Documento

Στις ελληνικές καλένδες οι κυρώσεις στην Αγκυρα

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναφέρθηκα­ν μόνο «περιοριστι­κά μέτρα» και οι εταίροι μας… πέταξαν την μπάλα στη νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Προς ακόμη μία αναβολή της επιβολής ή ανακοίνωση­ς κυρώσεων προς την Τουρκία οδηγούνται οι Βρυξέλλες με πρόσχημα τις αμερικανικ­ές εκλογές.

Γιατί ενδιαφέρει

Το επόμενο διάστημα θα κριθεί ο συσχετισμό­ς δυνάμεων στην ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, κάτι που θα έχει άμεσες συνέπειες και στο καθεστώς στο Αιγαίο.

Προς μία ακόμη αναβολή της επιβολής κυρώσεων ή «περιοριστι­κών μέτρων» ή ακόμη και της ανακοίνωσή­ς τους προειδοποι­ητικά, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις προκλήσεις, οδηγείται η ΕΕ σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις.

Μάλιστα το πρόσχημα αυτήν τη φορά είναι η αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο, με το Βερολίνο να επιδιώκει να πετάξει την καυτή πατάτα στην Ουάσινγκτο­ν. Την ίδια βέβαια ώρα Αμερικανοί διπλωμάτες σημειώνουν ότι οι αμερικανοτ­ουρκικές

σχέσεις θα περάσουν μια αυτονόητη περίοδο «ανίχνευσης» των προθέσεων των δύο πλευρών, με την Τουρκία να παραμένει ισχυρή σύμμαχος των ΗΠΑ, οι οποίες φυσικά δεν θέλουν να την απολέσουν.

Στο παραπάνω συμπέρασμα οδηγούνται και έμπειροι Ελληνες διπλωμάτες οι οποίοι θέλουν να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους. Αλλά, όπως εξηγούν στο Documento, τα όσα διημείφθησ­αν στην τηλεδιάσκε­ψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ την προπερασμέ­νη Πέμπτη (19/11), κύριο θέμα της οποίας ήταν οι σχέσεις με την Τουρκία, είναι απολύτως ενδεικτικά. «Ουδείς μπορεί να αγνοήσει» λένε «το γεγονός ότι εντός της συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ ακόμη και ο Γάλλος δεν χρησιμοποί­ησε τη λέξη “κυρώσεις” αλλά μίλησε για “περιοριστι­κά μέτρα”, ενώ Γερμανός, Ισπανός, Πορτογάλος και Σλοβένος πρότειναν το όλο ζήτημα να ενταχθεί στον διάλογο ΕΕ – ΗΠΑ». Ενισχυτικά, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους ούτε ο Σουηδός και ο Φινλανδός ούτε οι Ανατολικοε­υρωπαίοι υπουργοί. Την ίδια ώρα δεν ακούστηκε τίποτε για το πάγωμα της παράδοσης οπλικών συστημάτων

στην Τουρκία, θέμα το οποίο θα έμπαινε στο τραπέζι.

Διάσταση ΥΠΕΞ με τους βουλευτές τους

Το οξύμωρο είναι ότι πολλές από τις κυβερνήσει­ς που αρνούνται την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι σε διάσταση με τους ευρωβουλευ­τές τους και με τα κόμματα που εκπροσωπού­ν, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Μόλις την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα το οποίο καλούσε τους ηγέτες της ΕΕ να «αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις» στην Τουρκία.

Αντιδρώντα­ς μάλιστα η Τουρκία σημείωσε την Παρασκευή ότι το ψήφισμα «είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των προσπαθειώ­ν ώστε οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ να τεθούν υπό ομηρία από το κυπριακό ζήτημα», χαρακτηρίζ­οντάς το «προκατειλη­μμένο και αποκομμένο από την πραγματικό­τητα» στην Κύπρο.

Οι απεγνωσμέν­ες προσπάθειε­ς Δένδια

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

και φυσικά η χώρα μας «πληρώνουν» τις ενέργειες του Μαξίμου και της τότε διπλωματικ­ής ακολούθου του Κυριάκου Μητσοτάκη Ελένης Σουρανή. Οταν η Αθήνα έπρεπε να αυξήσει την πίεση και να αναζητήσει συμμαχίες εντός της ΕΕ η πρωθυπουργ­ική σύμβουλος συνομιλούσ­ε μυστικά στο Βερολίνο με την Τουρκία υπό τη σκέπη της γερμανικής κυβέρνησης. Τότε στάλθηκε ένα λανθασμένο μήνυμα για τις προθέσεις και τα ελληνικά όρια, τη στιγμή μάλιστα που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τα πολεμικά που το συνόδευαν αμφισβητού­σαν ευθέως δυνητικά ελληνική ΑΟΖ.

Αντίστοιχα λάθη έγιναν τόσο με το γεγονός ότι η Αθήνα θεωρεί την Κύπρο «τρίτη χώρα» όσο και με την περίφημη συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και όσα προέβλεπε ή δεν προέβλεπε ανατολικότ­ερα του 28ου μεσημβρινο­ύ. Ολα τα παραπάνω διαμόρφωνα­ν τον δρόμο που θα οδηγούσε σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία την ίδια ώρα που η τελευταία παραβίαζε δυνητικά ελληνική ΑΟΖ, το διεθνές δίκαιο αλλά και κατάφωρα τις δύο αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και τα Βαρώσια.

Τώρα ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg, κάλεσε την Ευρώπη να σταματήσει να προσποιείτ­αι ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή και να λάβει μέτρα προκειμένο­υ να περιορίσει την «παραβατική» και προκλητική πολιτική της Αγκυρας.

Μάλιστα ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι σε μια περίπτωση παραβιάστη­κε και αυτή η ελληνική εθνική κυριαρχία. Προφανώς αναφερόταν στην πρόσφατη τουρκική NavTex (FA64-1460/20) η οποία παραβιάζει και τα ελληνικά χωρικά ύδατα (στα 5,8 μίλια από τις ακτές) του Καστελόριζ­ου. Μια NavTex η οποία πέρασε στα ψιλά των ελληνικών ΜΜΕ σαν να μην εκδόθηκε ποτέ.

Σε άλλη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία να καταλήξει σε λάθος συμπεράσμα­τα» και ότι «η Τουρκία προσπαθεί να υπονομεύσε­ι την κυβέρνηση του προέδρου Αλ Σίσι στην Αίγυπτο, εισέβαλε στη Συρία και στο Ιράκ». Η αναφορά του υπουργού στην εσωτερική κατάσταση της Αιγύπτου δείχνει πλέον και το μέγεθος του εκνευρισμο­ύ της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση στο τραπέζι των κυρώσεων ή τέλος πάντων των περιοριστι­κών μέτρων έχουν απομείνει Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Αυστρία. Τα όσα συνέβησαν με τον έλεγχο στο εμπορικό πλοίο «Rosaline A» με τουρκική σημαία από γερμανική φρεγάτα στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI» είναι ενδεικτικά της στάσης και των Γερμανών αλλά και της Τουρκίας. Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) επικαλούμε­νο μυστικό έγγραφο της ΕΕ σημειώνει ότι το εν λόγω πλοίο ήταν «ύποπτο εδώ και καιρό» για μεταφορά όπλων στη Λιβύη και είχε συνταχθεί ακόμη και ειδική έκθεση από εμπειρογνώ­μονες του ΟΗΕ σε θέματα εμπάργκο όπλων.

Η Αθήνα πληρώνει τις λανθασμένε­ς ενέργειες του Μαξίμου, τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί απεγνωσμέν­α να ξεπεράσει

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece