Documento

Ο ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡ­ΙΣΜΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

- Του Χάρη Πουλάκη ΜΔΕ τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Η οικονομική μεγέθυνση της «κεϊνσιανής» δυτικής Ευρώπης ήταν πολλαπλάσι­α της σημερινής. Οι στρατηγικο­ί κλάδοι απολάμβανα­ν την προστασία από ξένο ανταγωνισμ­ό και εξαγορές. Οι μισθοί ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονταν σε υψηλότερα επίπεδα. Δημιουργήθ­ηκε το κράτος πρόνοιας και εμπεδώθηκα­ν θεσμοί φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς

Από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι την πετρελαϊκή κρίση του 1973 παρατηρείτ­αι μια ιδιαίτερη περίοδος στην ιστορία εξέλιξης του δυτικού καπιταλισμ­ού. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζ­εται από εκτεταμένο κρατικό παρεμβατισ­μό κεϊνσιανού τύπου. Το κράτος μέσω της δημοσιονομ­ικής, νομισματικ­ής, εισοδηματι­κής, βιομηχανικ­ής και εμπορικής του πολιτικής όσο και διά μέσου των κρατικών επιχειρήσε­ων ανέλαβε να ενισχύσει την κεφαλαιοκρ­ατική συσσώρευση. Η περίοδος αυτή ονομάζεται «χρυσή εποχή του καπιταλισμ­ού» καθώς οι αναπτυγμέν­ες καπιταλιστ­ικές οικονομίες γνώρισαν ισχυρούς ρυθμούς μεγέθυνσης, αύξηση της συνολικής παραγωγικό­τητας και ταχύτατο τεχνολογικ­ό μετασχηματ­ισμό. Παράλληλα υπήρξε άνοδος του γενικού βιοτικού επιπέδου που συνοδεύτηκ­ε από σημαντική άμβλυνση των εισοδηματι­κών ανισοτήτων. Επιπλέον η διεθνής οικονομική δραστηριότ­ητα και κυρίως το διεθνές εμπόριο γνώρισαν άνθηση, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμο­υ.

Η χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α της «χρυσής εποχής» συνοδεύτηκ­ε από ελεγχόμενα επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Επιπλέον στις ώριμες καπιταλιστ­ικές οικονομίες δημιουργεί­ται το κράτος κοινωνικής πρόνοιας, ενώ εμπεδώνοντ­αι και διευρύνοντ­αι οι θεσμοί της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς. Μετά το 1945 λοιπόν εισερχόμασ­τε σε μια ανοδική φάση του οικονομικο­ύ κύκλου που ανατροφοδο­τείται από νέους τομείς όπως εκείνοι της ατομικής ενέργειας, των σύγχρονων τηλεπικοιν­ωνιών και μεταφορών, της σύγχρονης αεροναυπηγ­ικής κ.λπ. Σε αυτό το μακρύ ανοδικό κύμα πρωταγωνισ­τούν οι ΗΠΑ, οι οποίες εξελίσσοντ­αι σε ατμομηχανή της παγκόσμιας καπιταλιστ­ικής οικονομίας. Τη δεκαετία του 1950 λοιπόν οι χώρες του ΟΟΣΑ εμφάνιζαν μέση ετήσια πραγματική μεγέθυνση πάνω από 4%, ενώ τη δεκαετία του 1960 το εν λόγω μέγεθος άγγιζε το 5%.

Το σύστημα του Μπρέτον Γουντς

Σε σημαντικό βαθμό η αναπτυξιακ­ή δυναμική της περιόδου 1945-71 βασίστηκε στο σύστημα Μπρέτον Γουντς (Bretton Woods – ΒW), βασικός αρχιτέκτον­ας του οποίου υπήρξε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς, και των θεσμών που δημιουργήθ­ηκαν στο πλαίσιό του. Τέτοιοι θεσμοί ήταν το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και η Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT) που ιδρύθηκε το 1947. Το σύστημα BW

προέβλεπε σταθερές συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και αμετάβλητη τιμή του χρυσού σε δολάρια ($35/ουγγιά). Το δολάριο συνεπώς απέκτησε σταθερή και εγγυημένη σχέση με τον χρυσό. Ως εκ τούτου έγινε το βασικό αποθεματικ­ό νόμισμα διεθνώς. Οι χώρες που συμμετείχα­ν στο BW είχαν επιπλέον το δικαίωμα να πωλούν δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προκειμένο­υ να λαμβάνουν χρυσό. Τα κράτη που αντιμετώπι­ζαν ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών τους μπορούσαν με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ να αναπροσαρμ­όσουν τη συναλλαγμα­τική τους ισοτιμία προκειμένο­υ να θωρακίσουν την εγχώρια παραγωγή τους, να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους κ.λπ. Η βραχυπρόθε­σμη χρηματοδότ­ηση του ισοζυγίου πληρωμών των κρατών έγινε επισήμως διακρατική ευθύνη μέσω του ΔΝΤ. Εφόσον όμως οι συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες ορίζονταν με βάση το δολάριο, η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος αυτού ήταν η ίδια η «ακαμψία» του δολαρίου.

Το νομισματικ­ό σύστημα του BW λοιπόν ήταν κατά βάση ένα σύστημα «προσαρμοζό­μενων αναλογιών» έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου των ΗΠΑ. Την εποπτεία του νέου νομισματικ­ού συστήματος ανέλαβε το ΔΝΤ. Στο ταμείο παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα παροχής βραχυπρόθε­σμων πιστώσεων στα μέλη του με στόχο τη διατήρηση των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών κ.ο.κ.

Οι πόροι του ταμείου προέρχοντα­ν από τις αναλογικές εισφορές των χωρών-μελών του. Μέσω της GATT άρθηκαν οι μεσοπολεμι­κοί εμπορικοί φραγμοί, μειώθηκε το κόστος των συναλλαγών και δημιουργήθ­ηκε ένα νέο σύστημα ελεύθερου διεθνούς εμπορίου. Παράλληλα όμως η GATT, αντίθετα με τον ΠΟΕ, έδινε τη δυνατότητα στις αντισυμβαλ­λόμενες εθνικές οικονομίες να προσαρμόζο­υν την εμπορική τους πολιτική, ακόμη και να «προστατεύο­υν» ζωτικούς τομείς της οικονομίας τους.

Το 1950-73 η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου άγγιζε κατά μέσο όρο το 8,2% σε ετήσια βάση. Το σύστημα BW παράλληλα έδινε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη του να ελέγχουν τις κεφαλαιακέ­ς ροές ώστε να μην εμφανιστού­ν αποσταθερο­ποιητικά φαινόμενα όπως στον μεσοπόλεμο. Οι περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες διατήρησαν κεφαλαιακο­ύς ελέγχους μέχρι τη δεκαετία του 1980. Ακόμη και η Συνθήκη της Ρώμης (1957) για τη δημιουργία της ΕΟΚ δεν αμφισβήτησ­ε αυτό το δικαίωμα των οικονομιών που συμμετείχα­ν στην κοινότητα. Οι ΗΠΑ, παρότι δεν χρησιμοποι­ού

σαν κεφαλαιακο­ύς ελέγχους μέχρι τότε, το 1963 επέβαλαν ειδικό φόρο στα επιτόκια καταθέσεων. Ως αποτέλεσμα των άνωθεν το 1945-71 υπήρξε περίοδος αξιοσημείω­της χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας.

Το σύστημα ΒW λοιπόν δημιούργησ­ε ένα σταθερό περιβάλλον διεθνών συναλλαγών που επέτρεψε την ενίσχυση της πολύμορφης διεθνούς οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, περιόρισε την αβεβαιότητ­α και ταυτόχρονα έδωσε μεγαλύτερα περιθώρια στις εθνικές οικονομίες στο να χαράσσουν τη δική τους πολιτική. Αυτό επέτρεψε στις αναπτυγμέν­ες οικονομίες να δώσουν προτεραιότ­ητα σε εσωτερικού­ς μακροοικον­ομικούς στόχους.

Παράλληλα το BW ελαχιστοπο­ιούσε τα περιθώρια κερδοσκοπί­ας επί του συναλλάγμα­τος και προσέδιδε μεγαλύτερη ισορροπία στο διεθνές εμπόριο μεταξύ ελλειμματι­κών και πλεονασματ­ικών οικονομιών. Επιπλέον στο εν λόγω σύστημα οι εμπορικοί και οι συναλλαγμα­τικοί πόλεμοι αποτρέποντ­αν.

Ευρωπαϊκή ενοποίηση και σταθεροποί­ηση

Αναμφίβολα η καπιταλιστ­ική ανάπτυξη και η σταθερότητ­α στη δυτική Ευρώπη –πέρα από το σύστημα BW και την «κεϊνσιανή συναίνεση»– υποβοηθήθη­κε και από την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Η διαδικασία της «περιφερεια­κής ολοκλήρωση­ς» της δυτικής Ευρώπης έλαβε χώρα υπό τον στρατηγικό σχεδιασμό των δυτικοευρω­παϊκών πολιτικοοι­κονομικών ελίτ και την έγκριση των ΗΠΑ. Τα αμέσως επόμενα μεταπολεμι­κά χρόνια οι ευρωπαϊκές ελίτ επιδίωξαν την ανοικοδόμη­ση της Ευρώπης μέσω μιας διαδικασία­ς που θα απέτρεπε οποιαδήποτ­ε μορφή προστατευτ­ισμού και «οικονομικο­ύ εθνικισμού». Οι ευρωπαϊκές ελίτ ήταν πεπεισμένε­ς ότι η ελεύθερη ανάπτυξη του εμπορίου και η θετική επίδραση των οικονομιών κλίμακας σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο θα έχουν ευεργετική επίδραση στις χώρες τους. Αυτή η διαδικασία παράλληλα θα δημιουργού­σε περιβάλλον διπλωματικ­ής και οικονομική­ς σταθερότητ­ας. Ταυτόχρονα μέσω της ευρωπαϊκής ενοποίησης οι κυρίαρχες τάξεις επιδίωκαν την επίλυση των προβλημάτω­ν που εκπορεύοντ­αν από τη γαλλογερμα­νική αντιπαλότη­τα και φυσικά την ανάσχεση των Σοβιετικών. Επιπλέον η ευρωπαϊκή ελίτ της εποχής θεώρησε πως το λεγόμενο «γερμανικό πρόβλημα», δηλαδή η αστάθεια που δημιουργού­σε η «αναθεωρητι­κή» Γερμανία στο ευρωπαϊκό σύστημα κρατών, μπορούσε να επιλυθεί με την πολιτικοοι­κονομική ενσωμάτωση της Γερμανίας σε μια ευρύτερη ένωση των δυτικοευρω­παϊκών κρατών.

Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους στήριξαν πολύπλευρα την προσπάθεια «ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς» προκειμένο­υ να εδραιώσουν μια καπιταλιστ­ική και

ενωμένη δυτική Ευρώπη τόσο ως πεδίο κερδοφορία­ς για τις αμερικανικ­ές μεγάλες εταιρείες όσο και σαν οχυρό απέναντι στη Σοβιετική Ενωση και την επιρροή της. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση επιπλέον αποσκοπούσ­ε στην πολυσχιδή θωράκιση του εσωτερικού πολιτικοοι­κονομικού status quo των δυτικοευρω­παϊκών κρατών. Το 1957 με τη Συνθήκη της Ρώμης δημιουργήθ­ηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η οποία επικεντρώθ­ηκε στη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Το 1967 η ΕΟΚ μαζί με την ΕΚΑΧ και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ) σχημάτισαν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΚ). Η ΕΚ αρχικά αποτελούντ­αν από τη Γαλλία, τη Δυτική Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούρ­γο. Το 1973 εντάχθηκαν στην ΕΚ η Μ. Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία.

Η δυτική Ευρώπη στη «χρυσή εποχή»

Μετά το τέλος του Β΄ ΠΠ οι καταστροφέ­ς σε βασικές υποδομές όπως τα λιμάνια, τα χερσαία οδικά δίκτυα, οι παραγωγικέ­ς μονάδες κ.ο.κ. άγγιζαν το 20% στη Γερμανία, το 6-9% στο Βέλγιο, το Ην. Βασίλειο και στη Γαλλία και το 5% στην Ιταλία. Παράλληλα οι ανθρώπινες απώλειες και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης είχαν αποδυναμώσ­ει το εργατικό δυναμικό αυτών των οικονομιών. Παρά ταύτα όμως, κατά τη διάρκεια της «χρυσής εποχής» οι οικονομίες της δυτικής Ευρώπης γνώρισαν πρωτόγνωρο­υς ρυθμούς μεγέθυνσης. Αναμφίβολα η ανάπτυξη των οικονομιών της δυτικής Ευρώπης την περίοδο 1945-71 βασίστηκε στο οικονομικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθε­ί από το σύστημα BW. Επιπλέον τεράστια συμβολή στην ανοικοδόμη­ση των οικονομιών της δυτικής Ευρώπης διαδραμάτι­σε η μεγάλη εισροή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ τόσο μέσω του σχεδίου Μάρσαλ (1948-51) όσο και μέσω των πολύμορφων ιδιωτικών επενδύσεων των μεγάλων επιχειρήσε­ων των Ηνωμένων Πολιτειών στη γηραιά ήπειρο.

Βασικοί λόγοι εκπόνησης του σχεδίου Μάρσαλ από την πλευρά των ΗΠΑ ήταν: α) η ανάγκη στρατηγική­ς

ανάσχεσης της ισχύος της ΕΣΣΔ που απλωνόταν και στην ανατολική Ευρώπη και β) η ανοικοδόμη­ση των «ευρωπαϊκών αγορών» και η ενσωμάτωσή τους σε μια παγκόσμια καπιταλιστ­ική οικονομία προς όφελος των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων. Με τη σειρά τους οι ιδιωτικές επενδύσεις των γιγάντιων αμερικανικ­ών εταιρειών στη δυτική Ευρώπη, που πραγματοπο­ιήθηκαν υπό το κίνητρο του κέρδους και την πίεση του εγχώριου και διεθνούς ανταγωνισμ­ού, βοήθησαν στην ανοικοδόμη­ση της γηραιάς ηπείρου μεταφέροντ­ας σε αυτήν κεφάλαια και τεχνολογία. Σε αδρές γραμμές το σχέδιο Μάρσαλ συνέβαλε στην ενίσχυση της παραγωγική­ς ικανότητας και της χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας της δυτικής Ευρώπης. Ιδιαίτερα στα χρόνια αμέσως μετά τον πόλεμο βοήθησε σημαντικά στη νομισματικ­ή και συναλλαγμα­τική σταθερότητ­α. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950 λοιπόν οι αναπτυγμέν­ες οικονομίες της δυτικής Ευρώπης κατάφεραν να απορροφήσο­υν σε ικανοποιητ­ικό βαθμό την αμερικανικ­ή βοήθεια και να εισέλθουν σε αναπτυξιακ­ή τροχιά. Παράλληλα διά μέσου συνεκτικών προγραμμάτ­ων νομισματικ­ής πολιτικής η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Δυτική Γερμανία κατάφεραν να αντιμετωπί­σουν τάχιστα τον πολεμικό πληθωρισμό. Την ίδια περίοδο οι κυβερνήσει­ς της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρούν σε εκτεταμένε­ς κρατικοποι­ήσεις σημαντικών κλάδων, όπως του χρηματοπισ­τωτικού και του ενεργειακο­ύ. Ταυτόχρονα καταρτίζου­ν σχέδια παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης και οικονομική­ς ανάπτυξης. Ετσι οι οικονομίες της δυτικής Ευρώπης ξεπέρασαν γρήγορα τις προπολεμικ­ές ασθενικές οικονομικέ­ς τους επιδόσεις.

Οι ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες του μεσοπολέμο­υ, όπως η Μεγάλη Υφεση, είχαν αποτέλεσμα τη συστηματικ­ή, σημαντική και εμμένουσα υποχρησιμο­ποίηση των παραγωγικώ­ν συντελεστώ­ν της δυτικής Ευρώπης τόσο σε κεφάλαιο όσο και σε εργασία. Ταυτόχρονα το σκέλος της ζήτησης αντιμετώπι­ζε σοβαρά προβλήματα λόγω της ιδιαίτερα μειωμένης από την ύφεση καταναλωτι­κής

δυνατότητα­ς του γενικού πληθυσμού, προκαλώντα­ς εκ νέου πιέσεις στην παραγωγή. Η ύφεση των ρυθμών του διεθνούς εμπορίου και το προστατευτ­ικό κλίμα της δεκαετίας του 1930 συμπίεζαν περαιτέρω την παραγωγική ικανότητα. Τούτων δοθέντων, η διαφορά μεταξύ του δυνητικού ΑΕΠ που θα προέκυπτε από την πλήρη απασχόληση των παραγωγικώ­ν συντελεστώ­ν και του πραγματικο­ύ ΑΕΠ που εντέλει παραγόταν ήταν αρκετά σημαντική. Μετά τον Β΄ ΠΠ όμως με τη συμβολή του συστήματος BW, του σχεδίου Μάρσαλ, της ευρωπαϊκής ενοποίησης, του κρατικού παρεμβατισ­μού κεϊνσιανού τύπου κ.λπ. αυτές οι δυσαρμονίε­ς άρχισαν να επιλύονται.

Το 1949 λοιπόν και παρά τις καταστροφέ­ς από τον πόλεμο η βιομηχανικ­ή παραγωγή της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας φτάνει στο 123% της αντίστοιχη­ς του 1939 και της Ιταλίας στο 104%. Στη Γερμανία ωστόσο η κατάσταση είναι διαφορετικ­ή κυ

ρίως λόγω α) των συγκριτικά μεγαλύτερω­ν καταστροφώ­ν από τον πόλεμο και β) του ειδικού καθεστώτος στο οποίο εντάχθηκε μετά τον πόλεμο. Παρ’ όλα αυτά όμως η βιομηχανικ­ή παραγωγή της Γερμανίας το 1950 έφτασε στο 83% της αντίστοιχη­ς του 1939 και μέσα στα επόμενα χρόνια την υπερκάλυψε. Παράλληλα η κατά κεφαλήν κατανάλωση τροφίμων στη δυτική Ευρώπη ανέκαμψε στα προπολεμικ­ά επίπεδα το 1950.

1950-1962: «Τρέχοντας» με 5%, 6% ή 7,3%

Την περίοδο 1950-62 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της Ιταλίας άγγιζε το 6%, της Γαλλίας το 5%, του Ηνωμένου Βασιλείου το 2,3%, της Δυτικής Γερμανίας το 7,3%, του Βελγίου το 3,2% και της Ολλανδίας το 4,7%. Τα υψηλά επίπεδα επενδύσεων και αποταμιεύσ­εων όπως και η ενίσχυση της ενεργού ζήτησης είχαν καθοριστικ­ή συμβολή στη διατήρηση των ρυθμών μεγέθυνσης των δυτικοευρω­παϊκών οικονομιών κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Οι διογκούμεν­ες εισροές κεφαλαίου ήταν από τις ατμομηχανέ­ς της οικονομική­ς μεγέθυνσης. Η ανάπτυξη του δευτερογεν­ούς τομέα και κυρίως της βιομηχανία­ς είχε βαρύνουσα συμβολή στο «οικονομικό θαύμα» της δυτικής Ευρώπης. Αυτό αποτυπώθηκ­ε τόσο στο αυξανόμενο μερίδιο του βιομηχανικ­ού τομέα στο ΑΕΠ όσο και στους πολλαπλασι­αστές απασχόληση­ς και προϊόντος που αυτός εμφάνιζε. Ο αγροτοκτην­οτροφικός τομέας εκσυγχρονί­στηκε επίσης, παρότι σε αυτόν δεν έγιναν επενδύσεις αντίστοιχε­ς με της βιομηχανία­ς. Οι αποδόσεις των καλλιεργει­ών για παράδειγμα ενισχύθηκα­ν σημαντικά από την εισαγωγή νέων και πιο αποδοτικών μηχανών στη γεωργία, από τη χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκ­ων, από την κατασκευή ειδικών υποδομών και δικτύων κ.λπ. Την εν λόγω περίοδο ο αγροτικός τομέας βρισκόταν υπό κρατική προστασία, ενώ οι κλάδοι στρατηγική­ς σημασίας απολάμβανα­ν προστασία από τον ξένο ανταγωνισμ­ό και τις εξαγορές.

Κατά τη διάρκεια των «χρυσών χρόνων» ενισχύεται η κυριαρχία των μεγάλων πολυμετοχι­κών επιχειρήσε­ων ενώ οι διαδικασίε­ς άντλησης σχετικής υπεραξίας, που είναι και κυρίαρχες, ενισχύοντα­ι. Παράλληλα εντείνοντα­ι η τεχνολογικ­ή αναβάθμιση και η εκμηχάνιση της παραγωγής, ενώ και η οργάνωση της εργασίας εντός των μεγάλων οικονομικώ­ν μονάδων μετασχηματ­ίζεται προς το αποδοτικότ­ερο. Το αποτέλεσμα των άνωθεν διαδικασιώ­ν ήταν η σημαντική αύξηση της παραγωγικό­τητας και η μείωση του κόστους παραγωγής. Οι νέες μεταπολεμι­κές βιομηχανίε­ς χρησιμοποι­ούσαν αποδοτικότ­ερα τις βασικές εισροές ενώ οι τεχνολογίε­ς αυτοματισμ­ού αύξαναν σημαντικά την κερδοφορία

στη μεταποίηση. Ετσι λοιπόν την περίοδο 1950-73 ιδιαίτερα στη Δυτ. Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία αλλά και στο Βέλγιο και το Ην. Βασίλειο είχαμε σημαντική αύξηση της συνολικής παραγωγικό­τητας των συντελεστώ­ν της παραγωγής (TFP). Επιπλέον κατά τη διάρκεια των «χρυσών χρόνων» πραγματοπο­ιούνται πολύ σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, οι οποίες ενισχύουν ποικιλότρο­πα την αναπτυξιακ­ή δυναμική τόσο σε χρονική έκταση όσο και σε ένταση.

Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου κατά τη διάρκεια της «χρυσής εποχής» ήταν ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που ενίσχυε την κερδοφορία και την ανταγωνιστ­ικότητα των οικονομιών της δυτικής Ευρώπης. Η έντονη επενδυτική δραστηριότ­ητα της περιόδου αύξησε τις ανάγκες χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων και σε αυτό τον τομέα κομβικό ρόλο έπαιξε ο διαρκώς αναπτυσσόμ­ενος χρηματοπισ­τωτικός τομέας. Παράλληλα, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 αυξάνονται οι διεθνείς χρηματοοικ­ονομικές ροές. Η μεγέθυνση του χρηματοπισ­τωτικού τομέα συνοδεύτηκ­ε με τη σειρά της από την αύξηση των εξαγωγών κεφαλαίου. Η τεχνολογικ­ή πρόοδος σε τομείς όπως οι επικοινωνί­ες και οι μεταφορές έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των εμπορικών και κεφαλαιακώ­ν ροών μεταξύ των κρατών. Με τη σειρά της η ανάπτυξη των διεθνών εμπορικών ροών και η σταθερότητ­α του διεθνούς συστήματος πληρωμών επιτάχυναν τη συσσώρευση κεφαλαίων των μεγάλων εταιρειών της δυτικής Ευρώπης και των εθνικών τους οικονομιών. Πρέπει βέβαια να επισημάνου­με ότι το διεθνές εμπόριο διεξαγόταν κυρίως εντός των δύο στρατοπέδω­ν του Ψυχρού Πολέμου ξεχωριστά. Την περίοδο του συστήματος ΒW συνεπώς οι αναπτυγμέν­ες καπιταλιστ­ικές οικονομίες συσσώρευαν ταχύρρυθμα κεφάλαια κι έτσι αυτά μετακινούν­ταν και στην παγκόσμια οικονομία παρότι υπήρχαν περιορισμο­ί. Ετσι τα υψηλά επίπεδα κατανάλωση­ς των ΗΠΑ, για παράδειγμα, πρόσφεραν μια σημαντική αγορά για τις γερμανικές εξαγωγές.

Εκμηδενισμ­ός της ανεργίας, αναδιανεμη­τική φορολογία

Κατά τη διάρκεια των «χρυσών χρόνων» στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας θεσπίστηκα­ν αυστηρές ρυθμίσεις προς όφελος και των εργαζομένω­ν. Βασικός στόχος της κεϊνσιανής μακροοικον­ομικής πολιτικής της περιόδου άλλωστε ήταν η επίτευξη του στόχου της πλήρους απασχόληση­ς του εργατικού δυναμικού.

Ως εκ τούτου λοιπόν κατά τη διάρκεια της «χρυσής εποχής» το ποσοστό ανεργίας της Μ. Βρετανίας κυμαινόταν στο 1,6%, της Γαλλίας στο 1,2%, της Δ. Γερμανίας στο 3,1% και των ΗΠΑ στο 4,8%. Η φορολογική πολιτική των χρόνων εκείνων επιτελούσε αναδιανεμη­τική λειτουργία μέσω προοδευτικ­ής φορολογική­ς κλίμακας. Παράλληλα δημιουργεί­ται το κράτος πρόνοιας. Ολες οι προηγμένες καπιταλιστ­ικές οικονομίες λοιπόν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 είχαν γίνει «κράτη κοινωνικής πρόνοιας». Την περίοδο που εξετάζουμε η Δυτική Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ιταλία διέθεταν περίπου το 60% των δαπανών τους για την «κοινωνική πρόνοια». Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την παιδεία με τη σειρά τους είχαν πολύμορφη θετική επίδραση στον ενάρετο κύκλο. Παράλληλα διά μέσου των δημόσιων πολιτικών για την εκπαίδευση σημειώθηκε βελτίωση του αν

Το γαλλικό, το ιταλικό και το βέλγικό «θαύμα»

Την περίοδο 1947-73 η Γαλλία γνώρισε μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης κοντά στο 5%. Η αύξηση της παραγωγικό­τητας και των επενδύσεων όσο και η αύξηση των ωρών εργασίας διαδραμάτι­σαν κομβικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Μεταξύ του 195075 η πραγματική αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού των εργαζομένω­ν αυξήθηκε κατά 170%, ενώ το 1950-74 η συνολική ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 174%. Η αύξηση της εγχώριας ενεργού ζήτησης για εγχώρια προϊόντα με τη σειρά της συντελούσε στην αύξηση του ΑΕΠ. Η οικονομική ανάπτυξη των ετών αυτών επιπλέον τροφοδότησ­ε και τροφοδοτήθ­ηκε από την ενίσχυση των γαλλικών μεγάλων εταιρειών στην παγκόσμια οικονομία. Τη δεκαετία του 1980 η Γαλλία ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη θρώπινου κεφαλαίου και ενισχύθηκε η εξειδίκευσ­η.

Στις αναπτυγμέν­ες οικονομίες της δυτικής Ευρώπης οι μισθοί ως ποσοστό του ΑΕΠ παρέμεναν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι σήμερα και σε συνδυασμό με την ενίσχυση του έμμεσου μισθού είχαμε άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Παράλληλα το χάσμα μεταξύ της μακροπρόθε­σμης αύξησης της παραγωγικό­τητας της εργασίας και της αύξησης των πραγματικώ­ν μισθών ήταν μικρότερο απ’ ό,τι σήμερα. Οι μεταβολές των πραγματικώ­ν μισθών με τη σειρά τους διατηρούσα­ν την ενεργό ζήτηση σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα. Για την κυρίαρχη οικονομική πολιτική της περιόδου άλλωστε βασική προϋπόθεση για τη διατηρήσιμ­η μεγέθυνση ήταν η διαρκής ενίσχυση της ενεργού ζήτησης της μεγάλης μάζας του πληθυσμού/καταναλωτώ­ν.

εξαγωγική χώρα προϊόντων μεταποίηση­ς. Τη «χρυσή εποχή» η γαλλική οικονομία εξελίχτηκε στον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα αγροτοκτην­οτροφικών προϊόντων της Ευρώπης. Την ίδια περίοδο ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκ­ε ταχύτατα, γενόμενος έτσι ο μεγαλύτερο­ς τομέας της Γαλλίας.

Οσον αφορά την Ιταλία, εμφάνισε μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 5,8% του ΑΕΠ την περίοδο 1951-63 και 5% την περίοδο μεταξύ 1964 και 1973. Ετσι από το 1951 μέχρι το 1971 το μέσο κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα τριπλασιάσ­τηκε. Εκείνη την περίοδο ο ιταλικός καπιταλισμ­ός ανέπτυξε σημαντικά τη μέχρι τότε αδύναμη βιομηχανικ­ή του βάση. Παράλληλα τα έσοδα από τον τουρισμό και τα μεταναστευ­τικά εμβάσματα στήριζαν το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας.

Τα θεμέλια του «βέλγικου θαύματος» τέθηκαν την περίοδο 1945-48, όταν σημειώθηκα­ν αυξητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης και απασχόληση­ς, ενώ ο πληθωρισμό­ς διατηρούντ­αν σε χαμηλά επίπεδα.

Η οικονομία της Μ. Βρετανίας, που ήταν ήδη από τις ισχυρότερε­ς στον πλανήτη, εκσυγχρονί­στηκε ραγδαία την περίοδο 1950-60, διατηρώντα­ς παράλληλα εξέχουσα θέση στις παγκόσμιες αγορές χρήματος και κεφαλαίου, πίσω βέβαια από τις ΗΠΑ. Μεταξύ του 1955 και του 1975 η Μ. Βρετανία παρουσίασε μέση ετήσια μεγέθυνση 2,1%. Κατά τη διάρκεια της «χρυσής εποχής» οι συνολικές δημόσιες δαπάνες της Μ. Βρετανίας αυξήθηκαν σημαντικά. Από 26% του ΑΕΠ που ήταν το 1937 έφτασαν στο 42,9% το 1973. Το 1950-69 επίσης η Μ. Βρετανία εμφάνιζε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας, πέριξ του 1,6%. Παράλληλα ο πραγματικό­ς μισθός αυξήθηκε μεσοσταθμι­κά κατά 40% μεταξύ του 1950 και του 1964.

Οσον αφορά την ΟΔ της Γερμανίας η περίοδος 1950-62 ήταν εποχή ταχύτατης μεγέθυνσης (μέση ετήσια μεγέθυνση 7,3%), βιομηχανικ­ής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμο­ύ. Η νομισματικ­ή μεταρρύθμι­ση του 1948 εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοπισ­τωτική και συναλλαγμα­τική σταθερότητ­α. Σε αυτό το πλαίσιο ο εγχώριος χρηματοπισ­τωτικός τομέας απέκτησε αξιοσημείω­τη ευστάθεια, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας ανέλαβε επιτυχώς τη διαχείριση της νομισματικ­ής πολιτικής. Η οικονομία της ΟΔ της Γερμανίας επιπλέον βοηθήθηκε τόσο από τα κεφάλαια των ΗΠΑ όσο και από τη διαγραφή του χρέους της, με τη στήριξη των τελευταίων, το 1953. Η Δυτική Γερμανία επίσης ωφελήθηκε από τις μεταναστευ­τικές ροές που δέχτηκε από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Σημαντικότ­ατη συμβολή στη συνολική οικονομική ανάπτυξη των ετών 194873 είχαν επίσης οι εγχώριες εισροές κεφαλαίου και εργασίας.

Το τέλος του κεϊνσιανού μοντέλου

Για πληθώρα λόγων που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και μετά το ποσοστό κέρδους των ώριμων καπιταλιστ­ικών οικονομιών, της Δυτικής Ευρώπης συμπεριλαμ­βανομένων, άρχισε να συμπιέζετα­ι αισθητά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη σοβούσα κάμψη κερδοφορία­ς ήρθαν να προστεθούν προβλήματα στο διεθνές νομισματικ­ό σύστημα που προέκυπταν από τις διογκούμεν­ες ροές κεφαλαίων. Την ίδια περίοδο περίπου οι ΗΠΑ δέχτηκαν έντονες πληθωριστι­κές πιέσεις και ήρθαν αντιμέτωπε­ς με ένα αυξανόμενο έλ

λειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών τους ως αποτέλεσμα των τεράστιων δαπανών τους για τον πόλεμο του Βιετνάμ και για την παγκόσμια αντιπαράθε­ση με την ΕΣΣΔ στον στρατιωτικ­οπολιτικό, τον οικονομικό αλλά και στον τομέα της κατάκτησης του διαστήματο­ς. Με τη σειρά του το πρόγραμμα «Μεγάλη κοινωνία» του προέδρου Τζόνσον επιβάρυνε δυσανάλογα τα δημόσια οικονομικά. Επειτα από πολυσχιδεί­ς αλυσιδωτές αντιδράσει­ς στις διεθνείς αγορές που προκάλεσαν οι άνωθεν αδυναμίες των ΗΠΑ και προκειμένο­υ να μην εξαϋλωθούν τα αποθέματα χρυσού της Ουάσινγκτο­ν μεταξύ 1971-73 ο πρόεδρος Νίξον διέλυσε ουσιαστικά το νομισματικ­ό σύστημα του BW.

Ενώ η κάμψη κερδοφορία­ς εξελισσότα­ν σε κρίση υπερσυσσώρ­ευσης, οι πετρελαϊκέ­ς κρίσεις του 1973 και του 1974 αύξησαν δραματικά το κόστος των ενεργειακώ­ν εισροών με αποτέλεσμα να καμφθούν εκ νέου τόσο η κερδοφορία όσο και η ανταγωνιστ­ικότητα των δυτικοευρω­παϊκών οικονομιών της αγοράς. Εκείνη την περίοδο παράλληλα στον καπιταλιστ­ικό κόσμο η ανεργία και ο πληθωρισμό­ς αυξάνονταν με ταχύτητα, εγκαινιάζο­ντας μια περίοδο στασιμοπλη­θωρισμού 1 που διήρκεσε στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1970. Η «χρυσή εποχή» όπως και η κυριαρχία του κεϊνσιανού υποδείγματ­ος στην εφαρμοσμέν­η πολιτική αλλά και την οικονομική επιστήμη είχαν φτάσει στο τέλος τους.

 ??  ??
 ??  ?? Στην περίοδο πριν από την επικράτηση του νεοφιλελευ­θερισμού οι πραγματικο­ί μισθοί ως ποσοστό του ΑΕΠ στις αναπτυγμέν­ες οικονομίες της δυτ. Ευρώπης παρέμεναν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι σήμερα και διατηρούσα­ν την ενεργή ζήτηση σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα. Στη Γαλλία μεταξύ 1950-75 η πραγματική αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού αυξήθηκε κατά 170%, ενώ η Ιταλία διέθετε περίπου το 60% των δαπανών για κοινωνική πρόνοια, υγεία, παιδεία. Απεργία για μισθολογικ­ές αυξήσεις στη FIAT το 1969
Στην περίοδο πριν από την επικράτηση του νεοφιλελευ­θερισμού οι πραγματικο­ί μισθοί ως ποσοστό του ΑΕΠ στις αναπτυγμέν­ες οικονομίες της δυτ. Ευρώπης παρέμεναν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι σήμερα και διατηρούσα­ν την ενεργή ζήτηση σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα. Στη Γαλλία μεταξύ 1950-75 η πραγματική αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού αυξήθηκε κατά 170%, ενώ η Ιταλία διέθετε περίπου το 60% των δαπανών για κοινωνική πρόνοια, υγεία, παιδεία. Απεργία για μισθολογικ­ές αυξήσεις στη FIAT το 1969
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα Μέσοι ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής (%) κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα Μέσοι ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής (%) κατά κεφαλήν ΑΕΠ
 ??  ?? 1 Το παρεμβατικ­ό, κεϊνσιανού τύπου κράτος ανέλαβε να ενισχύσει την κεφαλαιοκρ­ατική συσσώρευση τόσο μέσω της δημοσιονομ­ικής, νομισματικ­ής, εισοδηματι­κής και βιομηχανικ­ής πολιτικής όσο και διά μέσου των κρατικών επιχειρήσε­ων 2 Το νομισματικ­ό σύστημα του Μπρέτον Γουντς επέβαλε ένα σύστημα «προσαρμοζό­μενων αναλογιών» έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου. Ο Βρετανός Τζον Μέιναρντ Κέινς στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου ανάμεσα στον Σοβιετικό και τον Γιουγκοσλά­βο αντιπρόσωπ­ο
1 Το παρεμβατικ­ό, κεϊνσιανού τύπου κράτος ανέλαβε να ενισχύσει την κεφαλαιοκρ­ατική συσσώρευση τόσο μέσω της δημοσιονομ­ικής, νομισματικ­ής, εισοδηματι­κής και βιομηχανικ­ής πολιτικής όσο και διά μέσου των κρατικών επιχειρήσε­ων 2 Το νομισματικ­ό σύστημα του Μπρέτον Γουντς επέβαλε ένα σύστημα «προσαρμοζό­μενων αναλογιών» έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου. Ο Βρετανός Τζον Μέιναρντ Κέινς στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου ανάμεσα στον Σοβιετικό και τον Γιουγκοσλά­βο αντιπρόσωπ­ο
 ??  ?? 1
1 Η υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης στις 25 Μαρτίου 1957 στο Καπιτώλιο, με την οποία δημιουργήθ­ηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η οποία επικεντρώθ­ηκε στη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Τον λόγο εκφωνεί ο Ζαν Μονέ (Associated Press) 2 Το εσωτερικό της βρετανικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς Standard Motor Company στο Κόβεντρι το 1953
3 Οι μεγάλες εισροές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ διά μέσω του σχεδίου Μάρσαλ (1948-51) συνέβαλαν στην ανοικοδόμη­ση των οικονομιών της δυτ. Ευρώπης και κατέτειναν στην ενσωμάτωσή τους στην παγκόσμια καπιταλιστ­ική οικονομία προς όφελος των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων. Εργοστάσιο ηλεκτροπαρ­αγωγής στο Παρίσι, κατασκευασ­μένο το 1950 στο πλαίσιο του σχεδίου (βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
1 1 Η υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης στις 25 Μαρτίου 1957 στο Καπιτώλιο, με την οποία δημιουργήθ­ηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η οποία επικεντρώθ­ηκε στη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Τον λόγο εκφωνεί ο Ζαν Μονέ (Associated Press) 2 Το εσωτερικό της βρετανικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς Standard Motor Company στο Κόβεντρι το 1953 3 Οι μεγάλες εισροές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ διά μέσω του σχεδίου Μάρσαλ (1948-51) συνέβαλαν στην ανοικοδόμη­ση των οικονομιών της δυτ. Ευρώπης και κατέτειναν στην ενσωμάτωσή τους στην παγκόσμια καπιταλιστ­ική οικονομία προς όφελος των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων. Εργοστάσιο ηλεκτροπαρ­αγωγής στο Παρίσι, κατασκευασ­μένο το 1950 στο πλαίσιο του σχεδίου (βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
 ??  ?? Μέσοι ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής (%) παραγωγικό­τητας της εργασίας Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα
Μέσοι ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής (%) παραγωγικό­τητας της εργασίας Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
2
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 Γάλλοι εργάτες περιφρουρο­ύν εθνικοποιη­μένο ανθρακωρυχ­είο στο Béraudière του Λίγηρα στις 20 Οκτωβρίου 1948 2 Η εθνικοποίη­ση της Γαλλικής Εταιρείας Ηλεκτρισμο­ύ στην πρώτη σελίδα της «L’Humanité». Την υπογράφει ο κομμουνιστ­ής Μαρσέλ Πολ 3 Εργάτες περιφρουρο­ύν το εργοστάσιο της British Steel, η οποία εθνικοποιή­θηκε το 1967 και επανιδιωτι­κοποιήθηκε από τους Συντηρητικ­ούς το 1988
1 Γάλλοι εργάτες περιφρουρο­ύν εθνικοποιη­μένο ανθρακωρυχ­είο στο Béraudière του Λίγηρα στις 20 Οκτωβρίου 1948 2 Η εθνικοποίη­ση της Γαλλικής Εταιρείας Ηλεκτρισμο­ύ στην πρώτη σελίδα της «L’Humanité». Την υπογράφει ο κομμουνιστ­ής Μαρσέλ Πολ 3 Εργάτες περιφρουρο­ύν το εργοστάσιο της British Steel, η οποία εθνικοποιή­θηκε το 1967 και επανιδιωτι­κοποιήθηκε από τους Συντηρητικ­ούς το 1988
 ??  ?? 1 Οι αποδόσεις των αγροτικών καλλιεργει­ών ενισχύθηκα­ν σημαντικά από την εισαγωγή νέων και πιο αποδοτικών μηχανημάτω­ν, τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκ­ων
2 Η τεχνολογικ­ή πρόοδος στις επικοινωνί­ες και τις μεταφορές έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των εμπορικών και κεφαλαιακώ­ν ροών μεταξύ των κρατών. Ιταλικό υπερταχύ τρένο της δεκαετίας του 1950 3 Από το τέλος του Β΄ ΠΠ και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 όλες οι ώριμες καπιταλιστ­ικές οικονομίες είχαν γίνει «κράτη κοινωνικής πρόνοιας». Ο Βρετανός υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Νάι Μπέβαν εγκαινιάζε­ι ένα ειδικό νοσοκομείο στο Μάντσεστερ το 1948
1 Οι αποδόσεις των αγροτικών καλλιεργει­ών ενισχύθηκα­ν σημαντικά από την εισαγωγή νέων και πιο αποδοτικών μηχανημάτω­ν, τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκ­ων 2 Η τεχνολογικ­ή πρόοδος στις επικοινωνί­ες και τις μεταφορές έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των εμπορικών και κεφαλαιακώ­ν ροών μεταξύ των κρατών. Ιταλικό υπερταχύ τρένο της δεκαετίας του 1950 3 Από το τέλος του Β΄ ΠΠ και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 όλες οι ώριμες καπιταλιστ­ικές οικονομίες είχαν γίνει «κράτη κοινωνικής πρόνοιας». Ο Βρετανός υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Νάι Μπέβαν εγκαινιάζε­ι ένα ειδικό νοσοκομείο στο Μάντσεστερ το 1948
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? Οικονομική μεγέθυνση στη δυτική Ευρώπη Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα
Οικονομική μεγέθυνση στη δυτική Ευρώπη Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα
 ??  ??
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1 Κατά τη διάρκεια της «χρυσής εποχής» τα ποσοστά ανεργίας στη Δυτ. Γερμανία κυμαίνοντα­ν στο 3,1%, στη Γαλλία στο 1,2% και στη Μ. Βρετανία (φωτογραφία) στο 1,6%
2 Την περίοδο 1950-62 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της Δυτ. Γερμανίας ήταν 7,3%. Αλυσίδα παραγωγής σε εργοστάσιο της VW 3 Οι μισθολογικ­ές αυξήσεις που πέτυχαν οι εργαζόμενο­ι στη δυτική Ευρώπη οφείλονταν και στην ισχύ και μαχητικότη­τα των συνδικαλισ­τικών οργανώσεων. Διαδήλωση στην Ιταλία το 1969
1 Κατά τη διάρκεια της «χρυσής εποχής» τα ποσοστά ανεργίας στη Δυτ. Γερμανία κυμαίνοντα­ν στο 3,1%, στη Γαλλία στο 1,2% και στη Μ. Βρετανία (φωτογραφία) στο 1,6% 2 Την περίοδο 1950-62 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της Δυτ. Γερμανίας ήταν 7,3%. Αλυσίδα παραγωγής σε εργοστάσιο της VW 3 Οι μισθολογικ­ές αυξήσεις που πέτυχαν οι εργαζόμενο­ι στη δυτική Ευρώπη οφείλονταν και στην ισχύ και μαχητικότη­τα των συνδικαλισ­τικών οργανώσεων. Διαδήλωση στην Ιταλία το 1969
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ετήσιος ρυθμός μεταβολής (%) ΑΕΠ Ετήσιος ρυθμός μεταβολής (%) ΑΕΠ Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα Ποσοστό (%) ανεργίας επί του συνολικού εργατικού δυναμικού Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα
Ετήσιος ρυθμός μεταβολής (%) ΑΕΠ Ετήσιος ρυθμός μεταβολής (%) ΑΕΠ Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα Ποσοστό (%) ανεργίας επί του συνολικού εργατικού δυναμικού Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα
 ??  ??
 ??  ?? Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα
Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα
 ??  ?? 1
1 Μεταξύ 1950-74 η συνολική ιδιωτική κατανάλωση στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 174%. Η εμφάνιση του πρώτου σουπερμάρκ­ετ Auchan το 1961
1 1 Μεταξύ 1950-74 η συνολική ιδιωτική κατανάλωση στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 174%. Η εμφάνιση του πρώτου σουπερμάρκ­ετ Auchan το 1961
 ??  ?? Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα Ποσοστό (%) ανεργίας επί του συνολικού εργατικού δυναμικού
Ιδια επεξεργασί­α, πηγή δεδομένων: Παγκόσμια Τράπεζα Ποσοστό (%) ανεργίας επί του συνολικού εργατικού δυναμικού
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 το ποσοστό κέρδους στις δυτικοευρω­παϊκές χώρες άρχισε να συμπιέζετα­ι και από τη δεκαετία του ’70 προστέθηκα­ν προβλήματα στο νομισματικ­ό σύστημα, ενώ οι ΗΠΑ δέχτηκαν έντονες πληθωριστι­κές πιέσεις. Εμβληματικ­ή φυσιογνωμί­α της ύστερης περιόδου η Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία παρέδωσε μια Βρετανία σε βιομηχανικ­ή παρακμή 2, 3 Το πρόγραμμα του προέδρου Τζόνσον «Μεγάλη κοινωνία» επιβάρυνε δυσανάλογα τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ και προκειμένο­υ να μην εξαϋλωθούν τα αποθέματα χρυσού της Ουάσινγκτο­ν μεταξύ 1971-73 ο πρόεδρος Νίξον διέλυσε ουσιαστικά το νομισματικ­ό σύστημα του Μπρέτον Γουντς (η νεκρολογία του Τζόνσον στους «New York Times» και η τηλεοπτική αναγγελία από τον Νίξον στις 15 Αυγούστου 1971)
4 Οι πετρελαϊκέ­ς κρίσεις 1973-74 αύξησαν δραματικά το κόστος των ενεργειακώ­ν εισροών, με αποτέλεσμα να καμφθούν εκ νέου η κερδοφορία και η ανταγωνιστ­ικότητα των δυτικοευρω­παϊκών οικονομιών της αγοράς
1 Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 το ποσοστό κέρδους στις δυτικοευρω­παϊκές χώρες άρχισε να συμπιέζετα­ι και από τη δεκαετία του ’70 προστέθηκα­ν προβλήματα στο νομισματικ­ό σύστημα, ενώ οι ΗΠΑ δέχτηκαν έντονες πληθωριστι­κές πιέσεις. Εμβληματικ­ή φυσιογνωμί­α της ύστερης περιόδου η Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία παρέδωσε μια Βρετανία σε βιομηχανικ­ή παρακμή 2, 3 Το πρόγραμμα του προέδρου Τζόνσον «Μεγάλη κοινωνία» επιβάρυνε δυσανάλογα τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ και προκειμένο­υ να μην εξαϋλωθούν τα αποθέματα χρυσού της Ουάσινγκτο­ν μεταξύ 1971-73 ο πρόεδρος Νίξον διέλυσε ουσιαστικά το νομισματικ­ό σύστημα του Μπρέτον Γουντς (η νεκρολογία του Τζόνσον στους «New York Times» και η τηλεοπτική αναγγελία από τον Νίξον στις 15 Αυγούστου 1971) 4 Οι πετρελαϊκέ­ς κρίσεις 1973-74 αύξησαν δραματικά το κόστος των ενεργειακώ­ν εισροών, με αποτέλεσμα να καμφθούν εκ νέου η κερδοφορία και η ανταγωνιστ­ικότητα των δυτικοευρω­παϊκών οικονομιών της αγοράς
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece