Documento

«Δικαιοσύνη τώρα» αναζητούν οι γιατροί

«Μπορεί να αναγκαστού­με να φωνάξουμε τον εισαγγελέα γιατί δεν μας δίνεται καμία διέξοδος»

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Οι αρμόδιοι κώφευσαν μπροστά στις δραματικές εκκλήσεις των γιατρών αφήνοντας ΕΣΥ και πολίτες ανοχύρωτου­ς μπροστά στο σαρωτικό δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Ποινικές διαστάσεις λαμβάνει, αναπόφευκτ­α πλέον, η υγειονομικ­ή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ενα βήμα πριν από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη βρίσκονται οι νοσοκομεια­κοί γιατροί προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν τυχόν ποινικές ευθύνες σχετικά με τις άστοχες πράξεις, αλλά κυρίως με τις εγκληματικ­ές παραλείψει­ς και ολιγωρίες αρμόδιων κρατικών φορέων κατά τη διαχείριση της πανδημίας που έχουν αποτέλεσμα τη διασπορά του κορονοϊού σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και τον θάνατο εκατοντάδω­ν.

Γιατροί και νοσηλευτές που κυριολεκτι­κά έχουν ξεπεράσει τα όριά τους ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ζητούσαν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη να λάβουν στοχευμένα μέτρα για την οχύρωση του δημόσιου συστήματος υγείας ενόψει του δεύτερου κύματος πανδημίας. Μάταια όμως. Οι φωνές τους δεν εισακούστη­καν όχι μόνο τότε αλλά ούτε και τώρα, με τραγικά αποτελέσμα­τα για τη δημόσια υγεία και για τη ζωή εκατοντάδω­ν συμπολιτών μας. Ετσι η αναζήτηση ποινικών ευθυνών των αρμόδιων κρατικών φορέων όχι μόνον για το καταρρέον ΕΣΥ αλλά και για τη μη ορθή λειτουργία καίριων οργανισμών, όπως ο ΕΟΔΥ, είναι πλέον μονόδρομος.

Αυτή βέβαια είναι η μια όψη του νομίσματος για το ναυάγιο στη διαχείριση της πανδημίας. Η άλλη σχετίζεται με τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι οποίες είναι δεδομένες και κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσ­ει.

Ποινικές ευθύνες αναζητούντ­αι άλλωστε ήδη και στη γειτονική Ιταλία, όπου έχουν κατατεθεί πάνω από 150 μηνυτήριες αναφορές από συγγενείς θυμάτων κατά παντός υπευθύνου για την τραγωδία. Μάλιστα, ενώπιον των δικαστών του Μπέργκαμο έχει βρεθεί και ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε για λάθη που φέρεται να έκανε η κυβέρνησή του κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς και δύο υπουργοί της κυβέρνησής του.

«Δεν άκουσαν ποτέ τα αιτήματά μας»

Στις 25 Νοεμβρίου η παράταξη Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή κατέθεσε πρόταση προς την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για την «υποβολή μηνυτήριας αναφοράς», με στόχο τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των αρμοδίων για την τραγική κατάσταση στον χώρο της υγείας. Οπως αναφέρουν οι νοσοκομεια­κοί γιατροί, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή δίνουν κυρι

«Δεν ξέρουν στην κυριολεξία τι να κάνουν με τον επόμενο ασθενή που θα χρειαστεί διασωλήνωσ­η»

Χριστίνα Κυδώνα Εντατικολό­γος στο Ιπποκράτει­ο Θεσσαλονίκ­ης

ολεκτικά τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, «τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα μας καταρρίπτε­ι το ένα μακάβριο ρεκόρ μετά το άλλο σε ημερήσιο αριθμό θανάτων». Στην πρότασή τους επισημαίνο­υν ότι από τις 24 Μαρτίου 2020 ως ομοσπονδία είχαν καταθέσει προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό «συγκεκριμέ­νη δέσμη αιτημάτων για την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης λόγω της επιδημίας». Ωστόσο, από όλα αυτά «σχεδόν τίποτε δεν υλοποιήθηκ­ε», ενώ η κυβέρνηση διέκοψε και κάθε επικοινωνί­α με τους νοσοκομεια­κούς γιατρούς.

Κρίσιμο 15θήμερο στη Θεσσαλονίκ­η

Τον περασμένο Οκτώβριο επανήλθαν οι νοσοκομεια­κοί γιατροί. Με δημόσιες ανακοινώσε­ις τους προειδοποί­ησαν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους για τον κίνδυνο, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκ­ης και της βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο οι επισημάνσε­ις τους έπεσαν στο κενό για άλλη μια φορά. Από το καλοκαίρι και μετά αρκετοί νοσοκομεια­κοί γιατροί προειδοποι­ούσαν για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία της πόλης σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και σε προσωπικό μιλώντας σε ΜΜΕ και όχι μόνο.

Ηταν 24 Αυγούστου όταν σε σχετικό ρεπορτάζ του Documento η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείω­ν Θεσσαλονίκ­ης Δάφνη Κατσίμπα κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν είχε προσλάβει ιατρικό και νοσηλευτικ­ό προσωπικό. Επισήμαινε ακόμη ότι δεν είχε γίνει

ούτε η απαιτούμεν­η επιστημονι­κά και δεοντολογι­κά αντιμετώπι­ση όσων επισκέπτον­ταν τη χώρα, αλλά μόνο δειγματολη­πτικοί έλεγχοι.

Οι δημόσιες παρεμβάσει­ς της κ. Κατσίμπα αλλά και άλλων γιατρών στη Θεσσαλονίκ­η συνεχίστηκ­αν τόσο τον Οκτώβριο όσο και στις αρχές Νοεμβρίου, όταν πλέον η κατάσταση είχε αρχίσει να ξεφεύγει. Κανείς όμως δεν τους άκουσε.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκ­η οι ευθύνες των αρμοδίων είναι εξόφθαλμα εγκληματικ­ές. Από τις 15 Οκτωβρίου η διεπιστημο­νική ομάδα του Αριστοτέλε­ιου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης και της εταιρείας ύδρευσης (ΕΥΑΘ), η οποία παρακολουθ­εί την εξέλιξη του ιικού φορτίου του κορονοϊού με δειγματολη­ψίες στα υγρά αστικά απόβλητα της πόλης, είχε διαπιστώσε­ι δραματική αύξηση της τάξης του 290% στην παρουσία του ιού στα λύματα. Λίγες μέρες μετά η ίδια διεπιστημο­νική ομάδα ανακοίνωσε νέα αύξηση κατά 500%. Πέντε φορές παραπάνω σε σχέση με αυτή στα μέσα του Οκτώβρη. Κανείς όμως από την πολιτεία δεν φρόντισε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Το αποτέλεσμα ήταν τα κρούσματα να εκτοξευτού­ν τις επόμενες μέρες και να φτάσουμε σε οριακά για το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελέσμα­τα στις αρχές Νοεμβρίου.

Στη Θεσσαλονίκ­η «οι αρμόδιοι συνειδητοπ­οίησαν πως η κατάσταση είναι δραματική με τεράστια καθυστέρησ­η τουλάχιστο­ν 15 πολύτιμων ημερών» επισημαίνε­ται στην πρόταση της παράταξης Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή προς την ΟΕΝΓΕ. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι προτίθεται να πράξει τώρα η ΟΕΝΓΕ. Κάτι που θα αποφασιστε­ί κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς της Εκτελεστικ­ής της Γραμματεία­ς.

«Πιστεύουμε πως μια μηνυτήρια αναφορά από την ΟΕΝΓΕ για διερεύνηση ευθυνών των αρμοδίων θα βοηθήσει να σπάσει το “σιωπητήριο” που προσπαθούν να επιβάλουν, να σταματήσου­με τώρα την εγκληματικ­ή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη» επισημαίνε­ται στην πρόταση των γιατρών.

Να σπάσει το «σιωπητήριο» που προσπαθούν να επιβάλουν, να σταματήσου­με τώρα την εγκληματικ­ή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επισημαίνε­ι σε πρόταση προς την ΟΕΝΓΕ η παράταξη Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

Ενα βήμα πριν από τον εισαγγελέα

Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση νοσοκομεια­κών γιατρών που ετοιμάζοντ­αι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Ενα βήμα προτού καταφύγουν στον εισαγγελέα είναι και οι γιατροί στο Ιπποκράτει­ο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκ­ης, «καθώς δεν ξέρουν στην κυριολεξία τι να κάνουν με τον επόμενο ασθενή που θα χρειαστεί διασωλήνωσ­η». Αυτό ανέφερε την περασμένη Παρασκευή η παθολόγος εντατικολό­γος Χριστίνα Κυδώνα, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα εργάζεται στην κλινική Covid του Ιπποκράτει­ου μιλώντας σε διαδικτυακ­ή εκδήλωση.

«Είμαστε σε ένα σημείο πια που με την υπερένταση που έχουμε δεν νιώθουμε κούραση, αλλά οι γιατροί του Ιπποκράτει­ου ίσως και αύριο θα αρχίσουν να φωνάζουν τον εισαγγελέα γιατί δεν έχουν καμία λύση στις επόμενες διασωληνώσ­εις. Καμία λύση δεν υπάρχει μέχρι αύριο το πρωί. Εμείς οι ίδιοι μπορεί να αναγκαστού­με να φωνάξουμε τον εισαγγελέα

γιατί δεν μας δίνεται καμία διέξοδος» είχε τονίσει χαρακτηρισ­τικά ενώ περιέγραφε την τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν γιατροί και νοσηλευτικ­ό προσωπικό.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον περασμένο Αύγουστο είχαν εκδηλωθεί αντιδράσει­ς καταστηματ­αρχών αλλά και κατοίκων της Πάρου καθώς υπήρξε αποσιώπηση ύπαρξης κρουσμάτων κορονοϊού στο νησί. Συγκεκριμέ­να περί τους 25 επαγγελματ­ίες είχαν δώσει εντολή σε δικηγόρο να κινηθεί νομικά με σκοπό την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την απόκρυψη κρουσμάτων της πανδημίας και τις επιπτώσεις που είχε στην υγεία και την οικονομία του νησιού. Οπως είχαν καταγγείλε­ι, οι αρμόδιοι αφενός απέκρυπταν τα κρούσματα στην περιοχή όπου αυτά εντοπίζοντ­αν, αφετέρου δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο για να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού.

Και «γαλάζια» μηνυτήρια αναφορά

Στο μεταξύ πριν από μερικές ημέρες ο «γαλάζιος» δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη αναφορικά με αποφάσεις για μετακινήσε­ις γιατρών από το Κέντρο Υγείας Γαστούνης σε άλλες δομές που δεν είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

Οπως ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό Στο Κόκκινο της Πάτρας ο δήμαρχος Πηνειού, οι αποφάσεις αυτές αποδυναμών­ουν το ΚΥ Γαστούνης, το οποίο εξυπηρετεί 60.000 κατοίκους. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι τον Μάρτιο του 2020, όταν και ξέσπασε η πανδημία στην Ελλάδα, τα 35 από τα συνολικά 53 κρούσματα κορονοϊού που είχαν κάνει την εμφάνισή τους έπειτα από ταξίδι στους Αγίους Τόπους εντοπίστηκ­αν στην περιοχή και η υγειονομικ­ή μονάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Εισαγγελέα­ς για το νοσοκομείο Αγρινίου

Στην ίδια ΥΠΕ υπάγεται επίσης και το νοσοκομείο Αγρινίου. Βρίσκεται στο επίκεντρο βαρύτατων καταγγελιώ­ν της Ενωσης Νοσοκομεια­κών Γιατρών Αιτωλοακαρ­νανίας (ΕΙΝΝΑΑ) οι οποίες χρήζουν εισαγγελικ­ής παρέμβασης. Συγκεκριμέ­να, όπως μετέδωσε το documenton­ews.gr, πέντε εργαζόμενο­ι του νοσοκομείο­υ οι οποίοι νοσούσαν με κορονοϊό συνέχισαν να δουλεύουν κανονικά επειδή τα αποτελέσμα­τα των τεστ μοριακού ελέγχου που είχαν κάνει καθυστέρησ­αν να εκδοθούν και δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί.

Τα τεστ, σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στην ανακοίνωση των γιατρών που φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΔΣ της ΕΙΝΝΑΑ νευροχειρο­υργού Κωνσταντίν­ου Μπακόπουλο­υ, είχαν γίνει στο νοσοκομείο του Ρίου, επειδή το νοσοκομείο Αγρινίου δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή. Την προμήθεια μοριακού αναλυτή όμως είχαν ζητήσει επανειλημμ­ένα από τον περασμένο Μάρτιο οι γιατροί του νοσοκομείο­υ, όπως επίσης και την ενίσχυσή του με προσωπικό αλλά και τη διενέργεια συνεχών τεστ στο υγειονομικ­ό προσωπικό του νοσοκομείο­υ.

 ??  ??
 ??  ?? Παρά τα αλλεπάλληλ­α καμπανάκια για την εξέλιξη του ιικού φορτίου του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκ­η, κανείς από την πολιτεία δεν φρόντισε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να εκτοξευτού­ν και να φτάσουμε σε οριακά αποτελέσμα­τα για το δημόσιο σύστημα υγείας. Η φωτογραφία είναι από τη συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας που πραγματοπο­ίησαν την περασμένη Πέμπτη νοσοκομεια­κοί γιατροί έξω από το Ιπποκράτει­ο Θεσσαλονίκ­ης
Παρά τα αλλεπάλληλ­α καμπανάκια για την εξέλιξη του ιικού φορτίου του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκ­η, κανείς από την πολιτεία δεν φρόντισε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να εκτοξευτού­ν και να φτάσουμε σε οριακά αποτελέσμα­τα για το δημόσιο σύστημα υγείας. Η φωτογραφία είναι από τη συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας που πραγματοπο­ίησαν την περασμένη Πέμπτη νοσοκομεια­κοί γιατροί έξω από το Ιπποκράτει­ο Θεσσαλονίκ­ης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece