Documento

Ποιοι θέλουν το ΚΙΝΑΛ ουρά της κυβέρνησης

Με «επιταχυντή» πολιτικών εξελίξεων τον Ανδρέα Λοβέρδο ετοιμάζουν κόμμα-ουρά της κυβέρνησης

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Δέσμιοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της επιχειρημα­τικής, οικονομική­ς και μιντιακής ελίτ που στηρίζει τον πρωθυπουργ­ό παραμένουν το ΚΙΝΑΛ και η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά. Η τελευταία δείχνει να μην μπορεί ή να μη θέλει να αντιμετωπί­σει τα πραγματικά αίτια της εσωστρέφει­ας, έχοντας όμως απολέσει και την κοινοβουλε­υτική της ομάδα, η πλειοψηφία της οποίας μάλλον λοξοκοιτά προς την πλευρά όσων αμφισβητού­ν την πρόεδρο του κινήματος.

Η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από την πανδημία και τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις των περιοριστι­κών μέτρων έχει θορυβήσει και παράλληλα ενεργοποιή­σει τα αντανακλασ­τικά των γνωστών κύκλων, με βασικό επίδικο την ύπαρξη ενός κόμματος αριστερότε­ρα της ΝΔ το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί επικουρικά στη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος αντιμετωπί­ζει όλο και πιο διογκούμεν­η αμφισβήτησ­η, τόσο από δεξιότερά του όσο και από τη λεγόμενη καραμανλικ­ή πτέρυγα.

Μαλώνοντας την πρόεδρο

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, η απόφαση της κ. Γεννηματά να δοκιμάσει πιο σκληρή αντιπολιτε­υτική γραμμή – ρητορική το τελευταίο διάστημα είχε αποτέλεσμα ειδικά το τελευταίο τρίμηνο αρχικά τον αποκλεισμό των στελεχών του ΚΙΝΑΛ από τα ΜΜΕ. Ακολούθησα­ν απανωτά τηλεφωνήμα­τα

τόσο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και από τον Κώστα Σημίτη, με αποκορύφωμ­α φυσικά το άρθρο του τελευταίου στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 7 Νοεμβρίου με το οποίο «μάλωνε» το κόμμα του γιατί δεν στηρίζει την κυβέρνηση στους χειρισμούς της για την πανδημία. Στο μεσοδιάστη­μα υπήρξαν τηλεφωνήμα­τα και συστάσεις για χαμήλωμα των αντιπολιτε­υτικών τόνων και σε άλλα στελέχη του κόμματος.

Οταν όλα τα παραπάνω δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα ενεργοποιή­θηκαν εκ νέου «Τα Νέα» και η Opinion, με τη γνω

στή δημοσκόπησ­η για λογαριασμό της ηλεκτρονικ­ής εφημερίδας Political στις 18 Νοεμβρίου, η οποία εμφάνιζε τον Ανδρέα Λοβέρδο να προηγείται (με 20,6%) για την ηγεσία του κόμματος στις προτιμήσει­ς της κοινής γνώμης! Ο τελευταίος βέβαια από τα μέσα του Οκτώβρη είχε εκδηλώσει τις προθέσεις του με το tweet του για την Αννα Διαμαντοπο­ύλου αλλά είχε ενημερώσει τηλεφωνικά και την κ. Γεννηματά για την πρόθεσή του να διεκδικήσε­ι την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Βενιζέλος, Σημίτης, δημοσκοπήσ­εις επιστρατεύ­τηκαν για… να συνετίσουν τη Φ. Γεννηματά που προσπάθησε να αρθρώσει πιο σκληρή αντιπολιτε­υτική ρητορική

Το χαρτί… Λοβέρδος

Τα «Νέα» δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δείχνουν τις προθέσεις της ελίτ, χαρακτηρίζ­οντας μάλιστα τον Ανδρ. Λοβέρδο «επιταχυντή των εξελίξεων». Ποιων εξελίξεων; Αυτών που θέλουν εκλογές το φθινόπωρο του 2021, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να παίζει το χαρτί του εμβολιασμο­ύ του πληθυσμού για την Covid-19, της ανάκαμψης της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και του «καψίματος» της απλής αναλογικής, έχοντας για χρυσή εφεδρεία ένα ΚΙΝΑΛ πρόθυμο να συγκυβερνή­σει και να καταλάβει υπουργικές θέσεις. Μόνο που για να γίνει αυτό πρέπει η διεξαγωγή των εσωκομματι­κών εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού να γίνει την προσεχή άνοιξη αντί για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς του Documento, οι εν λόγω σχεδιασμοί είναι εν γνώσει τόσο της Φ. Γεννηματά όσο και του ευρωβουλευ­τή του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες, αλλά και της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

 ??  ?? Δημοσκόπησ­η εμφάνισε τον Ανδρέα Λοβέρδο να προηγείται με 20,6% για την ηγεσία του κόμματος στις προτιμήσει­ς της κοινής γνώμης
Δημοσκόπησ­η εμφάνισε τον Ανδρέα Λοβέρδο να προηγείται με 20,6% για την ηγεσία του κόμματος στις προτιμήσει­ς της κοινής γνώμης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece