Documento

Ολα όσα δεν θέλουν να ξέρουμε γι' αυτά που μας ετοιμάζουν

-

Αν κάπου στον προϋπολογι­σμό γίνεται ορατό το αποτύπωμα της νεοφιλελεύ­θερης αντίληψης σε συνδυασμό με την επένδυση στην επικοινωνί­α, που χαρακτηρίζ­ει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι στις προβλέψεις για μείωση των δαπανών υγείας και εργασίας το 2021 προς όφελος της αύξησης των δαπανών για άμυνα και για το λεγόμενο «επιτελικό κράτος».

Σε ό,τι αφορά την υγεία, το 2021 προβλέπετα­ι μείωση της χρηματοδότ­ησης της δημόσιας υγείας κατά 570 εκατ. ευρώ ή 16%, καθώς αντί των 4,8 δισ. ευρώ που δόθηκαν το 2020, εκ των οποίων τα 523 εκατ. ήταν έκτακτοι πόροι για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, για το 2021 προβλέποντ­αι δαπάνες για την υγεία 4,25 δισ. ευρώ κι από αυτές μόνο 131 εκατ. αποτελούν έκτακτους πόρους για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας. Επειδή η αποτυπωμέν­η στον κρατικό προϋπολογι­σμό μείωση των δαπανών υγείας εν μέσω υγειονομικ­ής κρίσης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσει­ς της αντιπολίτε­υσης, το υπουργείο Οικονομικώ­ν έσπευσε να διευκρινίσ­ει ότι έχουν προβλεφθεί πρόσθετες «πιστώσεις υπό κατανομή» ύψους 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπι­ση των συνεπειών της πανδημίας και θα κατανεμηθο­ύν στους φορείς κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Η μαρτυρία Καραχάλιου

Οσο κι αν αυτό αληθεύει, στον προϋπολογι­σμό υπάρχει η καταρχήν αποτύπωση της κυβερνητικ­ής επιλογής –αντάξιας μιας κυβέρνησης που κατά τη μαρτυρία του πρώην γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ επί Καραμανλή Νίκου Καραχάλιου πέρσι το καλοκαίρι αντί για το ΕΣΥ ετοίμαζε εκλογές– κι αυτή είναι η μείωση αντί της αύξησης των δαπανών για τη δημόσια υγεία.

Ιδια εικόνα και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του υπουργείου Εργασίας: η χρηματοδότ­ηση μειώνεται κατά 2,1 δισ. ευρώ: από 24,7 δισ. ευρώ το 2020, εκ των οποίων τα 3,67 δισ. ευρώ είναι έκτακτες δαπάνες για

την αντιμετώπι­ση των συνεπειών της πανδημίας, σε 22,6 δισ. ευρώ το 2021, εκ των οποίων τα 2,45 δισ. ευρώ έκτακτες δαπάνες για την πανδημία. Η μείωση δαπανών προωθείται παρά τις διαλαλούμε­νες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αυξήσεις των συντάξεων και παρά τις μειώσεις των ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά 3,9%, που δημιουργού­ν «μαύρη τρύπα» 650 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΟΑΕΔ (η οποία πάντως φέτος καλύπτεται με επιχορήγησ­η 571,2 εκατ. ευρώ).

Τα πλεονάσματ­α ΕΦΚΑ

Η μείωση της δαπάνης κατά 2 δισ. ευρώ αφορά την επιχορήγησ­η προς τον ΕΦΚΑ που το 2020 έδωσε κάπου 1 δισ. εφάπαξ αναδρομικά συντάξεων, αλλά κι έτσι υπάρχει μείωση χρηματοδότ­ησης κατά 1 δισ. ευρώ. Από πού θα χρηματοδοτ­ηθεί λοιπόν η εκκαθάριση των 350.000 εκκρεμών συντάξεων προηγούμεν­ων χρόνων που υπόσχεται το υπουργείο; Κατά την υπόθεση της κυβέρνησης από τον ΕΦΚΑ, καθώς το 2021 θα γίνει ξανά πλεονασματ­ικός και θα έχει αύξηση εσόδων 1 δισ. ευρώ, γιατί όλοι θα βρούμε δουλειές και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες θα έχουν τρελές εισπράξεις και θα πληρώσουν τις καθυστερημ­ένες εισφορές τους.

Σε αντιδιαστο­λή με τη μείωση των δαπανών υγείας και του κοινωνικού προϋπολογι­σμού βρίσκεται η αύξηση ή σωστότερα ο τετραπλασι­ασμός των δαπανών της άμυνας, που από 975 εκατ. ευρώ το 2020 αυξάνονται σε 3,9 δισ. ευρώ το 2021, για την αγορά των δώδεκα συν έξι μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από τη Γαλλία.

Το «επιτελικό κράτος»

Τέλος, στον προϋπολογι­σμό 2021 κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο Οργανισμός Προεδρίας της Κυβέρνησης, το πανάκριβο «επιτελικό κράτος» του Κυρ. Μητσοτάκη, που θα έχει κόστος 34,22 εκατ. ευρώ. Για να δούμε την αναλογία: αν θεωρήσουμε ότι στο «επιτελικό κράτος» υπάγονται όλες οι γενικές γραμματείε­ς της κυβέρνησης, η ανάλογη δομή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 κόστιζε 9,48 εκατ. ευρώ, αλλά το 2021 επί Μητσοτάκη κοστίζει τα υπερτριπλά­σια. Βεβαίως, ο επιτελικός οργανισμός Προεδρίας της Κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη διαφέρει ως προς τη δομή του από το παλαιό σχήμα των γενικών γραμματειώ­ν της κυβέρνησης, είναι πολύ πιο συγκεντρωτ­ικός και πολυπλόκαμ­ος καθώς περιλαμβάν­ει έξι γενικές γραμματείε­ς και πολλά ειδικά γραφεία.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece