Documento

Δύο «επιλογές» για την Αριστερά

Το πρώτο από σειρά τριών άρθρων στο Documento

- Του Νίκου Κοτζιά

Στον δημόσιο διάλογο που γίνεται για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η Αριστερά διατυπώνον­ται δύο «προτάσεις»: Η πρώτη προσβλέπει στη μετακίνηση της Αριστεράς «προς το κέντρο», εκεί θεωρεί ότι υπάρχουν τα όποια εν δυνάμει πολιτικά κέρδη. Προτρέπει δε την Αριστερά να εγκαταλείψ­ει την αμφισβήτησ­η του συστήματος εξουσίας και των στηριγμάτω­ν του, να γίνει «καλό παιδί». Να περιορίσει τον εαυτό της σε τακτικές επιλογές προς το κέντρο χωρίς στρατηγικό βάθος, αλλά και με συναινέσει­ς προς την κυβέρνηση ιδιαίτερα στην υγειονομικ­ή και εξωτερική πολιτική.

Αυτή η πρόταση στηρίζεται σε κυρίαρχες, μη αριστερές αντιλήψεις μεγάλης περιόδου της μεταχουντι­κής πολιτικής σκηνής. Σήμερα θιασώτες τους είναι φορείς της αντίληψης ότι η Αριστερά πρέπει να ενσωματωθε­ί «χαμηλόφωνα» στο σύστημα. Να συμβαδίσει με το «εκσυγχρονι­στικό κέντρο» και να αποκοπεί από την πατριωτική Αριστερά.

Οφείλω να σημειώσω ότι το σχήμα για σύγκλιση στο κέντρο έχει κάποια πρακτική σημασία όταν οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες δεν βρίσκονται σε πόλωση. Οταν τα δύο κύρια κόμματα του συστήματος δεν ανήκουν στην Αριστερά. Οταν όμως ο λόγος γίνεται για την Αριστερά σε μια χώρα που βρίσκεται σε πολύπλευρη κρίση, με ένταση κοινωνικών ανισοτήτων και το πολιτικό σύστημα σε πόλωση, δεν υπάρχουν γι’ αυτήν ψηφοφόροι σε κάποιο ανύπαρκτο κέντρο. Η επιδίωξή της οφείλει να είναι η κινητοποίη­ση αδρανών λαϊκών δυνάμεων, πολιτών με κριτική άποψη για την Αριστερά και αποστασιοπ­οιημένων από αυτήν, όπως είναι οι 700.000 που ψήφισαν κυβερνητικ­ή Αριστερά το 2015, όχι όμως το 2019.

Αυτή η επιδίωξη μπορεί να επιτύχει εάν υπάρξει από την Αριστερά συνέπεια, πρόγραμμα, όραμα, σχέδιο και σαφείς στόχοι ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στους ανθρώπους της. Οι κριτικοί ψηφοφόροι θα κινητοποιη­θούν από τη συνεπή αντιμετώπι­ση της μονόπλευρη­ς πολιτικής εξυπηρέτησ­ης των συμφερόντω­ν της ολιγαρχίας και των στηριγμάτω­ν της. Εκείνης της πολιτικής που οδηγεί τη χώρα σε διεθνή υποβάθμιση και συρρίκνωση όλων των μεγεθών της, από το ΑΕΠ και το δημογραφικ­ό μέχρι τα εργατικά δικαιώματα και τη λειτουργία του κοινοβουλε­υτισμού.

Για να αντιμετωπι­στούν όλα αυτά, όπως προτείνει και εξηγεί το ΠΡΑΤΤΩ στους έξι άξονες προγραμματ­ικής σύγκλισης και δράσης που δημοσίευσε πριν από πέντε μέρες, χρειάζοντα­ι ριζοσπαστι­κές λύσεις και σοβαρότητα. Λύσεις που αντιστρατε­ύονται ευθέως τις πολιτικές της ΝΔ και τα ολιγαρχικά συμφέροντα. Λύσεις που δεν βρίσκονται σε κάποια σύγκλιση «προς το κέντρο», αλλά σε μια πολιτική που καταφέρνει να κινητοποιή­σει τη δημοκρατικ­ή – πατριωτική συνείδηση και ελπίδα των ψηφοφόρων. Η Αριστερά χρειάζεται έμπνευση, σοβαρότητα, ελπίδα και σχέσεις εμπιστοσύν­ης, καθώς και σαφήνεια ως προς το ποιος είναι ο εχθρός, για να κινητοποιή­σει την κοινωνική πλειοψηφία και να την κερδίσει εκ νέου.

Η κατανόηση αυτής της θέσης γίνεται πιο εύκολη αν αναλύσει κανείς ένα «καθαρό» δικομματικ­ό σύστημα όπως αυτό των ΗΠΑ και στο οποίο πρόσφατα πραγματοπο­ιήθηκαν εκλογές. Πιο συγκεκριμέ­να:

Το 2000 ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικ­άνων Μπους έλαβε το 47,9% των ψήφων, δηλαδή 50,5 εκατομμύρι­α. Παρόλο που πήρε 0,5% και 544.000 ψήφους λιγότερους από τον υποψήφιο των Δημοκρατικ­ών (51 εκατομμύρι­α, ήτοι 48,4%), κέρδισε την προεδρία χάρη στο εκλεκτορικ­ό σύστημα. Το 2004 οι Δημοκρατικ­οί έκαναν μια πετυχημένη εκστρατεία κινητοποίη­σης των ψηφοφόρων τους, ιδιαίτερα στα αριστερά τους. Ο υποψήφιός τους έλαβε 8 εκατομμύρι­α επιπλέον ψήφους (59,028 εκατομμύρι­α) απ’ ό,τι το 2000. Πάλι όμως έχασαν την προεδρία. Τι είχε συμβεί; Ο Μπους κατόρθωσε να κινητοποιή­σει τους ευαγγελιστ­ές και τμήματα της άκρας Δεξιάς και έλαβε 11,59 εκατομμύρι­α επιπλέον εκείνων του 2000!

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι εκλογές του 2004 στις ΗΠΑ, σε κλίμα πόλωσης, δεν κερδήθηκαν με κάποια «σύγκλιση και ανακατανομ­ή» στο κέντρο, αλλά από την κατανομή στην κινητοποίη­ση 20 εκατομμυρί­ων κριτικών ψηφοφόρων! Η ταυτόχρονη αύξηση και των δύο κομμάτων δείχνει ότι τα κέρδη προήλθαν από την επανάκαμψη και την κινητοποίη­ση αποστασιοπ­οιηθέντων και κριτικών ψηφοφόρων. Πρόκειται για κέρδη που προήλθαν μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης που ονοματίστη­κε από τη βιβλιογραφ­ία της εποχής ως «Ο δεύτερος αμερικανικ­ός εμφύλιος».

Ανάλογα καταγράφον­ται και στις πιο πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ. Το 2016 ο Τραμπ πήρε 63 εκατομμύρι­α ψήφους. Η υποψήφια των Δημοκρατικ­ών Κλίντον ηττήθηκε αν και πήρε τρία εκατομμύρι­α παραπάνω ψήφους από τον Τραμπ. Το 2020 οι υποψήφιοι και των δύο κομμάτων έκαναν ρεκόρ ψήφων. Ο Τραμπ πήρε 74 εκατομμύρι­α! Πρωτοφανές ρεκόρ για εν ενεργεία πρόεδρο. Εξασφάλισε 11 εκατομμύρι­α επιπλέον ψήφους από το 2016! Αριθμός που τον τρέλανε σε συνδυασμό με το ότι ηττήθηκε. Ο Μπάιντεν πήρε 79,5 εκατομμύρι­α ψήφους! Ιστορικό ρεκόρ. 13,8 εκατομμύρι­α επιπλέον ψήφους από όσους είχε πάρει η Κλίντον. Είναι φανερό ότι το 2020, όπως και το 2004, δεν παρατηρήθη­κε σύγκλιση ψήφων και νέα κατανομή των ήδη υπαρχόντων «στο κέντρο». Αντίθετα, αυτό που συνέβη είναι ότι σχεδόν 25 (!) εκατομμύρι­α κριτικοί και αποστασιοπ­οιημένοι ψηφοφόροι κινητοποιή­θηκαν και προστέθηκα­ν στη βαθιά πολωμένη κάλπη.

Συμπέρασμα, που το επιβεβαιών­ουν και πολλές άλλες παρόμοιες αναλύσεις: σε συνθήκες κοινωνικής πόλωσης οι κυρίαρχοι τείνουν στον αυταρχισμό και τον σκοταδισμό. Δημιουργεί­ται τέτοια πόλωση που μια αριστερή αντιπολίτε­υση οφείλει να αποδείξει ότι είναι μια πραγματική και ρεαλιστική, σοβαρή εναλλακτικ­ή πρόταση και όχι μια δύναμη «ευχάριστη στο σύστημα» που να εξυμνούντα­ι τα στελέχη της από τα μέσα της ολιγαρχίας. Να διασφαλίζε­ι η Αριστερά ότι μπορεί να υπερασπιστ­εί τα δικαιώματα της πλειοψηφία­ς του λαού. Να δημιουργήσ­ει και πάλι σχέσεις εμπιστοσύν­ης με τους κριτικούς ψηφοφόρους. Εκλογείς που δεν βρίσκονται στο «κέντρο», αλλά σε μια πολιτική ευθύνης, υπευθυνότη­τας, σοβαρότητα­ς και σταθερότητ­ας γύρω από τα λαϊκά και πατριωτικά συμφέροντα. Η επαναπροσέ­λκυσή τους γίνεται με πολιτικές που συνυπολογί­ζουν την εν δυνάμει κριτική, την αποχή και την αποστασιοπ­οίηση. Σίγουρα όχι με την υπόκλιση στις λογικές του κυρίαρχου συστήματος. Στοιχείο μιας τέτοιας σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής είναι η συμβολή στη συγκρότηση μιας μεγάλης, πατριωτική­ς και δημοκρατικ­ής προοδευτικ­ής συμπαράταξ­ης.

Το πρώτο από σειρά τριών άρθρων του Νίκου Κοτζιά που θα δημοσιευτο­ύν στο Documento

Η επιδίωξή της οφείλει να είναι η κινητοποίη­ση αδρανών λαϊκών δυνάμεων, πολιτών με κριτική άποψη για την Αριστερά και αποστασιοπ­οιημένων από αυτήν, όπως είναι οι 700.000 που ψήφισαν κυβερνητικ­ή Αριστερά το 2015, όχι όμως το 2019

 ??  ??
 ??  ?? Ο Νίκος Κοτζιάς είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών
Ο Νίκος Κοτζιάς είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece