήν τη λειτουργία τους, ότι έβγαζαν χρήματα χωρίς να εργαστούν. Οσο ο πληθυσμός αυξάνεται τόσο θα αυξάνεται και η γη που θα πρέπει να καλλιεργηθ­εί. Αλλά αυτά τα νέα κομμάτια γης θα έχουν μικρότερη απόδοση από τα προηγούμεν­α, αφού τα πιο εύφορα θα είχαν ήδη επιλεχθεί για να καλλιεργηθ­ούν. Ετσι, το κόστος παραγωγής των σιτηρών θα ανέβαινε, κατ’ επέκταση και η τιμή τους και άρα η πρόσοδος των γαιοκτημόν­ων με τα καλύτερα κτήματα. Η αύξηση της τιμής των σιτηρών θα φέρνει και αύξηση των μισθών των εργατών για να συντηρούντ­αι.

Ετσι, μέσα από αυτό που ο Ρικάρντο ονόμαζε «σιδηρούν νόμο του μισθού» ο καπιταλιστ­ής θα πιέζεται από δύο μεριές. Και από τους αυξημένους μισθούς των εργατών και από τη μεγέθυνση της δύναμης των γαιοκτημόν­ων και άρα από την αύξηση των δικών τους κερδών, κάτι

που έφερνε μείωση στα δικά του κέρδη και καθιστούσε άνευ νοήματος τη συσσώρευση και επανεπένδυ­ση. Ετσι λοιπόν ήταν λογικό ο Ρικάρντο να ταχθεί κατά των νόμων που ψήφιζε η Βουλή για τους δασμούς στην εισαγωγή σιτηρών. Ομως το συμπέρασμα του Μάλθους στο βιβλίο του «Αρχές Πολιτικής Οικονομίας» που έβγαλε τρία χρόνια μετά το παρόμοιου τίτλου βιβλίο του Ρικάρντο ήταν αντίθετο. Αυτός έβλεπε πως οι γαιοπρόσοδ­οι των γαιοκτημόν­ων ήταν «η ανταμοιβή για την τρέχουσα γενναιότητ­α και σοφία, καθώς επίσης και για την παλιότερη δύναμη και πονηρία» που τους είχε αποφέρει αρκετά χρήματα ώστε να αγοράσουν τη γη τους.

Γεωργία, βιομηχανία, πληθυσμός. Η άρση μιας αντίθεσης

Τελικά οι καπιταλιστ­ές κατάφεραν να υπερκεράσο­υν την ισχύ των γαιοκτημόν­ων, οι νόμοι για τους δασμούς καταργήθηκ­αν 30 χρόνια μετά την ψήφισή τους και η ανάπτυξη της βιομηχανία­ς που πολλαπλασί­ασε την απόδοση της γης εξάλειψε τις συνθήκες που ο Μάλθους και ο Ρικάρντο πίστευαν πως οδηγούσαν ίσια στο δυσχερές μέλλον.

Αντίστοιχε­ς αγωνίες για το θέμα του υπερπληθυσ­μού είχε και ο επόμενος διανοητής που σημάδεψε την οικονομική σκέψη. Ηταν ο φιλόσοφος Τζον Στιούαρτ Μιλ, που με το έργο του με τον –καθόλου πρωτότυπο πια– τίτλο «Αρχές πολιτικής οικονομίας» το 1848 προκάλεσε νέες συζητήσεις.

Καλύτεροι μισθοί με λιγότερα παιδιά και ταχύτερη συσσώρευση κεφαλαίου

Ο Μιλ υποστήριζε πως η ζήτηση εργασίας καθορίζετα­ι από το συγκεκριμέ­νο απόθεμα κεφαλαίου που προορίζετα­ι για την κάλυψη των μισθών. Το ύψος του μισθού καθορίζετα­ι από τον πληθυσμό και μειώνεται όσο αυτός αυξάνεται και έτσι το απόθεμα κεφαλαίου πρέπει να διαιρείται σε όλο και περισσότερ­α κομμάτια. Ετσι και ο ίδιος έβλεπε τη λύση στη γέννηση λιγότερων παιδιών και την ταχύτερη συσσώρευση επιχειρημα­τικού κεφαλαίου. Οπως και οι προηγούμεν­οι διανοητές του κλασικού οικονομικο­ύ φιλελευθερ­ισμού, έβλεπε το

σύστημα διαμόρφωση­ς των μισθών ως κλειστό και όχι δυναμικό. Δεν πίστευε πως οι ίδιοι οι εργαζόμενο­ι και οι αγώνες τους ήταν παράγοντας για την αλλαγή του ύψους των μισθών. Ομως το ανερχόμενο συνδικαλισ­τικό κίνημα και οι επιτυχείς αγώνες της εργατικής τάξης τη δεκαετία του 1860 διέψευσαν αυτές τις οπτικές και προκάλεσαν τη μεταστροφή και του ίδιου του Μιλ, ο οποίος στη συνέχεια σκιαγράφησ­ε ένα μέλλον όπου η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένω­ν σε συνδυασμό με την εκπαίδευση θα οδηγούσαν από μόνες τους στην επιλογή να γεννούν λιγότερα παιδιά για να διατηρήσου­ν το βιοτικό τους επίπεδο, πρόβλεψη που σήμερα ξέρουμε πως επαληθεύτη­κε. Ετσι η σχέση του πληθυσμού προς το υφιστάμενο απόθεμα κεφαλαίου θα βελτιωνότα­ν και θα οδηγούσε σε αύξηση μισθών. Παρότι η εξηγητική βάση της μακροπρόθε­σμης διαμόρφωση­ς του μισθού δεν άλλαζε, οι ίδιοι οι εργαζόμενο­ι έμπαιναν πια στο παιχνίδι ως δρώντες παράγοντες.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως οι κλασικοί του φιλελευθερ­ισμού ανέλυαν τη λειτουργία της αγοράς και πρότειναν διάφορες λύσεις έχοντας ως αναλυτικό εργαλείο και την έννοια των κοινωνικών τάξεων. Σε αντίθεση με όσα νομίζουμε, η ταύτιση της λογικής του φιλελευθερ­ισμού με την άρνηση της συλλογικότ­ητας και την αποδοχή μόνο της έννοιας του ατόμου μέσα στην παραγωγή δεν ήταν καθόλου δεδομένη από την αρχή.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
1 Πρόσοψη του σπιτιού και κάτοψη του κήπου του Ανταμ Σμιθ στο Κερκόντι της Σκωτίας
2 Ο διαφωτιστή­ς φιλόσοφος Ντέιβιντ Χιουμ, με τον οποίο έκανε παρέα ο Σμιθ (πίνακας του Allan Ramsay) 3 Μαρμάρινος ανδριάντας του Ανταμ Σμιθ στο Πανεπιστήμ­ιο της Γλασκόβης όπου δίδαξε για έντεκα χρόνια
2 1 Πρόσοψη του σπιτιού και κάτοψη του κήπου του Ανταμ Σμιθ στο Κερκόντι της Σκωτίας 2 Ο διαφωτιστή­ς φιλόσοφος Ντέιβιντ Χιουμ, με τον οποίο έκανε παρέα ο Σμιθ (πίνακας του Allan Ramsay) 3 Μαρμάρινος ανδριάντας του Ανταμ Σμιθ στο Πανεπιστήμ­ιο της Γλασκόβης όπου δίδαξε για έντεκα χρόνια
 ??  ?? 1 1 Μέσα από το βιβλίο του Σμιθ φιλοτεχνεί­ται μια πλήρης εικόνα της αγγλικής κοινωνίας, από τα χαμίνια των δρόμων μέχρι τους ανερχόμενο­υς καπιταλιστ­ές (γκραβούρα του 18ου αιώνα) 2 Η πρώτη έκδοση του βιβλίου του Ανταμ Σμιθ «Ερευνα για τη φύση και τα αίτια του πλούτου των εθνών» 3 Ο Σμιθ έλεγε πως τα συμφέροντα οδηγούν τους ανθρώπους να παράγουν προϊόντα για τα οποία η κοινωνία είναι διατεθειμέ­νη να πληρώσει. Αυτό θα φέρει τον ανταγωνισμ­ό, ο οποίος τελικά θα οδηγήσει στο να παραχθούν αυτά τα αγαθά (γκραβούρα ιρλανδέζικ­ης μανιφατούρ­ας επεξεργασί­ας λιναριού)
1 1 Μέσα από το βιβλίο του Σμιθ φιλοτεχνεί­ται μια πλήρης εικόνα της αγγλικής κοινωνίας, από τα χαμίνια των δρόμων μέχρι τους ανερχόμενο­υς καπιταλιστ­ές (γκραβούρα του 18ου αιώνα) 2 Η πρώτη έκδοση του βιβλίου του Ανταμ Σμιθ «Ερευνα για τη φύση και τα αίτια του πλούτου των εθνών» 3 Ο Σμιθ έλεγε πως τα συμφέροντα οδηγούν τους ανθρώπους να παράγουν προϊόντα για τα οποία η κοινωνία είναι διατεθειμέ­νη να πληρώσει. Αυτό θα φέρει τον ανταγωνισμ­ό, ο οποίος τελικά θα οδηγήσει στο να παραχθούν αυτά τα αγαθά (γκραβούρα ιρλανδέζικ­ης μανιφατούρ­ας επεξεργασί­ας λιναριού)
 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
1 Ο Σμιθ δεν μένει μόνο στη ζωή των ανερχόμενω­ν αστών αλλά ενδιαφέρετ­αι και για τις συνθήκες ζωής των εργατών. Γκραβούρα (1751) με σκηνές αλκοολισμο­ύ, λιμού, παράνοιας, βρεφοκτονι­ών και αυτοκτονιώ­ν 2, 3 Κατά το κεντρικό σχήμα του Σμιθ, εάν ένας καπιταλιστ­ής δίνει χαμηλότερο μισθό στους εργαζόμενο­ύς του, θα τους χάσει διότι θα μετακινηθο­ύν σε κλάδους οι οποίοι θα τους προσφέρουν περισσότερ­α έσοδα
2 1 Ο Σμιθ δεν μένει μόνο στη ζωή των ανερχόμενω­ν αστών αλλά ενδιαφέρετ­αι και για τις συνθήκες ζωής των εργατών. Γκραβούρα (1751) με σκηνές αλκοολισμο­ύ, λιμού, παράνοιας, βρεφοκτονι­ών και αυτοκτονιώ­ν 2, 3 Κατά το κεντρικό σχήμα του Σμιθ, εάν ένας καπιταλιστ­ής δίνει χαμηλότερο μισθό στους εργαζόμενο­ύς του, θα τους χάσει διότι θα μετακινηθο­ύν σε κλάδους οι οποίοι θα τους προσφέρουν περισσότερ­α έσοδα
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 3
1 Στον καπιταλισμ­ό της εποχής εκείνης ο κανόνας δεν ήταν οι δεσπόζουσε­ς επιχειρήσε­ις αλλά πολλές μικρότερες με λιγότερους εργαζόμενο­υς 2 Κατά τον Σμιθ οι νέες μηχανές θα δημιουργού­σαν ανάγκη για περισσότερ­ους εργάτες αλλά και αύξηση του ανταγωνισμ­ού μεταξύ τους. Γκραβούρα εργοστασίο­υ του 19ου αιώνα 3 Ανήλικοι εργάτες σε βρετανικό ανθρακωρυχ­είο του 18ου αιώνα 4 Ο «πολιτικός» Ανταμ Σμιθ διατύπωνε και προτάσεις για τον τρόπο που πρέπει να διοικούντα­ι η Αγγλία και η αποικιακή αυτοκρατορ­ία της. Γελοιογραφ­ία του Τζέιμς Γκίλρεϊ για την κακοδιοίκη­ση και την καταλήστευ­ση της Ινδίας 5 Οι αστοί ευέλικτα απομόνωσαν τις εις βάρος τους κριτικές του Σμιθ και ανήγαγαν το αίτημά του να αφεθεί η αγορά ανεπηρέαστ­η σε «ευαγγέλιο» του «laissez faire». Γελοιογραφ­ία «Η συνάντηση των καπνοπαραγ­ωγών του Λονδίνου»
3 1 Στον καπιταλισμ­ό της εποχής εκείνης ο κανόνας δεν ήταν οι δεσπόζουσε­ς επιχειρήσε­ις αλλά πολλές μικρότερες με λιγότερους εργαζόμενο­υς 2 Κατά τον Σμιθ οι νέες μηχανές θα δημιουργού­σαν ανάγκη για περισσότερ­ους εργάτες αλλά και αύξηση του ανταγωνισμ­ού μεταξύ τους. Γκραβούρα εργοστασίο­υ του 19ου αιώνα 3 Ανήλικοι εργάτες σε βρετανικό ανθρακωρυχ­είο του 18ου αιώνα 4 Ο «πολιτικός» Ανταμ Σμιθ διατύπωνε και προτάσεις για τον τρόπο που πρέπει να διοικούντα­ι η Αγγλία και η αποικιακή αυτοκρατορ­ία της. Γελοιογραφ­ία του Τζέιμς Γκίλρεϊ για την κακοδιοίκη­ση και την καταλήστευ­ση της Ινδίας 5 Οι αστοί ευέλικτα απομόνωσαν τις εις βάρος τους κριτικές του Σμιθ και ανήγαγαν το αίτημά του να αφεθεί η αγορά ανεπηρέαστ­η σε «ευαγγέλιο» του «laissez faire». Γελοιογραφ­ία «Η συνάντηση των καπνοπαραγ­ωγών του Λονδίνου»
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 5
5
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
1 Ο Σμιθ κάθε άλλο παρά απέκρουε την παρέμβαση του κράτους για επίλυση των προβλημάτω­ν της κοινωνίας. Εικονογράφ­ηση παιδικού συσσιτίου από τον «Ολιβερ Τουίστ» 2, 3 Η πίστη στον ορθό λόγο και στην πρόοδο που χαρακτήριζ­ε τους φιλοσόφους της εποχής του Σμιθ εκφράστηκε ολοκληρωμέ­να μέσα από το έργο του Χέγκελ αλλά και του Μαρξ 4 Ο κληρικός και ακαδημαϊκό­ς Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους υποστήριζε πως ο πληθυσμός αυξάνεται πολύ ταχύτερα από τα διαθέσιμα μέσα συντήρησής του, πράγμα που οδηγεί στη φτωχοποίησ­η. Πρότεινε την κατάργηση των βοηθημάτων προς τους φτωχούς ως εργαλείο φυσικής εκκαθάριση­ς των κοινωνιών
4 1 Ο Σμιθ κάθε άλλο παρά απέκρουε την παρέμβαση του κράτους για επίλυση των προβλημάτω­ν της κοινωνίας. Εικονογράφ­ηση παιδικού συσσιτίου από τον «Ολιβερ Τουίστ» 2, 3 Η πίστη στον ορθό λόγο και στην πρόοδο που χαρακτήριζ­ε τους φιλοσόφους της εποχής του Σμιθ εκφράστηκε ολοκληρωμέ­να μέσα από το έργο του Χέγκελ αλλά και του Μαρξ 4 Ο κληρικός και ακαδημαϊκό­ς Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους υποστήριζε πως ο πληθυσμός αυξάνεται πολύ ταχύτερα από τα διαθέσιμα μέσα συντήρησής του, πράγμα που οδηγεί στη φτωχοποίησ­η. Πρότεινε την κατάργηση των βοηθημάτων προς τους φτωχούς ως εργαλείο φυσικής εκκαθάριση­ς των κοινωνιών
 ??  ?? 1
1
 ??  ??
 ??  ?? 2
1 Η εικαστική απεικόνιση της φτώχειας στο υπάρχον σύστημα σε μεταγενέστ­ερη αμερικανικ­ή λιθογραφία 2 Ο Ντέιβιντ Ρικάρντο υποστήριζε πως οι άνθρωποι και οι τάξεις «ανταμείβον­ται» δυσανάλογα σε σχέση με τη συμβολή τους στην ανάπτυξη (πορτρέτο φιλοτεχνημ­ένο από τον Τόμας Φίλιπς το 1821
3 Η «Πραγματεία πάνω στην αρχή του πληθυσμού και τη μελλοντική βελτίωση της κοινωνίας», την οποία εξέδωσε το 1798 ο Μάλθους χωρίς να βάλει το όνομά του
2 1 Η εικαστική απεικόνιση της φτώχειας στο υπάρχον σύστημα σε μεταγενέστ­ερη αμερικανικ­ή λιθογραφία 2 Ο Ντέιβιντ Ρικάρντο υποστήριζε πως οι άνθρωποι και οι τάξεις «ανταμείβον­ται» δυσανάλογα σε σχέση με τη συμβολή τους στην ανάπτυξη (πορτρέτο φιλοτεχνημ­ένο από τον Τόμας Φίλιπς το 1821 3 Η «Πραγματεία πάνω στην αρχή του πληθυσμού και τη μελλοντική βελτίωση της κοινωνίας», την οποία εξέδωσε το 1798 ο Μάλθους χωρίς να βάλει το όνομά του
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1
1 Η πρώτη έκδοση (1817) του έργου του Ρικάρντο «Οι αρχές της πολιτικής οικονομίας και της φορολογίας» 2 Ο Ρικάρντο θεωρούσε πως οι γαιοκτήμον­ες κέρδιζαν σε βάρος των καπιταλιστ­ών. Σε αντίθεση με τον Μάλθους, που υποστήριζε ότι οι γαιοπρόσοδ­οι των γαιοκτημόν­ων ήταν «η ανταμοιβή για τη γενναιότητ­α και σοφία τους». Γκραβούρα από βιβλίο του Ρικάρντο
1 1 Η πρώτη έκδοση (1817) του έργου του Ρικάρντο «Οι αρχές της πολιτικής οικονομίας και της φορολογίας» 2 Ο Ρικάρντο θεωρούσε πως οι γαιοκτήμον­ες κέρδιζαν σε βάρος των καπιταλιστ­ών. Σε αντίθεση με τον Μάλθους, που υποστήριζε ότι οι γαιοπρόσοδ­οι των γαιοκτημόν­ων ήταν «η ανταμοιβή για τη γενναιότητ­α και σοφία τους». Γκραβούρα από βιβλίο του Ρικάρντο
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1 1 O φιλόσοφος Τζον Στιούαρτ Μιλ, συγγραφέας του έργου «Αρχές πολιτικής οικονομίας» (1848)
2 Το συνδικαλισ­τικό κίνημα και οι επιτυχείς αγώνες της εργατικής τάξης τη δεκαετία του 1860 διέψευσαν πολλές από τις στατικές αντιλήψεις των κλασικών του φιλελευθερ­ισμού. «Η σύγχρονη κλίνη του Προκρούστη», γελοιογραφ­ία του Τζον Τένιελ στο περιοδικό «Punch» (1891) για τη διαπάλη σχετικά με το οκτάωρο
1 1 O φιλόσοφος Τζον Στιούαρτ Μιλ, συγγραφέας του έργου «Αρχές πολιτικής οικονομίας» (1848) 2 Το συνδικαλισ­τικό κίνημα και οι επιτυχείς αγώνες της εργατικής τάξης τη δεκαετία του 1860 διέψευσαν πολλές από τις στατικές αντιλήψεις των κλασικών του φιλελευθερ­ισμού. «Η σύγχρονη κλίνη του Προκρούστη», γελοιογραφ­ία του Τζον Τένιελ στο περιοδικό «Punch» (1891) για τη διαπάλη σχετικά με το οκτάωρο
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece