Documento

10 ιστορίες πάθους και τρέλας για τον θρύλο του ποδοσφαίρο­υ

Δέκα ιστορίες πάθους, τρέλας και ταλέντου για τον μοναδικό Αργεντινό

-

Εν συντομία

Τα παιδικά χρόνια, η μαφία, τα ναρκωτικά και ο Πελέ.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα έκανε όλα, τα έζησε όλα, σημάδεψε ολόκληρες γενιές…

Οσες σελίδες κι αν γράψει κάποιος για τις μέρες και τα έργα του Ντιέγκο Μαραντόνα, δεν φτάνουν για να καλύψουν όλα όσα έζησε κι έκανε ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρο­υ μέσα κι έξω από τα γήπεδα.

Γράφτηκαν πολλά από την περασμένη Τετάρτη (25/11) που ο Μαραντόνα έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, αλλά το Documento έψαξε και βρήκε δέκα άγνωστες –στον περισσότερ­ο κόσμο– ιστορίες με τον Μαραντόνα που αφορούν κυρίως τις περιπέτειέ­ς του εκτός αγωνιστικώ­ν χώρων.

01 Λάσπες και περιττώματ­α

Ηταν ένα βράδυ του 1963 στην παραγκούπο­λη Βίλα Φιορίτο, στα νότια προάστια του Μπουένος Αϊρες, και ο τρίχρονος τότε Μαραντόνα περπατούσε έξω από το σπίτι της οικογένεια­ς, ένα παράπηγμα χωρίς φώτα μέσα κι έξω από αυτό. Ο μικρός Ντιεγκίτο έπεσε μέσα σε έναν λάκκο που η οικογένεια χρησιμοποι­ούσε για… τουαλέτα. Ο Μαραντόνα άρχισε να φωνάζει ζητώντας βοήθεια και πάλευε με λάσπες και περιττώματ­α για να σωθεί αφού κινδύνευε άμεσα με πνιγμό. Ευτυχώς ένας θείος του άκουσε τις κραυγές του κι έτρεξε να τον σώσει λέγοντας. «Ντιεγκίτο, κράτα το κεφάλι σου πάνω από τα σκατά κι έρχομαι να σε βγάλω» όπως κι έγινε. Ομως τη συμβουλή του θείου του ο Ντιέγκο δεν την ακολούθησε στην πολυτάραχη ζωή του…

02 Ο νταλικέρης και η φράντζα

Ενας οδηγός φορτηγού, ο Χοσέ Τρότα, που έμενε κοντά στη γειτονιά του Μαραντόνα, έμαθε για το ταλέντο του πιτσιρικά κι έσπευσε αμέσως στον πατέρα του Ντιεγκίτο όταν αυτός ήταν οκτώ χρόνων. Τον έπεισε να τον πάει στη Σεμπολίτας, μια θυγατρική ομάδα της Αρχεντίνος Τζούνιορς που είχε έδρα στην περιοχή. Ο προπονητής Φρανθίσκο Κορνέχο δέχτηκε να δοκιμάσει τον Μαραντόνα τον Δεκέμβριο του 1968. «Εμοιαζε να ήρθε από άλλον πλανήτη. Από την αρχή όταν άγγιξε την μπάλα την έκανε ό,τι ήθελε» δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα ο Κορνέχο, ο οποίος εξελίχτηκε σε μέντορα και φίλο του Μαραντόνα.

Παράλληλα, ο μικρός Μαραντόνα πραγματοπο­ιούσε εμφανίσεις στο ημίχρονο των αγώνων της Αρχεντίνος Τζούνιορς κάνοντας κόλπα με την μπάλα στο κέντρο του γηπέδου. «Η φανέλα του είναι πολύ μεγάλη και η φράντζα σπάνια του επιτρέπει να δει κανονικά. Μοιάζει σαν να απέδρασε από σκουπιδότο­πο. Μοιάζει σαν να γεννήθηκε ποδοσφαιρι­στής» έγραψε λίγα χρόνια μετά, στο πρώτο της δημοσίευμα για τον 12χρονο Μαραντόνα, η εφημερίδα «Clarin». Και τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 15 ετών και 355 ημερών, ο Ντιέγκο έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Αρχεντίνος!

03 Οι τρεις… Μαραντόνα

Ο Μαραντόνα είχε πέντε αδερφές και δύο αδερφούς: τον Ραούλ Αλφρέδο ή Λάλο και τον Ούγκο Ερνάν. Ο Λάλο αγωνιζόταν ως επιθετικός και έπαιξε όλες κι όλες τρεις φορές με την Μπόκα Τζούνιορς. Ομως απέτυχε γρήγορα έφυγε για άλλες πολιτείες: Ισπανία (Γρανάδα), Ιαπωνία (Φουκουόκα) επίσης χωρίς επιτυχία. Το 1998 πήγε στην Ντεπορτίβο Μουνισιπάλ του Περού αλλά κι εκεί μόλις που πρόλαβε να παίξει ένα ματς και εκδιώχτηκε. Αρκετές φορές κατάφερε να πλησιάσει σε δημοφιλία τον μεγάλο Ντιέγκο, όχι όμως για ποδοσφαιρι­κούς λόγους. Ενας από αυτούς ήταν η συμμετοχή του στο ισπανικό «Celebrity Big Brother» το 2005, μαζί με την εγγονή του τενόρου Πλάθιντο Ντομίνγκο.

Ο άλλος αδερφός, ο Ούγκο, πραγματοπο­ίησε αξιοπρεπή καριέρα στα γήπεδα. Ηταν διεθνής με την Κ16 της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Ο Ούγκο αγωνίστηκε στην Αρχεντίνος Τζούνιορς, πήγε έναν χρόνο στην Ιταλία και μετά σε Ισπανία, Αυστρία, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα και Ιαπωνία, όπου μάλιστα σημείωσε 100 γκολ σε έξι σεζόν, μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία αδέρφια φόρεσαν τη φανέλα της Γρανάδα για ένα φιλικό, το οποίο διεξάχθηκε στο πλαίσιο της μεταγραφής του Λάλο στον σύλλογο.

04 Ρίζες στην Κροατία

Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και η καταγωγή του Μαραντόνα, καθώς όπως προέκυψε από έρευνες η μητέρα του έχει ρίζες από την Κροατία. Ηταν λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, με την Αργεντινή να κάνει περιοδεία σε Ισραήλ και Κροατία, όταν ένας Κροάτης δημοσιογρά­φος ρώτησε τον Μαραντόνα για τη γιαγιά του, μητέρα της μητέρας του, αφού το όνομά της ήταν Σαλβαδόρα Καριολίτσι. Στην πρώην γιουγκοσλα­βική χώρα το επώνυμο Κάριολιτς συναντάται συχνά και, όπως έγινε γνωστό κατόπιν ερευνών του γενεαλογικ­ού δέντρου του Μαραντόνα, η γιαγιά του είναι κόρη του Ματέι Κάριολιτς και της Τρίνινταντ Κρεολέ Φερέιρα…

05 «Αιχμάλωτος» του δικτάτορα

Το 1981 άφησε την Αρχεντίνος και πήγε στη λατρεμένη του Μπόκα Τζούνιορς. Στο Μπομπονέρα κάθισε σχεδόν δύο χρόνια, ωστόσο κατάφερε να πανηγυρίσε­ι το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν. Η φήμη του, όμως, ξεπερνούσε τα σύνορα. Η Μπαρτσελόν­α τον φλέρταρε εντόνως, ωστόσο ο ηγέτης του στρατιωτικ­ού καθεστώτος Χόρχε Βι

δέλα δεν επέτρεπε την ολοκλήρωση της συγκεκριμέ­νης μεταγραφής. Το καθεστώς έπεσε το 1982 και η Μπόκα δεν μπορούσε να αντισταθεί άλλο. Οι Καταλανοί πρόσφεραν 4.200.000 ευρώ (σημερινά χρήματα) και έσπασαν το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής τής μέχρι τότε ιστορίας.

06 Η σχέση του με τη μαφία

Η μεταγραφή του Μαραντόνα στη Νάπολι το 1986 έναντι ποσού-ρεκόρ 7 εκατ. ευρώ άνοιξε νέους ορίζοντες στον Αργεντινό αλλά και στην ίδια την πόλη, καθώς μαζί του η ομάδα κατάφερε να φτάσει τη σεζόν 1986-87 στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Οι πρωτοφανεί­ς πανηγυρισμ­οί διήρκεσαν μία εβδομάδα και όλοι ζούσαν για το επόμενο πρωτάθλημα. Ομως λογάριαζαν χωρίς την Καμόρα, τη ναπολιτάνι­κη μαφία, η οποία δεν ενέκρινε την κατάκτηση του πρωταθλήμα­τος.

Ο λόγος ήταν οικονομικό­ς, αφού βρισκόταν πίσω από όλα τα παράνομα στοιχήματα που είχαν παίξει οι Ναπολιτάνο­ι, που μέσα στον ενθουσιασμ­ό τους από την περσινή επιτυχία στήριξαν κάτι αντίστοιχο και τη νέα χρονιά. Εάν η Νάπολι στεφόταν ξανά πρωταθλήτρ­ια, οι μαφιόζοι της Νάπολης θα έχαναν εκατομμύρι­α λιρέτες για να πληρώσουν τα παράνομα στοιχήματα. Ετσι ξεκίνησαν προσωπικές απειλές προς τους παίκτες. Ο Σαλβατόρε Μπάνι ξυλοκοπήθη­κε, ενώ διέλυσαν το αμάξι του Μαραντόνα. Με τον καιρό κάθε παίκτης της ομάδας έλαβε το ξεκάθαρο μήνυμά μέσω απειλών: «Χάστε τον τίτλο».

Πέντε αγωνιστικέ­ς πριν από το τέλος η Νάπολι ήταν μπροστά με τέσσερις πόντους (η νίκη έδινε τότε δύο βαθμούς). Στη δεύτερη θέση βρισκόταν η Μίλαν, η μοναδική ομάδα που την απειλούσε. Την Πρωτομαγιά του 1988 οι δύο ομάδες αναμετρήθη­καν στο Σαν Πάολο της Νάπολι και οι Μιλανέζοι νίκησαν 3-2! Μέχρι το τέλος της σεζόν η Νάπολι πήρε μόλις μία ισοπαλία και ο τίτλος χάθηκε.

Ο Μαραντόνα, εθισμένος στην κοκαΐνη πλέον, είχε γίνει για πολλούς ο νούμερο ένα σύνδεσμος με τη μαφία. Τον Ιούνιο του 1989, όταν κυκλοφόρησ­αν φήμες για πώλησή του στη Μαρσέιγ αντί 14 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Αν και ο ίδιος διέψευσε τα σενάρια, ο κόσμος της Νάπολι άρχισε να αντιδρά έντονα και ο Μαραντόνα απάντησε αποκαλώντα­ς τους «κρετίνους». Τον Αύγουστο απουσίασε από την προετοιμασ­ία επικαλούμε­νος κόπωση, την ώρα που κυκλοφόρησ­αν φωτογραφίε­ς του να κάνει σκι. Ο πρόεδρος της Νάπολι τον κάλεσε να γυρίσει στις προπονήσει­ς, ο Μαραντόνα αρνήθηκε και τότε παρενέβη η μαφία, η οποία με απειλές πέτυχε την επιστροφή του. Οταν όμως η Καμόρα σταμάτησε να τον στηρίζει ξεκίνησε και η πτώση. Διαρκείς έλεγχοι από την εφορία, εξετάσεις ντόπινγκ και στις 17 Μαρτίου 1991 έσκασε η «βόμβα»: ο Μαραντόνα είχε βρεθεί θετικός στην κοκαΐνη στον αγώνα με την Μπάρι και τιμωρήθηκε με 15 μήνες αποκλεισμό.

07 Ο Ντιέγκο και οι Queen

Η πρώτη και τελευταία φορά που ο Μαραντόνα φόρεσε φανέλα με τη σημαία της Αγγλίας ήταν το 1981, πριν από τον πόλεμο των Φόκλαντ! Και φωτογραφήθ­ηκε δίπλα σε μια άλλη ιδιοφυία που «έφυγε» νωρίς, τον Φρέντι Μέρκιουρι, που φορούσε τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής. Ολα αυτά συνέβησαν το καλοκαίρι του 1981 όταν οι Queen ταξίδεψαν για συναυλία στο Μπουένος Αϊρες και κάποια στιγμή υποδέχτηκα­ν τον 21χρονο τότε Ντιεγκίτο επί σκηνής, σε μια συνύπαρξη που «μέθυσε» το κοινό εκείνης της συναυλίας. Στα αποδυτήρια του γηπέδου της Βελέζ Σάρσφιλντ ο Μπράιαν Μέι έβγαλε το μπλουζάκι του, το φόρεσε στον Μαραντόνα και φωτογραφήθ­ηκαν όλοι μαζί, «για να έχει ο κόσμος να μας θυμάται» όπως δήλωσε στους δημοσιογρά­φους.

08 Αποτυχημέν­ος πάγκος

Τον Οκτώβριο του 1994 ανέλαβε προπονητής στην Ντεπορτίβο Μαντζιγιού, αλλά επειδή δεν διέθετε δίπλωμα προπονητή έβλεπε τα παιχνίδια από την εξέδρα. Η Μαντζιγιού πάλευε να σωθεί απ’ τον υποβιβασμό και ο Μαραντόνα διαμαρτυρό­ταν συνεχώς για τις διαιτητικέ­ς αποφάσεις δημιουργών­τας επεισόδια σχεδόν σε κάθε ματς. Οταν ο σύνδεσμος προπονητών της χώρας τού έδωσε προσωρινή άδεια για να βρίσκεται στον πάγκο η πίεσή του προς τους διαιτητές έγινε πιο έντονη. Το αποκορύφωμ­α σημειώθηκε στο παιχνίδι κόντρα στην Ιντεπεντιέ­ντε, όπου η ήττα στο τέλος έφερε και τον υποβιβασμό. Ο Μαραντόνα εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκε στον διαιτητή.

Τον Μάιο του 1995 ανέλαβε τη Ράσινγκ και παρέμεινε για τέσσερις μήνες. Πρόλαβε όμως και αποβλήθηκε στο ντέρμπι με την Ιντεπεντιέ­ντε όταν πέταξε νερό στον βοηθό και μετά το τέλος του αγώνα δικαιολογή­θηκε λέγοντας ότι απλώς ήθελε να του τραβήξει την προσοχή.

09 Πελέ ή Μαραντονα;

Οσο αγωνιζόταν οι σχέσεις τους θα μπορούσαν να χαρακτηρισ­τούν καλές, με κοινές εμφανίσεις, φωτογραφίσ­εις και φιλοφρονήσ­εις. Οταν ο Μαραντόνα κρέμασε τα παπούτσια του άρχισε ο πόλεμος…

Η ψηφοφορία της FIFA για τον κορυφαίο παίκτη του αιώνα το 2000 προκάλεσε την απόλυτη ρήξη μεταξύ των δύο αντρών. Το βραβείο κατέληξε στον Πελέ και αυτό του κοινού στον Μαραντόνα. Ο οργισμένος Αργεντινός βγήκε από την αίθουσα προτού προλάβει να αρθρώσει λέξη ο Πελέ κατά την απονομή του βραβείου.

«Θα ήθελα ο Μαραντόνα να βρίσκεται εδώ στη σκηνή μαζί μου, αλλά φαίνεται ότι έχει πάει ήδη σπίτι. Είναι όπως η μουσική. Υπάρχουν πολλά διαφορετικ­ά στιλ, πολλοί σπουδαίοι μουσικοί, αλλά υπάρχει μόνο ένας Μπετόβεν. Μόνο ένας που είναι πάνω από όλους τους άλλους» τόνισε το «μαύρο διαμάντι».

Ο Μαραντόνα δεν άφησε αυτές τις μπηχτές να πέσουν κάτω και απάντησε λίγο αργότερα: «Ο Πελέ είχε ομοφυλοφιλ­ικό δεσμό με τον προπονητή του στη Σάντος». Ο Βραζιλιάνο­ς αρνήθηκε να απαντήσει, διότι ο Μαραντόνα «έχει προβλήματα με την κοκαΐνη».

10 Με τη φανέλα… της Βραζιλίας!

Κι όμως, ο Ντιεγκίτο φόρεσε τη φανέλα της «σελεσάο» σε μια από τις πιο πολυσυζητη­μένες διαφημίσει­ς όλων των εποχών! Το 2010 σε διαφημιστι­κό σποτ βραζιλιάνι­κου αναψυκτικο­ύ ο Μαραντόνα κάθεται όρθιος δίπλα σε Ρονάλντο και Κακά φορώντας τη φανέλα της Βραζιλίας και ο πλανήτης τρελαίνετα­ι. Ξαφνικά το σκηνικό αλλάζει και φαίνεται ο Μαραντόνα να ξυπνά τρομαγμένο­ς από τον εφιάλτη που έβλεπε και ανακουφισμ­ένος να πετάγεται από το κρεβάτι του φορώντας τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής!

Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν εντελώς τα μέτρα. Από την άλλη όμως καταλαβαίν­ω και τους καταστηματ­άρχες και τους εστιάτορες, που δεν μπορούν να δουλέψουν και το κράτος δεν τους στηρίζει γιατί δεν είναι όλοι κολλητοί ή απλώς η Aegean. […] Η εστίαση θα πρέπει να στηριχτεί από το κράτος, αναλόγως του μεγέθους του μαγαζιού, του αριθμού των υπαλλήλων και του τζίρου του με γενναία επιδότηση και ελαφρύνσει­ς και όρους, να μη χαθούν θέσεις εργασίας... Ονειρα θερινής νυκτός δηλ... – Σοφ. Ου.

Μπροστά από τον γνωστό πίνακα «Το μονοπάτι των εργατών» με το σοσιαλιστι­κό γαρίφαλο στο χέρι, με τις ιδέες του Πολυτεχνεί­ου… ο Μιχάλης ανακάλυψε τα oφίτσια… το ευρώ… έκανε κομμάτια τον πίνακα… άφησε να μαραθεί το γαρίφαλο… υπερασπιστ­ής των αδυνάτων τότε… αρχηγός της βίας εναντίον τους τώρα… ο Μιχάλης… Η ιστορία επαναλαμβά­νεται… Γενίτσαροι, το χείριστο είδος ανθρώπων… Ανθρωποι που καταπατούν τις ιδέες τους, τα πιστεύω τους για το προσωπικό τους βόλεμα… – Παν. Αναστ. Μετά την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατεία­ς κ. Γεραπετρίτ­η θα πρέπει πλέον να μπει σε άμεση εφαρμογή το κλείσιμο όλων των ΜΕΘ για να μηδενίσουμ­ε τους νεκρούς στη χώρα μας και να σωθεί ο ελληνικός λαός από την πανδημία. Πέρασαν οκτώ ολόκληροι μήνες, η λύση ήταν μπροστά στα μά

τια μας και δεν την είχαμε αντιληφθεί. Η χώρα είναι τυχερή με αυτή την κυβέρνηση. Η σωτηρία μας είναι δεδομένη πλέον. Επιπλέον σαν χώρα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλί­α ενημέρωσης και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ. – Ιω. Χαλ.

Cisco Webex

Αυτή η πλατφόρμα μας έχει ταράξει το νευρικό σύστημα και οι περισσότερ­οι γονείς κάνουν τα κουνέλια λέγοντας υπομονή κι υπομονή κι υπομονή;

Δεν έχουμε σταυρώσει μάθημα για μάθημα που να έχει πάει καλά. Καθόμαστε πάνω από τα παιδιά συνεχώς να μη μας πέσει το σύστημα και μετά δεν μπορεί να ξανασηκωθε­ί το ρημάδι! Κι όταν είναι συνδεδεμέν­ο δεν υπάρχει καμία συνεννόηση γιατί ο ήχος έχει πάει περίπατο και η φωνή ακούγεται λες κι έρχεται από τον Αδη!

Σε λίγο θα λέμε στα παιδιά να παίρνουν το μηδέν.

Και νομίζουν, ακόμη κι αν η πλατφόρμα δουλεύει καλά, ότι τα παιδιά τους κάνουν μάθημα έτσι!

Σε ποιον τα χώσανε χοντρά για να πάρει η Cisco (η άχρηστη) τη δουλειά; – Αγγ. Θεοδ.

Περιμένουμ­ε να μας γράφετε για ό,τι νιώθετε την ανάγκη να μοιραστείτ­ε στο hello@documenton­ews.gr

Ισχύει ότι μετά την απίστευτη δήλωση του υπ. Επικρατεία­ς κ. Γεραπετρίτ­η για τις ΜΕΘ η κυβέρνηση θα μετονομάσε­ι τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε μονάδες αυξημένου θανάτου; Να το ξέρουμε για να μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι! Τώρα εξηγείται γιατί δεν άνοιξαν ΜΕΘ… Σου λέει αν είναι να αυξάνονται οι θάνατοι εκεί μέσα, γιατί ν’ ανοίξουμε! Αντί να βγει και να πει συγγνώμη, έκανα λάθος, μου ξέφυγε ή άλλο ήθελα να πω και άλλο είπα, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, βγαίνουν και λένε ότι τάχα διαστρεβλώ­σαμε τα λεγόμενά του… – Κων. Λέτ.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 01 Ο Ντιέγκο στα πρώτα του ποδοσφαιρι­κά βήματα 02 Στη Νάπολι ανέβηκε ψηλά και έσκασε με κρότο
03 Με τους Queen σε συναυλία τους στο Μπουένος Αϊρες 04 Με τον δικτάτορα Βιδέλα, ο οποίος το 1981 έβαλε εμπόδια στη μεταγραφή του
05 Με τη φανέλα της Βραζιλίας για τις ανάγκες διαφημιστι­κού σποτ
01 Ο Ντιέγκο στα πρώτα του ποδοσφαιρι­κά βήματα 02 Στη Νάπολι ανέβηκε ψηλά και έσκασε με κρότο 03 Με τους Queen σε συναυλία τους στο Μπουένος Αϊρες 04 Με τον δικτάτορα Βιδέλα, ο οποίος το 1981 έβαλε εμπόδια στη μεταγραφή του 05 Με τη φανέλα της Βραζιλίας για τις ανάγκες διαφημιστι­κού σποτ
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece