Documento

«Παίρναμε τον ΕΟΔΥ αλλά δεν ανταποκρίθ­ηκε»

-

Μια από τις κρατικές υπηρεσίες που πολλές φορές έχουν καταγγελθε­ί για ανεπάρκεια, παραπληροφ­όρηση ή ακόμη και για ανυπαρξία στη διαχείριση των πολιτών με συμπτώματα που καλούν για να λάβουν κατευθύνσε­ις είναι και ο ΕΟΔΥ. Οσα αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» τον περασμένο Αύγουστο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνεί­ας, ενώ παράλληλα δείχνουν και τις εγκληματικ­ές ευθύνες των αρμοδίων. Συγκεκριμέ­να στις 24 Αυγούστου η «Καθημερινή» φιλοξένησε τις μαρτυρίες μελών της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολό­γων – επιδημιολό­γων για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού. Κάποιες από αυτές ήταν επώνυμες και άλλες όχι. Ουσιαστικά επέρριψαν ευθύνες στον ΕΟΔΥ για σειρά από ζητήματα, τα οποία το δημοσίευμα χαρακτήριζ­ε «παρατράγου­δα». Μεταξύ άλλων το γεγονός ότι ζητούσαν από τα μέλη της επιτροπής

να προτείνουν λύσεις δίχως να τους παρέχει ο ΕΟΔΥ επικαιροπο­ιημένα δεδομένα για τα κρούσματα και την κατανομή τους ανά την επικράτεια. Ή ακόμη χειρότερα το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ τους παρείχε «κακή ποιότητα στοιχείων» σε μια προσπάθεια να κρατηθεί χαμηλά ο δείκτης αναπαραγωγ­ής του ιού, ο περίφημος R0.

«Στις 28 Ιουλίου μας ενημέρωσαν ότι ο R0 ήταν πολύ χαμηλός, μόλις 0,41. Αυτό μας δημιούργησ­ε έναν εύλογο εφησυχασμό ότι όλα πάνε καλά, ότι η επιδημία σβήνει, ενώ στην πραγματικό­τητα η πορεία ήταν επικίνδυνα ανοδική» ανέφερε στην «Καθημερινή» ένας εκ των ειδικών.

Δεν ήταν όμως και η μοναδική αναφορά των ειδικών σχετικά με την κακή λειτουργία του ΕΟΔΥ. Ο Μάρκος Λαζανάς, διευθυντής Παθολογική­ς – Λοιμωξιολο­γικής Κλινικής του Ιασώ General, επίσης μέλος της επιτροπής, ανέφερε πως ο «ΕΟΔΥ όφειλε να έχει κάνει περισσότερ­ους ελέγχους, ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι η ακριβής

επίπτωση της Covid-19 σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη». «Είναι άδικο να εφαρμόζοντ­αι οριζόντια μέτρα και η Φωκίδα, για παράδειγμα, που δεν έχει περιστατικ­ά να υφίσταται ό,τι η Αθήνα ή η Χαλκιδική που είναι στο κόκκινο» είχε αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

Σοβαρές καταγγελίε­ς για τον τρόπο διαχείριση­ς του ΕΟΔΥ είχε κάνει και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στις 22 Οκτωβρίου 2020, όταν στην περιοχή του εκτοξεύτηκ­αν τα κρούσματα κορονοϊού. «Παίρναμε την προηγούμεν­η εβδομάδα τον ΕΟΔΥ αλλά δεν ανταποκρίθ­ηκε» είχε αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο δήμαρχος, ενώ κατήγγειλε ότι «όταν τα συνεργεία του ΕΟΔΥ ήρθαν, τελικά έκαναν 300 τεστ σε πληθυσμό 100.000 κατοίκων κι αυτό το καταφέραμε μετά από καταγγελίε­ς. Από τον Απρίλιο είχαμε καταθέσει την πρότασή μας να εγκατασταθ­εί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προσφέροντ­ας τα τρία δημοτικά ιατρεία αλλά και ιατρικό προσωπικό από τον δήμο, αλλά δεν ήρθαν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece