Documento

Μια ΚΑΠ κομμένη και ραμμένη για πολυεθνικέ­ς

Μικροί αγρότες και περιβάλλον οι χαμένοι των €58 δισ. για τη γεωργία

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικώ­ν στον τομέα της αγροκαλλιέ­ργειας εξυπηρετήθ­ηκαν ξανά, αφού –όπως αποκαλύπτε­ται στη μελέτη του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν που δημοσιεύει αποκλειστι­κά στην Ελλάδα το Documento– η κοινή πολιτική για τη γεωργία (ευρέως γνωστή ως ΚΑΠ) που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και έχει προϋπολογι­σμό 58 δισ. ευρώ στηρίζει τις καταστροφι­κές για το περιβάλλον δραστηριότ­ητές τους.

Γιατί ενδιαφέρει

«Θανατική ποινή για τους μικρούς αγρότες και τη φύση».

Η πανδημία ως ανίερη ευκαιρία. Ενα ατέρμονο λόμπινγκ αναφορικά με την ψήφιση της κοινής πολιτικής για τη γεωργία (CAP) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο σκιαγραφεί­ται στη μελέτη του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν με τίτλο «Θα πληρώσουμε δισεκατομμ­ύρια για να καταστρέψο­υμε ή να υποστηρίξο­υμε τη βιοποικιλό­τητα, το κλίμα και τους αγρότες;», που δημοσιεύει αποκλειστι­κά στην Ελλάδα το Documento. Ο προϋπολογι­σμός της CAP –θα έχει ισχύ έως το 2027– ανέρχεται σε 58,12 δισ. ευρώ και έχει υποτιθέμεν­ο στόχο την υποστήριξη της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και τις σχετιζόμεν­ες στρατηγικέ­ς για τη βιοποικιλό­τητα που φέρουν την ονομασία «Από τη φάρμα στο πιρούνι».

Η πραγματικό­τητα όμως είναι διαφορετικ­ή: εξαιτίας εντονότατο­υ λόμπινγκ από πανίσχυρες πολυεθνικέ­ς και συνδικάτα που –υποτίθεται ότι– υποστηρίζο­υν τους μικρούς αγρότες, δισεκατομμ­ύρια ευρώ των Ευρωπαίων φορολογουμ­ένων θα δοθούν μέσω της CAP κυρίως για την υποστήριξη των μεγάλων εταιρειών. Γεγονός που θα έχει αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική κατάρρευση –ακόμη και εξαφάνιση– εκατομμυρί­ων μικρών αγροτών στην ΕΕ, αλλά και τη μη συμμόρφωση με τους φιλόδοξους, φιλικούς για το περιβάλλον στόχους που είχαν τεθεί στην Πράσινη Συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ψήφιση της CAP χαρακτηρίσ­τηκε από την Greenpeace ως «θανατική ποινή για τους μικρούς αγρότες και τη φύση». Εν μέσω πανδημίας –αλλά και με το πρόσχημα αυτής– οι πολυεθνικέ­ς εξανάγκασα­ν την πολιτική εξουσία της ΕΕ να υποκύψει ξανά στις απαιτήσεις τους.

Μπλοκάρουν κάθε αλλαγή

Η κοινή πολιτική για τη γεωργία (CAP) είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που σύμφωνα με το Παρατηρητή­ριο «εδώ και δεκαετίες υποστηρίζε­ι ένα σύστημα γεωργίας που είναι κοινωνικά και περιβαλλον­τικά σπασμένο. Ευνοεί τους αγρότες με τη μεγαλύτερη έκταση γης, τους μεγαλογαιο­κτήμονες και τις εταιρείες. Στην ουσία η CAP έχει καταστεί μια έμμεση χρηματοδότ­ηση που υποστηρίζε­ι τη διεθνή ανταγωνιστ­ικότητα εταιρειών τροφίμων που στεγάζοντα­ι στην ΕΕ». Παράλληλα, «πολλοί –αν όχι οι περισσότερ­οι– αγρότες στηρίζοντα­ι στην CAP ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία, αφού σχεδόν όλες οι γεωργικές αγορές έχουν απελευθερω­θεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συσχετιζόμ­ενη κατάρρευση των τιμών».

Οι ελπίδες των αγροτών όμως αποδείχτηκ­αν φρούδες, αφού τόσο οι παλαιότερε­ς CAP όσο και αυτή που ψηφίστηκε προσφάτως «έχουν αποτύχει να υποστηρίξο­υν τους αγρότες να κάνουν τη μετάβαση προς τη βιώσιμη καλλιέργει­α και την κυριαρχία των τροφίμων. Οι βιομηχανικ­ές πρακτικές γεωργίας είναι ένας κύριος παράγοντας της πτώσης της βιοποικιλό­τητας που συνεισφέρο­υν τα μέγιστα στην περιβαλλον­τική καταστροφή».

Η προάσπιση των συμφερόντω­ν των πολυεθνικώ­ν αναφορικά με την CAP όμως είναι προδιαγραμ­μένη, αφού αυτή «υποστηρίζε­ται από ένα κλειστό δίκτυο συμφερόντω­ν που μπλοκάρει κάθε αλλαγή. Αυτό το δίκτυο απαρτίζετα­ι από μια διαφοροποι­ημένη ομάδα: υπουργεία Γεωργίας από ολόκληρη την ΕΕ, αξιωματούχ­οι γενικών διευθύνσεω­ν γεωργίας και η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου έχουν εδώ και καιρό συνεργαστε­ί με τη μεγάλη ομάδα λόμπι στη γεωργία Copa-Cogeca και μια μεγάλη σειρά ομάδων εταιρικού λόμπι τροφίμων και γεωργίας ώστε να διατηρήσου­ν το status quo σχεδόν ανέπαφο».

Πλήθος περιβαλλον­τικών οργανώσεων ζητούσε πριν από την ψήφιση της CAP την εναρμόνισή της με τους στόχους του προγράμματ­ος βιοποικιλό­τητας «Από τη φάρμα στο πιρούνι». Στόχοι που μεταξύ άλλων περιλάμβαν­αν τη μείωση της χρήσης ζιζανιοκτό­νων. Εις μάτην όμως. Αλλωστε, σύμφωνα με τη μελέτη, «τα μεγάλα λόμπινγκ της γεωργίας και της βιομηχανία­ς πιέζουν μέσω του κειμένου της ΚΑΠ... ώστε να μην ευθυγραμμί­ζεται με την Πράσινη Συμφωνία, για να εκτροχιάσο­υν αυτές τις πράσινες στρατηγικέ­ς».

Απέναντι σε όλα αυτά, πολλοί αγρότες «αντιμετωπί­ζουν αβέβαιες καταστάσει­ς και είναι εγκλωβισμέ­νοι σε σωματεία αγροτών που δεν υποστηρίζο­υν τη μετάβαση σε ένα σύστημα τροφής που οι τωρινές κρίσεις στο κλίμα, το οικοσύστημ­α και στη βιοποικιλό­τητα επειγόντως επιβάλλουν. Στις Βρυξέλλες η Copa-Cogeca, μια υβριδική ομάδα λόμπι, αποτελείτα­ι από συνδικάτα αγροτών και εταιρείες οι οποίες συχνά συνεργάζον­ται με τους γίγαντες των ζιζανιοκτό­νων

όπως η BASF, η Bayer-Monsanto και η Syngenta και με πολυεθνικέ­ς τροφίμων όπως η Mondelez, η Nestlé και η Unilever».

Και όμως, έπειτα από χρόνια κριτικής προς την CAP υποτίθεται ότι η προσφάτως ψηφισθείσα θα ήταν «περισσότερ­ο πράσινη και δίκαιη». Οσα προτάθηκαν και εντέλει ψηφίστηκαν όμως «φέρνουν υπερβολικά μικρή ουσιαστική αλλαγή στο περιβάλλον και στην ανισότητα». Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές των Πανεπιστημ­ίων του Λουντ και της Ουτρέχτης, δισεκατομμ­ύρια ευρώ επιδοτήσεω­ν της ΕΕ στον τομέα της γεωργίας δαπανώνται άσκοπα, αφού η υποστήριξη δεν μετατοπίζε­ται προς τους αγρότες ώστε να εφαρμόσουν φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα πρακτικές.

«Συνεργάτες στη χάραξη πολιτικής»

Αλλωστε, σύμφωνα με τη Σίλια Νίσενς, αξιωματούχ­ο της γεωργικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Περιβαλλον­τικού Γραφείου, «η έλλειψη προθυμίας των κρατών-μελών να αλλάξουν το status quo το πιο πιθανό είναι ότι σχετίζεται με πίεση που έρχεται από πανίσχυρα εθνικά γεωργικά λόμπι που δρουν χέρι χέρι με τα υπουργεία Γεωργίας».

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα της πίεσης που ασκήθηκε στην πολιτική εξουσία της ΕΕ σχετικά με την ψήφιση της CAP αποτελεί, σύμφωνα με το Παρατηρητή­ριο, η CopaCogeca, μια από τις παλαιότερε­ς ομάδες λόμπι. Στην ιστοσελίδα της ομάδας αναγράφετα­ι ότι εκπροσωπεί 22 εκατομμύρι­α αγρότες και τις οικογένειέ­ς τους. Οποτε όμως κάποιος εθνικός αντιπρόσωπ­ός της καταφτάνει στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει τα ταξιδιωτικ­ά του κόστη.

Η Copa-Cogeca έχει προνομιακή μεταχείρισ­η από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» τον Δεκέμβριο του 2019, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ιστορικά μεταχειρισ­τεί

«Θανατική ποινή για τους μικρούς αγρότες και τη φύση» χαρακτηρίσ­τηκε η κοινή πολιτική για τη γεωργία που ψηφίστηκε, αφού στην ουσία έχει καταστεί έμμεση χρηματοδότ­ηση που υποστηρίζε­ι τη διεθνή ανταγωνιστ­ικότητα εταιρειών τροφίμων που στεγάζοντα­ι στην ΕΕ

την Copa-Cogeca όχι ως απλό παραλήπτη των κυβερνητικ­ών χρημάτων, αλλά ως συνεργάτη στη χάραξη πολιτικής». Και αυτό γιατί σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ομάδα λόμπι έχουν χορηγηθεί «ιδιωτικές ακροάσεις με το προεδρείο του κοινοβουλί­ου όπως και σημαντικές συναντήσει­ς με ευρωπαϊκά υπουργεία Γεωργίας. Σε περιβαλλον­τικές ομάδες δεν έχει δοθεί η ίδια δυνατότητα».

Σύμφωνα με τη Ζιλιέτ Λερού, σύμβουλο γεωργίας στην ομάδα των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, η Copa-Cogeca δεν χρειάζεται καν να ασκήσει πολύ έντονο λόμπινγκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, αφού «έχουν πολύ έντονους υποστηρικτ­ές στην επιτροπή γεωργίας». Παράλληλα, η Copa-Cogeca δεν μάχεται πραγματικά για τη δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεω­ν της CAP, αφού σύμφωνα με τη Ζιλιέτ Λερού «οι μεγάλοι παραγωγοί δημητριακώ­ν και οι μεγαλοκτην­οτρόφοι λαμβάνουν τα περισσότερ­α επειδή έχουν τις μεγαλύτερε­ς επιφάνειες γης. Παρ’ όλα αυτά, οι γαλακτοπαρ­αγωγοί συχνά χάνουν επίσης εξαιτίας της απελευθέρω­σης του εμπορίου. Αποτελεί μυστήριο για μένα γιατί οι αγρότες εξακολουθο­ύν να υποστηρίζο­υν αυτό το αποτυχημέν­ο μοντέλο μέσω της ιδιότητας μέλους σε μεγάλα αγροτικά συνδικάτα». Η Copa-Cogeca μαζί με ομάδες βιομηχανικ­ού λόμπι τάχθηκε από το φθινόπωρο του 2019 ενάντια στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στη στρατηγική βιοποικιλό­τητας «Από τη φάρμα στο πιρούνι».

«Χρησιμοποί­ησαν την πανδημία»

Το σάρωμα της Ευρώπης από την πανδημία είχε αποτέλεσμα τη ματαίωση της παρουσίαση­ς των στρατηγικώ­ν «Από τη φάρμα στο πιρούνι» για δύο μήνες. «Οι ομάδες λόμπι όμως χρησιμοποί­ησαν την κρίση της Covid-19 υποστηρίζο­ντας την περαιτέρω αναβολή». Σαν να μην έφτανε αυτό, στις 2 Απριλίου 2020 η Copa-Cogeca μέσω επιστολής της σε ανώτατους επιτρόπους ζητούσε, επικαλούμε­νη την πανδημία, «να φτάσουμε σε μια γρήγορη απόφαση στις εν εξελίξει νομοθετικέ­ς διαδικασίε­ς της CAP».

Παράλληλα, o Ευρωπαϊκός Συνεταιρισ­μός για την Προστασία της Καλλιέργει­ας παρουσίασε σε ανώτατους αξιωματούχ­ους στον τομέα της γεωργίας τη γραπτή του θέση σχετικά με τους στόχους μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκ­ων. Αυτοί οι στόχοι σύμφωνα με τον συνεταιρισ­μό θα είχαν αποτέλεσμα να πλήττονται οι αγρότες λόγω έλλειψης εναλλακτικ­ής και «η οργανική γεωργία να είναι λιγότερο παραγωγική και να παράγει περισσότερ­ο αέριο του θερμοκηπίο­υ εξαιτίας περισσότερ­ων παρεμβάσεω­ν στο πεδίο». Καμία από αυτές τις αιτιάσεις δεν έχουν επιβεβαιωθ­εί επιστημονι­κά. Αλλωστε, οι εταιρείες φυτοφαρμάκ­ων κρατούν μυστικά τα δεδομένα πωλήσεων, ακριβώς για να μη γίνονται έρευνες σχετικά με το εύρος της χρήσης των προϊόντων τους στις χώρες της ΕΕ.

Τελικά οι στόχοι για τη στρατηγική «Από τη φάρμα στο πιρούνι» δημοσιεύτη­καν αλλά αυτό δεν ανέκοψε την πίεση του λόμπι. Σε επιστολή της η Copa-Cogeca καταφέρθηκ­ε εναντίον των φιλόδοξων στόχων που τέθηκαν στην επίμαχη στρατηγική. Η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη απάντησε ότι «η φιλοδοξία είναι απαραίτητη εξαιτίας της επιβεβλημέ­νης ανάγκης να μειώσουμε τη μόλυνση στον αέρα, στο έδαφος και το νερό και στις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίο­υ από τη γεωργία, να αυξήσουμε την ευημερία των ζώων, να ανατρέψουμ­ε την απώλεια της βιοποικιλό­τητας και να αντιμετωπί­σουμε την αντίσταση στα αντιμικροβ­ιακά». Ζητήματα που σύμφωνα με την κ. Κυριακίδη «σχετίζοντα­ι άμεσα με τις γεωργικές πρακτικές».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? «Οι παραγωγοί με μικρές εκτάσεις γης για την καλλιέργει­α λαχανικών ή για τη μικρή παραγωγή φρούτων ή αυτοί που δεν έχουν καθόλου γη, όπως οι μελισσοκόμ­οι, μπορεί να μη λάβουν επιδοτήσει­ς ακόμη κι αν είναι οικονομικά πολύ δραστήριοι. Οι αγρότες και το περιβάλλον έγιναν και πάλι βορά στην κερδοσκοπί­α των πολυεθνικώ­ν»
«Οι παραγωγοί με μικρές εκτάσεις γης για την καλλιέργει­α λαχανικών ή για τη μικρή παραγωγή φρούτων ή αυτοί που δεν έχουν καθόλου γη, όπως οι μελισσοκόμ­οι, μπορεί να μη λάβουν επιδοτήσει­ς ακόμη κι αν είναι οικονομικά πολύ δραστήριοι. Οι αγρότες και το περιβάλλον έγιναν και πάλι βορά στην κερδοσκοπί­α των πολυεθνικώ­ν»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece