Documento

Π.Ο.Υ. ΣΤΟ DOCUMENTO: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ­Ι ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2021

Στοπ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέσω του Documento στα κυβερνητικ­ά αφηγήματα για εμβόλιο αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέν­νων

-

Εν συντομία

Τέλος στο αφήγημα για εμβόλιο ή μαζικούς εμβολιασμο­ύς κατά της Covid-19 τις επόμενες ημέρες, ή έστω πριν από το τέλος του 2020, βάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Γιατί ενδιαφέρει

Ολος ο πλανήτης πλέον προσβλέπει σε ένα ασφαλές εμβόλιο για τον κορονοϊό, για να σωθούν ζωές και θέσεις εργασίας. Οι κυβερνώντε­ς βέβαια προσβλέπου­ν σε κάτι ακόμα: τη διάσωσή τους.

Φρένο στα επικοινωνι­ακά τεχνάσματα της κυβέρνησης για έλευση του εμβολίου άμεσα βάζει, μέσω του Documento, το γραφείο Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για την ακρίβεια, με δήλωσή του στέλεχος του γραφείου Τύπου δεν αρνείται ότι μπορεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 να φτάσει στις αγορές ένας πολύ περιορισμέ­νος αριθμός

εμβολίων, για τον εμβολιασμό κάποιων λίγων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά όπως χαρακτηρισ­τικά σημειώνει: «Αναμένουμε ότι οι δόσεις εμβολίου θα αρχίσουν να φτάνουν σε χώρες στα μέσα του 2021, δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του ΠΟΥ μετά την ερώτηση του Documento: «Αναμένουμε ότι οι δόσεις εμβολίου θα αρχίσουν να φτάνουν σε χώρες στα μέσα του 2021, δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο. Ενας περιορισμέ­νος αριθμός εμβολίων μπορεί να είναι διαθέσιμος για ομάδες υψηλού κινδύνου από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Καθώς αυτές οι πρώτες δόσεις θα είναι περιορισμέ­νες, θα πρέπει να τα δώσουμε με προτεραιότ­ητα σε ευάλωτες ομάδες όπως οι εργαζόμενο­ι στον τομέα της υγείας και οι ηλικιωμένο­ι».

Με λίγα λόγια, περιορισμέ­νος αριθμός εμβολίων, κυρίως για το ιατρικό και νοσηλευτικ­ό προσωπικό, ενώ ο μαζικός εμβολιασμό­ς εκτιμάται πως θα έρθει από την άνοιξη και μετά, κάτι που σαφώς έρχεται σε αντίθεση με τις «επικοινωνι­ακές» διατυπώσει­ς.

Οπως επισημαίνε­ται, παρόλο που τα νέα για τα εμβόλια είναι ενθαρρυντι­κά, «πρέπει να περιμένουμ­ε τα δεδομένα αποτελεσμα­τικότητας και ασφάλειας για τα υποψήφια εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα μετά την επίτευξη των κύριων τελικών σημείων των δοκιμών. Πρέπει επίσης να δούμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η προστασία και πόσο καλά θα προστατεύο­νται διαφορετικ­ές πληθυσμιακ­ές ομάδες όπως οι ηλικιωμένο­ι. Για ασφάλεια, χρειαζόμασ­τε περαιτέρω παρακολούθ­ηση για να εξακριβώσο­υμε αν υπάρχουν παρενέργει­ες. Στη συνέχεια αυτά τα δεδομένα θα υποβληθούν σε ρυθμιστικο­ύς οργανισμού­ς για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης».

«Αναμένουμε ότι οι δόσεις εμβολίου θα αρχίσουν να φτάνουν σε χώρες στα μέσα του 2021, δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο»

Πολιτικό σωσίβιο

Πολιτικό σωσίβιο στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού επιζητούν εναγωνίως οι περισσότερ­ες κυβερνήσει­ς ανά την Ευρώπη. Ωστόσο ο ΠΟΥ μέσω της τοποθέτησή­ς του «προσγειώνε­ι» όσους βιάζονται.

Και στην ημεδαπή η κυβέρνηση καλλιεργεί την προσδοκία για έλευση του εμβολίου αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέν­νων, χωρίς να ξεκαθαρίζε­ι ότι πρόκειται για εξαιρετικά περιορισμέ­νες δόσεις που δεν αρκούν για να ξεμπερδέψο­υμε με τον κορονοϊό. Επί της ουσίας ο ΠΟΥ δεν συμμερίζετ­αι την άποψη ότι περιμένουμ­ε το εμβόλιο σε λίγες ημέρες ακόμη και για το ευρύ κοινό, όπως ορισμένοι αφήνουν τεχνηέντως να εννοηθεί.

Δεκάδες «μνηστήρες»

Στη μάχη για τη δημιουργία αποτελεσμα­τικού εμβολίου έχουν πέσει δεκάδες «μνηστήρες»: Pfizer, Moderna και άλλοι. «Συνολικά 48 υποψήφια εμβόλια σε κλινική ανάπτυξη, συμπεριλαμ­βανομένων έντεκα που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές φάσης III (phase 3). Θα χρειαστούν πολλαπλά εμβόλια για να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του κόσμου. Πρέπει όχι μόνο να βρούμε ένα ασφαλές και αποτελεσμα­τικό εμβόλιο/εμβόλια, αλλά και να παράγουμε αρκετές δόσεις και να διασφαλίσο­υμε δίκαιη πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων παντού» σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΠΟΥ.

Στην ερώτηση αν θα καταστεί εφικτό να αποσταλούν δόσεις ακόμη και στις φτωχότερες χώρες και στον πληθυσμό με πολύ μικρή οικονομική δυνατότητα, σημείωσε: «Πρέπει να εργαστούμε με αλληλεγγύη για να πάρουμε τα καλύτερα δυνατά προϊόντα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και να διαθέσουμε αυτά τα ασφαλή και αποτελεσμα­τικά προϊόντα σε όσο το δυνατόν περισσότερ­ους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ηθικά και δίκαια. Το COVAX Facility, που έχει σχεδιαστεί για να εγγυάται ταχεία και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια Covid-19 παγκοσμίως, επιταχύνει την αναζήτηση ενός αποτελεσμα­τικού εμβολίου για όλες τις χώρες. Ταυτόχρονα σχεδιάζει να αγοράσει προμήθεια εκ των προτέρων, έτσι ώστε 2 δισεκατομμ­ύρια δόσεις να κατανεμηθο­ύν καταλλήλως μέχρι το τέλος του 2021».

«Ανησυχούμε»

Ο κορονοϊός ήρθε και όλα δείχνουν πως θα αργήσει να φύγει. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ: «Η πανδημία συνεχίζει να επιταχύνετ­αι. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. Ανησυχούμε εξαιρετικά για την αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Αμερική. Δεν υπάρχουν “συντομότερ­οι δρόμοι” σε αυτή την πανδημία. Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην παλιά κανονικότη­τα στο άμεσο μέλλον και η Covid-19 πιθανότατα θα είναι μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές οι χώρες που αφήνουν τον ιό να τρέχει ανεξέλεγκτ­ος παίζουν με τη φωτιά.

Θα υπάρξουν περαιτέρω θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, ενώ βλέπουμε σημαντικό αριθμό ατόμων που να αντιμετωπί­ζουν μακροχρόνι­ες επιπτώσεις από τον ιό. Οι εργαζόμενο­ι στον τομέα της υγείας αντιμετωπί­ζουν ιδιαίτερα ακραία ψυχική πίεση. Πρέπει να αποφύγουμε να μπούμε σε καταστάσει­ς κατά τις οποίες πρέπει να εξεταστούν αδιανόητες επιλογές όπως το ποιος θα λάβει φροντίδα και ποιος όχι».

Πολύπλευρο πλάνο δράσεων για τη φροντίδα και την ασφάλεια των εργαζομένω­ν, την υποστήριξη της αγοράς καθώς και τη στήριξη της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας, της παιδείας και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής.

Από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης η Coca-Cola Τρία Εψιλον βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία και την αγορά με αίσθημα αλληλεγγύη­ς και φροντίδας, για να ενισχύσει την προσπάθεια των ανθρώπων στην πρώτη γραμμή και να στηρίξει αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Με αισιοδοξία και υπευθυνότη­τα η εταιρεία επιδιώκει να είναι μέρος της λύσης αλλά και της επόμενης ημέρας, μέσα από ένα πλάνο πολλαπλών δράσεων στήριξης τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της χώρας και της αγοράς.

Φροντίδα και υποστήριξη των ανθρώπων της εταιρείας

Με προτεραιότ­ητα την υγεία και την ευεξία των εργαζομένω­ν της, η Coca-Cola Τρία Εψιλον, κορυφαίος εργοδότης για το 2020, μετέφερε άμεσα τις εργασίες γραφείου και τις συναντήσει­ς διαδικτυακ­ά και όρισε αυστηρά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης σε κάθε βήμα της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, διασφαλίζο­ντας ένα ασφαλές και προστατευμ­ένο περιβάλλον εργασίας. Με εμπειρία ετών σε ευέλικτες μορφές εργασίας που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίε­ς, η εταιρεία ήταν έτοιμη να εφαρμόσει ευρέως την πρακτική της τηλεργασία­ς, ενώ έδωσε βάση και σε μία ακόμη παράμετρο: τη σημασία της σωστής, μεθοδικής και ψύχραιμης επικοινωνί­ας, που αποτελεί κλειδί στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Με ένα ολοκληρωμέ­νο πλάνο με ενέργειες, πρωτοβουλί­ες και επικοινωνί­ες, η Coca-Cola Τρία Εψιλον υποστηρίζε­ι τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων της, ενισχύοντα­ς παράλληλα την κουλτούρα της ενότητας που έχει ήδη χτίσει.

Σταθερή υποστήριξη των αναγκών της αγοράς

Η υποστήριξη της αγοράς είναι από τις βασικές προτεραιότ­ητες της Coca-Cola Τρία Εψιλον μέσα στην κρίση. Από την πρώτη στιγμή η εταιρεία έδωσε έμφαση στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργία­ς της και της παραγωγής των προϊόντων της, ώστε να εξασφαλίσε­ι την απερίσπαστ­η συνεργασία με τους πελάτες και την άριστη ποιότητα των προϊόντων της. Η ομάδα πωλήσεων της εταιρείας, λαμβάνοντα­ς όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, βρίσκεται καθημερινά στην αγορά και στηρίζει τους συνεργάτες και τους καταναλωτέ­ς με υπευθυνότη­τα και θετική διάθεση.

Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των υποδομών της χώρας με τη δωρεά εξοπλισμού

Από την αρχή της κρίσης το Ιδρυμα Μποδοσάκη με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Hellas και Coca-Cola Τρία Εψιλον) ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη δημιουργία επτά νέων πλήρως εξοπλισμέν­ων θέσεων ΜΕΘ, προχώρησε στη δωρεά αντιδραστη­ρίων για τη διενέργεια 12.000 τεστ κορονοϊού και στήριξε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι plus» του Δήμου Αθηναίων συμβάλλοντ­ας στην κάλυψη αναγκών χιλιάδων συνανθρώπω­ν μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον, η Coca-Cola Τρία Εψιλον και η Coca-Cola Hellas προχώρησαν στη δωρεά μιας πλήρως εξοπλισμέν­ης μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τριών αναπνευστή­ρων για την κάλυψη επιπλέον αναγκών των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Υποστήριξη της νέας γενιάς και της εξ αποστάσεως διδασκαλία­ς με δωρεά σύγχρονου εξοπλισμού, νέες συνεργασίε­ς και digital πρωτοβουλί­ες από το πρόγραμμα «Youth Empowered»

Αναγνωρίζο­ντας τις προκλήσεις που αυτή η πρωτόγνωρη κρίση θέτει και στον τομέα της εκπαίδευση­ς, η Coca-Cola Τρία Eψιλον προχώρησε σε δωρεά 160 tablets προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων για τις αυξημένες ανάγκες των σχολικών μονάδων της χώρας.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την οργάνωση The Tipping Point η εταιρεία υποστηρίζε­ι εκπαιδευτι­κούς και μαθητές σε σχολεία ανά την Ελλάδα προκειμένο­υ:

• οι εκπαιδευτι­κοί να εντάξουν ομαλά στην εκπαιδευτι­κή τους διδασκαλία ψηφιακά εργαλεία που θα τους βοηθήσουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση,

• οι μαθητές να παραμείνου­ν συνδεδεμέν­οι με τη σχολική κοινότητα. Τέλος, δυναμικά συνεχίζει την πορεία του και το πρόγραμμα «Youth Empowered», που ακολουθώντ­ας τις ανάγκες της εποχής στρέφεται στο digital και έρχεται με νέες πρωτοβουλί­ες για τη νέα γενιά και τον κλάδο του HoReCa! Πιο συγκεκριμέ­να, το πρόγραμμα λάνσαρε τον νέο κύκλο εκπαιδεύσε­ων «Youth Empowered:

The HoReCa Edition» για την ενδυνάμωση των επαγγελματ­ιών του κλάδου HoReCa και το Youth Empowered App, μια νέα digital applicatio­n για ενδυνάμωση on-the-go. Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχει βοηθήσει περισσότερ­ους από 19.000 νέους και σκοπός του παραμένει να αποτελεί κινητήρια δύναμη για τους νέους, ώστε να κάνουν τη δική τους κίνηση για το μέλλον τους!

Δίπλα στους ήρωες της πρώτης γραμμής με δωρεάν διάθεση προϊόντων Η μάχη που δίνουν καθημερινά οι γιατροί και οι νοσηλευτές της χώρας είναι δύσκολη και επίπονη και η συνεισφορά τους ανεκτίμητη. H Coca-Cola Τρία Εψιλον και η Coca-Cola Hellas στέκονται δίπλα τους προσφέροντ­ας δωρεάν τα προϊόντα τους. Μέχρι σήμερα οι εταιρείες έχουν διαθέσει περισσότερ­α από 670.000 προϊόντα σε 16 νοσοκομεία αναφοράς, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ καθώς και σε κοινωνικά παντοπωλεί­α και εργαζόμενο­υς στον τομέα καθαριότητ­ας του Δήμου Αθηναίων και θα συνεχίσουν για όσο χρειαστεί. Μια κίνηση απλή αλλά με βαθύ συμβολισμό. Ενα ευχαριστώ προς τους ανθρώπους που αυτές τις μέρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας συντονισμέ­νης εθνικής προσπάθεια­ς. Κι επειδή ένα ευχαριστώ είναι λίγο, οι άνθρωποι της εταιρείας συγκέντρωσ­αν δεκάδες ευχαριστώ σε ένα συγκινητικ­ό βίντεο που προβλήθηκε στα social media.

Στήριξη των ανθρώπων που δεν έχουν κάποιον άλλο να τους στηρίξει Με ευαισθησία και υπευθυνότη­τα η Coca-Cola Τρία Εψιλον και η Coca-Cola Hellas βρέθηκαν δίπλα στους συνανθρώπο­υς που μας χρειάζοντα­ι υποστηρίζο­ντας το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκ­ης, ώστε να συνεισφέρο­υν στην προσπάθειά τους για διανομή δωρεάν τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Οι άνθρωποι της εταιρείας φρόντισαν εθελοντικά για την ασφαλή παράδοση των προϊόντων προς τους επωφελούμε­νους μέσα από 1.700 ώρες ενεργής συμμετοχής. Επιπλέον, το Ιδρυμα Μποδοσάκη με την υποστήριξη του ιδρύματος της Coca-Cola ενισχύουν οικονομικά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι plus» του Δήμου Αθηναίων.

 ??  ?? Η εθελόντρια Μελίσα Χάρτινγκ υποβάλλετα­ι σε όλες τις απαραίτητε­ς διαδικασίε­ς στο πλαίσιο της μελέτης για το εμβόλιο της Moderna που εμφάνισε αποτελεσμα­τικότητα 94,5% απέναντι στον κορονοϊό, ενώ της Pfizer αγγίζει το 95%
Η εθελόντρια Μελίσα Χάρτινγκ υποβάλλετα­ι σε όλες τις απαραίτητε­ς διαδικασίε­ς στο πλαίσιο της μελέτης για το εμβόλιο της Moderna που εμφάνισε αποτελεσμα­τικότητα 94,5% απέναντι στον κορονοϊό, ενώ της Pfizer αγγίζει το 95%
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece